DigitaleFotografieTips.nl

40 reacties op “Photoshop Elements 9 bespreking”

 1. Ik heb zelf Elements 7 kan iemand mij het verschil vertellen over Elements 7 en 9? is het de moeite waard om 9 aan te schaffen
  Overigens is hij wel al te koop in het Nederlands.

  1. Ik heb vandaag versie 9 geinstalleerd op mijn Vista laptop.
   Bij de installatie wordt een heleboel geinstalleerd wat ik eigenlijk helemaal niet wilde. Ik heb bepaalde onderdelen weer gede-installeerd. Ik ervaar nog niet heel veel verbeteringen ten opzicht van mijn versie 7. Mijn laptop is er denk ik helemaal niet geschikt voor omdat het heel erg veel geheugen vergt. Dat probleem had ik bij 7 niet.Na het openmaken van de verpakking vind je pas info wat de eisen voor je PC zijn.
   Kortom ik ben niet erg tevreden. Alleen al het opstarten duurt uren.

   1. Het is nu 26 december, 1,5 maand na aanschaf. Ik moet vaststellen dat mijn conclusies hierboven wat positiever zijn.
    Diverse functies heb ik “ontdekt” en die zijn mij 100% meegevallen. Ook het geheugen gebruik heb ik redelijk onder de knie.
    De installatie blijf ik nog steeds verfoeien. Dat ik niet de keuze heb gehad om dingen uit te zetten.
    Ook de updates die Adobe je verplicht te installeren zijn vreselijk. Ik wil de controle op updates kunnen uitzetten. Weet iemand waar?
    Mijn meeste gebruik bestaat uit het omzetten van mijn RAW beelden (Sony A350) naar jpg. Wat schitterend werkt.
    vr gr Peter

 2. In de nieuwsbrief van Computercollectief lees ik dat Elements 9 NL, dus de nederlandse versie voor €69 te koop is. De aanbieding is een beursaanbieding en is geldig t/m maandag 8 oktober. (www.comcol.com)

  1. (www.comcol.nl )en inderdaad nu voor € 99.-

   bol.com verkoopt ze ook al

 3. Ik heb even de Adobe link gevolgd maar dan zie ik ander prijzen staan als waarover je spreekt in het bovenstaande artikel.
  PE9 full kost € 148,75 en de Upgrade kost € 124,63.

  1. klopt wel die prijs
   maar dat is Adobe Photoshop Elements 9 & Adobe Premiere Elements 9 dus het zijn er eigenlijk twee

   https://store2.adobe.com/cfusion/store/html/index.cfm?store=OLS-NL&event=displayProduct&categoryPath=/Applications/PshopPremElements&distributionMethod=FULL

 4. voor de liefhebbers…Dixson €79.99 zonder verzendkosten

 5. Ik heb mijn oude hobby nieuw leven ingeblazen en ben er deze zomer op uit getrokken met m’n nieuwe Nikon D90. Nu ben ik aan het zien voor een bewerkingsprogramma:
  Heb net Photoshop Elements 9 aangeschaft en heb een demo lopen van Lightroom 3.2 64bits.

  Zijn er eigenlijk kritische verschillen tussen deze beide? In je artikel hierboven staat HDR maar dat lukt niet (? heb geen Photoshop, misschien daarom?).
  De andere (buiten curves dan) ben ik nog niet tegen aangelopen (mijn geheugen is net 4GB en Smart Objects is een kwestie van discipline van direct een kopij op te slaan alvorens te bewerken)

  Ik wou eerst Lightroom aanschaffen en heb Elements gekocht om gewone JPG fotos te kunnen bewerken … blijkt die nu ook raw te kunnen … dus nu begin ik te twijfelen … wie trekt me over de streep (ene kant of andere)

 6. Ik werk zelf al een tijdje met PSE 9.
  De nieuwe PSE 9 gebruikt meer aan
  geheugen dan 7 (logisch) maar heeft
  aanzienlijk meer mogelijkheden qua
  snelheid van het “bewerken”…
  Wou ik enkel ff kwijt aan Peter..

