DigitaleFotografieTips.nl

28 reacties op “Verbeter je foto’s in nabewerking”

 1. Fijn deze tips allemaal. Heb al menig nuttige informatie van de site gehaald, maar was al zo lang ook op zoek naar wat tips met betrekking tot bewerken. Boeken zijn vaak enorm uitgebreid, maar dit is prettig leesbaar zo. Weer wat dingen bijgeleerd en ook dingen om weer mee aan de slag te gaan. Super!

 2. een dure body, een dure lens (veel dure lenzen ook) en nog uren achter je PC zitten. Zeker doen bij grote prints maar voor een 750×750 formaat op JPG hoef je niet in RAW te fotograferen, die JPG wordt door de camera perfect weggeschreven.

  1. Daar ben ik het toch echt mee oneens, vooral bij een kleur die veel voorkomt in de foto wil de camera alles op grijs zetten. Denk bijvoorbeeld aan sneeuw fotograferen, foto’s met tegenlicht. Met zulk soort situatie’s heeft de camera toch aardig wat moeite het niet een grijze foto te maken.

   Ik raad echt aan om in RAW te schieten, voor die kleine extra moeite heb je echt een krachtige foto gemaakt.

 3. Een mooie duidelijke uitleg van een eenvoudige workflow.
  Wat Nancy al eerder aangaf; boeken genoeg, en die heb ik ook, maar daar staat het af en toe TE uitgebreid in.

  Met het hier bovenstaand geschreven krijg je het zelfde maar is leesbaar en begrijpend voor iedereen.

  Met vriendelijke groet,
  Jan (die niet alles kan).

 4. Om te verscherpen, ik werk in photoshop, verander ik de foto bij
  image – mode, van RGB color naar Lab color. Dan zie je bij channels vier kanalen staan, lab – lightness – a en b, wanneer je lightness activeert veranderd de foto in zwart wit.
  Dan verscherp ik de foto met filter-sharpen- smart sharpen.
  Bij smart sharpen gebruik ik de optie advanced zodat je meer kan fine-tunen.
  Als de foto is verscherpt dan zet je de foto weer via image-mode terug naar RGB color.
  Met deze techniek voorkom je stralenkransen, vlekken en ruis waardoor je sterker kan verscherpen.

 5. GM,in een woord super,
  mvg,Jan de boer.

 6. Weer een mooi en duidelijk artikel. Ik lees je artikelen graag omdat ze zo duidelijk zijn. Ik werk ook met lightroom 4, hetgeen ik tot hiertoe het beste program vind om foto’s in raw te ontwikkelen en fotograveer ook in raw.
  met vele groeten

 7. Bedankt, je kunt nooit genoeg bijleren maar ik heb een probleempje, in mijn Lightroom 4 werkt mijn Nik filter viveza 2 niet. Hij staat er wel in maar ik krijg steeds een foutmelding als ,ik edit in… wil doen.
  Zin er nog mensen onder jullie die met die problemen te maken hebben? Ik heb zowel Lightroom als Nik gedesinstalleerd en er terug opgezet.
  groetjes
  Chris

  1. Chris, dit is een bekend probleem evenals het feit dat LR 4 een stuk trager lijkt te zijn geworden dan zijn voorgangers (voornamelijk in de Ontwikkel module en bij het gebruik van een 2e monitor). Inmiddels is er een nieuwe testversie voor LR 4 ontwikkeld (RC1) en nu ook zelfs een tweede te downloaden testversie LR 4 RC2. Wanneer Adobe met de officiele verbeterde LR4 versie komt is nog niet bekend.

   Groeten,
   Maurits.

   1. De download locatie van de 4.1RC2 testversie is http://labs.adobe.com

 8. Bedankt Maurits en Kenneth voor het vlugge antwoord. Als ik die testversie download komt die dan naast mijn gewone LR4 versie?

  Chris

  1. Daar geeft Adobe antwoord op bij de veelgestelde vragen (http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4-1/):

   “Mac: IMPORTANT NOTE, the Lightroom release candidate installation behavior has changed with Lightroom 4 updates. This release candidate will replace your existing Lightroom 4.0 installation. If you wish to return to Lightroom 4 after installing Lightroom 4.1, simply reinstall Lightroom 4 from your original download after deleting Lightroom 4.1 release candidate.

   Windows: By default, this Lightroom 4.1 release candidate will remove or overwrite your existing Lightroom 4 installation. If you wish to return to Lightroom 4 after installing Lightroom 4.1, simply reinstall Lightroom 4 from your original download after uninstalling Lightroom 4.1 release candidate using the Windows add/remove program utility.

   Both versions of the application share the same catalog format allowing your catalogs to be opened by either version without complications.”

   In mijn ervaring kun je de uiteindelijke release na vrijgave ook altijd over de release candidate heen installeren. Meestal krijg je hem binnen via de Software Update functie van Lightroom.

 9. Ok, nogmaals dank. Wat had het gemakkeijnk geweest als alles goed gewerkt had!!!!

  1. Haha tsja dat is inderdaad zo. Toch is het enigszins inherent aan software, zeker als het flinke updates bevat. Denk dat Adobe ook wel goed bezig is door zo snel ook met de problemen aan de slag is gegaan en een nieuwe versie op de markt wil brengen. Ook positief dat de prijs voor LR behoorlijk omlaag is gegaan.

