DigitaleFotografieTips.nl

21 reacties op “Aandachtspunten bij aankoop nieuwe camera”

 1. Ik heb een compactcamera op het oog (met LCD-scherm en zoeker), 12 megapixel, 18x optische zoom, 28 mm groothoeklens en een heleboel fijne mogelijkheden. Één nadeel: de camera werkt op AA-batterijen. Is de camera dan per definitie een afrader?

  1. Hoi Lindsey,

   AA-batterijen hoeven geen nadeel te zijn. Ik heb een tijd met een vergelijkbare camera gewerkt met ook AA’s erin en dat ging prima. Enige nadeel wat ik ervaren heb met AA’s is dat het een behoorlijk gewicht is in vergelijking met een accu.
   Daarbij zijn AA batterijen overal te krijgen en dat is weer een groot voordeel.

   Om je vraag even direct te beantwoorden: Nee, de camera is dan niet per definitie een afrader.

 2. Beste Kenneth,

  Prachtige website en zeer goede en duidelijke artikelen. Dank hiervoor.
  Na uw artikelen gelezen te hebben weet ik nu zeker dat ik een spiegelreflexcamera ga aanschaffen (voor hobby). Ik wil vooral portretfoto’s maken (binnen en buiten, met bewegende haren, glamourshoots en misschien ook de natuur enz..)
  Met uw adviezen en tips in het achterhoofd heb ik besloten om de volgende combinatie aan te schaffen:
  – Canon EOS 1000D Body: ongeveer 323 euro
  – Sigma DG EX 50mm f/1.4 HSM Canon: ongeveer 369 euro

  Vindt u dit een goede keuze? Of is er misschien een goedkoper alternatief?
  Ik hoor het heel graag van u.
  Groet,
  Isa

  1. Hoi Isa,

   De 50mm van Sigma kent nog een alternatief van Canon zelf. Namelijk gewoon de 50mm 1.4 die bij cameranu.nl maar liefst 70 euro goedkoper is. Of die van Canon kwalitatief onderdoet durf ik niet te zeggen, misschien weet Kenneth daar meer over, hij gebruikt tenslotte Canon.

   Als Nikon gebruiker wil ik je toch ook eens wijzen op de Nikon’s. Nikon heeft een aantal mooie body’s waaronder de D5000 en D3100. Beide instapmodellen al zijn ze iets duurder dan de Canon. Daartegenover staat dat je betere sensorprestaties krijgt wat ook zeker wel wat waard is. De Canon 1000D is het simpelste model van Canon terwijl je bijvoorbeeld met de Nikon D5000 een toestel krijgt dat meer vergelijkbaar is met de 500D van Canon (ik heb beide toestellen gebruikt). De Nikon D5000 kan je dan weer combineren met de AF-s 50mm 1.4 die je al voor €280 kan krijgen. Rekensommetje geeft dan het volgende:
   Totale prijs Canon: ongeveer 650 euro
   Totale prijs Nikon: ongeveer 709 euro

   Een verschil van ongeveer 60 euro en ik heb enkel de prijzen van Cameranu gebruikt, mogelijk is het elders goedkoper te krijgen.

   Ik zet Nikon erbij, niet om je te laten twijfelen maar om te laten zien dat er in ongeveer dezelfde prijsklasse ook alternatieven zijn naast Canon die misschien wel aantrekkelijk zijn. De keus is uiteindelijk aan jou en ik hoop dat ik je hiermee kan helpen je iets te oriënteren.

   Succes!
   Erik

 3. Een prima site, erg veel goede informatie
  Ik wil graag overstappen van mijn Isis 50 naar de nieuwere Powershot 12 dit is nogsteeds geen spiegelreflex camera maar heeft als voordeel dat hij wat kleiner is. Ook ben ik bang dat ik de mogelijkheden van spiegelreflex niet volledig zou benutten, en dat de lenzen ook wel duur uitvallen, maar dat de canon Powershot 12 wel een camera is waar ik m’n hobbie weer wat verder mee zou kunnen uitbouwen. Zeker omdat je er eventueel een losse lens (TC-DC58DK) bij kan kopen. Wat ik wil vragen is dit, waar zit deze camera ten opzichte van een spiegelreflex, en wat zijn de opvallendste verschillen?