  Gr, Pieter

 7. Graag wil ik een gratis alternatief bespreken. Ikzelf maak als vele jaren gebruik van het OpenSource programma GIMP. GIMP is een uitgebreid “photoshop” programma met vele (alle?) mogelijkheden. Hoewel ikzelf geen Photoshop gebruiker ben kan ik in GIMP alles wijzigen aan mijn foto;s zoals ik dat wil. GIMP is er voor Linux, OS (Apple) en Windows. http://www.gimp.org/

  1. Rob,
   Dat openSoure programma GIMP kent dat ook een Nederlandse versie?

   Gr. Kees

   1. GIMP gebruikt inderdaad de locale instellingen van je PC om de taal in te stellen. Dit kan je ook regelen met door een variabele toe te kennen bij het opstarten van GIMP. (Onder linux is dit: LANGUAGE=nl gimp )

    Overigens gebruik ik uitsluitend de Engelstalige interface omdat dit gemakkelijker is bij het zoeken van functies, voorbeelden, Tutorials en screencasts op internet. Deze zijn namelijk bijna allemaal in het Engels

  2. Photoshop kent nauwelijks geheimen voor me, toch vind ik de GIMP een grote pré hebben en dat is het open source beginsel. Bij de Linuxgebruikersgroep heb ik een cursus GIMP gevolgd. Erg mooi programma, heel veel mogelijkheden. Maar toch: Nu Photoshop financieel niet haalbaar is, ga ik voor Photoshop Elements. Jazeker, het voelt als een enorme downfall na Photoshop, maar het is niet anders. De GIMP open ik zo af en toe, maar het is het net niet voor me. Misschien overgebleven uit mijn begintijd toen je nauwelijks fatsoenlijk kon printen vanuit de GIMP? Heb PE nog niet binnen (download de-installeerde zich bij mij ook steeds) en misschien stap ik alsnog gillend over op de GIMP maar voorlopig kies ik voor PE.

   1. Hoi Sarah, ik heb een Apple en ik sta nu voor de keuze Photoshop elements aanschaffen of de gratis Gimp software downloaden. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom je toch voor Gimp hebt gekozen of ben je inmiddels gillend overgestapt naar Gimp?

 8. Ik heop Photoshop Elements 8 de functionaliteit ‘multiple printing’ waarmee ik op één A5 fotopapier 16 identieke pasfoto’s kan afdrukken. Op Photoshop Elements 9 staat deze optie blijkbaar niet meer en via de gewone printoptie kom er maar niet toe om 16 pasfoto’s op een A5 formaat te krijgen.
  Heeft iemand enig idee hoe ik dit in PSA9 kan verkrijgen ?

 9. Kenneth, PS elements voor de mac is bij mijn weten nooit in het Ned, uitgebracht. Verder zie ik toch steeds weer, Canon, Photoshop, Lightroom terug in jouw (toch wel fantastische} artikelen.
  Op dit moment gaan de Nikon camera’s veel beter, simpel bewerken met Nikon View NX2, daarna naar het nog steeds superieure Nikon Capture NX2, het programma dat inderdaad als enige alles uit de NEF file haalt van Nikon. Give it a try!! groet, peter

 10. Ik heb Elements 9 voor windows gekocht.
  Er was mij gezegd dat je de code voor 2 computer kan gebruiken.
  Nu heb ik een Apple en pc. Ik heb de dvd gebruikt voor de pc en elements geinstalleerd met de bijbehorende code.

  Er was mij gezegd dat ik de trial versie van Elements 9 op mijn mac kon zetten en dan vervolgens dezelfde betaalde code kon gebruiken. Maar helaas hij weigert deze code.

  Moet ik nu dus verplicht 2 versies kopen?

