DigitaleFotografieTips.nl

9 reacties op “Lightroom prestaties verbeteren”

 1. Hmmm ik heb nog nooit last gehad van traagheid gehad in lightroom.. wat ik me alleen weg afvraag is deze tekst:
  “Vergroot de cache instellingen om sneller in de Develop module te werken. Is er weinig harde schijf ruimte beschikbaar, pas de instellingen dan naar beneden bij.

  Volgens mij maakt lightroom gebruik van het cache geheugen in je DDR2/3 geheugen. Als je dit vergroot gaat dit via de veel tragere harde schijf.. Ik zou deze zelf gewoon op 1GB laten staan.. Maar nevermind.. met 16GB DDR2 geheugen merk je geen traagheid met dit soort programma’s.

 2. Graag zou ik willen weten hoe je de volgorde van foto’s kunt veranderen. Slepen van de foto’s naar een andere positie in de onderste viewer lukt niet.

  gr Jan

 3. Bedankt voor je reactie, maar bij venster, sorteren en dan gebruikersvolgorde zie ik dat die niet geactiveerd staat en als ik er op klik gebeurt er ook niets, zowel als ik de de hele verzameling aanklik, als ook bij de map zelf.

 4. Ik vermoed dat het komt omdat ik twee schermen gebruik en met een erg grot verzameld foto bestand werk. Op het tweede scherp lijkt het wel mogelijk om volgorde te verplaatsen, op het grote scherm onderin waar ook de thumpnails staan niet.

 5. Hoi Kenneth,

  Mij is opgevallen dat het toepassen van het grijsverloopfilter op foto’s veel sneller werkt wanneer je de foto in vergelijkingsmodus hebt staan. Maakt op mijn (oude) pc veel verschil!

  Bedankt overigens voor je uitgebreide en goede artikelen, ik raad jouw site vaak aan.

  Groet,
  Michiel van Pelt

 6. Overweeg om de catalog bestanden (*.lrcat), de preview bestanden (*.lrdata) en de Adobe Camera RAW Cache (zie Lightroom > Preferences voor de juiste locatie) te negeren voor de live scan en misschien ook de locatie van je fotobestanden zelf. Of schakel het antivirus programma tijdelijk uit (haal de netwerkkabel uit de computer en/of schakel wireless uit) als je in Lightroom werkt.

  Bovenstaande lijkt me een goede tip. Maar hoe doe je dat precies op een iMac?

  1. Hoi Rika, heb je een antivirusprogramma op je Mac? Anders is de genoemde tip niet relevant.

   Als je een antivirus programma hebt heb je meestal ook de mogelijkheid locaties of bestanden uit te sluiten van het scannen, maar dit kan per programma verschillen.