- Hoe werkt de Lightroom catalogus
- Fotomanagement door middel van metadata
- Lightroom prestaties verbeteren
Een handige functie van Lightroom is het automatisch indelen van foto’s aan de hand van de toegevoegde metadata (beschrijving van de foto). Hierdoor kun je snel selecties maken van de foto’s die je wilt bekijken in een logische indeling. In de Library module van Lightroom kun je de foto’s filteren per Keyword tag, maar ook met de Metadata browser selecties maken. Dankzij de database structuur worden je selecties razendsnel geladen.
Keywords
Bij het importeren van foto’s (maar ook op andere momenten) kun je steekwoorden (”keyword tags”) toewijzen aan foto’s. In het importscherm kun je dit het beste doen, hiermee kun je in één klap honderden foto’s steekwoorden meegeven. Natuurlijk kun je alleen de steekwoorden invoeren die voor alle foto’s gelden.
In het “Keyword Tags” overzicht van Lightroom worden de steekwoorden standaard onder elkaar gezet, je kunt echter ook tags als kind van een andere tag (een ouder tag) aanwijzen. Bijvoorbeeld “Paarden” die onderdeel zijn van “Dieren”. In mijn geval heb ik nu onder andere de tags “Regenboogbuurt”, “Eilandenbuurt” en “Weerwater” die allemaal onderdeel zijn van de tag “Almere”.
Door een tag te verslepen naar de tag die de bovenliggende tag moet vormen krijg je deze indeling. Het is trouwens ook makkelijk om de ouder-kind tags meteen aan te maken. In plaats van de tags los invoeren (zoals “tag1, tag2, tag3″), voer je ze in met een “>”. Elke > geeft aan dat de tag een stap lager komt te staan. Tag1>tag2>tag3 betekent dan dat tag3 een ‘kind’ is van tag2 en tag2 is een kind van Tag1. Je kunt zoveel lagen invoeren als nodig is. Het mooie is dat de keywords direct in de foto worden geplaatst (in het geval van een DNG of een XMP sidecar bestand), waardoor ze ook in andere applicaties beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld direct in Flickr als je foto’s upload.
Lightroom geeft ook duidelijk aan hoeveel foto’s een bepaalde tag hebben en geeft het ook aan als een tag nergens wordt gebruikt zodat je ze kunt verwijderen (er is zelfs een menu optie voor om dit snel te doen).
Tags kunnen worden opgeslagen in “Tag Sets”. Bijvoorbeeld voor bruiloften kun je hierdoor snel een basisset aan tags gebruiken. Er is altijd een bruid, een bruidegom, familie, een ceremonie, een receptie, etc. Door die set al van tevoren te definiëren heb je snel de basis tags te pakken en kun je daarna extra tags toevoegen.
Metadata
Los van het taggen hebben we daarnaast ook metadata. Dit is data die de foto beschrijft. Camera’s voegen standaard al een hele lading metadata toe (EXIF genaamd), bijvoorbeeld welk merk camera ze zijn, welke lens is gebruikt, het gebruikte diafragma, de sluitertijd, of de flits is afgegaan, etc. Sommige camera’s kunnen zelfs GPS coördinaten toevoegen. Daarnaast kunnen gebruikers ook eigen metadata toevoegen. Zo is er een IPTC standaard met een vastgesteld aantal velden, zoals de locatie, stad, provincie, land, maar ook de ‘headline’, categorie, scene omschrijvingen, copyright informatie, etc.
Lightroom leest al deze metadata uit en geeft deze weer in de “Metadata Browser”. Deze biedt verschillende ingangen om foto’s te vinden, bijvoorbeeld door een specifieke lens te selecteren of een specifieke locatie. Zo heb ik in mijn geval foto’s uit Netherlands die worden gegroepeerd in Flevoland en Zuid-Holland. Deze zijn dan weer onderverdeeld in de stad waar de foto’s zijn genomen en uiteindelijk de locatie (wijk en/of straat of algemenere omschrijving van de locatie).
De metadata functionaliteit van Lightroom is enorm krachtig, er is geen enkel excuus als je je foto’s niet meer terug kunt vinden.
[ad#Lightroom]
Ik vraag me af of het mogelijk is mijn Expression Media (iView Multimedia) catalogus te migreren naar Lightroom. Het gaat om 27.000 foto’s, meestal inclusief meta-data. Lightroom ziet er wel veelbelovend uit. Ik ga eens de trial versie proberen.
Harald,
Wat bedoel je precies met migreren?
Wanneer je je toegekende metadata mee wilt nemen dan kan dat zonder meer. Je zult er dan voor moeten zorgen dat de metadata die je met behulp van expression media aan je foto’s hebt toegevoegd wel even met de foto’s wordt gesynchroniseerd (CTRL-ALT-B). Dan wordt de meta-data die voor elke foto is opgeslagen in de Expression Media database ‘gecopieerd’ naar het IPTC veld van de betreffende foto. Wanneer dat is gedaan is de betreffende foto in ieder ander fotobeheerprogramma onder te brengen en je zult zien dat de meta-data daar weer zichtbaar is.
Voor rating ligt het iets genuanceerder, ik weet niet zeker of die compatible is van Expression Media naar Lightroom. Ik geloof van wel maar wat ik zelf voor de zekerheid doe is al m’n foto’s met een bepaalde rating (ster beoordeling) deze ook in de IPTC trefwoorden onder te brengen. Aangezien dit veld het meest compatible veld betreft weet je zeker dat je je rating snel weer in een ander DAM programma kunt gebruiken.
ik mis enkele foto’s op deze website (broken links)
Hoi Erwin, dit probleem – ontstaan bij een server wissel – is opgelost, bedankt voor de melding!
Hallo Kenneth,
Ik wil in mijn library de mappen graag van nieuw naar oud sorteren zodat de nieuwste mappen boven in staan.
Is dat mogelijk?
Alvast bedankt,
Wim Reijs
Hoi Wim, dit kan helaas niet aan de linkerkant, maar wel als je de filterbalk bovenaan op Metadata zet en bij Date/Datum het kleine pijltje aanklikt en kiest voor Descending.
Dag Kenneth,
Na een crash van mijn harddisk, heb ik gelukkig toch een groot aantal foto’s kunnen terugvinden. Deze staan nu echter in mapjes met nietszeggende mapnamen en bestandsnamen. Is het via Lightroom mogelijk om aan de hand van de datum dat de foto gemaakt is, binnen Lightroom de foto’s te verplaatsen naar een door mij gewenste mappenstructuur. Bijvoorbeeld voor iedere datum een nieuwe map.
Alvast bedankt.
Hoi Maurice,
Ja, dit kan op een paar manieren. Je kunt in de metadata balk van de Library/Bibliotheek de datums van de foto’s zien (is één van de vier vlakken), als je op een datum drukt filter je alle foto’s van die datum. Dan kun je links bij de Folders een nieuwe map voor die datum aanmaken en alle foto’s daarin slepen. Dit wordt dan ook op je harde schijf zo verplaatst.
Je kunt ook de foto’s via import naar een nieuwe locatie laten kopiëren. Geef in het import scherm bij ‘Destination’ aan dat de foto’s op basis van datum (‘by date’) worden geplaatst in plaats van ‘into one folder’. En geef de hoofdmap op. Nadat alle foto’s opnieuw zijn gekopieerd en geïmporteerd kun je de originele foto’s van de andere locaties verwijderen zodat alleen de originelen binnen een datumstructuur overblijven.