DigitaleFotografieTips.nl

21 reacties op “Canon lanceert 550D”

 1. Ik was op zoek naar een vervanger voor mijn 1000D. Vooral na het aanschaffen van een 70-200 2.8 lens zag ik dat de 10 mp die deze camera heeft niet voldoende is. Vooral bij uitsnijden van de opnames zie je de pixels al opkomen.
  Na het doorlezen van het halve internet aan reviews heb ik de selectie beperkt tot de 500D de 50D en de 7D. Hier kan ik nu de 550D aan toevoegen. De 50D en 7D zijn wel erg zwaar. De 7D is ook een stuk duurder, maar tevens valt die in een ander segment.
  Ik denk dat het de 550D wordt. Hij heeft voldoende mogelijkheden voor de gevorderde amateur die ik probeer te worden.
  Alleen snap ik nog steeds niet wat een video mogelijkheid op een fototoestel te zoeken heeft. Daar heb ik een videocamera voor.

  1. Er is geen video camera die deze kwaliteit haalt. Alleen de RET is een mogelijkheid. Maar dan moet je eerst de loterij winnen.

 2. Nog niet lang geleden de Canon 500d gekocht… omdat nu de 550 al uitkomt… wil dit toch niet zeggen dat er een fout is bij de 500d?

  1. Hoi Jan, nee hoor de 500D blijft een prima camera, Canon heeft hem ook niet officieel beëindigd.

 3. Beste Kenneth,

  wat bedoel je met je opmerking 18 mp niet al te beroerd?
  ik weet dat eerst de lens het belangrijkste is, [lens is ‘zien’] en[ ‘camera ‘] om vast te leggen ! maar voor een goede basis, is het toch wenselijk dat je begint met een goed toestel .

  1. Hoi Rob,

   Het sensor formaat en het aantal megapixels bepaald mede hoe goed de beeldkwaliteit van een camera is, meer megapixels maakt een camera niet per se beter.

   Hoe meer megapixels, hoe minder ruimte elke pixel op de sensor heeft, hoe groter de kans dat de beeldkwaliteit hier onder te lijden heeft. Dit is dan vooral zichtbaar in de ruis die je ziet bij hogere ISO waarden (boven ISO 800) en bij een dichter diafragma. Betere lenzen kunnen helpen, maar uiteindelijk niet de natuurkunde wetten teniet doen.

   Over het algemeen is de stelregel dat voor een camera met een cropsensor, wat de 550D is, het maximale aantal megapixels voor goede beeldkwaliteit 10 is, met wat marge door verbeterde sensortechnologie. De stap van 10 naar 12 megapixels is bijvoorbeeld lang niet zo groot als je zou denken en de negatieve effecten van die stap worden met nieuwe technologie grotendeels teniet gedaan. Voor de 550D gaat Canon hier met 18 megapixels echter ruim overeen, terwijl je voor een redelijk grote print lang niet zo veel pixels nodig hebt, laat staan dat je zoveel pixels nodig hebt op een computerscherm. Het enige voordeel is dat je makkelijker kunt bijsnijden, maar beter is dat in het veld al goed te doen.

   De site Petavoxel besteed behoorlijk wat aandacht aan de megapixel mythe (wel een beetje technisch), maar het komt er op neer dat de volgende waarden goede beeldkwaliteit genereren, alles daarboven leidt tot een vermindering in de prestaties als je de extremen gaat opzoeken:

   – Medium formaat (33.1×44.2mm sensor, 5517×7367 pixels) – 40.6 megapixels
   – Full-frame formaat (24x36mm sensor, 4000×6000 pixels) – 24 megapixels
   – APS-C 1.5x crop (2633×3933 pixels) – 10.4 megapixels
   – Micro FourThirds (2250×3000 pixels) – 6.8 megapixels

   Nikon lijkt dit goed te begrijpen, de meeste spiegelreflexen hebben daar tot 12 megapixels en de hogere megapixel waarden zitten in de full-frame hoek (hoewel de full-frame D3s bijvoorbeeld ook maar 12 megapixels heeft, deze wordt geroemd om zijn goede ruisprestaties onder donkere omstandigheden). Maar voor compact camera’s gooien ze dit weer in de wind. Dit is ook minder belangrijk, veel compact camera gebruikers stellen minder eisen aan de beeldkwaliteit dan een enthousiaste (amateur)fotograaf.

   Meer megapixels is voornamelijk een marketing verhaal. Als je maar hogere specificaties biedt dan de concurrent, dan is de kans groter dat jouw camera bovenaan in de lijstjes komt te staan.

