DigitaleFotografieTips.nl

14 reacties op “Werken met Lightroom Collections”

 1. ik ben in een free trial van lightroom bezig ,mede nieuwsgierig geworden door jouw tips
  ik ga zeker lightroom aanschaffen in de toekomst

  ga vooral door met deze site want ik als beginnende fotograaf leer hier zoveel van

  ik print zelfs artikelen uit om daarmee buiten in de praktijk aan de slag te gaan

  alvast dank hiervoor

  willem engering

 2. Goede tips Kenneth, prettig geschreven en prima toepasbaar….bron van herkenning….komt er deze week een uitvoerige tip over backups en catalogi…ik heb nu nog één catalogus met 2009 en 2010 erin (ca. 10.000 opnames) en kan alles vrij snel vinden dankzij trefwoorden en collecties, vraag me alleen af wat een handige werkwijze met deze catalogussen is…..wat doe jij met LR3? Ga je overstappen of…ik vind de nieuwigheden niet echt dermate spannend om ervoor weer geld te betalen…….met de plugins kom je ook al een héél eind of….
  //Dave

  1. Hoi Dave, ik ga vrijwel zeker overstappen, hoewel ik op dit moment nog niet heel veel functionaliteit erg interessant vind in Lightroom 3 beta. Alleen de verbeterde RAW engine en ruisreductie zijn voor mij waarschijnlijk wel reden de sprong te maken.

   De beta is denk ik nog niet feature complete, hetzelfde gold voor Lightroom 2, waar Adobe opeens graduated filters in lokale bewerkingen uit de hoge hoed toverde in de finale versie.

   1. Dank voor je reactie, wat betreft ruisreductie mee eens is idd interesant (heb nu de A100 en schiet binnen van de kids mbv ISO400 bij f4 en dan is ruisreductie wel handig) anderzijds ik wacht gewoon de final versie en release info af. Ben sinds vorig jaar door deze site op raw incl. LR overgestapt en is echt een feestje…eerst het fotograferen wat al feest is en dan lightromen :-)

 3. Ik ben nu weer bezig geweest om foto`s te importeren maar het gaat van geen kant kan ik mijn fotomap niet in èèn keer importeren in de catalogus ?
  En als ik auto importeren doe dan moet ik een nieuwe map aan maken maar ik wil helemaal geen nieuwe map.
  Zeer graag je antwoordt en doe ik het wel goed?

  1. Hoi Flip,

   Je kunt in de Library kiezen voor Import from Disk, dan kies je een bestaande map op de harde schijf.

   Je kunt bij elke import actie kiezen (bij File Handling in het Import Photos scherm) of je de foto’s wilt kopiëren naar een nieuwe locatie en toevoegen aan de bibliotheek, of je de foto’s wilt verplaatsen naar een nieuwe locatie en toevoegen aan de bibliotheek of dat je de foto’s wilt toevoegen zonder ze te verplaatsen.

 4. Pracht artikel weer hier op de site; erg verhelderend. Kijk weer uit naar jou volgende schrijven op deze site!

  Even een vraagje. Ik heb duizenden foto’s geimporteerd. Een groot aantal daarvan staan op een externe schijf. In mijn geval K. Nu is echter de stationsletter van de schijf gewijzigd in M en zijn alleen de tumbnails te zien.
  Hoe kan ik in Lightroom deze wijziging naar M aanbrengen zodat ik weer de originelen bestanden kan laden??

  1. Dank voor het compliment Jaap!

   Als het goed is zie je in de Library bij de thumbnails een vraagteken staan. Als je hier op klikt kun je Lightroom aan de juiste locatie helpen. Dit hoef je maar voor één foto te doen, de rest zal Lightroom dan ook vinden.

 5. Kenneth, dank voor je snelle reactie!

  Ik ben er mee bezig maar het moet gebeuren voor elke map die er instaat. Rechts klikken op het vraagteken en dan de ontbrekende map zoeken.Dit er aanvulling. Klopt het??…………

 6. woow! er gaat een wereld voor me open met die smart collections!

  Bedankt!!

 7. Hoi Kenneth,

  Bestaat er ook zoiets als een kopieerfunctie voor smart collecties?

  Ik was bezig een smart collectie set in te richten die bestaat uit vier categorieën. Elke categorie bestaat uit vier criteria waarvan er drie t.w. Filename, Pick Flag en Iso speed identiek aan elkaar zijn. Het vierde criterium t.w. Rating is een variabele.

  Doordat ik nergens een kopieer functie kan vinden heb ik voor elke categorie handmatig de criteria aan moeten maken. Zou er wel een kopieer mogelijkheid zijn geweest dan hoefde ik dus alleen de eerste categorie handmatig samen te stellen, vervolgens te kopiëren en het variabele criterium even aan te passen.

  Groeten
  Cor

  1. Hoi Cor, Er zit geen standaard kopieer functie in Lightroom, maar je kunt wel een export maken van de eerste Smart Collection die je maakt (met de rechter muisknop) en deze vervolgens voor de andere collecties importeren. Elke import levert een nieuwe Smart Collection op (Architectuur, Architectuur 1, Architectuur 2, etc.) die je dan voor het ene filter kunt aanpassen en een nieuwe titel geven.

 8. Eerlijk gezegd durfde ik tot nu toe die exportfunctie niet aan te klikken, bang dat ik een hele boel werk zou mollen. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik een functie met een cryptische omschrijving toepas om daarna te moeten vaststellen dat de reactie anders is dan verwacht.

  Maar deze exporttip werkt prima en is precies dat waar naar ik op zoek was.

  Thanks a lotti!

  Cor

  Cor

 9. meneer ik heb een vraag Lightroom
  ik na expoteren/bestandsinstellingen de kleurruimte wat moet je
  instelleng srgB of abdobergb 1998 en de B:1000 H:1000 en welke
  resolutie: 1200 of meer of minder graag u antwoord hier op
  groetjes
  Ben v Eck