DigitaleFotografieTips.nl

23 reacties op “Verloren digitale foto’s terughalen”

 1. Hallo Kenneth,
  Wederom dank voor een mooi, duidelijk artikel.
  Ik heb zelf ook heel goede ervaringen met PhotoRescue met m’n Pentax K10D (ook bij deze camera worden de beelden dus niet echt helemaal gewist). Ik had helaas een corrupte SD-card tijdens mijn vakantie in de USA maar kwam hier pas achter bij thuiskomst. Het vreemde was dat de foto’s op de camera wel goed werden weergegeven maar toen ik ze bij thuiskomst op de pc wilde zetten, zag ik dus dat ik een heleboel foto’s was kwijtgeraakt en dat een heleboel foto’s “verminkt” waren. Teruggaan naar Amerika om de foto’s opnieuw te maken was ook een optie ;) maar ’t bleek toch voordeliger te zijn om PhotoRescue te gebruiken. Maar ik heb eigenlijk ook nog een vraag voor jou: hoe kan ik mijn SD kaart ECHT leeg maken? Ik had nl. de corrupte SD-card voordat ik met PhotoRescue aan de gang ging geformatteerd (stom, ik weet het…) maar tot mijn verbazing stonden er toch nog foto’s op, zelfs foto’s die ik weken eerder op deze SD-card had opgenomen!

  1. ps. Het freeware programma Recuva http://www.recuva.com/ schijnt ook goed te werken, heb jij hier ervaring mee?

 2. Je schrijft “Belangrijk bij het wagen van een poging om je foto’s te herstellen is dat een applicatie geen enkele poging doet om te schrijven naar de geheugenkaart.”

  Hoe ga je om met Spotlight die graag op externe schijven gaat schrijven zodra je ze mount?

 3. Hoi,
  Kleine opmerking over geformateerde kaart bij een Sony A300. Ja ik ben zo’n domkop die te vlug op formateren drukte, terwijl ik wissen had moeten kiezen i.v.m. beveiligde bestanden op mijn CF. Met behulp van Recuva kon ik zo goed als alles aan foto’s terugkrijgen en daarmee de beoogde reportage redden. Daarnaast had ik ook nog eens na het ‘formateren’ foto’s gemaakt. Kortom het kan wel bij een Sony, in dit geval een A300. Sindsdien druk ik (ondanks beveiligde bestanden) nooit meer op formateren, maar wissen als functie.
  //Dave

  P.S. Corne, Ja het is een prima tool heb het ook met mijn PC naar tevredenheid eens kunnen gebruiken toen ik per ongeluk in Vista omdat er twee mappen Afbeeldingen waren mijn gehele foto archief te wissen weten te recoveren.

  P.S. Kenneth, boeiend verhaal en prima uitleg over Phote rescue.

 4. Ik heb via dit programma foto’s terug kunnen vinden die ik kwijt was, op de 1 of andere manier waren ze weg op de sd kaart maar na dit programma te hebben gebruikt kwamen ze weer te voorschijn (wel verborgen), ik ben echt heel erg tevreden hierover en het is het dubbel waard om het aan te schaffen.

 5. De zelfde vraag: http://www.recuva.com. op die site heb je zo veel wat je kan downloaden. welke moet je downloaden.
  Ik kan geen engels lezen. ik ben wat foto s kwijt van mijn dochter. geboorte foto s. ze zijn beschadigt door adobe fotoshop van 3.2
  want die versie bestaat gewoon niet meer dus sta je daar dan.

  gr. deniz

 6. Hoi Deniz, http://www.filehippo.com/download_recuva zou moeten werken, rechts bovenin zit een Download link.

 7. Heb lightroom over gezet van windows naar apple, hierbij zijn alle foto s verloren gegaan en krijg bij het openen de volgende tekst:
  Het bestand ‘20081102_herfst_012.CR2’ kan niet worden geopend.
  Het bestand lijkt er normaal uit te zien maar wil niet geopend worden, maar nu ook niet meer te openen van de windows harde schijf en ook niet van de externe backup schijf.

  Heb al diverse zaken geprobeerd maar denk dat het einde verhaal is maar snap niet waarom, hier wel iemand?

  vr.gr. Benedictus

  1. Hallo Benedictus, dat klinkt niet goed, hoewel ik het niet helemaal goed kan verklaren hoe dit gebeurd zou kunnen zijn.

   Een aantal vragen om een idee te krijgen:
   Als je op de Windows PC kijkt via de Windows Verkenner (dus niet via Lightroom), dan zijn de .CR2 bestanden er nog wel? Die heb je eerder wel direct in Windows kunnen openen en nu niet meer? Als je een recenter bestand probeert dat 20081102…etc kun je die bestanden dan wel openen?

