- Aankoopadvies: Compact of spiegelreflex camera
- Aandachtspunten bij aankoop nieuwe camera
- Advies voor het overstappen naar een digitale spiegelreflexcamera
- Tweedehands foto apparatuur
- Introductie systeemcamera’s
- Aankoopadvies: Objectieven
- Aankoopadvies: Statieven
- De ‘plastic fantastic’ 50mm lens
- Introductie werken met een pentablet
Ongeacht de camera die je koopt moet je rekening houden met een aantal dingen. Vooral met digitale spiegelreflexcamera’s leg je je (over het algemeen) lange tijd op een systeem vast. Zeker als je nieuwe lenzen gaat kopen. Dus de keuze moet je passen. Daarom in dit artikel een aantal tips voor een nieuwe aanschaf van een nieuwe compact- of spiegelreflexcamera.
Megapixelmythe
Hoe meer megapixels hoe beter is vaak de redenatie. Fabrikanten adverteren er ook stevig mee en er is een constante wedloop om de meeste megapixels in de kleinte sensor te proppen. Bedenk echter dat megapixels niet alles zeggen.
Hoe meer megapixels er in de camera zitten, hoe groter de foto’s kunnen worden afgedrukt. Maar heb je wel een 2000×3000 pixels grote foto nodig als je alleen foto’s op internet plaatst en/of 10×15cm afdrukjes maakt? Een ander nadeel van steeds meer megapixels, vooral bij compactcamera’s, is dat producenten soms zoveel megapixels op een steeds kleinere sensor proberen te persen dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit wordt vooral duidelijk doordat je meer beeldruis in de foto ziet.
Een gouden stelregel is dat je 300×300 pixels nodig hebt per ‘inch’ (dpi) voor afdrukken, dus voor het afdrukken van een 10×15cm foto is een resolutie van 1200×1800px meer dan genoeg.
Accu
Een ander aandachtspunt is de accu. Ik zeg expres accu, want idealiter heb je een oplaadbare accu bij je camera. Ten opzichte van (oplaadbare) batterijen kun je veel meer foto’s maken met een lithium-ion accu en is de kwaliteit voor langere tijd ook gegarandeerd. Heel belangrijk vooral voor compactcamera’s die volledig vertrouwen op een LCD scherm. Je zult net zien dat op het moment dat je een mooie zonsondergang wilt fotograferen dat op het hoogtepunt je batterij er mee stopt. Een reservebatterij is dan ook erg handig.
Zoomfactoren
Voor compactcamera’s geldt dat je ook enorm moet oppassen met de zoomfactoren die de fabrikanten claimen. “20x zoom!”, “25x zoom!” Dit is vaak een combinatie van optische en digitale zoom. Optische zoom is valide, net zoals met een spiegelreflex camera kan een lens zoomen. Digitale zoom is echter gevaarlijker. Dit is geen zoom die de lens uitvoert, maar een digitale functie die door het beeld digitaal te vergroten (waardoor je een lagere resolutie krijgt) en een deel van het beeld te snijden deze ‘zoom’ bereikt. Dit levert al snel veel meer ruis en onscherpte op die vooral duidelijk zal worden bij het afdrukken van de foto. Let hier dus goed op.
Koop voor de toekomst
Zorg dat je bij de selectie van een spiegelreflex camera een camera zoekt die goed in de hand ligt, doordat ze groter zijn moet je er goed grip op kunnen uitoefenen.
Zorg er ook voor dat je een cameramerk kiest waarvan je zeker weer dat de lensvatting langere tijd beschikbaar zal blijven. Niets is vervelender dan een dure lens te hebben die je over 4-5 jaar op je nieuwe camera niet meer kunt gebruiken. Ik heb een Canon 80-200mm F2.8 lens die al bijna 20 jaar oud is en nog steeds werkt. Dat is nog eens een goede investering.
