DigitaleFotografieTips.nl

65 reacties op “De belichtingsdriehoek”

  1. Hallo Kenneth.

    Wat weer een geweldig artikel. Ondanks alle cijfertjes toch heel duidelijk en naar mijn mening voor iedereen begrijpbaar. Ga het zeer binnenkort uitproberen.

    Bedankt,

    groeten,
    Brigitta

  2. Hallo Kenneth,

    Dank je wel voor het duidelijke artikel over de belichtingsdriehoek,
    Ik heb verschillende cursussen gedaan, beginnend bij de basiscursus.
    Dit artikel stijgt boven de basiscursus uit.Ik had vaak moeite met de onderdelen te combineren, maar nu valt alles op z’n plaats, net als de puzzelstukjes die je hebt “getekend”.
    Ik bewaar al je artikelen en in m’n vrije tijd pik ik er zo nu en dan eentje uit. Ik hoop nog veel van je te kunnen leren.

    Hartelijke groeten,

    Margaretha

  3. Super Kenneth, eindelijk eens een duidelijke uitleg en overzicht!
    Dank,
    groeten,
    Els

  4. Prima Artikel Kenneth,

    Erg duidelijk en helder.

    groet Martin

  5. Een goed artikel. Maar over het fotograferen in een kerkgebouw gelden wel een aantal regels. Ten eerste is het zo dat het niet gewenst is dat er überhaupt wordt gefotografeerd (tenzij met uitdrukkelijke toestemming). Ook is er in een aantal gevallen sprake van een exclusief recht, waarbij alleen het Kerkbestuur gemachtigd is om foto’s te publiceren. Ik weet dat in de Onze Lieve Vrouwe Kerk in Maastricht het niet toegestaan is om een foto te maken en te publiceren van het Mariabeeld dat in de kapel staat. Mijn stelling is dan ook: vraag eerst vooraf aan het pastorale team voordat je iets doen gaat. Dat voorkomt misverstanden en ergernis.

  6. Hallo,

    Ik ben een jongen van 13 en ik wil mooie foto’s maken van natuur en zo maar ik heb een camera van 5 megapixel op mijn mobiel :P Heeft u misschien tips voor me om mooie foto’s te maken van bijvoorbeeld sneeuw of zon? zo ja, mijn e-mailadres is niels_zlatan@hotmail.com

  7. Hi, Kenneth,
    Dank je wel voor dit voor mij zeer verhelderend en duidelijk verhaal. Deze gedetailleerde uitleg van de belichtingsdriehoek zocht ik al een tijdje. Mijn complimenten aan jou, ga zo door! Groetjes.

  8. Ik was op zoek naar info over fotografie. Ik vond vandaag deze site en heb jou artikel gelezen. Fantastische uitleg. Volgens mij begin ik het nu te begrijpen. Onlangs vewrtelde mij een semi vakfotograaf dat er een tabel is van deze 3 aspecten, waarin jew snel kunt zien welk effect het verstellen van een stop heeft op de andere twee aspecten. Ik kon hem niet vinden op internet.
    Overigens kan ik zeker nog heel veel nuttige info van deze site afhalen.

    Bedankt.

  9. Dag Kenneth,

    Complimenten voor je site! Sinds een aantal weken koop ik elke zaterdag dagblad Trouw voor de bijlage “Succesvol fotograferen” Als ik je site eerder had ontdekt had ik daar niet aan hoeven te beginnen. Jouw uitleg is beduidend leerzamer dan de foto’s van Tom Ang. Die overigens wel mooi zijn.

    Je site leent zich uitstekend om weggezakte kennis op te halen. Naar jarenlang gesjouw met een tas vol lenzen en een Canon A1 ben ik rigoureus overgestapt op een Canon Ixus 60. Sinds kort lonkt de oude hobby weer en heb ik een Nikon P100 gekocht want het gesjouw met lenzen ambieer ik nog steeds niet.

    Toch nog een vraag over de belichtingsdriehoek; de combinatie sluitertijd, diafragma en ISO is mij duidelijk. Maar waar grijp de belichtingscompensatie op in? Of is dat een vierde dimensie?

