Eén van de grootste angsten sinds de introductie van digitale fotografie is de angst om foto’s te verliezen op het moment dat ze nog alleen op de geheugenkaart staan en er geen back-ups van zijn. Gelukkig hoeft een corrupte geheugenkaart of het per ongeluk wissen van de foto’s in de camera niet het einde te betekenen van de foto’s.
Geen foto meer te bekennen op deze geheugenkaart!
Belangrijk om te onthouden is dat je op het moment dat de geheugenkaart corrupt raakt of dat je per ongeluk de geheugenkaart wist, je stopt met fotograferen met die kaart, hem uit je camera haalt en apart houdt totdat je in de buurt van een computer bent.
Het per ongeluk wissen van je geheugenkaart betekent voor de meeste cameramerken niet dat je foto’s echt kwijt zijn, ze zijn alleen verborgen voor je camera en computer. Nikon en Canon camera’s wissen de kaart niet volledig en je kunt dan de foto’s (gedeeltelijk) terughalen. Bij Olympus verschilt het per camera en Sony camera’s wissen volledig.
Plaats je nieuwe foto’s op het kaartje, dan overschrijven ze de oude foto’s. Vanaf dat moment kunnen de foto’s niet meer worden hersteld. Ook het wissen van het geheugenkaartje in je computer kan betekenen dat de foto’s niet meer kunnen worden hersteld. Wis een geheugenkaart daarom altijd in de camera zelf (controleer dat je een back-up hebt!).
Let op, overschrijven hoeft niet per se te betekenen dat je de eerste foto van de geheugenkaart kwijt bent als je één nieuwe foto neemt. Die foto kan ook zomaar een middelste of laatste foto overschrijven of meerdere foto’s gedeeltelijk overschrijven. Van de kaart afblijven dus!
Photorescue
Photorescue to the rescue
Zit je eenmaal achter je computer dan heb je de mogelijkheid om de foto’s te redden. Een van de best aangeschreven applicaties is PhotoRescue (Win/Mac) van de Belgische data security specialist DataRescue, maar er zijn ook anderen. Het is een betaalde applicatie, $29 (€ 20 tegen de huidige koers), maar absoluut de moeite waard als je belangrijke foto’s bent kwijtgeraakt.
Belangrijk bij het wagen van een poging om je foto’s te herstellen is dat een applicatie geen enkele poging doet om te schrijven naar de geheugenkaart. Dit kan het probleem alleen maar verergeren. In het geval van PhotoRescue kun je een 1:1 kopie maken van de geheugenkaart naar je computer. Op deze manier garandeer je dat de data die het heeft overleefd ook bewaard blijft. Met dit bestand kun je vervolgens ook in andere programma’s proberen foto’s te herstellen mocht het met PhotoRescue niet (helemaal) lukken.
De camera gaf ‘No Images’ aan, toch heeft PhotoRescue 308 fotobestanden
kunnen vinden op de geheugenkaart
PhotoRescue adviseert gebruik te maken van een losse geheugenkaartlezer, sommige camera’s beschikken niet over het vereiste USB Mass Storage protocol. Als je twijfelt kun je de gratis demo downloaden. Als er kleine afbeeldingen verschijnen van de verloren gewaande foto’s, dan kan de software je foto’s lezen en ze ook herstellen. De demo is dus een goede manier om vooraf te bepalen of je iets aan het programma gaat hebben. Voor het daadwerkelijk herstellen van de bestanden heb je een licentie nodig.
Het programma ondersteunt het herstellen van alle data bestanden, maar is met name geoptimaliseerd voor JPG/JPEG, TIFF, GIF en BMP bestanden en ondersteunt de constant wijzigende RAW formaten CR2, RAW, RAF, CRW, NEF, ORF, MRW, etc. en video bestanden.
