Het aantal megapixels in camera’s neemt jaarlijks toe. Foto’s nemen hierdoor meer ruimte in op de harde schijf, zeker als je bedenkt dat er door de relatief lage kosten steeds meer foto’s worden genomen. Ook kiezen veel mensen er voor om foto’s in RAW formaat te nemen, om nabewerking makkelijker te maken. Dit levert een dilemma op qua opslag, hoe kun je er voor zorgen dat je al je foto’s kwijt kunt, maar ook dat ze zo veilig mogelijk worden bewaard. Er zijn vele mogelijkheden, maar in deze review kijk ik naar de Drobo ‘opslagrobot’.
Als de ruimte op de ingebouwde harde schijf in de computer te klein wordt, dan kiezen veel mensen voor het aanschaffen van een externe harde schijf. De foto’s worden dan verplaatst van de computer naar de nieuwe harde schijf zodat er weer ruimte vrij komt voor nieuwe foto’s. Ondanks dat dit helpt voor het ruimtegebrek, is deze oplossing niet een echte backup oplossing. De foto’s blijven nog steeds op één locatie staan.
Als de harde schijf sneuvelt (de vraag is niet OF een harde schijf kapot gaat, maar WANNEER) zijn alsnog alle foto’s weg die op die schijf stonden. Daarnaast kan ook deze harde schijf vol raken zonder upgrade optie. De enige optie is dan weer een nieuwe externe schijf aanschaffen. Belangrijk is dan ook dat je je oude externe schijf af en toe nog opstart anders loop je een grotere kans dat deze niet meer leesbaar is. Stilstand is een groot gevaar voor harde schijven.
Een andere optie is een zogenaamd ‘mirror’ systeem. Hierbij worden twee harde schijven gebruikt die een exacte kopie van elkaar zijn. Als één harde schijf kapot gaat, dan is er nog steeds een volledige kopie van de data beschikbaar. Nadeel is dat beide harde schijven even groot moeten zijn, anders is de grootte van de kleinste schijf de beperking. Ook vereist het dat er een ‘RAID controller’ op het moederbord van je computer zit en dat je deze configureert voordat je het besturingssysteem installeert.
Een andere oplossing kan zijn om een RAID (Redundant Array of Independent Disks) systeem aan te schaffen. RAID verdeelt de data over meerdere harde schijven, zodat als er een harde schijf kapot gaat de data niet verloren gaat en je gewoon kunt doorwerken. De kapotte harde schijf kan dan worden vervangen waarna de data weer gegarandeerd is. Het is dan ook een methode die bij veel professionele IT bedrijven wordt toegepast. De vervangende harde schijf moet wel dezelfde grootte hebben als de andere schijven en moet vaak van dezelfde fabrikant zijn. Crasht een schijf na een aantal jaar dan kan het lastig zijn om aan zo’n schijf te komen.
Nadeel van RAID is ook dat je nu harde schijf capaciteit moet kopen die je mogelijk in de toekomst nodig hebt, je kunt niet gemakkelijk de beschikbare ruimte in een RAID systeem uitbreiden. Prijzen voor opslag dalen jaarlijks enorm en je zult duurdere schijven nodig hebben dan als je kijkt naar wat je nu nodig hebt. Daarnaast vereist een RAID oplossing dat je een bewuste keuze maakt voor een bepaald type RAID, elk type heeft zijn voor- en nadelen, het vergt dus technische kennis.
Drobo
De Data Robotics Storage Robot ofwel ‘Drobo‘ biedt de zekerheid van RAID, maar zonder de nadelen. De Drobo heeft ruimte voor vier harde schijven, pas als er een tweede harde schijf verloren gaat treedt er dataverlies op (de nieuwe DroboPro lost dit op, die heeft ruimte voor acht harde schijven). Het blijft dus wel belangrijk om zodra een harde schijf verloren gaat er op korte termijn een nieuwe voor in de plaats te zetten.
