DigitaleFotografieTips.nl

21 reacties op “Crop vs Full-Frame camera sensors”

 1. Interessante en goede uitleg Kenneth! Erg leuk en leerzaam om te lezen!

 2. Een full-frame camera werkt zo veel fijner. Naast de 5d heb ik ook een 1d mkII, maar die gebruik ik bijna niet meer. De grotere zoeker van de 5d is een groot pluspunt, en de scherptediepte inderdaad. Het beeld van de 5d is vaak al af als het het de camera komt. Binnenkort ga ik maar eens de 5d mkII kopen, ben erg benieuwd!

  1. Een beetje laat maar ik merk dat je de combinatie gebruikte die ik juist nu wil maken .
   Heb je ook ervaring met de1Ds II ? En is die dan beter bevallen dan de 5D ?

 3. Hoi Jordi,

  Mijn 5D bevalt inderdaad uitstekend, hij is alleen nog wat te jong om te vervangen door de mkII. Ben erg benieuwd wat je ervaringen zijn! :)

 4. Even over de cropfactor, wat hier staat klopt volgens mij niet hoor. Het enige wat er gebeurd is dat een camera met cropfactor een uitsnede van het totale beeld wordt opgevangen, waardoor het lijkt op de uitsnede die je op een fullframe camera maakt met een langere lens. Je kan echt niet verder inzoomen met een 200 mm lens op een crop camera dan op een fulframe camera. Er wordt simpelweg minder beeld getoond.

  Groeten,

  Sybolt Engelsma

  1. Beste Sybolt

   Je stelling heeft wel iets, iedereen spreekt over de crop factor, levert dit echt een focale meerwarde op, of is het zoals jij beweerd eerder in therorie? Kan je dit onderbouwen?

   thanx!

   1. Hoi David,

    Hierbij een link naar een forum waar een en ander wordt uitgelegd.
    En een link naar dpreview waar uitleg te lezen is.

    http://fotovisie.net/forum/index.php?showtopic=3524

    http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Focal_Length_Multiplier_01.htm

    Het levert dus geen focale meerwaarde op, maar er wordt juist minder beeld getoond, waardoor het lijkt dat de foto meer is ingezoomd.

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

    Groeten,

    Sybolt

  2. Volkomen correct Sybolt , er nogal wat gebakken lucht en hardnekkige pseudo wetenschappelijke info in omloop mbt dit fenomeen afbeelingsmaatstaf.Logisch nadenken en goed waarnemen leid je automatisch tot de correcte conclusie.Zie de reactie onder mijn naam Vr gr Carlo.Linders

 5. Klopt volgens mij wat sybolt zegt

  wat naar mijn mening de cropfactor inhoud is dat je bij 200mm op een 1.6x crop net zoveel beeld vangt als een fullframe camera op 320mm

  oftewel, 200mm op een fullframe camera zal het middelste gedeelte het zelfde zijn als een crop, je hebt alleen veel meer beeld

 6. Kun je bij een (Nikon) fullframe camera ook weer de lenzen gebruiken van een (Nikon) camera met 35mm-film ? Ik heb nl. nog een Nikon FX-90 + lenzen in bezit.
  Of vallen dan belangrijke functies weg ?

 7. Als het goed is dan is dat geen probleem. Als je aangeeft welke lenzen het zijn valt het makkelijk te bepalen. Volgens mij is het mogelijk om vrijwel elke Nikkor lens van de afgelopen 20 jaar o.i.d. op een camera te gebruiken met eigen autofocusmotor. Vanaf de D90 beschikken de camera’s daarover (dus de D90, D7000, D300(s),D700 en D3, enkel de D40, D60, D3000, D3100 en D5000 hebben geen autofocusmotor).

  De oudere lenzen zijn dus op elke body te gebruiken mits die een autofocusmotor heeft. Mogelijk kunnen de extreem oude objectieven niet meer. Enige is dat je bij een fullframe-camera geen cropfactor hebt, en bij DX camera’s uiteraard wel.

 8. Vraag .

  Is de canon 1Ds II een betere camera dan de Canon 5D of 5D II ?
  Met betrekking tot de beeldkwaliteit ?
  Ik ben voornemens een 1Ds II te kopen .

  Groet.

 9. @ Edgar,

  Koop een D3s, tenzij je natuurlijk bakken met geld hebt uitgegeven aan Canon lenzen

 10. @Erik,

  Alle Nikon lenzen vanaf 1968 zijn te gebruiken op de huidige nikon camera’s hiervoor moet je wel een:

  D200
  D300(s)
  D700
  D2H
  D3(x/s)

  hebben op de andere modellen werken ze ook, maar hebben dan geen metering.

 11. sorry kenneth,

  Ik zie dat ik eerst de reacties had moeten lezen..
  Hierin staat een soort gelijke vraag…

 12. Alle Nikon F lenzen met uitzondering van enkele Fish-Eyes kunnen nog steeds op elke Nikon Analoog of digitaal worden gebruikt. Er zijn wel beperkingen die samenhangen met de leeftijd van het objectief. (Zoals lichtmeting koppeling, AF, AF-S etc)

  Mijn nieuwe AF-S 105mm Micro past en werkt op mijn F-Nikon uit 1960. Zo ook de oude 50mm uit 1960 op de D700 en D800.

 13. Even een vraag: ik heb een Nikon D7000 met een AF-S Nikkor 18-105.
  Kan de ze combinatie op wat voor manier dan ook problemen geven? Ik las namelijk iets over beschadigen van de spiegel…

 14. Ik twijfel of ik een fulltime frame camera moet kopen! Ik heb nu de 550!!! Ik ben daar erg tevreden over. Om mij heen wordt gezegd dat de fulltime frame veel beter is. Ik maak graag scherpte diepte foto’s.
  Een ander zegt dat ik beter kan investeren in een lens een ef 70-200 1:2.8 L bv…. Wie kan mij advisren in normale taal….

 15. Beste Mas,
  Advies is: mensen lekker laten kletsen en zelf met veel plezier blijven fotograferen. Andere camera en of objectieven kopen omdat mensen om je heen zo goed adviseren is zonde van je geld.
  Je schrijft dat je erg tevreden bent met wat je hebt. Houwen zo!
  Pas als je iets mist heb je een reden om op zoek te gaan naar een oplossing. Evenzo als je niet tevreden bent met je behaalde resultaten.
  Het is de fotograaf die de foto maakt! en niet alle goed bedoelde adviezen om je heen.
  Full (zonder time) Frame zegt wat over de grootte van de sensor en is niet per definitie een betere sensor. 70-200 f/2.8 L is een mooi en goed objectief met bijbehorende prijs. Er zijn betere en duurdere en er zijn ook goedkopere die prima voldoen.
  Wat zou voor jouzelf de reden zijn om iets te kopen? En wat wil je ermee bereiken dat nu niet mogelijk is?

  Ik wens iedereen fijne dagen en een mooi fotografierijk 2013.