De lens die er bij wordt geleverd is ook belangrijk, soms is het beter alleen de body te kopen en er dan met de geldbesparing en wat extra geld een duurdere lens bij te zoeken die van een betere kwaliteit is dan de lens die er standaard wordt bijgeleverd. Hier is de lichtsterkte van de lens belangrijk. Hoe lager het minimale F getal hoe lichtsterker de lens is, hoe minder vaak je moet kiezen voor een langere sluitertijd. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer risico je loopt op bewegingsonscherpte.
Extragratis tip: Flickr (onder andere opslaan en delen van foto’s) houdt constant bij welke camera’s op hun dienst het meest populair zijn. Wellicht interessant om in gedachte te houden bij het uitzoeken van een nieuwe camera. Sommige namen voor onder andere Canon camera’s zijn in Amerika anders: de EOS Digital Rebel is in Amerika de Canon EOS 300D, de Rebel XT is de Canon EOS 350D en de Rebel XTi is het nieuwste consumenten instapmodel: de Canon EOS 400D.
Ik heb een compactcamera op het oog (met LCD-scherm en zoeker), 12 megapixel, 18x optische zoom, 28 mm groothoeklens en een heleboel fijne mogelijkheden. Één nadeel: de camera werkt op AA-batterijen. Is de camera dan per definitie een afrader?
Hoi Lindsey,
AA-batterijen hoeven geen nadeel te zijn. Ik heb een tijd met een vergelijkbare camera gewerkt met ook AA’s erin en dat ging prima. Enige nadeel wat ik ervaren heb met AA’s is dat het een behoorlijk gewicht is in vergelijking met een accu.
Daarbij zijn AA batterijen overal te krijgen en dat is weer een groot voordeel.
Om je vraag even direct te beantwoorden: Nee, de camera is dan niet per definitie een afrader.
Beste Kenneth,
Prachtige website en zeer goede en duidelijke artikelen. Dank hiervoor.
Na uw artikelen gelezen te hebben weet ik nu zeker dat ik een spiegelreflexcamera ga aanschaffen (voor hobby). Ik wil vooral portretfoto’s maken (binnen en buiten, met bewegende haren, glamourshoots en misschien ook de natuur enz..)
Met uw adviezen en tips in het achterhoofd heb ik besloten om de volgende combinatie aan te schaffen:
– Canon EOS 1000D Body: ongeveer 323 euro
– Sigma DG EX 50mm f/1.4 HSM Canon: ongeveer 369 euro
Vindt u dit een goede keuze? Of is er misschien een goedkoper alternatief?
Ik hoor het heel graag van u.
Groet,
Isa
Hoi Isa,
De 50mm van Sigma kent nog een alternatief van Canon zelf. Namelijk gewoon de 50mm 1.4 die bij cameranu.nl maar liefst 70 euro goedkoper is. Of die van Canon kwalitatief onderdoet durf ik niet te zeggen, misschien weet Kenneth daar meer over, hij gebruikt tenslotte Canon.
Als Nikon gebruiker wil ik je toch ook eens wijzen op de Nikon’s. Nikon heeft een aantal mooie body’s waaronder de D5000 en D3100. Beide instapmodellen al zijn ze iets duurder dan de Canon. Daartegenover staat dat je betere sensorprestaties krijgt wat ook zeker wel wat waard is. De Canon 1000D is het simpelste model van Canon terwijl je bijvoorbeeld met de Nikon D5000 een toestel krijgt dat meer vergelijkbaar is met de 500D van Canon (ik heb beide toestellen gebruikt). De Nikon D5000 kan je dan weer combineren met de AF-s 50mm 1.4 die je al voor €280 kan krijgen. Rekensommetje geeft dan het volgende:
Totale prijs Canon: ongeveer 650 euro
Totale prijs Nikon: ongeveer 709 euro
Een verschil van ongeveer 60 euro en ik heb enkel de prijzen van Cameranu gebruikt, mogelijk is het elders goedkoper te krijgen.
