DigitaleFotografieTips.nl

15 reacties op “De Develop module in de praktijk”

 1. Kenneth,

  mooi artikel weer, ga ik zeker mee aan de slag.
  Maar hoe ken ik mijn camera-profiel toe; LR geeft alleen maar aan “ingesloten”.

  gr.
  Henk

 2. Hoi Henk, is het bestand dat je bewerkt een raw/dng bestand? Het werkt niet bij jpeg en tiff.

 3. Goed artikel, Kenneth.

  Een Raw-foto ziet er in eerste instantie altijd stukken minder uit dan de jpeg die je op je LCD ziet.

  Mooi om aan het eind te zien hoeveel verschil er eigenlijk gaat zitten tussen de before/after foto. En dat met een paar minuten werk in Lightroom!

 4. Een heel fijn leerzaam artikel (zoals gewoonlijk), kan je mij vertellen waar ik de LRB Grads presets moet plaatsen in LR2.6 ik gebruik Windows 7.

  1. De Presets moeten in:
   -“C:Users{Gebruiker}AppDataRoamingAdobeLightroomDevelop Presets” op Windows 7
   – “C:Documents and Settings{Gebruiker}Application DataAdobeLightroomDevelop Presets” op Windows XP (Application Data is een verborgen map)
   “C:Users{Gebruiker}AppDataRoamingAdobeLightroomDevelop Presets” op Vista

   Of je kunt in Preferences > Presets > Show Lightroom Presets Folder de map openen met de Explorer, daar zit ook de Develop Presets in.

 5. Bondig, klaar en duidelijk … iets waar ik al lang naar zocht …

 6. Ik ben een beginnende fotograaf en vroeg me altijd als ik fotos op fotosites op het net zag, op welke wijze de fotos zo goed werden……..kreeg er bijna een complex van!! Sinds kort gebruik ik Lightroom 2..en nu weet ik het……..LOL

  Wil jou Kennet bedanken voor het delen van al je kennis..ik heb er al zoveel van opgestoken…….!

  Hartelijke groeten, Peter

 7. Je hebt in dit geval 2 maal plezier met je foto’s. Ten eerste om ze te nemen en ten tweede kun je er tot in de details mee bezig zijn.
  Zaaaaalig!
  Chris

 8. Bedankt voor de tips, deze ga ik zeker nog eens goed bestuderen!

 9. He Kenneth, Als schotland je favorite vakantieland is, ben je dan ook van de schots whisky??
  Ik hoop het voor je, want dat is ook geweldig, helemaal in schotland.

  Bedankt voor je website en je leuke artikelen.

  1. Wat een persoonlijke vraag ;) Dat klopt wel een beetje, ben fan van Talisker whisky van Isle of Skye :)

 10. Hallo Kenneth, als zeer regelmatig lezer van je uitstekende artikelen heb ik nu een vraag die betrekking heeft op de werking van het LRB Graduated filter. Je schrijft onder de kop GRADUATED FILTER het volgende: quote “Gelukkig kun je het filter bijstellen door op het bolletje van het filter te drukken en met de muis te slepen naast het puntje etc. ” unquote.
  Ik heb dezelfde filters van LRB maar ik zie nergens een bolletje zoals het gebruik van het Graduated filter in Lightroom. Is dit wat je hebt bedoeld en is de afbeelding van de LRB filters in dit geval niet meer dan een afbeelding en heb je Lightroom Graduated filter gebruikt? Ik weet dt je het erg druk hebt, maar ik zou graag horen wat ik over het hoofd heb gezien.
  Groeten Frans Heusdens

 11. Hallo Kenneth, ik heb zojuist een bericht gemailed over de werking van de LRB Graduated filters en de aanpassingen ermee. Ik heb inmiddels uitgegvonden hoe het samen werkt met Lightroom Graduated filters . Ik koos een filter uit de LRB presets en activeerde daarna met M de Graduated filters in Lightroom. Daarna kon ik met het filter doen wat ik wilde.

  1. Hoi Frans,

   Sorry, dat wordt inderdaad niet helemaal goed duidelijk. Ik zal vanavond het artikel op dit punt verduidelijken, bedankt voor je opmerking!

 12. Hoi Kenneth,

  Weer een prachtig artikel. Voor mij wel jammer dat ik telkens een vertaalslag moet doen, want ik gebruik de Nederlandse versie.