DigitaleFotografieTips.nl

23 reacties op “Lokale bewerkingen in Lightroom”

 1. Hmm,

  Ik zit steeds te denken om Lightroom te kopen. Vooral omdat het mij waarschijnlijk een totaaloplossing kan bieden. Alleen vind ik €300 + erg veel geld. Dus als iemand ergens een goede aanbieding ziet, houd ik me aanbevolen.

 2. Je zou eventueel met de demo kunnen spelen om te kijken of het echt een goede oplossing voor je is. Je kunt hem downloaden via http://www.adobe.com/go/trylightroom_nl

 3. Ik heb nog een 1.4 demo versie staan en die vond ik goed. Ik weet niet of er sindsdien veel in verandert. Wat ik me afvraag is of er ook functionaliteit bij zit om op een regelmatige basis je fysieke library te backupen naar een externe HD.

  1. In ditartikel staat de nieuwe functionaliteit uitgewerkt. Er is geen automatische backup naar extern optie, je kunt instellen dat de database wordt gebackupped bij het opstarten van Lightroom, maar de fotobestanden moet je dan nog steeds ergens anders plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld RSync voor Windows of SuperDuper voor de Mac gebruiken.

   1. @Sanders: Als je foto’s binnenhaalt vanaf je kaartje kan je kiezen voor de optie “Back-up maken in…”. Kies je hier voor bv een externe hdd dan komen je foto’s dus op 2 locaties te staan: de pc en de externe hdd.
    Wellicht kan je hier wat mee.

 4. Goed artikel, het heeft mij geinspireerd om het penseel eens te gaan gebruiken. Tot nu toe vond ik het een onduidelijk stukje gereedschap. Door jouw artikel ben ik het eens weer gaan uitproberen en het resultaat was gewoon goed.
  In deze foto heb ik het gebruikt, rechtsboven was een erg lelijk blad (verdord en bruin) deze heb ik met het penseel weggewerkt en daardoor nog wat accent behouden. Tot nu toe gebruikte ik vnl. uitsnijdbedekking, rolgordijn (gegradueerdfilter), vlekkenverwijderaar en daarna stap ik over naar de zwarting, invullicht enz., af en toe vignering. Ik vind Lightroom een echte aanrader.
  Daarnaast gebruik ik Elements 7, echter Lightroom 2.4 gebruik ik vnl. (zeker wel 95%). Elements gebruik ik alleen maar als ik echt gekke dingen wil doen uitsnijdingen ergens ander naar toe verplaatsen of zo iets.

  1. Helaas is de foto, door mijn onkunde, niet in mijn reactie geplaatst. Nu maar eens op deze manier geprobeerd ben benieuwd.
   http://farm4.static.flickr.com/3442/3720073884_51c0efbab4_m.jpg

 5. Ja het echte voordeel vna lightroom lijkt inderdaad dat je alles in 1 hebt. En dat is wat ik nu echt mis. Je kunt gewoon zoeken naar foto’s taggen, bewerken, exporteren, importeren enzovoorts.
  Alleen: 300 Eurie.
  Tjah vergeleken met Phtoshop en al die dingen is het niks. Maar ja straks komt er een upgrade en moet je weer extra betalen. Beetje jammer…

  1. Bij een upgrade betaal je inderdaad ook nog rond de € 190. De release cyclus is ongeveer een nieuwe versie elke anderhalf jaar, we hebben nu er bijna een jaar met de 2.0 op zitten. Adobe heeft nog niets officieel laten weten of en wanneer 3.0 zou uitkomen, meestal kondigen ze eerst een publieke beta aan.

 6. Die Sneltoetsen zijn echt geweldig! Is er ook ergens een overzicht te vinden van alle sneltoetsen die er zijn voor Lightroom?

  1. In de Help > Library Shortcuts zit al een redelijk overzicht, ik meen (heb even Lightroom niet beschikbaar) dat voor elke module zo’n overzicht bestaat. Ook staat in het Lightroom gedeelte van deze site ook een overzicht met de meestgebruikte opties.

   1. Super! dat werk inderdaad. Inderdaad voor elke module. Voor de bibiliotheek heb je andere als voor het ‘ontwikkelen’! erg fijn. Nu nog een uurtje die dingen uit mijn hoofd leren en ik ben weer vertrokken voor de komende 5 jaar :P

 7. Haha,

  Ik heb eens even een google search gedaan naar lighroom 3.0. En toen kwam ik een aantal dingetjes tegen zoals:

  Een wensenlijstje voor 3.0
  En nog een wensenlijst

 8. Een pdf met shorcuts van LR is te downloaden op de site van adobe.

  http://blogs.adobe.com/edtechatadobe/2009/02/lightroom_2_shortcuts.html

  1. Goede tip Bas, dankjewel. Dat wordt even stampen voor Tom ;)

   1. komt helemaal goed ;) Ben een student en heb vakantie ; Dus zit nog in het ‘stampen’ ritme ;)

    1. Succes!!! het is een aardige lijst:)

     1. Ik ken ze al (A) nja alleen de voor mij belangrijke sneltoetsen haha :D (stuk of 30)

 9. Beste Kenneth,

  ik heb eens een foto gezien van een pas getrouwd stel. deze foto was zo bewerkt dat het boeket in kleur was en de rest in zwart-wit.
  Is een bewerking als deze mogelijk in lightroom? en zo ja, kun je me een tip geven waar ik dat zoeken moet?

  vast bedankt, groeten Remco

  1. Het kan makkelijker en preciezer in Photoshop. Daar kun je het boeket mooi eruit knippen. en de achtergrond zwart wit maken.

   In lightroom ga je als volgt te werk:
   Zet de verzadiging op -100. Je foto is dan zwart wit. Open het penseel voor lokale bewerkingen en zet de schuiver verzadiging op +100. Ga met het penseel over het boeket en voila.

   Wanneer het boeket bijvoorbeeld rood is kun je ook nog kiezen om alle kleuren op -100 te zetten maar alleen de kleur rood op 0 te laten staan. Je krijgt dan een effect als dit: http://www.flickr.com/photos/tomklerks/4567408605/

   Succes!

  2. Een voorbeeld en Lightroom instellingen kun je ook zien in het artikel over zwart-wit fotografie op http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/zwart-wit/