De Drobo is een paar jaar geleden geïntroduceerd in Amerika. De eerste reacties waren overwegend positief, een aantal fotografen switchen volledig naar deze opslagrobot en onder andere op de podcasts van Macbreak Weekly en This Week in Photography werd bijzonder positief over de oplossing gesproken. Fotograaf Scott Bourne heeft zijn vele duizenden foto’s die zijn pensioen vormen alleen nog op Drobo’s staan.
Toen was nog alleen USB2.0 beschikbaar. De tweede generatie is in 2008 geïntroduceerd, bood een Firewire aansluiting en is ook in Europa beschikbaar gekomen. Daarnaast werd de netwerkoplossing DroboShare geïntroduceerd en begin 2009 kwam de DroboPro beschikbaar. In mei van dit jaar heb ik een Drobo met DroboShare aangeschaft nadat ik de bescherming die mijn oude Netgear ReadyNas Duo (twee harde schijven) bood niet genoeg vond.
Uiterlijk
De Drobo is een zwarte ge-stylde kast met, zoals gezegd, ruimte voor vier harde schijven en daarnaast een ventilator (die ook hoorbaar is, zeker als er wordt geschreven naar de schijven, om de zoveel tijd gaat hij wat harder aan om de schijven te koelen). Aan de voorkant zit een paneel dat met magneetjes is bevestigd om de schijven uit het zicht te houden en geluid te reduceren. Aan de achterkant van het voorpaneel zit een sticker die de verschillende kleurcodes van de leds naast de harde schijven verklaart. Groen is alles onder controle, oranje geeft aan dat op die plek binnenkort een (nieuwe) schijf moet worden geplaatst en rood geeft aan dat een schijf vervangen moet worden. Daarnaast zitten er onderaan de voorkant blauwe leds die aangeven hoeveel capaciteit in gebruik is. Bij mij is 35% in gebruik, er zijn drie leds aan.
Aansluiten
De Drobo wordt met de computer verbonden via USB 2.0, maar beter, via FireWire 800. De schrijfsnelheid die behaald kan worden is mede afhankelijk van de gebruikte harde schijf (energiezuinige schijven schrijven bijvoorbeeld langzamer, daarnaast heeft elke schijf een schrijfbuffer) en hoeveel andere acties worden uitgevoerd op de Drobo. Data Robotics zegt zelf dat met FireWire 800 maximaal 52Mb/s kan worden gelezen en 34MB/s geschreven. In mijn eigen ervaring komt dit op rond de 18-23MB/s schrijven uit, maar zoals gezegd kan dit ook mede aan de gekozen schijven en backup oplossing liggen. USB 2.0 kan maximaal 30MB/s lezen en 24MB/s schrijven. Deze snelheid zal vergelijkbaar zijn met veel externe USB 2.0 schijven.
Tijdens het normaal kopiëren kan ik gerust een filmbestand bekijken, wordt er een backup gemaakt waarbij bestanden met elkaar vergeleken moeten worden dan treden er wat haperingen op zeker bij een videobestand met een hogere resolutie. De eerste Time Machine backup van mijn interne harde schijf van 500 gigabyte (GB) via FireWire duurde 10 uur (rond de 15MB/s, maar daar zit ook overhead van het Time Machine proces bij en de snelheid gaat altijd omlaag als er veel kleine bestanden worden opgeslagen. Het is ook mogelijk de Drobo in een netwerk te gebruiken met de DroboShare, meer daarover later.
Ik ben begonnen met twee 750GB harde schijven (twee schijven is het minimum om te starten met een redundante oplossing) afkomstig van de Netgear ReadyNas Duo. De capaciteit was toen totaal rond de 700GB, want de Drobo gebruikt de grootste schijf om de data te kunnen garanderen mocht één van de twee schijven kapot gaan. Nadat de schijven zijn geplaatst vraagt de Drobo een formattering te kiezen en gaat de harde schijven formatteren (de data die op de schijven staat ben je dus kwijt!). Ik heb een iMac, dus ik heb gekozen voor het Mac OS X HFS+ opslagformaat. Voor Windows is NTFS te beste keuze. Wil je zowel met Mac als PC met de Drobo werken dan moet je de Drobo als FAT32 formatteren.