   Je hebt de Lightroom catalogus naar de Mac gekopieerd via een externe harde schijf? En naast de catalogus ook de mappen met losse foto’s? Welke formattering heeft de externe schijf? FAT32 of NTFS?

   Zie je in Lightroom een vraagteken op de Mac bij de kleine weergave van de foto? En zie je dat vraagteken in Windows ook?

 8. Heb je 1) foto’s verplaatst, of 2)alleen LR verplaatst?
  In geval 2) kan er niets aan de hand zijn, dan kan LR vermoedelijk de foto’s niet meer vinden. Toont LR het vraagtekentje?

  In geval 1): Zou ik ook doen: beschouw de foto’s in de laatst werkende configuratie (windows vermoedelijk?). Het kan niet zo zijn je backups (externe schijf? daar heb je toch niets mee gedaan?) niet meer leesbaar zijn.

  Als alles werkt, kun je in windows LR voor alle foto’s ‘save metadata to file’ doen. Dat gaat vrij rap. Vervolgens maak je in LR-Apple een nieuwe catalog en importeer je weer alle foto’s. (En je gaat een weekendje weg zolang je computer data staat te crunchen)

 9. Ik heb ook ervaringen opgedaan met Recuva, en het is mij opgevallen dat als je een SD-kaart bijvoorbeeld twee keer formateert, de foto’s alsnog worden teruggehaald. Bij het afscannen van de SD-kaart duurt het wel even een paar minuten, maar dan heb je wel alle foto’s terug. Of alle formaten worden teruggehaald weet ik eenvoudig niet (nog niet uitgeprobeerd). Een groot voordeel heeft Recuva wel: het is een volledig gratis programmaatje dat je van het internet kunt downloaden. Wie met Recuva verder wil experimenteren (wat het programma kan en wat niet) nodig ik uit om de ervaringen met ons te delen.

 10. Is het ook mogelijk een geformatteerde harde schijf te herstellen (foto,s)??

  1. ik zou zeggen, probeer het… Ik heb zelf de ervaring met Recuva (freeware) dat ik zo’n 70-80% van de foto’s van een geformatteerde SD-kaart terug wist te halen.
   http://www.filehippo.com/download_recuva/download/0595629da867bbb7f997e84b16ec46d2/

 11. Lachen recuva bied ccleaner aan BETAALD, terwijl deze gewoon grais is te downloaden is fillehippo

  1. Da’s niet helemaal waar.
   Je kunt inderdaad ervoor kiezen om ‘m betaald te downloaden, maar daar krijg de dan ook “Priority Support” voor.
   Je kunt het ook gratis downloaden via een link op de Recuva-site.

 12. weet er iemand of ik mijn verwijderde foto’s nog kan terughalen mijn sd kaartje is wel helemaal overschreven geweest is dit dan ,nog mogelijk graag goede raad grt marleen

 13. Ik heb een xd kaartje met een defecte bootsector, met Recuva kan ik hem sowieso niet openen. Er zouden wel foto’s op het kaartje moeten staan. Tot gister kon ik ze bekijken via de camera. Nu niet meer. Valt er iets te redden?

  Thnx!

 14. Ik heb een vraag die mensen hier mogelijk wel weten.
  Mijn laptop is ooit een keer gecrashed en om hem weer fatsoenlijk aan de praat te krijgen is hij volgens mij 2 of 3 keer geformatteerd. Kan ik dan ook mijn foto’s terug halen? De laptop is daarna nauwelijks nog gebruikt en heb er bijna niets meer opgezet.
  Het zijn voor mij best belangrijke foto’s dus ik sta voor een hoop open.
  Heeft iemand hier een antwoord op?

 15. Ik heb net een 18-jarig feest gehad en iemand heeft de foto’s (per ongeluk) gewist en er werden nog een 10 a 20 foto’s getrokken, is het mogelijk om nog een groot gedeelte te redden? ps: heb een canon-camera. Zou echt spijtige zijn moesten ze kwijt zijn

 16. Hallo,
  ik hoop dat iemand mij verder kan helpen?
  Ik heb een paar weken een nieuwe Nikon S9500 aangeschaft met een simpel SD-kaartje. Wist ik veel dat je die moest formatteren, daar kwam ik dus pas achter toen al mijn vakantiefoto’s plotseling verdwenen waren …
  Omdat we nog steeds op ons vakantieadres zaten, kon ik er verder niets mee en heb ik (dom!) verder nog een heel aantal foto’s gemaakt op hetzelfde kaartje.
  Is het mogelijk om de foto’s nog terug te krijgen of heb ik echt alles overschreven?

 17. Hier vind je nog veel meer gratis programma’s om verloren bestanden op een SD-kaart of een andere opslagschijf te herstellen: http://www.gratissoftware.nu/gratis-gewiste-verwijderde-bestanden-herstellen-software.php