Facebook en Myspace mogen dan wel de sites zijn waar de meeste foto’s worden geplaatst, Flickr blijft de verzamelplaats met de meeste serieuze fotografen. Er zijn waanzinnig veel mooie foto’s te vinden op de site, het is een inspirerende dynamische omgeving. Hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw foto’s opvallen in al dit geweld en niet worden begraven? In dit artikel 10 tips om optimaal gebruik te maken van Flickr.
1. Plaats alleen je beste foto’s
De meeste mensen, ik ook, maken veel foto’s van een onderwerp, net even andere lichtomstandigheden, de compositie steeds iets wijzigen, ook eens een andere hoek bekijken, etc. Uit de grote selectie aan foto’s die uiteindelijk op mijn computer terecht komen selecteer ik maar een beperkt aantal foto’s die ik het beste vind, soms maar 2-3 per onderwerp. Die ga ik bewerken en uiteindelijk op Flickr plaatsen. Werkt een compositie goed en zijn de weersomstandigheden net weer even anders, dan probeer ik een aantal dagen andere foto’s er tussen te plaatsen zodat bezoekers het onderwerp weer relatief fris kunnen bekijken.
Kwaliteit telt op Flickr absoluut. Als je veel goede foto’s plaatst dan zullen mensen je als contact opnemen en regelmatig je foto’s bekijken. Het is vooral een persoonlijke smaak, een stijl of onderwerp keuze kan je wel of niet bevallen. Om dit proces een handje te helpen kun je er zelf voor zorgen dat wat mensen op Flickr zien het beste is wat je voor ze hebt. Zorg er ook voor dat er een duidelijke titel is toegevoegd (DSC 2321 zegt zo weinig) en schrijf, indien mogelijk, een klein verhaaltje bij de foto. Het geeft mensen een aanleiding om er op te reageren of kan ze helpen te begrijpen waar ze naar kijken als ze bijvoorbeeld niet bekend zijn met de Nederlandse oranje brievenbussen.
In eerste instantie worden je foto’s vrij klein weergegeven (tenzij iemand direct naar je Flickr photostream toegaat), dit betekent dat het belangrijk is dat de foto’s er uit springen tussen al het andere geweld. Wat vooral goed werkt is als er felle kleuren in zitten of als het beeld simpel genoeg is dat het ook in de kleine versie direct duidelijk is waar het om gaat. Ik merk dat vooral mooie zonsondergangen, heftige architectuur, vrouwen en macro’s het over het algemeen goed doen.
Maar ga je absoluut niet richten op wat ‘scoort’ op Flickr. Je eigen creativiteit, fantasie en persoonlijke stijl zijn leidinggevend, als je je kunt onderscheiden door creatieve keuzes kun je zonder ooit een foto van een zonsondergang te plaatsen toch veel volgers krijgen.
2. Plaats maximaal 3-5 foto’s per keer
Als mensen je flickr stream volgen door je profiel aan hun contacten toe te voegen, dan zullen ze je foto’s terugzien op hun Contacts pagina. Hierop worden foto’s geplaatst van al je contacten zodat je makkelijk de nieuwste foto’s kunt bekijken. Flickr laat echter maar vijf foto’s per contact zien.
Als je nu in één keer 20 foto’s plaatst, dan betekent dit dat 15 foto’s niet worden gezien op de contact pagina. Als daar toevallig de beste foto’s uit je set tussen zitten zul je minder publiek trekken naar je beste foto’s. Probeer daarom het aantal foto’s dat je plaatst tot 3-5 foto’s te beperken. Zo zijn alle foto’s te zien in het Contacts overzicht en heb je dus meer kans dat mensen er op doorklikken. Ook kun je dan regelmatiger foto’s plaatsen, zodat het beter voorspelbaar is voor mensen wanneer er nieuwe foto’s verschijnen.
Zorg er ook voor dat de laatste paar foto’s die je plaatst de beste zijn uit de set. Het Contacts overzicht werkt met de volgorde van plaatsing, de laatste geplaatste foto’s blijven het langst in het overzicht staan en daarmee heb je dus de meeste kans dat mensen je stream komen bezoeken.
