DigitaleFotografieTips.nl

Nieuw artikel: Crop vs Full-frame

Een nieuw weekend, dus tijd voor een nieuw artikel. Ditmaal duiken we in de verschillen tussen een camera met een crop sensor en een camera met een 35mm sensor. 

We zijn ondertussen gewend geraakt aan het feit dat digitale camera’s een crop-factor (uitsnede) hebben, een sensor die 1.5-1.6x kleiner is dan een 35mm negatief (24mm hoog x 36mm breed). We hebben daar veel profijt van bij het fotograferen met telelenzen, in plaats van 200mm is de lens opeens 300-320mm. Als je veel gebruik maakt van dit soort lenzen bespaar je daar veel geld mee. Toch is 2008 ook het jaar waarin de 35mm diameter een comeback heeft gemaakt.

Lees hier het volledige artikel.

Recente aanvullingen

Artikelen worden continu aangepast en aangevuld (reden dus om ook eens de site te bezoeken als er niet een nieuw artikel is geplaatst). Zo is aan het diafragma artikel een sectie over ‘stops’ toegevoegd en wordt de term bokeh uit de doeken gedaan. Het compositie artikel is bijna verdubbeld in grootte met meer en duidelijkere voorbeelden voor de regel van derden en extra te overwegen compositie mogelijkheden. Het landschapsfotografie artikel is – ondanks dat het pas een week oud is – aangevuld met een sectie die uitlegt waar de focus in een landschapsfoto het beste kan worden gelegd.

Wensen

We zijn altijd geïnteresseerd te horen wat voor soort artikelen je nog meer graag zou willen lezen. Artikelen over portretfotografie, flitstechniek en het nemen en bewerken van HDR foto’s staan in de planning, maar misschien ben je benieuwd naar andere onderwerpen. Laat het ons weten in de reacties.

Op de hoogte blijven

Ruim 300 bezoekers zijn geabonneerd op onze gratis RSS feed en/of gratis e-mail nieuwsbrief. Blijf ook op de hoogte van de veranderingen aan de site en meld je aan!

Blijf op de hoogte als er een nieuw artikel wordt geplaatst, neem een gratis abonnement op de RSS feed of de nieuwsbrief!