Een paar weken later heb ik er twee extra 1 terabyte (TB, 1024GB) harde schijven bij geplaatst door simpelweg de schijven één voor één in de vrije ruimtes te steken en te wachten tot het groene lampje ging branden voordat de volgende schijf er in werd gestopt. De grootste harde schijf wordt gebruikt om alle data te kunnen garanderen, de rest van de ruimte is beschikbaar voor opslag. Totaal is de beschikbare ruimte nu 1,5TB+2TB = 3,5 TB minus 1TB (de grootste schijf) aan databeveiliging = 2,5TB. Op de site van Drobo kun je berekenen wat de beschikbare opslag is bij verschillende configuraties.
Het Drobo data dashboard laat de actuele status van de Drobo zien inclusief de beschikbare capaciteit
Het is mogelijk om verschillende harde schijven te mixen, ongeacht de grootte en het merk. Elke harde schijf – zo lang het een 3.5″ SATA harde schijf is – werkt, de Drobo zorgt er automatisch voor dat de harde schijf wordt toegevoegd aan de totale hoeveelheid beschikbare opslagruimte. De Drobo zorgt dan ook automatisch voor het correct formatteren van de nieuwe harde schijven en dat de data waar nodig weer correct over de harde schijven wordt verspreid.
Als je voor het eerst schijven in de Drobo stopt moet je een partitie maken, hoe groter de partitie hoe langer het duurt voordat de Drobo opstart (niet dat je het systeem vaak moet herstarten). Is de partitie vol en is er nog harde schijf ruimte beschikbaar op de Drobo, dan wordt een nieuwe partitie aangemaakt voordat ook die ruimte wordt benut. Uiteindelijk kun je dus met DROBO1, DROBO2, DROBO3, etc. schijven opgescheept zitten als je de partitie te klein maakt. De partitie staat los van de beschikbare schijfruimte, je kunt er dus voor kiezen om ‘op de groei’ een partitie aan te maken van bijvoorbeeld 8TB (de grootste beschikbare schijven op dit moment zijn 2TB) of het maximum van 16TB. 16TB wordt op dit moment ondersteund door Windows Vista en Mac OS X, voor het FAT32 (dos-gebaseerd) bestandssysteem en Windows XP is de limiet 2TB.
De Drobo is eenvoudig te upgraden door de kleinste harde schijf uit het systeem te halen en een nieuwe schijf te plaatsen. Met behulp van de leds wordt aangegeven dat de gegevens gesynchroniseerd worden zodat alle data weer klopt en er een optimaal werkende en veilige backup ontstaat.
Dit filmpje laat je zien hoe één en ander werkt:
Functionaliteit van de Drobo is uitbreidbaar met behulp van de DroboApps. Ontwikkelaars kunnen dus uitbreidingen schrijven voor de Drobo, vanzelfsprekend voor eigen riciso, ik heb me er nog niet aan gewaagd.
Backups
Drobo kun je gebruiken voor pure opslag van data (die dus nergens anders staat), maar ook voor backups van je computersysteem zelf. Mijn backup strategie bestaat op dit moment uit een directe kopie van de harde schijf van mijn iMac met behulp van SuperDuper. Deze schrijft elke dag om 22.00u de veranderingen weg, gemiddeld 4-6GB per dag. Deze zijn meestal na 20-30 minuten bijgewerkt op de Drobo. En daarnaast maakt Time Machine elk uur een kopie van de gewijzigde data, zodat ook de kleinere wijzigingen gedurende de dag worden bewaard, maar belangrijker, verwijderde bestanden kunnen gedurende een langere periode nog terug worden gehaald, iets wat met SuperDuper niet mogelijk is.
Voor Windows gebruikers is SyncToy 2.0 van Microsoft een goed alternatief, aanbevolen en gecertificeerd door Data Robotics.
