DigitaleFotografieTips.nl

9 reacties op “Fotomanagement door middel van metadata”

 1. Ik vraag me af of het mogelijk is mijn Expression Media (iView Multimedia) catalogus te migreren naar Lightroom. Het gaat om 27.000 foto’s, meestal inclusief meta-data. Lightroom ziet er wel veelbelovend uit. Ik ga eens de trial versie proberen.

 2. Harald,

  Wat bedoel je precies met migreren?

  Wanneer je je toegekende metadata mee wilt nemen dan kan dat zonder meer. Je zult er dan voor moeten zorgen dat de metadata die je met behulp van expression media aan je foto’s hebt toegevoegd wel even met de foto’s wordt gesynchroniseerd (CTRL-ALT-B). Dan wordt de meta-data die voor elke foto is opgeslagen in de Expression Media database ‘gecopieerd’ naar het IPTC veld van de betreffende foto. Wanneer dat is gedaan is de betreffende foto in ieder ander fotobeheerprogramma onder te brengen en je zult zien dat de meta-data daar weer zichtbaar is.

  Voor rating ligt het iets genuanceerder, ik weet niet zeker of die compatible is van Expression Media naar Lightroom. Ik geloof van wel maar wat ik zelf voor de zekerheid doe is al m’n foto’s met een bepaalde rating (ster beoordeling) deze ook in de IPTC trefwoorden onder te brengen. Aangezien dit veld het meest compatible veld betreft weet je zeker dat je je rating snel weer in een ander DAM programma kunt gebruiken.

 3. ik mis enkele foto’s op deze website (broken links)

 4. Hallo Kenneth,
  Ik wil in mijn library de mappen graag van nieuw naar oud sorteren zodat de nieuwste mappen boven in staan.
  Is dat mogelijk?
  Alvast bedankt,
  Wim Reijs

 5. Dag Kenneth,
  Na een crash van mijn harddisk, heb ik gelukkig toch een groot aantal foto’s kunnen terugvinden. Deze staan nu echter in mapjes met nietszeggende mapnamen en bestandsnamen. Is het via Lightroom mogelijk om aan de hand van de datum dat de foto gemaakt is, binnen Lightroom de foto’s te verplaatsen naar een door mij gewenste mappenstructuur. Bijvoorbeeld voor iedere datum een nieuwe map.

  Alvast bedankt.

 6. Hoi Maurice,

  Ja, dit kan op een paar manieren. Je kunt in de metadata balk van de Library/Bibliotheek de datums van de foto’s zien (is één van de vier vlakken), als je op een datum drukt filter je alle foto’s van die datum. Dan kun je links bij de Folders een nieuwe map voor die datum aanmaken en alle foto’s daarin slepen. Dit wordt dan ook op je harde schijf zo verplaatst.

  Je kunt ook de foto’s via import naar een nieuwe locatie laten kopiëren. Geef in het import scherm bij ‘Destination’ aan dat de foto’s op basis van datum (‘by date’) worden geplaatst in plaats van ‘into one folder’. En geef de hoofdmap op. Nadat alle foto’s opnieuw zijn gekopieerd en geïmporteerd kun je de originele foto’s van de andere locaties verwijderen zodat alleen de originelen binnen een datumstructuur overblijven.