   Maar begrijpelijk dat de gebreken irritant worden gevonden.

 10. Dank voor je leuke en heldere artikel. Praktisch toepasbare tips. Leuk om te lezen en natuurlijk te gaan toepassen.
  Jammer dat je geen voorbeelden hebt geplaatst van huidskleur. Oh wat vind ik dat altijd moeilijk bij het nabewerken. Heb je daar nog tips voor? Op de een of andere manier vind ik dat erg lastig. Soms gaat het prima maar soms ook helemaal niet.
  Nogmaals een heel fijn artikel, hier kan ik heel veel mee!

 11. Beste Kenneth,
  Dank je wel voor de kort en praktisch aanwijzingen die ik nodig heb met mijn ongeduld, perfectionisme en gevoeligheid voor de vele profs om mij heen.
  Veel te doen, leren en ontwikkelen met lef om fouten te maken en kritiek uit te lokken. ” Wie werkt maakt fouten”
  Met vriendelijke groeten
  Nicholas

 12. Zo Kenneth,

  In een meivakantie ff 1700 foto’s maken en dan 93% weggooien.
  Dat vind ik toch wel het lastigste van fotograferen hoor. Heb zelf (maar) zo’n 1500 foto’s op een trip naar Zuid Afrika gemaakt maar dat weggooien lukt nog niet zo hoor :(.
  Wat wel overzichtelijker werkt (en motiverender om aan te werken) is om het eerst in subsecties in te delen.

  Grs Ben

  1. Hoi Ben, ik heb ze niet weggegooid hoor, ze staan nog op mijn harde schijf en in backup, maar ik heb ze niet geselecteerd om te bewerken en te tonen. De kracht zit wel in de beperking.

   Regelmatig vind ik nog verborgen foto’s die ik in eerste instantie niet de moeite waard vond, maar die me nu nog aanspreken.

   Behalve onscherpe, overbelichte e.d. foto’s gooi ik ze nooit weg. Harde schijven zijn goedkoop tegenwoordig.

   Al mijn foto’s zijn per dag gesorteerd, het werkt inderdaad goed om ze stukje bij stukje aan te pakken en misschien ook al te tonen.

   Ik heb op verschillende plekken tijdens het bewerken foto’s getoond, zo krijg je ook een gevoel voor de feedback en kun je (als je het er mee eens bent) eventueel ook bijsturen. Hoewel dat ook weer gevaarlijk is, het gaat toch vooral om je eigen gevoel.

   Over de selectie en bewerking van deze set 120 foto’s heb ik ongeveer 10 dagen gedaan.

 13. Bedankt weer voor het heldere verhaal.

 14. Dag Kenneth.

  Iedere keer kijk ik uit naar je geweldige tips. Technisch goed uitgelegd voor een amateur zoals ik, aansprekende taal: verleidelijk en professioneel….!
  Je maakt het fotograferen en bewerken zoveel aantrekkelijk.
  Dank, dat je je passie met ons wilt delen.
  Hartelijke groet, Ben Tomesen

 15. Weer een top artikel Keneth, en zeker nu zo voordat iedereen weer vakantie gaat nemen en veel foto’s gaat maken! Je krijgt zo in ieder geval het idee dat je bij het maken van de foto’s, je wel een paar foutjes kunt permitteren! De nabewerking maakt erg veel goed. Ik werk vooral met Elements 10, en daar kan ik inmiddels redelijk mee uit de voeten.

  In ieder geval bedankt weer voor de talrijke tips.
  Groeten, Luc Segers.

 16. kan mij iemand wat informatie van digitalefotografie geven in verband met een avond feest.

 17. Keneth al geruime tijd ontvang en lees ik je enthousiaste verhalen en informatie over fotografie. Na het lezen van je artikel over bewerking en het zien van je prachtige en ook herkenbare foto`s van Schotland, ook ik heb mijn hart aan Schotland verloren,wil ik je bedanken voor wat je wat voor ons doet!

 18. Hoi Keneth,

  Zeer interessant artikel!
  Iedereen heeft de mond vol van Lightroom en andere Adobe producten. Uiteraard zijn dit mooie producten maar er zijn alternatieven. Ik ben sinds een week of twee Aftershot Pro van Corel aan het testen en ben daar zeer tevreden over. Ik heb geen ervaring met LR maar ik denk dat de mogelijkheden van beide producten zeer vergelijkbaar zijn. Aftershot Pro is tevens een stuk goedkoper en het blijkt ook vlotter te werken (heb veel reacties gelezen over problemen met snelheid van LR). Heb jij ervaring met Aftershot Pro en wat is jouw mening hierover?

 19. Dag leermeester :),

  Ik heb nog al wat moeilijkheden met huidtinten te corrigeren in lightroom.
  Ik vind ze soms te rood, dan weer te grijs, dan weer te geel.
  Ik vind het heel moeilijk om de juiste balans te krijgen.

  Als ik zo surf op het net zie ik dat ze met corrigeren een bruine huidtint voor mekaar krijgen.

  Ik zou het super vinden moest je er een topic aan kunnen toewijden.

  Groeten
  Sanny