   1. Dus als ik het goed begrijp heb je aan de 18 mp van de 550D niet echt veel. Met 10 Mp heb je dus genoeg detail, maar met een 12 Mp wordt dat via software verbeterd. Het zou dus wellicht beter zijn te investeren in een betere body (50D?) dan een andere sensor.
    De 50D is een stuk groter, maar met mijn 70-200 L lens voelt de 1000D wel iel aan. De 550D is niet veel groter als de 1000D. Prijzen van de 550D en de 50D zijn trouwens bijna gelijk.
    Met alle info die er is wordt het er echter niet duidelijker op.
    Iemand nog goed advies?

 4. ik begrijp je twijfel wat te kiezen, vooral nu de prijzen van beide camera’s zo dicht bij elkaar liggen.

  De 50D wint het volgens mij op heel veel punten van de 550D, het is maar waar zelf het meeste belang aanhecht. Denk aan snelheid, grootte en gewicht, bouwkwaliteit, filmoptie enzv.

  Mijn belangrijkste overweging is welke camera biedt in JPEG de beste beeld kwaliteit, in kleurkracht, schepte en ruis onderdrukking. Natuurlijk gaat het om de beste mix.

  Waar ik zelf tegen aan hik is dat in de test van de consumentenbond, de 50D zijn fototechnische beeldkwaliteit als matig is bestempeld. (De 1000D scoort zelfs beter)

  In tegenstelling met 550D verschillende (andere) testen wordt fototechnische beeldkwaliteit bejubeld.(ook met gebruik van de gewone kitlenzen)

  Een middagje spelen met beide camera’s zou mij wel helpen
  een beter beeld te krijgen.

  Wie het weet mag het zeggen

 5. Kijk op dpreview.com voor paar goede reviews. In de 550d en 50d heeft canon de gapless micro lens techonologie toegepast, waardoor de sensor beter wordt benut en er geen ongebruikte ruimte meer is tussen pixels en er dus ook meer pixels kunnen worden gebruikt zonder kwaliteitsverlies. Uit testen is gebleken dat de 550d voor andere camera’s zeker niet onder doet voor hoge iso waarden, dit is zelfs een van zijn sterkste punten.

 6. Bekijk eens de reviews op cameralabs.com.
  Daar krijg je onder andere een mooi beeld van de beeldkwaliteit van zowel de 50D als de 550D.
  Beide worden vergeleken met de D90 van Nikon waardoor je ze dus ook weer mooi met elkaar kan vergelijken.
  http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_550D_Rebel_T2i/noise_JPEG.shtml

  http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_50D/noise_2.shtml

  Zelf zou ik zeggen dat je qua beeldkwaliteit niet veel verschil hebt tussen de 50D en 550D.
  Verder zal je moeten kijken wat je het belangrijkste vindt en daar je keuze op aanpassen.

 7. Ben zelf overgestapt van een 450D naar 550D. In 1 woord een fantastische upgrade. Zelfs met de kitlens krijg je mooie en betere foto’s dan de 450D. Nu rustig sparen voor betere glas :) Over het algemeen lukken de foto’s in moeilijkere lichtomstandigheden beter.

 8. Hi,

  Sinds gister de trotse eigenaar vaan een 550D … lijkt me een super camera, maar ik ben echt a technisch, en raak nogal een beetje in de war van al die benamingen, maar goed. Vraagje..

  Ik wil graag weten hoe je meerdere fotoos achter elkaar kunt maken, vb als je vliegende vogels vast wilt leggen. wat is de beste instelling. En ls je nou savonds in het het donker een mooi gebouw of kunstwerk met weinig verlichting wilt vastleggen, welke stand is dan het beste? Met flitser wordt het dan net te fel en nou ja nep.. Hoe krijg je mooiste foto’s zodat ze eruit zien zoals jij ze op dat moment ziet? All tips and tricks are welcome.

  Bedankt..
  Fijne Jaarwisseling

  Leonie

 9. Heb zojuist de 550D gekocht en ben nu aan het proberen hoe je het beste ermee kan filmen. Ik merk dat het inzoomen en scherpstellen allemaal geluiden weergeven tijdens het afspelen van de film. Hoe is dat te voorkomen. Weet iemand ook hoe je het beste de camera kan instellen voor het filmen. AF of MF ? Instelling filmopties, hoe kan ik het beste inzoomen en scherpstellen etc.

 10. Hoi Gerard,

  Als je de bijgeleverde kitlens gebruikt zal die waarschijnlijk veel hoorbare herrie geven. Je kan het beste een objectief erbij kopen dat een erg stille autofocus heeft om dat zo min mogelijk te horen.

  De camera zou ik zelf instellen op MF (mits ik een goede lens heb waar dat goed mee te doen is) omdat de AF in film nog niet erg ver ontwikkeld is.

  Succes!