Op één of andere manier krijg je meer commentaar als je ’s ochtends plaatst dan ’s avonds. Mogelijk dat mensen eerst even Flickr bekijken voordat ze aan de slag gaan en daar ’s avonds geen inspiratie meer voor hebben.
3. Geef commentaar op foto’s van anderen
Eén van de sterkste onderdelen van Flickr is de grote gemeenschap. Het leveren van reacties op foto’s van anderen is één van de beste methodes om je foto’s onder de aandacht van anderen te brengen. Elke reactie die je geeft komt vergezeld van een link terug naar je eigen profiel. Vaak zul je merken dat degene waar je een reactie hebt achtergelaten ditzelfde bij jou zal doen. Maar ook zullen meer mensen komen kijken wat jij te bieden hebt. Als je onderweg bent in een trein of bus is een ideaal moment om reacties achter te laten, bijvoorbeeld via Flickr’s speciaal voor mobiel geoptimaliseerde site.
Probeer zo concreet mogelijk te reageren op de foto’s van anderen, met opbouwende kritiek. “Wow, mooi foto”, “Echt mooi”, “Super” komen als reacties erg veel voor en bieden weinig meerwaarde. Als je een kwalitatieve reactie terug wilt moet je er ook wat tijd in steken een goede reactie te geven. Wil je dit niet, dan kun je ook met een ‘Fav’ (het hartjes symbool) aangeven dat je een foto mooi vindt. Je krijgt dan alleen geen bezoek terug van andere mensen die de foto bekijken waarop je commentaar geeft.
Stop niet je eigen foto’s tussen de reacties, dit wordt meestal niet gewaardeerd. Heel soms stop ik een linkje in een reactie als het om hetzelfde onderwerp gaat die ik misschien net vanuit een andere hoek heb genomen of met andereweersomstandigheden, maar nooit de foto zelf.
4. Explore
Een populair onderdeel van Flickr is Explore. Flickr stelt aan de hand van een aantal (voor het grootste deel onbekende) criteria vast wat de 500 meest populaire foto’s van die dag zijn. Dit doen ze aan de hand van de ‘interestingness’ waarde die een foto heeft, hoe interessant is hij. De lijst wordt constant ververst, van moment tot moment kan je foto in de lijst komen te staan, omhoog klimmen, maar er ook weer uit verdwijnen. Veel mensen meten hun succes af aan het aantal keren dat de foto in Explore is verschenen en er zijn sites (zoals Flickr Scout) die je kunnen helpen dit voor je bij te houden.
Het is lastig te zeggen hoe je er voor kunt zorgen dat je foto’s in Explore komen. Het aantal keren dat de foto wordt bekeken, het aantal reacties en het aantal keer dat er een ‘favorite’ aan wordt toegekend heeft zeker invloed. Ook hoe snel dat in een bepaald tijdsbestek gebeurt. Maar ook je gemiddelde heeft hier invloed op. Kijken er normaal 20 mensen naar je foto en nu opeens 500, dan weet Flickr dat er iets bijzonders aan de hand is en wordt je foto hoger geplaatst. Hierdoor is het voor populaire fotografen lastiger om bovenaan in de lijstjes te komen, wat het speelveld ook weer gelijker maakt. Het is voor mij vaak een raadsel waarom de ene foto wel en de andere foto niet in Explore terecht komt en ik heb me er bij neergelegd dat de mooiste foto’s soms helemaal niet gezien worden. Foto’s met lieve zachte beestjes of mooie dames hebben een grotere kans dan een landschapsfoto van een polderlandschap.
5. Doe mee aan groups
Een andere manier om je foto onder de aandacht te brengen is door mee te doen aan groepen. Er zijn groepen voor vrijwel elk onderwerp, van vrij algemene tot hele specifieke groepen. Ik heb een aantal groepen waarin ik standaard foto’s zet, de algemene groepen die met Nederland, Almere, Amsterdam en landschappen te maken hebben en vaak zoek ik nieuwe groepen er bij als ik een ander onderwerp heb gefotografeerd of ergens op vakantie ben geweest.