PhotoRescue adviseert drie mogelijkheden om je foto’s te herstellen. In de eerste poging gebruik je alle standaard opties en kijk je of je een goed resultaat krijgt. De data blijft bewaard, er kan geen data verloren gaan omdat het programma niet naar de kaart schrijft.
Tweede poging, als er geen of niet genoeg foto’s te redden zijn, ga dan naar Advanced Recovery. Haal op het derde scherm (nadat je de geheugenkaart hebt geselecteerd) bij “Recover FAT, Directories and Filenames” het vinkje weg. Loopt de computer vast, dan kan het zijn dat de kaart fysieke problemen heeft. Herstart de computer dan en gebruik de Backup Card optie in het hoofdscherm om een 1:1 backup van de kaart naar je harde schijf te kopiëren. Draai vervolgens PhotoRescue op die image (kies Load Card backup in het Media Selection scherm) in plaats van op de kaart zelf.
De derde poging is meer complex. Hiervoor heb je PhotoRescue Advanced nodig, deze stelt je in staat een grafische weergave van de kaart te bekijken. Is de grafische weergave helemaal zwart, dan is er geen data terug te halen van de kaart. Is de weergave zwart en groen gestreept, dan heeft PhotoRescue moeite data terug te halen, waarschijnlijk door een hardware probleem of een driver probleem. Schakel dan een dataherstel bedrijf in. Is de weergave groen, dan heeft de kaart wel data, bel in dat geval DataRescue’s support.
Mijn vader heeft recent het programma nodig gehad. Nadat in eerste instantie de computer bijna vastliep (na 16 uur nog geen echte progressie) konden alle foto’s na het – in tweede instantie – maken van een 1:1 kopie van de geheugenkaart op de harde schijf binnen 90 minuten worden hersteld.
Hopelijk heb je het programma niet nodig, maar mocht je toch foto’s kwijt dreigen te raken, raak niet in paniek, neem je voorzorgsmaatregelen (kaartje uit de camera, apart houden en niet meer aankomen) en probeer de foto’s bij thuiskomst te herstellen op de computer. PhotoRescue is één van de mogelijkheden en gratis te proberen. Zie je kleine afbeeldingen van je foto’s, dan is het de moeite waard het programma aan te schaffen, want dan kunnen je foto’s (gedeeltelijk) worden teruggehaald.
Hallo Kenneth,
Wederom dank voor een mooi, duidelijk artikel.
Ik heb zelf ook heel goede ervaringen met PhotoRescue met m’n Pentax K10D (ook bij deze camera worden de beelden dus niet echt helemaal gewist). Ik had helaas een corrupte SD-card tijdens mijn vakantie in de USA maar kwam hier pas achter bij thuiskomst. Het vreemde was dat de foto’s op de camera wel goed werden weergegeven maar toen ik ze bij thuiskomst op de pc wilde zetten, zag ik dus dat ik een heleboel foto’s was kwijtgeraakt en dat een heleboel foto’s “verminkt” waren. Teruggaan naar Amerika om de foto’s opnieuw te maken was ook een optie ;) maar ’t bleek toch voordeliger te zijn om PhotoRescue te gebruiken. Maar ik heb eigenlijk ook nog een vraag voor jou: hoe kan ik mijn SD kaart ECHT leeg maken? Ik had nl. de corrupte SD-card voordat ik met PhotoRescue aan de gang ging geformatteerd (stom, ik weet het…) maar tot mijn verbazing stonden er toch nog foto’s op, zelfs foto’s die ik weken eerder op deze SD-card had opgenomen!
ps. Het freeware programma Recuva http://www.recuva.com/ schijnt ook goed te werken, heb jij hier ervaring mee?
Je schrijft “Belangrijk bij het wagen van een poging om je foto’s te herstellen is dat een applicatie geen enkele poging doet om te schrijven naar de geheugenkaart.”
Hoe ga je om met Spotlight die graag op externe schijven gaat schrijven zodra je ze mount?