  10. Hallo Kenneth,

    Ook van mij de complimenten voor de site, geweldig. Ik ben zelf een beginner, begrijp de theorie van de driehoek volkomen, veel op je site gelezen. Waar ik zelf nog tegen aanloop , is het feit, dat wanneer je in de praktijk bezig bent, het lijkt of je alles weer even vergeten bent. Kom ik dan weer thuis en lees weer op je site, denk ik, ja zo zit het , eigenlijk heel eenvoudig. Ik neem voorlopig maar even voor mezelf aan, dat dit nog de onervarenheid is.

    Groet Peter Mol,

    1. Hallo Peter,
      Ik heb ook vaak dat ik niet meer weet wat en hoe het ook alweer ging.
      Daarom noteer ik alle belangrijke punten zoals instellen en standen op een klein blokje , en heb dit altijd bij de hand.
      Mischien een handige tip voor de vergeetachtigen onder ons.
      Succes.

  11. Hoi Kenneth,
    Bedankt voor deze duidelijke uitleg, begin het nu eindelijk te snappen.
    Heb je nog tips voor in een studio, heb een canon 350 en fotografeer veel kinderen. Waar ik steeds tegen aanloop is als ik van achtergrondkleur zwart/wit varander. En wat voor stand zou je aanraden voor gebruik in studio…
    Alvast bedankt,
    Simone

  12. De belichtingsdriehoek is een duidelijke en begrijpelijke uitleg
    van hoe het zit met de verschillende getallen van het afstellen
    van je kamera om te komen tot mooie foto’s.
    Bedankt voor deze uitleg.

  13. Hoi,

    Duidelijk verhaal over de 3-eenheid.
    Maar wat ik me nog afvraag.

    Waar begin je mee?
    Ga je uit van een bepaalt diafragma en pas je dan de rest aan of kies je een sluitertijd en ga je daar vanuit?

    groet, Richard-Canon EOS.

    1. Dankjewel Richard. De eenheid waarmee je begint hangt af van wat belangrijker is voor de foto. Is de scherptediepte (of het gebrek eraan) belangrijk, kies dan eerst voor het diafragma, is de sluitertijd belangrijker (om het beeld stil te zetten of juist beweging te suggereren), stel deze dan eerst in en pas de rest daar aan. Met je startpunt maak je dus een creatieve keuze.

  14. Okee, Kenneth.

    Snelle reactie, zat je al klaar? ;)

    En de laatste poot van de 3hoek, het iso getal.
    Kan dit een uitgangspunt zijn volgens jou?

    1. Hehe, je trof me op het juiste moment. Over het algemeen wil je ISO zo laag mogelijk houden om de kwaliteit niet negatief te beïnvloeden. Meestal pas je dit als laatste aan als blijkt dat diafragma of sluitertijd niet genoeg is om aan de benodigde sluitertijd te komen. Ik kan me voorstellen dat je er mee start als je inschat dat de omstandigheden te donker zijn.

      Voordeel van de ISO waarde pas als laatste te veranderen en voor diafragma of sluitertijd te kiezen is dat je maar één variabele hoeft aan te passen, kies je eerst voor ISO dan heb je twee variabelen om aan te passen.

  15. Helemaal duidelijk nu.

    Het is alleen nog een beetje uitvogelen met welke diafragma-waarde je begint gezien het grote bereik, maar dit zal wel uitproberen zijn.

    Ik neem aan dat je de meeste tijd in het middenbereik zit? Lees F4.

    1. Zoals Kenneth ook al een beetje aangaf is het afhankelijk van de soort foto’s die je maakt.

      Je diafragma kies je aan de hand van de situatie en niet andersom ;) Houd de belichtingsdriehoek daarvoor goed in de gaten en maak keuzes. Elke keuze heeft weer meerdere kanten. Kleiner diafragma betekent meer scherpt maar ook weer minder licht en dus sneller beweging. Heeft weer invloed op sluitertijd etc etc.
      Het is een kwestie van keuzes maken naar aanleiding van de situatie en het plaatje dat je wilt bereiken en dat maakt de keus al veel minder groot dan dat het lijkt ;)

      Spreken we over onder, midden en bovenbereik? Wat mij betreft niet ;)

  16. Beste Kenneth,

    Als nieuwe gebuiker van deze website, wil ik even kwijt dat mij een hoop duidelijk is geworden m.b.t de samenhang van Diafragma, sluitertijd en ISO.

    Hartelijk bedankt.