  1. Hoi Maurijn,

   Als ik de license agreement bekijk (http://www.adobe.com/products/eula/third_party/pdfs/pse9_pre9_eula.pdf) dan moet dat volgens mij inderdaad mogelijk zijn:

   “2.5 Gebruik op draagbare Computer of thuiscomputer. Behoudens de in artikel 2.6 vermelde wezenlijke beperkingen mag de eerste gebruiker van de Computer waarop de Software is geïnstalleerd krachtens artikel 2.2 (“Eerste gebruiker”) een tweede exemplaar van de Software voor zijn of haar exclusieve gebruik op een draagbare Computer of Computer bij hem of haar thuis installeren, op voorwaarde dat de Software op de draagbare Computer of thuiscomputer niet tegelijkertijd met de Software op de primaire Computer wordt gebruikt.”

   en

   “2.11 Dual-bootplatform. Behalve zoals uitdrukkelijk uiteengezet in artikel 16.17 hieronder met betrekking tot Elements-software (zoals gedefinieerd in artikel 16.17), wordt de software gelicentieerd voor gebruik op een specifiek besturingssysteemplatform. Behalve zoals uitdrukkelijk vermeld in artikel 16.17 hieronder met betrekking tot Elements-software, moet u een aparte licentie aanschaffen voor gebruik van de software op elk besturingssysteemplatform. Als u bijvoorbeeld de Software zowel op het Mac- als op het Windows-besturingssysteemplatform wilt installeren op een apparaat waarop beide platforms worden uitgevoerd (met andere woorden, een dual-bootcomputer), moet u eerst twee aparte licenties voor de Software aanschaffen. Dit geldt ook als twee versies van de Software, elk voor een ander besturingssysteemplatform, op dezelfde gegevensdrager worden geleverd.”

   en

   “16.17 Premiere Elements, Photoshop Elements of de bundel Premiere Elements/Photoshop Elements (gezamenlijk “Elements-software”) wordt gelicentieerd voor niet-gelijktijdig gebruik op een compatibel Mac- of Windows-besturingssysteemplatform. Als u bijvoorbeeld eventuele Elements-software zowel op het Mac- als op het Windows-besturingssysteemplatform wilt installeren op een apparaat dat beide platforms uitvoert (met andere woorden, een dual-boot-computer), is dit alleen mogelijk wanneer slechts één versie van dergelijke Elements-software tegelijkertijd wordt uitgevoerd.”

   Misschien kun je het beste even met Adobe bellen en navragen waarom je PC key niet werkt (http://www.adobe.com/nl/support/contact/). Zo lang je niet gelijktijdig van de software gebruik maakt is het volgens mij binnen de regels, met de opmerking dat ik niet juridisch ben geschoold.

 11. Heb de adobe photoshop elements 9 aangekocht en op mijn Mac en tevens op een Pc kunnen installeren zonder enig probleem.
  Maar heb op de Pc geen Nederlandstalige versie kunnen opladen, dit is zodoende mijn probleem . Verder werken ze op beide computers zonder enig probleem in Engelse versie.
  Vg. Michael

 12. Contact gehad met adobe en blijkt toch platform afhankelijk te zijn. Wat vreemd dat het bij jouw wel werkt. Verschil is dat ik nl versie voor pc heb gekocht en daar eerst op heb geinstalleerd. Maar ga maandag naar NYC. Stuk goedkoper!

 13. Als je vóór 5 januari bij ComputerCollectief in Amsterdam Elements 9 bestelt dan krijg je hem zoals ik al eerder vertelde veel goedkoper
  – Photoshop Elements 9 alleen € 69
  – idem + Premiere Elements € 104
  zie website http://www.comcol.nl
  De volgende link geeft je juiste pagina aan
  http://www.comcol.com/zoek/zoek.php?l=nl&tab=0&q=adobe+winteractie

 14. en het is de nederlandse versie

 15. Ja, daar heb ik ze toch voor betaald

 16. Hallo,

  ik heb een vraag over PSE: als ik de scherpte wil aanpassen, krijg ik een een schermpje waar je de scherpte kan aanpassen. het schermpje geeft alleen niet duidelijk weer of de scherpte standaard al 100% is, of dat je vanaf 0% moet denken. iemand enig idee?

  trouwens… HDR zit wel in PSE, als je op bewerken met instructies drukt kan je bij photomerge op belichting drukken.

  groeten.

 17. Beste gebruikers,
  kun je met elements 9 ook RAW foto’s openen,
  dit is mij nog niet gelukt maar misschien doe ik iets niet goed.
  1 dag geleden aangeschaft.
  Gaarne julie reactie hierover.
  bij voorbaat dank voor jullie reactie.

