Hoe meer je er mee doet, hoe lekkerder de applicatie werkt en ook hoe meer sneltoetsen je ontdekt om handelingen snel uit te voeren zonder met de muis allerlei dingen te hoeven aanklikken. Hier een klein overzichtje van de meest handige sneltoetsen.
Allereerst importeer ik de foto’s via Command/Ctrl + SHIFT + I. Net na het importeren van de foto’s, doe ik een rondje door alle foto’s. Dit doe ik in een full-screen modus, door Shift+Tab in te drukken verdwijnen alle taakbalken en door twee keer op L te drukken wordt de achtergrond zwart. Vervolgens druk ik op P (pick), U (niets mee doen) of X (reject) om de foto’s waar ik iets mee wil doen te selecteren, te negeren en de foto’s die onscherp zijn, zonneflares hebben, etc. uit mijn selectie weg te halen.
Vervolgens plaats ik een filter op de ‘Picks’ met en doe ik een nieuw rondje. Door op 1 te drukken voeg ik één ster toe aan de foto’s die ik wil gaan bewerken. Is dit rondje afgerond dan zet ik een filter op de foto’s met één ster. Vanaf de gridview selecteer ik de foto’s één voor één (ik kan altijd direct terug naar de gridview door op G te drukken) en ga ik ze bewerken in het Develop menu. Door een foto te selecteren en op D te drukken ga je naar het Develop menu. Met behulp van de (backslash) toets kan ik in het Develop menu vergelijken of de aanpassingen wel echt een verbetering hebben opgeleverd (met Y roep je de ‘compare view’ op).
Vervolgens lees ik de foto in in Photoshop met de Command/Ctrl + E shortcut (Lightroom maakt automatisch een ‘virtual copy’ en een ’stack’ aan van het fotobestand zodat het origineel gehandhaafd blijft). In Photoshop doe ik vaak alleen maar een verklein actie naar 750×500, mijn favoriete Flickr formaat. Terug in Lightroom geef ik de uiteindelijk foto door op 4 te drukken vier sterren. Met SHIFT+S plaats ik de 4-sterren foto bovenaan de ’stack’ (stapeltje foto’s). Eventueel kan ik ook de volgorde veranderen van foto’s in de stack met SHIFT + [ (promotie) of SHIFT + [ (demotie).
Als alle foto’s bewerkt zijn selecteer ik ze allemaal en druk op S om de geselecteerde foto’s te ’stacken’ zodat de Flickr-size foto alleen zichtbaar is en ik filter de view op vier sterren. Nu heb ik alle foto’s die ik goed genoeg vind om naar Flickr te exporteren. Met Command/Ctrl + SHIFT + E open ik de export photos optie en exporteer de foto’s naar een map op mijn desktop. En dan is het nog een kwestie van uploaden naar Flickr.
Wil je nog meer shortcuts weten? Druk dan op Command/Ctrl + / om een overzicht te krijgen van de beschikbare sneltoetsen. Dit werkt in alle modules van Lightroom, de sneltoetsen verschillen namelijk per module.
[ad#Lightroom]