DigitaleFotografieTips.nl

23 reacties op “Review: Drobo opslagrobot”

 1. De Drobo bevalt mij ook goed; mooi apparaat.
  Voor een externe backup gebruik ik KPN Online backup. Dat kost je een euro of vijf per maand, maar je hebt dan nog een extra back-up buitenshuis. Ik heb daar inmiddels al zo’n 400 gigabyte op geback-upped.

  1. Hoi Elja,

   Klinkt zeker als een goed alternatief. Enige probleem is dat de KPN Online backup alleen voor Windows lijkt te zijn?

 2. Heb me er niet in verdiept, maar op de site staat dat het ook voor Apple beschikbaar is.

  1. Ik zie het, ik zat naar foto backup te kijken op de consumenten site en niet bij KPN Zakelijk. Na het werk maar eens bekijken, thx!

 3. Heb zelf de Drobo ook en ben er tevreden over. Ik heb mijn Lightroom catalog er wel direct op staan (ook zo’n 250 Gb) en heb geen problemen met performance. Geen idee waarom Adobe het afraadt. Ik vind het een fijne gedachte dat mijn foto’s dus beveiligd zijn als een schijf crasht. Time Machine gebruik ik niet meer (ik heb nog nooit iets per ongeluk weg gegooid), en een backup lijkt me dan ook overbodig, ik zie de Drobo als de backup zelf ;) Misschien naief, maar alleen corrupte files kunnen de boel verkloten en dat gebeurd niet zo maar,… Ik wil trouwens online gaan backuppen met Mozy. Ik houd je op de hoogte hoe dat gaat,….

  Met gevleugelde groet,
  Ramon

  http://www.mijnnaamisramon.nl – voor als het echt Ramon moet zijn

 4. Ben gisteren bezig geweest met het zoeken naar een online opslag oplossing en zo bij Jungledisk uitgekomen. Deze biedt een grafische interface voor het uploaden van data naar het Amazon S3 platform.

  Ruim 290GB aan RAW fotobestande opslaan wordt echter wel een beetje begrotelijk, ondanks de $0,18 per GB per maand die Amazon rekent, dus ik heb er voor gekozen in eerste instantie de .DNG bestanden van foto’s met vier sterren (geschikt voor Flickr en mijn fotoblog) in Lightroom daar te parkeren. Totaal bijna 30GB. Ik hoop deze backup nooit nodig te hebben.

 5. Waar heb jij je Drobo gekocht?

 6. Hoi Marcel,

  Ik heb hem bij Amazon UK gekocht.

 7. Ik heb de mijne bij Laptopshop.nl gekocht.
  Geen idee hoe de prijs is vergeleken met Amazon, maar wellicht ook een optie.

 8. Interessant artikel. Ben al een tijdje aan het rond kijken, maar ga mij hier ook eens goed in verdiepen. Draai nu raid 1 op mijn lokale pc, maar extern en hot swappable is toch wel heel mooi.

 9. Ik heb hem uiteindelijk besteld bij mobile-harddisk.nl en bevalt me uitstekend.

 10. Ik heb sinds een paar dagen een Drobo (2nd. gen.) in huis en ik ben er zeer tevreden over. Ik heb mijne bij Memoryshop.nl gekocht, daar zit ook een echte winkel achter (CoolBlue) in Rotterdam.

  Via de TWIP Podcast hoor ik veel goede verhalen over de Drobo. Ik vroeg me ook af waarom Adobe afraadt om vanaf bijvoorbeeld een Drobo je Lightroom catalogs te draaien. Heb het zelf nog niet geprobeert.

 11. Heeft iemand ervaring met de droboshare?
  Ik heb hem onlangs aangesloten en het werken met foto’s vanaf de drobo wordt heel erg traag.Groet Arie Kievit

  1. Beste Arie,

   De DroboShare wordt op de Drobo aangesloten via een USB kabel, dat is dan ook de maximale snelheid, niet de snelheid van de netwerkverbinding. Als ik het goed heb zou de snelheid kunnen zakken tot 6-8 mb/s, wat te weinig is bij 10-12 megapixels foto’s om de foto binnen een seconde te laden. De DroboShare is dan ook meer voor netwerkopslag. Ze hebben we recent een nieuwe Drobo FS gelanceerd met ingebouwde netwerkondersteuning, waardoor het USB nadeel is weggevallen.