 18. Rawbestanden kan pe9 van alle nieuwe camera’s openen, dat kan pe8 niet. Vorig jaar aug pe8 gekocht en in december een Nikon d7000. Pakte pe8 niet, ook niet na updates. Was verplicht om pe9 te kopen. Heb een upgrade kocht van 8 Naar 9 en nu doet alles het weer. Beetje jammer dat de nieuwe canons en Nikons niet communiceren met pe8.

 19. Hallo mede-fotofanaten. Sinds een week heb ik nu ook PSE9 in huis, voorheen veel gewerkt met Nikon-viewNX2voor even een snelle basis-bewerking. Maar was al een tijdje op zoek naar een goeie bewerkings-progamma waarin ik met layers kon werken en die niet te duur is. Na veel resource, (veel “Googelen” en “YouTube” dus!) kwam ik dus uit op PSE9. Dames en Heren- fotograven,……. Ik vind dit programma helemaal te gek! K’ben helemaal happy met de Editor, maar……..die “Organizer”,..die zal best wel handig zijn, maar ik vind hem zo omslachtig. Daar zit ik nu al 3dagen op te studeren. Ligt mischien aan mij, maar ik vind hem erg traag communiseren met de werkvloer van de “editor”, zeker waneer RAWbestanden vanuit de Organiser naar de “editor” importeer.

  Ik zou daarom graag willen weten, of er nog meer fotofanaten zijn die de “Organiser van PSE9 als (on)handig ervaren. Maar goed ik zal er nog wel een tijdje op moeten studeren. Tot zover wacht ik intussen op jullie reactie. Wie maakt me wijs!!!!!

 20. Allereerst complimenten voor jouw geweldige website Kenneth!
  Ik zal ongetwijfeld wat verkeerds doen. Misschien dat iemand mij hierin kan helpen?
  Al langere tijd met Lightroom bezig (scjhiet altijd alleen RAW). Net Elements 9 Editor vanuit Appshop gekocht. Gelijk ook de Elemental Plugin erbij genomen (teneinde vloeiende workflow te verkrijgen van Lightroom naar Elements 9).
  Nu probeer ik natuurlijk een RAW bestand vanuit Lightroom naar Elements 9 te kopieren. Telkens als ik dat die zegt Lightroom, dat de edits van Lightroom niet herkend worden door Elements (dat snap ik nog, vanwege RAW die nog niet omgezet is naar bijv. Tiff). Inmiddels alle fotobestanden RAW voorzien van XMP.
  Toch krijg ik nog steeds deze waarschuwing..en opent Elements niet vanzelf!
  1. Hoe kan ik Elements 9 gelijk laten openen, als ik daarom vraag in Lightroom (middels plugin Elemental).
  2. Hoe kan ik bestanden vanuit Lightroom als Tiff in Elements 9 laten verschijnen? (ik weet nml. niet in welk formaat mijn bestanden nu in Elements 9 verschijnen)?

  1. Niemand???

 21. Gewend aan Photoelements 4 moest ik vanwege 64 bits W7 overstappen op versie 10. Conversie naar een ander programma is niet goed mogelijk of vraagt enorm veel tijd als je veel hebt opgeslagen. Maar waarom toch zoveel veranderd tov van dan misschien wel een oude versie maar wat goed werkte.
  De eerste 2 zaken in organizer die ik deed en gewend was n.l. vanuit organizer naar email en het exporteren van foto’s gaf al meteen problemen.
  Koppeling email is weg en na exporteren zijn de foto’s niet meer te vinden en je kunt geen doel opgeven. Waarom toch sleutelen aan funkties die goed zijn.Updates MOETEN blijkbaar heel anders zijn als er niet veel meer toe voegen valt aan een al goed programma.
  Windows 8 zal wel weer een nieuwe aanschaf betekenen maar voor mij is dit de laatste versie. Ik ga op zoek naar iets blijvends.

 22. Kun je ook audiobestand toevoegen aan je foto in elements 9 ergens heb ik een keer gelezen dat dit kan maar ik weet niet hoe dit moet.

  Vrgr Wim Branderhorst