Elke groep heeft een discussieforum en een mogelijkheid je eigen foto’s te plaatsen. Sommige groepen hebben hierbij regels, bijvoorbeeld het aantal plaatsingen die je kunt doen gedurende een dag, week, maand is beperkt of je moet een nieuw iemand uitnodigen als je een foto plaatst. Veel groepen vragen je om in ruil voor het plaatsen van een foto een reactie te geven op een andere foto in de groep of een nieuw iemand uit te nodigen. Probeer hieraan te voldoen, dan heeft iedereen er voordeel van lid te zijn van de groep.
De groepen bieden ook veel inspiratie vooraf, onderwerpen en tips zijn meestal wel voorradig. Sommige groepen organiseren ook uitjes, zogenaamde Flickr Meets, waarbij je met gelijkgestemden een dagje kunt gaan fotograferen op een locatie, ideeën kunt uitwisselen en sociaal kunt doen. Fotograferen is soms toch eenzaam en het is dan leuk je passie met iemand te kunnen delen.
Voeg je een foto toe aan te veel groepen dan zal je Flickr interestingness waarde er onder gaan lijden, hoe meer groepen hoe groter de kans op meer bezoekers, hoe minder interessant dat grote aantal views wordt. Het beste kun je de foto in 5-6 groepen plaatsen en na verloop van tijd uit een groep halen en in nieuwe groepen zetten.
6. Organiseer je foto’s
Het is nog niet mogelijk voor zoekmachines om de inhoud van de foto te ontdekken. Daarom moeten we ze een handje helpen, dit doe je door zogenaamde ’tags’ (sleutelwoorden) toe te voegen aan een foto. Hoe meer (relevante) sleutelwoorden, hoe groter de kans dat je foto wordt gevonden. Ik probeer zo veel mogelijk eerst het grotere geheel te benoemen en hierna steeds gedetailleerder de foto te beschrijven. Aangezien Flickr een internationale site is probeer ik ook zo veel mogelijk zowel Nederlandse als Engelse termen te gebruiken.
Een voorbeeld van een lijst met tags zou bijvoorbeeld het volgende kunnen zijn: landschap, landscape, nederland, holland, dutch, netherlands, thenetherlands, flevoland, almere, oostvaardersdijk, windmolens, windmills, turbines, energie, energy, windenergy, wind, dijk, dike, winter. Probeer de tags correct te houden voor je foto’s en zet er niet populaire zoektermen in die niets te maken hebben met de foto. Mensen hebben er niets aan als ze op iets zoeken en alleen maar foto’s vinden die niet relevant zijn.
Foto’s die bij elkaar horen kun je indelen in sets. Zo maak je het makkelijk voor mensen om foto’s over een bepaald onderwerp te bekijken. Sets kun je eventueel ook onderverdelen in subsets. Zo kun je een Zuid-Holland set maken waarin je fotosets van Rotterdam, Dordrecht, Den Haag, etc. plaatst of bijvoorbeeld Landschappen > Polder, Bergen, etc.
Maak ook een set aan waarin je je beste foto’s toont. Dit kan eenvoudig met deze online set generator tool die aan de hand van de interestingness waarde een top-20/50 kan samenstellen. Als je nieuwe sets toevoegt verdwijnt deze set langzaam naar beneden. Om de zoveel tijd maak ik hem helemaal opnieuw aan en gooi de oude weg zodat mijn beste 50 foto’s weer een tijdje bovenaan staan.
Ook het ‘geotaggen’ van je foto, aangeven op een kaart waar de foto is genomen heeft zin, zo zou Flickr daarvoor meer punten toekennen aan je interestingness.