Voor Mac gebruikers biedt Drobo volledige Time Machine ondersteuning, je kunt de Drobo dus toewijzen als backup machine en elk uur automatisch een backup van je harde schijf laten maken. Let wel op dat als de totale schijf meer dan 80% vol raakt, dat de Drobo dan aanzienlijk vertraagt. Om dit op te lossen kun je een extra partitie maken speciaal voor Time Machine (let op, een nieuwe partitie aanmaken wist de data op de Drobo, doe dat dus als je hem voor het eerst gaat gebruiken).
Staat er al data op of zie je een extra partitie niet zitten, dan heb ik positieve ervaringen met het “Time Tamer” Automator script. Deze maakt een ‘sparsebundle’ bestand aan van maximaal 2 keer de grootte van je harde schijf die je kunt toewijzen in Time Machine. In mijn geval is deze 930GB en is er dus nog ruim voldoende informatie op de Drobo over voor extra data zonder heel erg beperkt te zijn in tot hoeveel dagen je terug kunt. Om Time Machine te kunnen gebruiken moet je dan wel eerst het .sparsebundle ‘mounten’ met Cmd+O, waarna Time Machine werkt zoals gebruikelijk.
Netwerk
Voor gebruik met meerdere computers biedt Drobo een netwerk toevoeging die van de Drobo een ‘Network Attached Storage’ (NAS) systeem maakt. Deze zogenaamde DroboShare wordt geplaatst onder de Drobo en met een netwerkkabel aan het netwerk verbonden. Maximaal een gigabit netwerk. De Drobo is verbonden met de DroboShare via een USB kabel. Dit betekent dat als je nu gebruik maakt van een FireWire kabel en je koppelt een DroboShare via het netwerk met je computer, dat de maximale lees/schrijfsnelheid naar de Drobo over het netwerk wordt bepaald door de snelheid van USB. Iets om rekening mee te houden. Is snelheid niet belangrijk en gaat het je puur om een backup te hebben van meerdere systemen, dan is de DroboShare een prima oplossing. Je kunt maximaal twee Drobo’s op een DroboShare aansluiten.
Wellicht een goede tip als je FireWire ondersteuning op je computer hebt: als je begint met de Drobo en DroboShare, sluit dan eerst de Drobo direct op je computer aan, zodat de grootste lading bestanden het snelst over wordt gezet en sluit de Drobo hierna op het netwerk aan. Zeker met een dagelijkse backup is de hoeveelheid data die dan over moet een stuk kleiner, alleen bij nieuwe fotoshoots of andere grotere bestanden moet er dan eenmalig meer data over.
Let op, je kunt met de DroboShare geen gebruik maken van Time Machine over het netwerk vanwege een beperking in de ondersteuning, Apple wil graag Time Capsules verkopen lijkt het. Wellicht met een toekomstige firmware update, want de Drobo en DroboShare kunnen nieuwe functionaliteit krijgen via firmware. Heb je meerdere Macs dan kun je wel je Drobo via een andere Mac delen en deze aanwijzen in Time Machine als backup locatie. Ben je het avontuurlijke type dan kun je ook BackMyFruitUp uitproberen, dit vergt wel wat technische kennis.
Conclusie
Ik ben erg tevreden over de Drobo, het geheel voelt solide aan (hoewel de echte test natuurlijk komt als er een schijf kapot gaat, afkloppen!) en is eenvoudig te gebruiken. Er is veel aandacht besteed aan de styling, van de verpakking tot het eigenlijke systeem. Ik gebruik de Drobo niet om er direct mijn Lightroom bibliotheek van te draaien (dit raadt Adobe ook af), performance tijdens het werken is voor mij niet echt bepalend. Het maakt mij niet zoveel uit of een backup lang of kort duurt, als het maar gebeurt.
