DigitaleFotografieTips.nl

28 reacties op “Licht meetmethodes optimaal toepassen”

 1. het zou mooi zijn als deze pagina’s waren te downloaden als PDF zodat je zelf een boekje ervan kan maken. Misschien een idee?

 2. @phd: Heel simpel,
  – doPDF downloaden, zie http://www.dopdf.com/
  – via je browser Bestand – Afdrukken
  – ipv een printer, doPDF kiezen
  en voilá, je hebt een PDF-je!
  Ik hoop dat je d’r wat aan hebt

 3. Verdorie! vandaag speciaal vroeg opgestaan om jou tips over de ‘mist’ toe te passen(wat overigens prachtige platen opleverde!!! WAUW!) kom je nu aan met deze tips!

  Wat ik daarstraks deed was alles op de matrix meting, als de zon in beeld kwam raakte de lichtmeter van slag. Heb toen me hand voor de zon gehouden, licht gemeten, vastgezet hand weg en toen de foto gemaakt. Dit werkte ook aardig goed!

  Bedankt voor de tips, ikzelf merk dat ik Center-weight vrijwel nooit gebruik. altijd Matrix of de spotmeting danwel alles manueel..

 4. Steengoed artikel alweer!
  Zelf maak ik hier veelvuldig gebruik van omdat ik bij mijn camera hiervoor niet in het menu hoef en wellicht daardoor er vaker aan denk (standaardknopje op de camera, dezelfde die ik ook gebruik als ik van sluitertijd of diafragma wil veranderen)

 5. Goed àRtikel en leest lekker weg. Bedankt.

 6. Mooi en duidelijk artikel Kenneth. Ik vind het goed krijgen van de belichting altijd erg lastig.
  Hier staan weer zeer goede tips in.
  Bedankt!

 7. Door een tip van een buurman ben ik nog maar net aangeschoven bij je cursus en moet zeggen dat het reuze interessant is en dat je het leuk en begrijpelijk op papier zet. Ik heb wel een vraagje Is het mogelijk dat je de gebruikte instellingen bij je foto’s zet ik ben daar altijd best benieuwd naar? Super foto’s trouwens. Groetjes en bedankt Marjolein

  1. Hoi Marjolein, dat moet ik inderdaad gaan doen, want dat vind ik ook altijd nuttig om naar te kijken bij foto’s van andere fotografen. Ik neem het mee.

 8. Hoi mensen,

  ik probeer weer wel eens over of onder te belichten. Ik doe dit op mijn Canon door 1 stap naar rechts of links te gaan. Vaak ben ik na het fotograferen wel weer vergeten op welke foto’s ik onder of overbelichting heb toegepast.

  Weet iemand of dit in Adobe Lightroom 3 ergens is terug te vinden?

  Patrick

  1. Hoi Patrick, dit kun je in de Library module vinden bij Metadata. Kies voor EXIF of EXIF+IPTC. Het heet Exposure Bias.

 9. Wat is dan de beste lichtmeetmethode voor een spelende Dobermann (zwarte hond dus) in een wit sneeuwveld? Ik heb veel foto’s genomen de laatste dagen, alle met matrix lichtmeting, belichtingscompensatie op +1, maar de details van de hond verdwijnen helemaal. Ik heb ze door nabewerking weer (deels) naar voren kunnen halen, maar toch. Is spotmeting in dit geval beter?

 10. Hoi,

  Ik ben een beginnende fotograaf en doe laatste half jaar productfotografie. Ik probeer maximaal dingen uit te halen en wil graag een cursus nemen. Waar kan ik het beste doen? Ik woon in omgeving Zoetermeer/Den Haag.

  Hebben jullie voor mij een tip?

  1. Hallo Stefan,

   Ik kan je aanraden om is een keer mee te gaan met Rob Doolaard ( fotograaf van o.a. dierentuin Blijdorp )
   http://www.dierenfotografie.nl/

   Deze man geeft je allemaal simpele truukjes om zonder veel poespas mooie foto’s te maken.

 11. Beste Kenneth,

  Wat een goeie site heb je, ontzettend leerzaam handig voor een beginner zoals ik!

  Echter, ik lees over handmatig scherpstellen en licht meten. Ik ben in het bezit an een Nikon d3200 en heb geen idee hoe ik dat met mijn camera doe. Uit de handleiding word ik wat dit betreft ook niet veel wijzer.

  Kun jij mij verder op weg helpen?

  Alvast bedankt!

 12. Geweldige web site leer er een hoop van .
  Ga vooral zo door
  Met vriendelijke groet
  Ben

 13. mis enkel nog de icoontjes van de camera bij de versch. instellingen :)

 14. Bedankt voor de tips, zeer leerzaam, ik heb een vraag, zie regelmatig Bij foto’s op Birdpix, in de exif MeteringMode 5 staan, kan echter nergens vinden om welke methode het gaat!

  gr Louis

 15. Bedankt voor de mooie en leerzame uitleg. Ikzelf ben nog maar 1 jaar bezig met fotografie en zal zeker de instelling “meervlaksmeting” bezigen als ik foto’s ga nemen met wat tegenlicht in de foto in plaats van “spotmeting” zodat mijn foto’s dan niet onderbelicht is.
  Groetjes,
  Francis

 16. Wat een heldere uitleg. Dankjewel! Een vraag: waarom kan ik als ik met mijn sony a7 in M fotografeer en spotmeting toe wil passen niet de ae-lock gebruiken?
  En als ik in de M stand fotografeer moet ik dan het af/mf en ael knopje op de af/mf stand zetten?
  vr. gr.

  1. Hi Tineke
   AE-Lock staat voor auto exposure lock wat zoveel wil zeggen als “Camera, hou deze waarden van snelheid en lensopening vast. Wijzig ze niet!!”
   En dat is nou precies wat de M stand doet.
   En daarom werkt AE-Lock niet in de M stand want de waarden zijn al gelocked.
   Ik hoop dat deze uitleg helpt.