7. Publiceer je Flickr foto’s ook elders
Zoekmachines belonen een pagina als deze veel van buiten de site wordt gelinked, het is daarom de moeite waard je foto’s ook elders te publiceren. Flickr biedt hier een aantal mooie mogelijkheden voor. Zo kun je door op de All Sizes link te drukken HTML code kopiëren en plaatsen op je weblog (via wordpress.com kun je eenvoudig een gratis weblog aanmaken) of website. In de code wordt de foto opgeroepen en wordt er ook een link aan toegekend zodat als ze op de foto klikken ze bij je profiel terecht komen.
Een andere optie is je foto’s aanbieden in een diavoorstelling. Als je je foto hebt ingedeeld in sets kun je per set een voorstelling maken. Dit doe je door op de Slideshow knop te drukken als je een set bezoekt en dan rechts bovenin te kiezen voor Share en dan de ‘Grab Embed HTML’ link te kopiëren. Je krijgt dan een overzicht zoals onderstaande presentatie. Het leuke is dat deze zich gedurende de tijd automatisch ververst als je daar nieuwe foto’s in plaatst.
Foto’s kun je een Creative Commons aanduiding meegeven waarbij je anderen toestemming geeft je foto weer op hun sites onder vermelding van je naam (Attribution), alleen op niet-commerciele sites (Non-Commercial) of overal (Commercial) te plaatsen. Dit doe je in de Privacy & Permissions tab van je profiel. Zijn je foto’s goed genoeg dan zul je merken dat mensen je foto’s vinden en ze gaan plaatsen. Dit doen ze trouwens ook soms als je hiervoor niet expliciet toestemming geeft. Zorg er daarom ook voor dat de grootste bestanden voor anderen niet beschikbaar zijn, maar beperkt het tot bijvoorbeeld 750x500px.
Friendfeed is een mooie dienst die het afgelopen jaar is opgekomen. Je legt een lijstje vrienden aan en geeft de verschillende online diensten op die je gebruikt. Friendfeed zorgt er voor dat de gegevens van al deze diensten samengebundeld worden. Door vrienden te worden met andere gebruikers komt jouw content zo makkelijk onder de aandacht. Voor Flickr worden alle foto’s in de stream weergegeven, maar ook de foto’s die jij als favoriet aanwijst. En zo kun je ook de foto’s van anderen zien. Voordeel is ook dat je hiermee meer foto’s tegelijkertijd kunt zien dan alleen de laatste vijf zoals op de Flickr Contacts pagina.
8. Vul je profielpagina
Een goede manier om aan te geven dat je serieus omgaat met Flickr is door je profielpagina te vullen met interessante informatie. Wie ben je, waarmee fotografeer je, wat vind je belangrijke onderwerpen, bewonder je iemand, etc. Het is op deze manier uitnodigend voor anderen om een reactie achter te laten.
9. Maak het plaatsen makkelijk voor jezelf
Met alle voorgaande tips ben je veel tijd kwijt, dus het is een goed idee ook ergens wat tijd te besparen. Er zijn verschillende manieren om snel een set foto’s op Flickr te plaatsen. Zo kun je gebruikmaken van de aangeboden Flickr Uploadr tool waarmee je de foto’s ook direct aan een set kunt toevoegen of een nieuwe set kunt aanmaken.
Voor een aantal fotobewerking applicaties zijn ook Flickr export plugins beschikbaar. Bijvoorbeeld deze voor iPhoto of Aperture (de nieuwste versie van iPhoto biedt standaard export naar Flickr) of deze voor Lightroom.
Je kunt de foto’s ook doormailen aan je geheime e-mail adres bij Flickr. Voeg de foto’s simpelweg toe als attachment en Flickr zorgt ervoor dat ze in je photostream terecht komen. De titel van je mail wordt de naam van de foto, de omschrijving wordt de omschrijving bij de foto. Zet je “tags: ” gevolgd door je tags (gescheiden met komma’s) in de titel of omschrijving dan worden sleutelwoorden toegevoegd aan je foto’s.
10. Investeer tijd in Flickr
Het bijhouden van alle genoemde zaken vergt tijd en moeite, daarom is het ook belangrijk selectief te zijn met de foto’s die je plaatst. Door de hoeveelheden te beperken is het makkelijker om voor elke foto een goede omschrijving en lijst van tags te verzinnen, de foto aan de juiste groepen toe te wijzen en een geotag te geven.