 4. Dag Kenneth,

  Ik wil graag beginnen met fotografie. Ik heb al ettelijke reviews gelezen en denk erover om een Fujifilm FinePix HS20EXR aan te schaffen.
  De reden voor dit toestel? Simpel: veel camera voor de aanschafprijs. Ook de mogelijkheid een Tele Conversion Lens te gebruiken lijkt me interessant.

  Een DSLR kan natuurlijk ook maar als je met een hobby start ben je nooit zeker dat je je ei kwijt zal kunnen en gezien de prijzen van “beginner” DSLR camera’s lijkt een goede bridge camera logischer.
  Wat is jou idee hierover?

  1. Even vergeten.
   Bedankt voor deze website, ik ben nog maar een dag of twee aan ’t lezen maar ik ben als beginner al veel wijzer geworden.

   Groetjes,
   Jürgen

  2. Beste Jürgen,

   Mogelijk is je vraag al beantwoord, maar zoniet heb je hier misschien iets aan. Ik heb zelf net een Fujifilm Finepix S4000 gekocht die net iets minder opties heeft dan de HS20EXR en ik ben er heel tevreden over.

   Ik ben zelf ook beginnend hobbyist en heb daarom ook getwijfeld over een spiegelreflex. Een compact als deze heeft echter één groot voordeel tov een spiegelreflex en dat is dat hij allround is.

   De kwaliteit die je met een camera als deze met veel oefenen zult kunnen bereiken zal in mijn ogen zo rond de 75-80% liggen van die van een spiegelreflex. Ik verwacht zelf pas over een jaar of 5 zover te zijn dat dat voor mij niet meer voldoet en dan is de technologie alweer zoveel verder dat als je nu een spiegelreflex koopt je dan waarschijnlijk toch ook een nieuwe zult willen nemen.

 5. Ik heb nu een Canon Powershot A570 en wil nu overstappen op een spiegel reflexcamera. Ik maak gebruik van de tips van deze website. Bedankt.

  Groetjes

  Lucie

 6. Heel fijne site, duidelijk en te begrijpen voor een beginner zoals ik.
  Tot nu toe heb ik prachtige foto’s kunnen maken met mijn mobiel maar ik wil toch iets verder dan dat.
  Mijn budget is klein, ik wil niet meer dan 150 uitgeven en liefst nog minder.
  Wat is een goede camera voor mij, ik wil graag mooie close-ups maken van bloemen, mijn katten enz. dus veel details.
  Heeft iemand advies voor me?

  Alvast heel erg bedankt

  groetjes
  Sonja

 7. beste Jurgen, ik heb heel veel informatie verzamelen over fotograferen, maar ergnes vind ik info welk foto toestel en lens het je nodig voor met maken van je zelf gemaakte schilderijen. Ik heb bv een zeeschilerij gemaakt en als het licht net goed op de schilderij valt, zie je de weerkaatsingen van de zon in de golven, echt prachtig, maar hoe ik het ook fotograaf op geen enkele foto zie ik dit, het is een doogewoon schilderij, zoals er al zoveel zijn gemaakt, maar de prachtige weerkaatsingen die er zijn, zijn niet zichtbaar, kun jij me helpen , dank u wel
  stefan

 8. Omdat ik graag foto´s maak heb ik altijd mijn camera bij me zodat ik op de meest onverwachte momenten foto´s kunt maken. Ik heb nu een pentax 8.0 megapixels en 7x zoom maar ben niet tevreden over de foto´s die ik binnen (grote ruimtes) kan maken. Wat is een goed (niet al te duur) compact toestel waar ik ook binnen (op feestje ed ) goede scherpe foto´s mee kan maken (met deze pentax lukt dat niet voldoende)