Ik zet Nikon erbij, niet om je te laten twijfelen maar om te laten zien dat er in ongeveer dezelfde prijsklasse ook alternatieven zijn naast Canon die misschien wel aantrekkelijk zijn. De keus is uiteindelijk aan jou en ik hoop dat ik je hiermee kan helpen je iets te oriënteren.
Succes!
Erik
Een prima site, erg veel goede informatie
Ik wil graag overstappen van mijn Isis 50 naar de nieuwere Powershot 12 dit is nogsteeds geen spiegelreflex camera maar heeft als voordeel dat hij wat kleiner is. Ook ben ik bang dat ik de mogelijkheden van spiegelreflex niet volledig zou benutten, en dat de lenzen ook wel duur uitvallen, maar dat de canon Powershot 12 wel een camera is waar ik m’n hobbie weer wat verder mee zou kunnen uitbouwen. Zeker omdat je er eventueel een losse lens (TC-DC58DK) bij kan kopen. Wat ik wil vragen is dit, waar zit deze camera ten opzichte van een spiegelreflex, en wat zijn de opvallendste verschillen?
Dag Kenneth,
Ik wil graag beginnen met fotografie. Ik heb al ettelijke reviews gelezen en denk erover om een Fujifilm FinePix HS20EXR aan te schaffen.
De reden voor dit toestel? Simpel: veel camera voor de aanschafprijs. Ook de mogelijkheid een Tele Conversion Lens te gebruiken lijkt me interessant.
Een DSLR kan natuurlijk ook maar als je met een hobby start ben je nooit zeker dat je je ei kwijt zal kunnen en gezien de prijzen van “beginner” DSLR camera’s lijkt een goede bridge camera logischer.
Wat is jou idee hierover?
Even vergeten.
Bedankt voor deze website, ik ben nog maar een dag of twee aan ’t lezen maar ik ben als beginner al veel wijzer geworden.
Groetjes,
Jürgen
Beste Jürgen,
Mogelijk is je vraag al beantwoord, maar zoniet heb je hier misschien iets aan. Ik heb zelf net een Fujifilm Finepix S4000 gekocht die net iets minder opties heeft dan de HS20EXR en ik ben er heel tevreden over.
Ik ben zelf ook beginnend hobbyist en heb daarom ook getwijfeld over een spiegelreflex. Een compact als deze heeft echter één groot voordeel tov een spiegelreflex en dat is dat hij allround is.
De kwaliteit die je met een camera als deze met veel oefenen zult kunnen bereiken zal in mijn ogen zo rond de 75-80% liggen van die van een spiegelreflex. Ik verwacht zelf pas over een jaar of 5 zover te zijn dat dat voor mij niet meer voldoet en dan is de technologie alweer zoveel verder dat als je nu een spiegelreflex koopt je dan waarschijnlijk toch ook een nieuwe zult willen nemen.
Ik heb nu een Canon Powershot A570 en wil nu overstappen op een spiegel reflexcamera. Ik maak gebruik van de tips van deze website. Bedankt.
Groetjes
Lucie
Heel fijne site, duidelijk en te begrijpen voor een beginner zoals ik.
Tot nu toe heb ik prachtige foto’s kunnen maken met mijn mobiel maar ik wil toch iets verder dan dat.
Mijn budget is klein, ik wil niet meer dan 150 uitgeven en liefst nog minder.
Wat is een goede camera voor mij, ik wil graag mooie close-ups maken van bloemen, mijn katten enz. dus veel details.
Heeft iemand advies voor me?