Hoi,
Kleine opmerking over geformateerde kaart bij een Sony A300. Ja ik ben zo’n domkop die te vlug op formateren drukte, terwijl ik wissen had moeten kiezen i.v.m. beveiligde bestanden op mijn CF. Met behulp van Recuva kon ik zo goed als alles aan foto’s terugkrijgen en daarmee de beoogde reportage redden. Daarnaast had ik ook nog eens na het ‘formateren’ foto’s gemaakt. Kortom het kan wel bij een Sony, in dit geval een A300. Sindsdien druk ik (ondanks beveiligde bestanden) nooit meer op formateren, maar wissen als functie.
//Dave
P.S. Corne, Ja het is een prima tool heb het ook met mijn PC naar tevredenheid eens kunnen gebruiken toen ik per ongeluk in Vista omdat er twee mappen Afbeeldingen waren mijn gehele foto archief te wissen weten te recoveren.
P.S. Kenneth, boeiend verhaal en prima uitleg over Phote rescue.
Ik heb via dit programma foto’s terug kunnen vinden die ik kwijt was, op de 1 of andere manier waren ze weg op de sd kaart maar na dit programma te hebben gebruikt kwamen ze weer te voorschijn (wel verborgen), ik ben echt heel erg tevreden hierover en het is het dubbel waard om het aan te schaffen.
De zelfde vraag: http://www.recuva.com. op die site heb je zo veel wat je kan downloaden. welke moet je downloaden.
Ik kan geen engels lezen. ik ben wat foto s kwijt van mijn dochter. geboorte foto s. ze zijn beschadigt door adobe fotoshop van 3.2
want die versie bestaat gewoon niet meer dus sta je daar dan.
gr. deniz
Hoi Deniz, http://www.filehippo.com/download_recuva zou moeten werken, rechts bovenin zit een Download link.
nog eenvoudiger, klik hier op:
http://www.filehippo.com/download_recuva/download/0595629da867bbb7f997e84b16ec46d2/
Heb lightroom over gezet van windows naar apple, hierbij zijn alle foto s verloren gegaan en krijg bij het openen de volgende tekst:
Het bestand ‘20081102_herfst_012.CR2’ kan niet worden geopend.
Het bestand lijkt er normaal uit te zien maar wil niet geopend worden, maar nu ook niet meer te openen van de windows harde schijf en ook niet van de externe backup schijf.
Heb al diverse zaken geprobeerd maar denk dat het einde verhaal is maar snap niet waarom, hier wel iemand?
vr.gr. Benedictus
Hallo Benedictus, dat klinkt niet goed, hoewel ik het niet helemaal goed kan verklaren hoe dit gebeurd zou kunnen zijn.
Een aantal vragen om een idee te krijgen:
Als je op de Windows PC kijkt via de Windows Verkenner (dus niet via Lightroom), dan zijn de .CR2 bestanden er nog wel? Die heb je eerder wel direct in Windows kunnen openen en nu niet meer? Als je een recenter bestand probeert dat 20081102…etc kun je die bestanden dan wel openen?
Je hebt de Lightroom catalogus naar de Mac gekopieerd via een externe harde schijf? En naast de catalogus ook de mappen met losse foto’s? Welke formattering heeft de externe schijf? FAT32 of NTFS?
Zie je in Lightroom een vraagteken op de Mac bij de kleine weergave van de foto? En zie je dat vraagteken in Windows ook?
Heb je 1) foto’s verplaatst, of 2)alleen LR verplaatst?
In geval 2) kan er niets aan de hand zijn, dan kan LR vermoedelijk de foto’s niet meer vinden. Toont LR het vraagtekentje?
In geval 1): Zou ik ook doen: beschouw de foto’s in de laatst werkende configuratie (windows vermoedelijk?). Het kan niet zo zijn je backups (externe schijf? daar heb je toch niets mee gedaan?) niet meer leesbaar zijn.