 9. Hoi Kenneth,

  Ik maak veel sportfoto’s met een Canon EOS 500 D met een 70-200 mm lens f2.8 van Canon (zonder IS). Vooral in slecht belichte sportzalen merk ik dat mijn camera (ingesteld op ai servo) niet snel genoeg scherp stelt naar mijn zin. Ik overweeg om sowieso als uitbreiding op mijn apparatuur een extra body te kopen. Welk model raad je me aan met het oog op snelle scherpstelling? Uiteraard geef ik aan de body liefst zo min mogelijk uit, zodat er geld over blijft om objectieven te kopen. Maar de snelheid is voor mij dusdanig belangrijk dat ik er wel in wil investeren. Een 1D met een prijs met 5 getallen gaat echter ruim boven mijn budget.

  Groetjes,
  Daisy

 10. Beste Kenneth

  Ik wil graag een spiegel reflexcamera kopen om mooie foto,s te maken van mijn voetballende dochter en haar team.
  Na het e.a te hebben gelezen lijkt de canon eos 1100D mij een leuk
  toestel,maar welke lens kan ik naast de meegeleverde lens het beste kopen?
  Daarnaast maak ik de juiste keuze?

 11. beste kenneth,

  ik wil beginnen met fotograferen. Ik heb al een tijdje ervaring maar ik wil graag foto’s maken van buiten dus met de zon en alles welke camera kan ik dan het beste kopen een nikkon of canon en welke lens. graag hoor ik wat

 12. ik heb een “oudje” nl.: Canon powershot Pro 1.
  ik wil overstappen en denk eerst aan een 2e handsje.\en wel de Sony Alpha 55.
  ipv de standaard kitlens wil ik een andere lens en wel de sony carl zeis 18-80/f 3.5-f 4.5 (ook 2e hands).
  wel alletwee via een vakfotograaf. (incl. garantie dus).
  wat lens betreft twijfel ik tussen genoemde en een sony 18-135/f3.5-f5.6
  welke heeft de voorkeur (los van de prijs)?
  alvast bedankt.
  John

 13. Hoi Kenneth,

  Een ontzettend handige site is dit. Bedankt voor de moeite.

  Maar wat naar mijn mening nog ontbreekt is een stukje over de standaard kleurtemperatuur die fabrikanten in hun camera toepassen.

  Tot nu toe fotografeerde ik met een spiegelreflex met rolletje, meestal met Kodakfilm vanwege de standaard iets warmere kleurtemperatuur.
  Bij sport- en natuurfotografie vond ik dat persoonlijk het prettigst.
  Voor een serie met iets koelere kleuren hoefde ik alleen maar een ander merk film in te leggen.
  (Tegenwoordig kun je bij een DSLR gewoon aangeven hoeveel Kelvin je wenst, al weet ik niet of dat ook direct/blijvend doorwerkt in de programmastanden.)
  Momenteel wil ik mijn compactje vervangen voor een serieuzer ding, en ik denk aan Nikon.
  Met Nikon ben ik totaal niet bekend.
  Ik merkte dat de kleurtemperatuur die Nikon gebruikt een stukje koeler is dan wat ik met o.a. Ricoh gewend ben.
  (Iets koeler dan neutraal/reëel zoals ik bij diverse foto’s merkte die ik met een Nikon P-serie in de winkel maakte.)
  Daarom postte ik elders op deze site al een vraag bij een P300-gebruiker over die camera.

  Wat ik nergens kan vinden (ook niet op andere sites) is welke standaard kleurtemperatuur gebruikelijk is bij de diverse camerafabrikanten, voor de diverse cameratypen.

