DigitaleFotografieTips.nl

65 reacties op “De belichtingsdriehoek”

  1. Hallo
    ik heb vandaag nog alles geprobeerd en het lukt me niet
    om binnen op AV een normale foto te maken
    deze eos 1000 D is alleen voor buiten denk ik
    sluiterstijd is altijd anders 1x was het 1/125 en dat was de beste
    als het 1/6 of 1/8 is is het waardeloos
    maar op AV kun je zelf niets instellen het zal wel aan mij liggen
    maar ik denk dat ik hem voor een klein prijsje verkoop
    Groetjes Arnold.

    1. Dag Arnold,

      Het zal hier zeer waarschijnlijk niet aan de camera liggen.
      Er zijn met een spiegelreflex veel dingen die invloed kunnen hebben en waar je rekening mee moet houden.

      Allereerst het ezelsbruggetje voor de sluitertijd. Die is sluitertijd=1/brandpuntsafstand.
      Dus stel dat je een 50mm lens hebt, dan moet je sluitertijd 1/50 zijn of sneller om een scherpe foto te maken.
      1/6 of 1/8 is dus echt te weinig als je nog niet gewend bent met een spiegelreflex te werken. Het kost erg veel ervaring en een stabiele hand om met zo’n sluitertijd een scherpe foto te maken.

      Het verschil dat je krijgt zal erin zitten dat je het licht op een andere plek meet. Ik denk echter dat je dat nog iets te ver gaat.

      Wat ik je kan aanraden is om je 1000D gewoon te houden. Binnen fotograferen is namelijk niet erg makkelijk en moet je oefenen. Leer buiten bij voldoende licht hoe het systeem werkt.

      Als je nog niet de kennis hebt maar wel binnen wilt fotograferen, gebruik dan de AUTO stand. De flitser zal dan waarschijnlijk omhoog komen en voor een scherpe foto zoeken.

      Fotograferen met een spiegelreflex vraagt wel even om wat meer verdieping in de techniek. Ik denk dat je nog niet genoeg kennis hebt om voldoende uit je camera te halen, blijven oefenen dus! ;)

      Groetjes,
      Erik

      1. beste Erik je hebt helemaal gelijk het licht niet aan de camera
        ik weet het goed ik heb al voor €80,- boeken gekocht en een
        cursus gehad de hele zaterdag maar als je 61jaar bent
        moet je hier niet meer aan beginnen . ze zeggen op school
        als je hem op AV zet komt het allemaal goed maar
        aan de suitertijd kun je niets doen dat doet hij autom.
        harstigge bedankt Groetjes Arnold.

        1. Hoi Arnold,

          Boeken zijn leuk, maar zijn ook niet altijd de oplossing ;) Als je een boek een vraag stelt krijg je namelijk simpelweg geen antwoord.
          Op de Av stand wordt inderdaad zelf de sluitertijd berekent. Maar dan moet je wel zelf het diafragma en de ISO-waarde instellen en ook nog op de juiste plek licht meten.
          Als je namelijk licht meet op een lichte plek zal je een snellere sluitertijd krijgen.
          Meet je met hetzelfde diafragma en ISO op een donkere plek, dan krijg je een langere sluitertijd en daar gaat het denk ik fout.
          De Av stand betekent niet dat je niet meer hoeft te controleren ;) Je zult de sluitertijd nog steeds in de gaten moeten houden. Als die te laag is, moet je een van de andere twee variabelen aanpassen om toch een werkbare sluitertijd te krijgen.

          Je zult dus constant alert moet blijven en mogelijk dus ook telkens de instellingen moeten veranderen ;)

          Als 61 jarige hier gewoon lekker aan beginnen en de tijd nemen voor deze schitterende hobby ;)

          Mogelijk dat je, mocht je nog meer vragen hebben, je die kan stellen op vragen.digitalefotografietips.nl, dat is de speciale ‘afdeling’ voor al je vragen ;)

          Succes!
          Erik

  2. Hallo Kenneth,

    Ik lees regelmatig je DigitaleFotografieTips. Ik vind het geweldig dat je elke keer weer kans ziet om actuele zaken op een duidelijke manier aan de orde te stellen.

    Via deze “reactie” wil ik je daarmee complimenteren.

    Ik wens je heel veel succes met de continuering van je DigitaleFotografieTips.

    Met vriendelijke groet,

    Gert van der Flier

  3. Hoi,

    Ik geef zelf les in fotografie vanuit een vrij oude methode geschreven voor het vmbo. De informatie dit artikel geeft is goed te begrijpen. Alleen wat veel. Ik zal de pagina samenvatten en als link toevoegen aan me eigen website.

  4. Hallo Kenneth,

    Dankjewel voor deze zeer duidelijke uitleg! Praktischer kan het niet hoor.

    Met vriendelijke groet,
    Michel

  5. Dag Iedereen,

    Wanneer het gaat over de gepaste instellingen voor een foto lees ik op deze (fantastisch leerrijke) website veel de volgende tekst
    “De camera geeft aan dat de ideale belichting van de scène 1/125s is op diafragma f/4. ” en “…lichtmeter van de camera ”

    Hoe gaan jullie dan te werk om een doordachte foto te nemen?
    eerst de camera op AUTO zetten, kijken welk diafragma/ISO/sluitertijd hij voorstelt en dan in een programmeerbare modus je instellingen gaan kiezen?

    m.a.w. “licht meten” hoe doe je dat best met je camera?