Alvast heel erg bedankt
groetjes
Sonja
beste Jurgen, ik heb heel veel informatie verzamelen over fotograferen, maar ergnes vind ik info welk foto toestel en lens het je nodig voor met maken van je zelf gemaakte schilderijen. Ik heb bv een zeeschilerij gemaakt en als het licht net goed op de schilderij valt, zie je de weerkaatsingen van de zon in de golven, echt prachtig, maar hoe ik het ook fotograaf op geen enkele foto zie ik dit, het is een doogewoon schilderij, zoals er al zoveel zijn gemaakt, maar de prachtige weerkaatsingen die er zijn, zijn niet zichtbaar, kun jij me helpen , dank u wel
stefan
Omdat ik graag foto´s maak heb ik altijd mijn camera bij me zodat ik op de meest onverwachte momenten foto´s kunt maken. Ik heb nu een pentax 8.0 megapixels en 7x zoom maar ben niet tevreden over de foto´s die ik binnen (grote ruimtes) kan maken. Wat is een goed (niet al te duur) compact toestel waar ik ook binnen (op feestje ed ) goede scherpe foto´s mee kan maken (met deze pentax lukt dat niet voldoende)
Hoi Kenneth,
Ik maak veel sportfoto’s met een Canon EOS 500 D met een 70-200 mm lens f2.8 van Canon (zonder IS). Vooral in slecht belichte sportzalen merk ik dat mijn camera (ingesteld op ai servo) niet snel genoeg scherp stelt naar mijn zin. Ik overweeg om sowieso als uitbreiding op mijn apparatuur een extra body te kopen. Welk model raad je me aan met het oog op snelle scherpstelling? Uiteraard geef ik aan de body liefst zo min mogelijk uit, zodat er geld over blijft om objectieven te kopen. Maar de snelheid is voor mij dusdanig belangrijk dat ik er wel in wil investeren. Een 1D met een prijs met 5 getallen gaat echter ruim boven mijn budget.
Groetjes,
Daisy
Beste Kenneth
Ik wil graag een spiegel reflexcamera kopen om mooie foto,s te maken van mijn voetballende dochter en haar team.
Na het e.a te hebben gelezen lijkt de canon eos 1100D mij een leuk
toestel,maar welke lens kan ik naast de meegeleverde lens het beste kopen?
Daarnaast maak ik de juiste keuze?
beste kenneth,
ik wil beginnen met fotograferen. Ik heb al een tijdje ervaring maar ik wil graag foto’s maken van buiten dus met de zon en alles welke camera kan ik dan het beste kopen een nikkon of canon en welke lens. graag hoor ik wat
ik heb een “oudje” nl.: Canon powershot Pro 1.
ik wil overstappen en denk eerst aan een 2e handsje.\en wel de Sony Alpha 55.
ipv de standaard kitlens wil ik een andere lens en wel de sony carl zeis 18-80/f 3.5-f 4.5 (ook 2e hands).
wel alletwee via een vakfotograaf. (incl. garantie dus).
wat lens betreft twijfel ik tussen genoemde en een sony 18-135/f3.5-f5.6
welke heeft de voorkeur (los van de prijs)?
alvast bedankt.
John
Hoi Kenneth,
Een ontzettend handige site is dit. Bedankt voor de moeite.
Maar wat naar mijn mening nog ontbreekt is een stukje over de standaard kleurtemperatuur die fabrikanten in hun camera toepassen.
Tot nu toe fotografeerde ik met een spiegelreflex met rolletje, meestal met Kodakfilm vanwege de standaard iets warmere kleurtemperatuur.
Bij sport- en natuurfotografie vond ik dat persoonlijk het prettigst.
Voor een serie met iets koelere kleuren hoefde ik alleen maar een ander merk film in te leggen.
(Tegenwoordig kun je bij een DSLR gewoon aangeven hoeveel Kelvin je wenst, al weet ik niet of dat ook direct/blijvend doorwerkt in de programmastanden.)
Momenteel wil ik mijn compactje vervangen voor een serieuzer ding, en ik denk aan Nikon.
Met Nikon ben ik totaal niet bekend.
Ik merkte dat de kleurtemperatuur die Nikon gebruikt een stukje koeler is dan wat ik met o.a. Ricoh gewend ben.
(Iets koeler dan neutraal/reëel zoals ik bij diverse foto’s merkte die ik met een Nikon P-serie in de winkel maakte.)
Daarom postte ik elders op deze site al een vraag bij een P300-gebruiker over die camera.
Wat ik nergens kan vinden (ook niet op andere sites) is welke standaard kleurtemperatuur gebruikelijk is bij de diverse camerafabrikanten, voor de diverse cameratypen.