  Van zowel DSLR’s als compactjes is mij daarover amper wat bekend.
  Recent werkte ik kort met een DSLR van Canon, en merkte dat die de luchten wat dramatischer aanzette, om maar iets te noemen. De kleurtemperatuur was neutraal tot nét ietsje warmer bij mijn foto’s in huis en buiten.
  Vanwege diverse omstandigheden, noodzakelijke tijdwinst (fotomoment was zeg maar een soort van “fly-by”) plus vooral ook het feit dat ik die niet voorheen buiten eigen kon maken (hij was net gekocht en ik kon ‘m pas krijgen zowat precies voordat ik ‘m gebruiken moest) hanteerde ik enkel de P-stand.

  Is er een lijstje samen te stellen van welke kleurtemperatuur de diverse camerafabrikanten als standaard hanteren?
  (Gewoon een beetje globaal bedoel ik, want exact dat zal niet gaan.)
  Dus de kleurtemperatuur die meegenomen wordt in álle settings, tenzij (indien mogelijk) de kleurtemperatuur handmatig (en da’s tijdelijk en weg nadat die uitgezet wordt?) te veranderen is.
  Vooral bij een compactje kan dat handige info zijn omdat ze volgens mij (tenminste wat ík voorheen had) meestal alleen maar via programmastanden instelbaar zijn (en dan vervolgens naar zonnig, bewolkt, kunstlicht enz. en evt. via andere instellingen iets aanpasbaar), en meestal in een voorkeursstand qua programma blijven staan.
  En omdat ze hoe dan ook een soort van standaardsetting op gebied van kleurtemperatuur hebben, die doorwerkt in elke setting ongeacht of je die kunt/moet/wil aanpassen als een soort van standaard zoals jijzélf het liever ziet.
  Wat ik zelf concreet wil is een camera kopen met eenzelfde iets warmere kleurtemperatuur zoals ik vroeger standaard had met mijn camera’s met Kodakrolletje.
  Of indien mijn voorkeurstoestel (zoals de Nikon P300-serie) een koelere standaardinstelling heeft, dat ik die ietsje warmer instel, en dat dit in elke setting automatisch meegenomen wordt, tenzij ik uiteraard het menu induik.
  In de praktijk heeft een camera dan dus een soort van software/hardwarematige basisinstelling c.q. -uitgangspunt van de kleurtemperatuur.
  Of die per fabrikant dan neutraal of juist aan de (iets meer of minder) warme of koude kant zit (en de gradatie/positie daarvan t.o.v. de andere merken) lijkt me handig om te weten.
  Want vooral bij een compactje (of een DSLR als je b.v. vaak de P-stand gebruikt of zo), heb je als ik me niet vergis toch altijd een soort van basis-instelling die je meeneemt in elke (programma)setting.
  Of vergis ik me hier?
  Indien niet dan is er hopelijk een item of thread aan te wijden.

 14. Nikon D700 Body
  Is deze camera goed om professioneel mee te filmen en te fotograferen? En deze; Canon EOS 70D ? Heeft u tips waar ik op moet letten? Er zijn er zoo veel…

 15. Bedankt voor de uitleg! :)

  Mochten mensen naar nog meer informatie op zoek zijn (ik zie dat het artikel alweer wat verouderd is), kijk dan eens op: http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/digitale-cameras/

 16. Ik ben opzoek naar een goede spiegelreflex camera maar ik weet niet zo goed waar ik vooral op moet letten. Ik wil sowieso verschillende lenzen kunnen gebruiken en wil de camera gebruiken voor actiefoto’s maar ook bijvoorbeeld natuurfoto’s welk merk camera is dan goed? Canon is zover ik kon vinden wel erg duur dus die optie valt voor mij eigenlijk af omdat de meeste Canon camera’s erg duur zijn. Heeft iemand tips en of aanraders? Het zal me enorm helpen dan weet ik namelijk even hoeveel ik ongeveer nog moet sparen? Alvast enorm bedankt.