Dit artikel is geschreven met de functionaliteit van Flickr Pro in het achterhoofd. Voor ongeveer $25 per jaar voeg je veel extra functionaliteit toe aan Flickr, het geld meer dan waard. Met een niet-betaald account mag je 100MB per maand aan foto’s uploaden, de volgende maand gaat dit weer terug naar 0 om weer 100MB te vullen. De foto’s die je voorgaande maanden op de site hebt gezet blijven staan, maar bezoekers kunnen alleen de laatste 200 foto’s zien en je kunt maar drie fotosets samenstellen. Als je een Pro abonnement neemt heb je recht op onbeperkte files (10MB per foto), opslag, albums, etc.
Dank je wel voor je uitgebreide en inspirerende artikelen over Flickr en Lightroom. Zou je ook eens iets willen vertellen over het beeldscherm je gebruikt bij de beeldbewerking en van welk kalibratieprogramma je gebruik maakt?
Hoi Menno,
Dankjewel :) Ik weet niet of het heel spannend wordt, ik heb een iMac 24″ en gebruik geen calibratie. Dat komt waarschijnlijk doordat ik weinig prints zelf maak, de prints die ik maak worden door Apple of ProFotoNet afgedrukt en die komen redelijk in de buurt. Neemt niet weg dat het wel de moeite waard is om eens bij dit onderwerp stil te staan, ik zet hem op de lijst.
Bedankt dat je hier een stukje over geschreven hebt. Ik stond op het punt om de brui eraan te geven met Flickr.
Misschien nog eens overwegen dan.
Waarom besteed je geen aandacht aan SmugMug? Ik vind dat de foto’s daar mooier worden gepresenteerd en er zijn veel meer mogelijkheden.
Ik heb mijn Flickr Pro account ingeruild voor een account op SmugMug.
Ik ben van plan om een portfolio op Flickr te maken voor mijn fotostockbureau. Kan dat zomaar? (Flickr heeft liever geen commerciële uitingen, heb ik begrepen).
Als ik bijvoorbeeld alleen logo en website als watermerk in de foto zet misschien… dat doen de meeste pro’s. Zou dat kunnen?
Beste Kenneth,
Bedankt voor je hele nuttige tips op je prachtige website.
Helaas lukt het op Flickr nog niet echt.
Voor een deel zal dat waarschijnlijk ook nog aan m’n foto’s zelf liggen, aangezien ik nog niet erg lang fotografeer.
hee kenneth,
bedankt voor de tips! ik heb ook flickr. misschien wil je er eens op kijken?
http://www.flickr.com/photos/brendavdenden/
en misschien wat tips geven? ik heb het nog niet zo lang, dus ook niet zo veel foto’s er op. maar ach. ik ben benieuwd of ik nog van je hoor!
groetjes Brenda
Hier heb ik wat aan, bedankt!
Heb onlangs mijn Flickr account ‘ge-update’/opnieuw begonnen en ben er nu wat drukker mee, dus dit komt zeker van pas.
Overigens niet alleen bedankt voor deze 10 tips, ik vind je website erg handig en goed.
Wellicht als je even tijd hebt dat je een kijkje zou willen nemen: http://www.flickr.com/photos/femkekamphuis
Het is nog maar een klein begin…
Er zitten zeker handige tips tussen. Dank je wel.
Ik heb al een flickr-account voor speciale doeleinden, markten, braderieen enzo. Ik wil nu een aparte account aanmaken voor privezaken. Kan dit misschien met een 2e yahooaccount? Hoe werkt dat dan?
Hoi Kenneth,
Er zijn al lang geen reacties achtergelaten, maar ik heb toch een vraag?
Ik heb foto’s geplaatst op Flickr. Ik geef labels en titels mee. Als in niet ingelogd ben, vind ik geen enkele foto van mezelf in de zoekresultaten.
Heb jij enig idee hoe dat komt?
Alvast bedankt.