Als alles werkt, kun je in windows LR voor alle foto’s ‘save metadata to file’ doen. Dat gaat vrij rap. Vervolgens maak je in LR-Apple een nieuwe catalog en importeer je weer alle foto’s. (En je gaat een weekendje weg zolang je computer data staat te crunchen)
Ik heb ook ervaringen opgedaan met Recuva, en het is mij opgevallen dat als je een SD-kaart bijvoorbeeld twee keer formateert, de foto’s alsnog worden teruggehaald. Bij het afscannen van de SD-kaart duurt het wel even een paar minuten, maar dan heb je wel alle foto’s terug. Of alle formaten worden teruggehaald weet ik eenvoudig niet (nog niet uitgeprobeerd). Een groot voordeel heeft Recuva wel: het is een volledig gratis programmaatje dat je van het internet kunt downloaden. Wie met Recuva verder wil experimenteren (wat het programma kan en wat niet) nodig ik uit om de ervaringen met ons te delen.
Is het ook mogelijk een geformatteerde harde schijf te herstellen (foto,s)??
ik zou zeggen, probeer het… Ik heb zelf de ervaring met Recuva (freeware) dat ik zo’n 70-80% van de foto’s van een geformatteerde SD-kaart terug wist te halen.
http://www.filehippo.com/download_recuva/download/0595629da867bbb7f997e84b16ec46d2/
Lachen recuva bied ccleaner aan BETAALD, terwijl deze gewoon grais is te downloaden is fillehippo
Da’s niet helemaal waar.
Je kunt inderdaad ervoor kiezen om ‘m betaald te downloaden, maar daar krijg de dan ook “Priority Support” voor.
Je kunt het ook gratis downloaden via een link op de Recuva-site.
weet er iemand of ik mijn verwijderde foto’s nog kan terughalen mijn sd kaartje is wel helemaal overschreven geweest is dit dan ,nog mogelijk graag goede raad grt marleen
Ik heb een xd kaartje met een defecte bootsector, met Recuva kan ik hem sowieso niet openen. Er zouden wel foto’s op het kaartje moeten staan. Tot gister kon ik ze bekijken via de camera. Nu niet meer. Valt er iets te redden?
Thnx!
Ik heb een vraag die mensen hier mogelijk wel weten.
Mijn laptop is ooit een keer gecrashed en om hem weer fatsoenlijk aan de praat te krijgen is hij volgens mij 2 of 3 keer geformatteerd. Kan ik dan ook mijn foto’s terug halen? De laptop is daarna nauwelijks nog gebruikt en heb er bijna niets meer opgezet.
Het zijn voor mij best belangrijke foto’s dus ik sta voor een hoop open.
Heeft iemand hier een antwoord op?
Ik heb net een 18-jarig feest gehad en iemand heeft de foto’s (per ongeluk) gewist en er werden nog een 10 a 20 foto’s getrokken, is het mogelijk om nog een groot gedeelte te redden? ps: heb een canon-camera. Zou echt spijtige zijn moesten ze kwijt zijn
Ja, als je verder niets met het kaartje doet is het waarschijnlijk mogelijk iets terug te halen, zoals je in dit bericht en de reacties kunt lezen.
Hallo,
ik hoop dat iemand mij verder kan helpen?
Ik heb een paar weken een nieuwe Nikon S9500 aangeschaft met een simpel SD-kaartje. Wist ik veel dat je die moest formatteren, daar kwam ik dus pas achter toen al mijn vakantiefoto’s plotseling verdwenen waren …
Omdat we nog steeds op ons vakantieadres zaten, kon ik er verder niets mee en heb ik (dom!) verder nog een heel aantal foto’s gemaakt op hetzelfde kaartje.
Is het mogelijk om de foto’s nog terug te krijgen of heb ik echt alles overschreven?
Hier vind je nog veel meer gratis programma’s om verloren bestanden op een SD-kaart of een andere opslagschijf te herstellen: http://www.gratissoftware.nu/gratis-gewiste-verwijderde-bestanden-herstellen-software.php