  6. Hi Kenneths en alle die hun ervaringen of vragen prijs geven.Ik leer veel ervan, meestal blijft het nog theoretisch. De 3-hoek uitleg begrijp ik zelf. Super! Mijn dank, Angela

  7. Hallo ik ben gelukkig van mijn canon eos 1000D af
    ik heb nu een nikon 1v1 lekker makkelijk op autom
    ik heb met canon nog nooit zo’n mooie foto’s gemaakt
    als met deze automaat Arnold

  8. Hey, voor de les fotografie moeten we een 1 foto nemen in high key en 1 in low key. Zonder externe belichting. Ik vind daaromtrent niet veel informatie. Kun je wat tips geven aub?
    Groet
    JC

  9. Wat weer een fijn artikel heb je weer geschreven, fijn dat er nog mensen zijn die op het gebied van fotografie zoveel moeite voordoen voor andere amateur fotografen en ook beroepsfotografen ik kan dit dan ook zeer warderen Kenneth Verburg.

  10. Hallo ik heb een vraag,ik heb een Canon camera 400D, en nou is mijn vraag wat voor een lens zou ik hier voor kunnen gebruiken,waar ik voor een beetje in bijvoorbeeld in bijna alle gevallen wat aan heb.ik heb nu een 18-200mm 1:3.5-6.3 dc lens. heb ik hier voldoende aan?.

  11. beste,
    ik heb een Nikon D50.
    ik ben nu een tijdje aan het oefenen in de stand M.
    maar ik zit met een probleem als ik alles heb ingesteld zoals ik wil en ik neem een foto ZONDER flits, heb ik een zwarte foto, alleen als er een lamp in mijn ‘kader’ staat, is deze zichtbaar op m’n eindresultaat. Als ik dan mijn flits gebruik dan is alles oké, maar als ik paarden fotografeer is het verboden om de flits te gebruiken.
    dus hoe komt dat en hoe kan ik dit oplossen.
    groetjes Nathan.

    1. Hallo Nathan,

      Als je nu eens je instellingen erbij zet zoals jij ze hebt staan wanneer je een ‘zwarte’ foto krijgt zou er iemand gericht kunnen reageren, maar ik denk dat je een te korte sluitertijd in combinatie met een te klein diafragma en een te lage ISO-waarde hebt.

      Groet

    2. Hoi Nathan,

      Ik ken dat probleem. Hier is hoe ik dat heb opgelost.

      Ik laat de camera me eerst een voorstel doen.
      Zet de camera eens op niet flitsen in Av (Diafragmavooekeuze), Tv (Tijdvoorkeuze) of stand P(aanpasbare instellingen), zo krijg je een voorstel voor de sluitertijd, diafragma en Iso-waarde bij het half indrukken van de ontspanknop..

      Hiermee kan je bepalen wat je wilt doen in de stand M. Pas hierop de instellingen aan. Bedenk wel dat meer in- of uitzoomen of een andere richting op fotogaferen invloed heeft op de belichting en je dit moet aanpassen zoals hier in dit artikel zo mooi staat beschreven.

      In jouw geval (het fotograferen van dieren) is een tijdvoorkeur aan te bevelen. Je kan het flitsen onderdrukken, is een optie voor, staat in de handleiding. (Soms is het alleen de flitser terug inklappen.) En de belichting door de camera laten regelen.

      Let wel op dat wanneer je de ISO-waarde ook nog vastzet je camera alleen nog op het diafragma kan compenseren, en dat zal niet altijd lukken.

  12. Thanks Kenneth,

    Over deze driehoeksverhouding nooit gehoord, geeft veel meer inzicht .

  13. Alle 3 de hoofdstukken gelezen over diafragma, sluitertijd en ISO.
    Ze vallen pas écht in elkaar als je ook dit hoofdstukje hebt gelezen.

    Ik heb nog vele hoofdstukken te lezen, maar ik weet nu al dat ik er veel aan zal hebben. Ook de vragen van anderen en jou antwoorden daarop verhelderen veel!

    Ik wij je complementeren over je prachtige site, waarvan ik hoop dat-ie nog jaaaren in de lucht zal blijven. ik zal ‘m nog vaak als naslagwerk gebruiken!

  14. Hallo allemaal,

    Dit is een hele mooie en duidelijk uitleg. Veel weet je maar vaak kan je het ook anders oplossen! Dat geef je mooi aan met duidelijke voorbeelden.

    Fijn dat deze tips zo worden verstrekt

  15. Hallo,

    Wat ik mis in deze site, hele goede site trouwens, is een onderwerp over flitser- gebruik.
    Het kan zijn dat ik er overheen kijk maar heb nog niets daarover gevonden.

    Op alle andere punten heb ik hier al veel dingen geleerd die ik niet echt wist, dus mijn complimenten voor deze fantastische website.