Van zowel DSLR’s als compactjes is mij daarover amper wat bekend.
Recent werkte ik kort met een DSLR van Canon, en merkte dat die de luchten wat dramatischer aanzette, om maar iets te noemen. De kleurtemperatuur was neutraal tot nét ietsje warmer bij mijn foto’s in huis en buiten.
Vanwege diverse omstandigheden, noodzakelijke tijdwinst (fotomoment was zeg maar een soort van “fly-by”) plus vooral ook het feit dat ik die niet voorheen buiten eigen kon maken (hij was net gekocht en ik kon ‘m pas krijgen zowat precies voordat ik ‘m gebruiken moest) hanteerde ik enkel de P-stand.
Is er een lijstje samen te stellen van welke kleurtemperatuur de diverse camerafabrikanten als standaard hanteren?
(Gewoon een beetje globaal bedoel ik, want exact dat zal niet gaan.)
Dus de kleurtemperatuur die meegenomen wordt in álle settings, tenzij (indien mogelijk) de kleurtemperatuur handmatig (en da’s tijdelijk en weg nadat die uitgezet wordt?) te veranderen is.
Vooral bij een compactje kan dat handige info zijn omdat ze volgens mij (tenminste wat ík voorheen had) meestal alleen maar via programmastanden instelbaar zijn (en dan vervolgens naar zonnig, bewolkt, kunstlicht enz. en evt. via andere instellingen iets aanpasbaar), en meestal in een voorkeursstand qua programma blijven staan.
En omdat ze hoe dan ook een soort van standaardsetting op gebied van kleurtemperatuur hebben, die doorwerkt in elke setting ongeacht of je die kunt/moet/wil aanpassen als een soort van standaard zoals jijzélf het liever ziet.
Wat ik zelf concreet wil is een camera kopen met eenzelfde iets warmere kleurtemperatuur zoals ik vroeger standaard had met mijn camera’s met Kodakrolletje.
Of indien mijn voorkeurstoestel (zoals de Nikon P300-serie) een koelere standaardinstelling heeft, dat ik die ietsje warmer instel, en dat dit in elke setting automatisch meegenomen wordt, tenzij ik uiteraard het menu induik.
In de praktijk heeft een camera dan dus een soort van software/hardwarematige basisinstelling c.q. -uitgangspunt van de kleurtemperatuur.
Of die per fabrikant dan neutraal of juist aan de (iets meer of minder) warme of koude kant zit (en de gradatie/positie daarvan t.o.v. de andere merken) lijkt me handig om te weten.
Want vooral bij een compactje (of een DSLR als je b.v. vaak de P-stand gebruikt of zo), heb je als ik me niet vergis toch altijd een soort van basis-instelling die je meeneemt in elke (programma)setting.
Of vergis ik me hier?
Indien niet dan is er hopelijk een item of thread aan te wijden.
Nikon D700 Body
Is deze camera goed om professioneel mee te filmen en te fotograferen? En deze; Canon EOS 70D ? Heeft u tips waar ik op moet letten? Er zijn er zoo veel…
Bedankt voor de uitleg! :)
Mochten mensen naar nog meer informatie op zoek zijn (ik zie dat het artikel alweer wat verouderd is), kijk dan eens op: http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/digitale-cameras/
Ik ben opzoek naar een goede spiegelreflex camera maar ik weet niet zo goed waar ik vooral op moet letten. Ik wil sowieso verschillende lenzen kunnen gebruiken en wil de camera gebruiken voor actiefoto’s maar ook bijvoorbeeld natuurfoto’s welk merk camera is dan goed? Canon is zover ik kon vinden wel erg duur dus die optie valt voor mij eigenlijk af omdat de meeste Canon camera’s erg duur zijn. Heeft iemand tips en of aanraders? Het zal me enorm helpen dan weet ik namelijk even hoeveel ik ongeveer nog moet sparen? Alvast enorm bedankt.