De Drobo staat naast mijn Mac op het bureau en maakt wel meer geluid dan de Mac (die hoor je nauwelijks). Ik ben extra geluid al gewend van de Netgear ReadyNas backup oplossing die ik eerder gebruikte en merk het niet meer op, maar de Drobo maakt wel merkbaar meer geluid dan de ReadyNas. Dit komt natuurlijk ook doordat er nu niet twee, maar vier schijven in zitten en dit vereist meer koeling. Geluidloos is het geheel dus niet. Gebruik je energiezuinige schijven dan zal dit het geluidsniveau wel ten goede komen.
Nadeel van de Drobo is dat de data nog steeds in een specifiek formaat wordt opgeslagen en niet door andere systemen dan een Drobo te lezen is. Dit is nodig omdat de Drobo gebruik maakt van speciale technieken om de data redundantie te kunnen garanderen. Mocht de Drobo dus kapot gaan, dan heb je een andere Drobo nodig om die data te lezen. De data blijft dan wel op de harde schijven staan en is meteen leesbaar met de nieuwe Drobo. Ditzelfde gold trouwens ook voor de Netgear ReadyNas.
De Drobo is geen goedkope oplossing, de kast zelf is op internet rond de €430 te koop en dan heb je nog minimaal twee harde schijven nodig om een echte redundante oplossing te hebben (maar die heb je bij andere oplossingen ook nodig). Je kunt ervoor kiezen om niet met de grootste (= duurste) schijven te beginnen als je die capaciteit nog niet nodig hebt en er langzaam in te groeien. De prijzen voor opslagruimte dalen elk jaar enorm, als je er aan toe bent kun je dan die 2TB schijf/schijven kopen. De DroboShare is op internet rond de €250 te koop. Ik heb mijn Drobo + DroboShare via Amazon UK kunnen kopen via een speciale aanbieding, waarbij de DroboShare slechts €50 extra kostte. De DroboPro is trouwens €1250, maar dat komt mede omdat deze gebruik maakt van het snelle iSCSI systeem.
Ondanks dat ik nu een stuk veiliger gevoel heb over mijn data, blijft het een lokale opslag van data die naast de computer staat. Gaat het huis in vlammen op (afkloppen!) dan is de data nog steeds weg. Het blijft dus belangrijk om data ook naar andere locaties te brengen of online op te slaan. Dat laatste is nog tricky want ik heb 290GB aan foto’s ;) Drobo adviseert om de data te backuppen naar een andere Drobo (goh) en deze dan naar een andere locatie te brengen.
Op MyDL.me staat een duidelijk (Engelstalig) artikel over op welke manieren de Drobo de data beschermt. Gaat de Drobo je budget te boven, dan is wellicht de Netgear ReadyNas het overwegen waard. Deze heeft een ingebouwde netwerkaansluiting en standaard software om bijvoorbeeld een iTunes bibliotheek over het netwerk te streamen. Tijdens mijn gebruik van een jaar moesten de schijven wel twee keer opnieuw worden gesynchroniseerd, een proces dat 10 uur kan duren. Geen dataverlies, maar toch vervelend dat je niet bij de schijven kunt op dat moment.
Met de vakantieperiode in aantocht is het in ieder geval belangrijk dat je nadenkt over het veilig omgaan met je digitale foto’s, vanaf het moment dat de camera ze maakt tot het veilig opslaan en beheren voor vele jaren. Bekijk voor meer informatie www.drobo.com.
De Drobo bevalt mij ook goed; mooi apparaat.
Voor een externe backup gebruik ik KPN Online backup. Dat kost je een euro of vijf per maand, maar je hebt dan nog een extra back-up buitenshuis. Ik heb daar inmiddels al zo’n 400 gigabyte op geback-upped.
Hoi Elja,
Klinkt zeker als een goed alternatief. Enige probleem is dat de KPN Online backup alleen voor Windows lijkt te zijn?
Heb me er niet in verdiept, maar op de site staat dat het ook voor Apple beschikbaar is.
Ik zie het, ik zat naar foto backup te kijken op de consumenten site en niet bij KPN Zakelijk. Na het werk maar eens bekijken, thx!
