DigitaleFotografieTips.nl

17 reacties op “Lightroom functionaliteit uitbreiden met plug-ins”

 1. Hoi Kenneth!

  Geweldig bruikbare nieuwe info over dit boeiende onderdeel voor gevorderden! Toppie!

  //Dave

 2. Heel interessant maar ik heb toch wel een vraagje. In hoever vertragen die plug ins de werking van Lightroom?

  Groetjes

 3. Hoi Chris,

  De plug-ins hebben geen nadelige invloed op de werking van Lightroom, ze zijn alleen actief als je ze zelf oproept met behulp van een Export, Edit In… of External Application actie.

 4. Dag Kenneth,

  bedankt voor de uitleg. Daar zit ik al een tijdje mee in mijn maag, maar dan voor Photoshop. Ik neem aan dat die werkwijze daar ook voor geldt?

  Greez

  1. Op http://akvis.com/en/photoshop-tips/install-plugins.php heb ik een kleine handleiding gevonden hoe het in Photoshop werkt, ik heb er zelf geen ervaring mee.

 5. Kenneth,
  bedankt voor de duidelijke uitleg.

  Ikzelf gebruik een plug in voor het programma Fotoplayer (zie http://www.fotoplayer.com). Werkt ook prima (tot nu toe). Creeert praktisch alle bestanden die je zo naar je website kunt uploaden.

  mvg

 6. Ha Kenneth

  Bedankt alvast voor alle leerzame tips! Groots!

  Ik maak gebruik van LR 2.6 en PS CS2 en heb ook de LR/Mogrify plug in; werkt allemaal prima.

  Even een vraag als dat kan mbt NIK plug ins; deze zijn begrijp ik met name bedoeld voor selectieve (lokale) bewerkingen ipv de gehele foto zoals met RAW editors.

  1.
  Wat is in combinatie van LR, CS2, NIK een goede volgorde van werken? Is dat:
  a. eerst LR met algemene bijstellingen voor de gehele RAW foto; zoals witbalans, exposure, contrast?
  b. dan NIK Define (ruis) Viveza kleur (lokale contrasten), Sharpener (lokaal verscherpen);
  c. vervolgens naar CS2 voor lagen
  d hoe ga je nu naar Lightroom (je hebt namelijk niet de uitstap ‘edit in Photoshop gedaan vanuit LR; maar je bent naar NIK gegaan)?

  2
  Of kan Photoshop CS2 als stap weggelaten worden en alleen met Lightroom en NIK (en Mogrify) volstaan worden (en verschijnt er ‘Edit in: NIK’ in het LR menu)?

  Bij voorbaat vast hartelijk dank!

  groet Marcel

  1. Hoi Marcel,

   Of er alleen met Lightroom en Nik volstaan kan worden ligt natuurlijk aan wat je zelf wilt bereiken.

   Edit in Define, Viveza en Sharpener maakt een kopie van de Lightroom bewerkingen en zet deze om naar een TIFF of PSD bestand. Hierop past de Nik Software de bewerkingen toe. Als je in Nik opslaat worden deze bestanden (als je vanuit de Lightroom plugin hebt aangestuurd) aangepast in Lightroom. Hierna zou je weer terug in Lightroom ‘edit in Photoshop’ kunnen selecteren en daar het geheel afronden.

   Beginnen in Lightroom is in ieder geval een goed startpunt, want als je eenmaal een kopie bestand hebt gemaakt (via zo’n plugin) in een ander formaat, dan heb je in de TIFF en PSD iets minder mogelijkheden voor verdere bewerking in Lightroom. Camera profielen zijn dan bijvoorbeeld niet meer te kiezen.

 7. Hartelijk dank Kenneth!

 8. Hallo Kenneth,
  Sinds het afgelopen weekend staat lightroom 3 op mijn pc. Vandaag uitgetrokken om dit veelgeprezen programma te ontdekken maar ik stuit direct al op een probleem: ik kan geen raw bestanden openen! ik fotografeer met een sony alpha 300.
  weet jij hoe ik dit kan oplossen?

  Jenneke

 9. Hallo Kenneth,
  dank voor je snelle reactie.

  Als ik de raw bestanden wil importeren krijg ik de boodschap dat deze bestanden niet worden ondersteunt of beschadigd zijn….
  ik fotografeer met een sony alpha 580 en heb geen lightroom 3 maar 2

 10. Hallo Kenneth,

  Ben een fan van je site. Je hebt goed geformuleerde en simpel uitgelegde onderwerpen.

  Ik heb een vraag waarmee je me misschien kunt helpen.

  Ik heb een Nikon D80, daarbij gebruik ik nog een AF Nikkor 35-70mm objectief. (Verder geen toevoegingen). Ik ben op zoek naar de plug-in voor de lenscorrectie. Ik kan hem op internet niet vinden. Heb je een suggestie?

 11. Hoi,

  Onder staande melding krijg ik als in Lightroom 4 een foto wil bewerken met Viveza 2.

  Enig idee wat er fout is?

  Gr. Jan

  —————————
  Lightroom
  —————————
  Unexpected error performing command:
  bad argument #1 to ‘lower’ (string expected, got nil)
  —————————
  OK
  —————————

 12. Je bent een fantast – heb al heeeeeel veel aan je verschillende artikels gehad. Maar praktisch gezien lukt het me nog niet om met mijn Nikon D800 en Nikon D4 via tethering te fotograferen. In Lightroom-plug-inbeheer staat Tetheringplug-in voor Nikon nochtans actief.
  Wat zou ik nog moeten doen?
  mvg maar vooral proficiat met je foto’s en je site.

  Sabin

 13. Mijn vraag over exporteren:
  Ik wil exporteren, in feite een kopie maken van de te exporteren foto’s (en zoals ze te zien zijn op het scherm, al dan niet bewerkt). Er wordt echter op het exportscherm gevraagd in welke resolutie ik de foto’s wil exporteren. Dat wordt dan dus een vast getal. Terwijl er foto’s tussen zitten met meer of mindere resolutie, en dat zou ik zo willen houden. Hoe maak ik gewoon een exacte kopie?

  bvd voor reactie