 12. Wij hebben ook al sinds een jaar een Drobo op ons systeem hangen. Tot voor kort draaide onze Aperture bibliotheek rechtstreeks op de Drobo maar dat geeft toch een enorme vertaging bij het werken in Aperture.
  Nu hebben we de boel dus omgedraaid. We hebben een nieuwe HD van 1TB in onze MacPro bijgeplaatst en de bibliotheek hierop gekopieerd. Hierna Drobo terug vrij gemaakt en daarna Time Machine laten backuppen naar de Drobo. Lijkt allemaal prima te werken! Enorme tijdwinst nu, Aperture draait schitterend!
  Enigste vraag die ik nog heb is het volgende. Time Macine blijft backuppen totdat de schijf vol is. Hoe zit dat met een Drobo? Gaan de lampjes geel of rood branden na verloop van tijd? Hoe weet je dan of je nu echt wel een schijf moet bijsteken? Kan je Time Machine instellen dat hij maar een gedeelte van de Drobo gebruikt?

  Groeten Stijn.

 13. Ik lees in het stukje ‘Backup’, dat je SuperDuper gebruikt voor je iMac. Het werd mij niet duidelijk of je een extra partitie op je Drobo hebt alleen voor dit proces? Ik dacht dat SuperDuper je schijf wist bij een eerste backup? Wordt een Drobo niet trager met meerdere partities? LR3: je schrijft “Ik gebruik de Drobo niet om er direct mijn Lightroom bibliotheek van te draaien” bedoel je hiermee, dat je de catalog file op een interne schijf hebt staan en je (RAW) bestanden op de Drobo? Veel vragen, maar ik overweeg om een Drobo S aan te schaffen, dus alle info is welkom. Bedankt.
  Fred

  1. Hoi Fred, ik gebruik SuperDuper op de hoofdpartitie, maar dan niet als directe kopie van de files, maar een disk image. Ik heb een .sparsebundle bestand aangemaakt waarin SuperDuper de updates van de harde schijf op de iMac wegschrijft. Ik heb dus gekozen voor “Write to” en dan “Disk Image…” en dan bij Image Type (waar je de naam van de disk image kunt ingeven) voor Read/Write “Sparse” Bundle.

   Trager bij meerdere partities weet ik eigenlijk niet, ik heb niet het idee dat backups langer duren dan voordat ik een losse Time Machine partitie maakte.

   De RAW bestanden van de laatste twee jaar heb ik op mijn iMac staan (en een kopie van de RAW files op de Drobo). De Lr catalog staat op de iMac en kijkt naar de RAW bestanden op de iMac. Als de HD van de iMac vol dreigt te raken (ongeveer 10% vrij houden voor systeembestanden, in mijn geval bij 50Gb of minder vrije ruimte) verhuis ik de verwijzing in de LR catalog naar de Drobo en verwijder de RAW bestanden van de harde schijf op de iMac zodat er weer ruimte is voor nieuwe foto’s.

   1. @Kenneth, bedankt voor je antwoord. Het is leerzaam om te lezen hoe de ‘workflow’ van andere fotografen is. SuperDuper heb ik op deze manier nog niet gebruikt.

 14. @Janssen Stijn; heb je ook je fotobestanden op je interne schijf, of alleen je Aperture Lib en je fotobestanden op de Drobo? (referenced of managed?)
  Fred

 15. Hoi, Mag ik vragen wat nou eigenlijk het voordeel is van een DROBO, er zijn zat andere merken die meer backup oplossingen bieden voor minder geld. Merken zoals Synology, Qnap, etc.

 16. Ik gebruik al jaren Carbonite als backup.