Heb zelf de Drobo ook en ben er tevreden over. Ik heb mijn Lightroom catalog er wel direct op staan (ook zo’n 250 Gb) en heb geen problemen met performance. Geen idee waarom Adobe het afraadt. Ik vind het een fijne gedachte dat mijn foto’s dus beveiligd zijn als een schijf crasht. Time Machine gebruik ik niet meer (ik heb nog nooit iets per ongeluk weg gegooid), en een backup lijkt me dan ook overbodig, ik zie de Drobo als de backup zelf ;) Misschien naief, maar alleen corrupte files kunnen de boel verkloten en dat gebeurd niet zo maar,… Ik wil trouwens online gaan backuppen met Mozy. Ik houd je op de hoogte hoe dat gaat,….
Met gevleugelde groet,
Ramon
http://www.mijnnaamisramon.nl – voor als het echt Ramon moet zijn
Ben gisteren bezig geweest met het zoeken naar een online opslag oplossing en zo bij Jungledisk uitgekomen. Deze biedt een grafische interface voor het uploaden van data naar het Amazon S3 platform.
Ruim 290GB aan RAW fotobestande opslaan wordt echter wel een beetje begrotelijk, ondanks de $0,18 per GB per maand die Amazon rekent, dus ik heb er voor gekozen in eerste instantie de .DNG bestanden van foto’s met vier sterren (geschikt voor Flickr en mijn fotoblog) in Lightroom daar te parkeren. Totaal bijna 30GB. Ik hoop deze backup nooit nodig te hebben.
Waar heb jij je Drobo gekocht?
Hoi Marcel,
Ik heb hem bij Amazon UK gekocht.
Ik heb de mijne bij Laptopshop.nl gekocht.
Geen idee hoe de prijs is vergeleken met Amazon, maar wellicht ook een optie.
Interessant artikel. Ben al een tijdje aan het rond kijken, maar ga mij hier ook eens goed in verdiepen. Draai nu raid 1 op mijn lokale pc, maar extern en hot swappable is toch wel heel mooi.
Ik heb hem uiteindelijk besteld bij mobile-harddisk.nl en bevalt me uitstekend.
Ik heb sinds een paar dagen een Drobo (2nd. gen.) in huis en ik ben er zeer tevreden over. Ik heb mijne bij Memoryshop.nl gekocht, daar zit ook een echte winkel achter (CoolBlue) in Rotterdam.
Via de TWIP Podcast hoor ik veel goede verhalen over de Drobo. Ik vroeg me ook af waarom Adobe afraadt om vanaf bijvoorbeeld een Drobo je Lightroom catalogs te draaien. Heb het zelf nog niet geprobeert.
Heeft iemand ervaring met de droboshare?
Ik heb hem onlangs aangesloten en het werken met foto’s vanaf de drobo wordt heel erg traag.Groet Arie Kievit
Beste Arie,
De DroboShare wordt op de Drobo aangesloten via een USB kabel, dat is dan ook de maximale snelheid, niet de snelheid van de netwerkverbinding. Als ik het goed heb zou de snelheid kunnen zakken tot 6-8 mb/s, wat te weinig is bij 10-12 megapixels foto’s om de foto binnen een seconde te laden. De DroboShare is dan ook meer voor netwerkopslag. Ze hebben we recent een nieuwe Drobo FS gelanceerd met ingebouwde netwerkondersteuning, waardoor het USB nadeel is weggevallen.
Wij hebben ook al sinds een jaar een Drobo op ons systeem hangen. Tot voor kort draaide onze Aperture bibliotheek rechtstreeks op de Drobo maar dat geeft toch een enorme vertaging bij het werken in Aperture.
Nu hebben we de boel dus omgedraaid. We hebben een nieuwe HD van 1TB in onze MacPro bijgeplaatst en de bibliotheek hierop gekopieerd. Hierna Drobo terug vrij gemaakt en daarna Time Machine laten backuppen naar de Drobo. Lijkt allemaal prima te werken! Enorme tijdwinst nu, Aperture draait schitterend!