 11. Dag Erik,

  Bedankt voor je reactie. Nog even een vraagje. Wat heeft het voor zin om een ander objectief te kopen met een stillere autofocus als je toch adviseert om te filmen op MF. Ik heb overigens als lens daarbij de 18-135 mm lens; is dat een geschikte lens om te filmen of kan ik beter een andere lens daarvoor gebruiken. Ook het inzoomen met deze lens veroorzaakt redelijk wat herrie op de achtergrond.

 12. Hoi Gerard,

  Scherp gezien, ik zou zo het antwoord niet weten ;) Een MF objectief zou volgens mij ook wel kunnen. Echter berust dat op theorie en ik heb geen ervaring in het filmen met een spiegelreflex.

  Of de 18-135 geschikt is, ik durf het je niet te zeggen. Ik ken de specifieke voor en nadelen van de lens niet, ook omdat ik minder bekend ben met Canon. Wat voor filmen handig is, prime of zoom? Goede vraag en ik ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd naar het antwoord.
  Het inzoomen dat herrie maakt is opzich logisch en blijf je denk ik wel houden. Opzich zou je daarvoor met primes moeten gaan werken wat denk ik prima kan. Je zou eens kunnen kijken naar de 50mm. Goedkoop en goede kwaliteit. Voor foto’s een geweldig objectief, en misschien voor filmen ook wel ;)

  Je zou in elk geval eens kunnen kijken hoe het op MF gaat met je 18-135. Leren door ervaring werkt nog altijd erg goed ;)

 13. Om tijdens het filmen geen zoom en focus geluiden op te nemen kun je simpel een externe microfoon gebruiken.

 14. Ik heb nu een half jaar de Canon 550D. Aangeschaft wegens uitstekende ervaringen met analoog Canon, eerst AE1 en later EOS500. Enige jaren geleden kocht ik min eerste digitale camera Kodak Z710 (alle foto’s en videootjes in één keer goed) , maar wilde beter (zeker gezien mijn leeftijd waardoor dit misschien mijn laatste camera is) en kocht de Canon 550D.

  Onze zoon/schoondochter kochten in diezelfde tijd een Canon SX30. Alle foto’s zijn in één keer goed. Ook de video’s. Recent kocht een kennis de Canon 1000D. Ook daarvan zijn alle foto’s prima.

  Na een half jaar moet ik nog steeds “bracking” toepassen (één foto als ingesteld, één donkerder en éen lichter) in de hoop dat er een aanvaardbare bij zit. Op automatische stand fotograferen is namelijk een ramp. Bij 45 graden van richting veranderen is het resultaat een overbelichte, dan wel onderbelichte foto. Stukjes video zijn zwaar overbelicht en moet je dus tien keer opnemen met steeds andere instellingen, om te proberen enig resultaat te krijgen. Kortom, de Canon 550D is een ramp. Mijn echtgenote heeft nu mijn Kodak Z710, fotografeert nagenoeg nooit, maar als ze met mij op pad gaat zijn nagenoeg alle foto’s goed. Van de met mijn camera gemaakte opnames moet ik op grond van de toegepaste “bracking:”methode (vaak zelfs zes of negen opnames van hetzelfde onderwerp) tot wel 75% à 80% weggooien.

 15. Beste Cor,
  Ik denk dat je vraag bij de rubriek “stel je vraag” thuis hoort.
  De Canon 550D staat goed bekend. Dus of de camera is niet goed en kan je een beroep op je garantie doen. Ik zou eens bij de leverancier gaan praten. Of de camera is wel goed maar staan een of meer instellingen niet goed. Kijk deze nog eens na of laat een deskundige eens met je mee kijken.
  Je moet zonder bracketing goede foto’s met de camera kunnen maken. Zorg dat je meer plezier krijgt van en met je investering.
  Veel fotografeer succes gewenst,
  Alex.

 16. ik heb een 1000d en een 550d ik maak met bijd camera’s goede foto’s

 17. Hallo
  in december 2012 heb ik een starters paket van een canon eos 550D met 75-300 en een 18-55 lens er bij gekregen … ik ben Zeer tevreden over de camera dit is eigelijk een soort goedmaker geweest inverband met de sloop van mijn oude olympus e400 met de mogelijkheden die ik met deze camera heb vind ik dit een absoluut heerlijk apperaat

  fijn in de hand liggend en met de battery grip BG-E8 Ligt hij dubbel zo lekker in de hand

  helaas ben ik op zoek naar een mooie stand alone flitser die appart te krijgen zullen zijn
  maar ik heb GEEN idee in wat voor richting ik moet gaan kijken en wat voor bedragen ik er voor zou moeten uittrekken

  Heeft misschien iemand tips hier voor?

  graag hoor ik hier over
  mike