Enigste vraag die ik nog heb is het volgende. Time Macine blijft backuppen totdat de schijf vol is. Hoe zit dat met een Drobo? Gaan de lampjes geel of rood branden na verloop van tijd? Hoe weet je dan of je nu echt wel een schijf moet bijsteken? Kan je Time Machine instellen dat hij maar een gedeelte van de Drobo gebruikt?
Groeten Stijn.
Hoi Stijn, TimeMachine vult de Drobo totdat deze helemaal vol is, maar bij 80% gaat de Drobo enorm vertragen, omdat de benodigde ‘overhead’ dan wordt beperkt, dus je wilt wel een limiet instellen. De Drobo software en lampjes geven inderdaad aan wanneer een schijf vol is.
Er zijn volgens mij twee manieren. Je kunt de grootte van de Time Machine backup beperken met een hack: http://www.appletips.nl/de-grootte-van-time-machine-backups-beperken/ of je kunt twee partities maken volgens http://support.datarobotics.com/app/answers/detail/a_id/119.
Op mijn Drobo heb ik voor TimeMachine een aparte partitie gemaakt van 1TB en heb daarnaast nog iets van 3TB voor mijn SuperDuper Mac backup en foto- en videobestanden. Die TimeMachine partitie mag hij van mij helemaal vol zetten (er zit nu 582GB in), zo lang de andere partitie niet vol is raakt dit de totale performance van de Drobo niet.
Ik lees in het stukje ‘Backup’, dat je SuperDuper gebruikt voor je iMac. Het werd mij niet duidelijk of je een extra partitie op je Drobo hebt alleen voor dit proces? Ik dacht dat SuperDuper je schijf wist bij een eerste backup? Wordt een Drobo niet trager met meerdere partities? LR3: je schrijft “Ik gebruik de Drobo niet om er direct mijn Lightroom bibliotheek van te draaien” bedoel je hiermee, dat je de catalog file op een interne schijf hebt staan en je (RAW) bestanden op de Drobo? Veel vragen, maar ik overweeg om een Drobo S aan te schaffen, dus alle info is welkom. Bedankt.
Fred
Hoi Fred, ik gebruik SuperDuper op de hoofdpartitie, maar dan niet als directe kopie van de files, maar een disk image. Ik heb een .sparsebundle bestand aangemaakt waarin SuperDuper de updates van de harde schijf op de iMac wegschrijft. Ik heb dus gekozen voor “Write to” en dan “Disk Image…” en dan bij Image Type (waar je de naam van de disk image kunt ingeven) voor Read/Write “Sparse” Bundle.
Trager bij meerdere partities weet ik eigenlijk niet, ik heb niet het idee dat backups langer duren dan voordat ik een losse Time Machine partitie maakte.
De RAW bestanden van de laatste twee jaar heb ik op mijn iMac staan (en een kopie van de RAW files op de Drobo). De Lr catalog staat op de iMac en kijkt naar de RAW bestanden op de iMac. Als de HD van de iMac vol dreigt te raken (ongeveer 10% vrij houden voor systeembestanden, in mijn geval bij 50Gb of minder vrije ruimte) verhuis ik de verwijzing in de LR catalog naar de Drobo en verwijder de RAW bestanden van de harde schijf op de iMac zodat er weer ruimte is voor nieuwe foto’s.
@Kenneth, bedankt voor je antwoord. Het is leerzaam om te lezen hoe de ‘workflow’ van andere fotografen is. SuperDuper heb ik op deze manier nog niet gebruikt.
@Janssen Stijn; heb je ook je fotobestanden op je interne schijf, of alleen je Aperture Lib en je fotobestanden op de Drobo? (referenced of managed?)
Fred
Hoi, Mag ik vragen wat nou eigenlijk het voordeel is van een DROBO, er zijn zat andere merken die meer backup oplossingen bieden voor minder geld. Merken zoals Synology, Qnap, etc.
Ik gebruik al jaren Carbonite als backup.