- Foto copyright beschermen op internet
- Begin je eigen fotoblog
- Tien tips voor Flickr faam
- Deel je foto’s met de wereld
- Microsoft PhotoSynth met je eigen foto’s
In juni 2006 presenteerde Microsoft een baanbrekende technologie genaamd PhotoSynth. Toen was de techniek nog in de ontwikkelfase en kon alleen Microsoft presentaties aanmaken. Nu zijn we meer dan twee jaar verder en heeft Microsoft de techniek vrijgegeven aan iedereen om eigen PhotoSynth presentaties te maken. Vandaag heb ik zelf ook een poging gewaagd een ‘Synth’ aan te maken met een aantal van mijn Slieve League foto’s.
Even een korte introductie: PhotoSynth combineert honderden of duizenden normale digitale foto’s die zijn genomen van een scène tot een gedetailleerd 3D model dat is opgebouwd aan de hand van de data in de foto’s. PhotoSynth probeert aan de hand van overeenkomsten tussen de foto’s de vorm van het onderwerp te achterhalen en plaatst de foto’s vervolgens in een logische volgorde. Daarnaast schat PhotoSynth in waar vandaan de foto is genomen zodat de foto’s ook in een 3D perspectief kunnen worden geplaatst.
Hierna kunnen gebruikers soepel door de scène vliegen en het onderwerp vanuit allerlei hoeken bekijken en steeds verder inzoomen of uitzoomen. Voor het inzoomen en uitzoomen worden detailfoto’s gebruikt. Bijvoorbeeld een detailfoto van een deur in een gebouw. Hierdoor krijg je een heel goed hoge-resolutie beeld van het onderwerp waarvan de foto’s zijn genomen. Hoe meer foto’s er zijn genomen van een locatie hoe accurater het 3D model zal zijn.
Zoals gezegd, vanaf deze week kan iedereen zo’n presentatie maken en dit was ook te merken, want de site was een aantal dagen nagenoeg onbereikbaar. Vanochtend was het echter prima te doen en ik heb bij wijze van experiment een set van 25 foto’s genomen in Slieve League, Ierland, geupload. Hiervoor moet je je aanmelden met een Windows Live account en ongeveer 8MB aan software downloaden. De software bestaat uit een plugin voor Internet Explorer en een kleine applicatie waarmee je je eigen ‘Synths’ kunt uploaden. Op dit moment werkt dit geheel alleen in Windows XP of Windows Vista met Internet Explorer of Firefox. Naar verluid zijn ze ook bezig om een Mac versie uit te brengen.
Als je een Synth gaat maken moet je aangeven uit welke foto’s deze moet gaan bestaan, een naam opgeven en tags meegeven aan de Synth. Vervolgens zorgt de applicatie er voor dat de foto’s op de juiste wijze aan elkaar worden geplakt en online terecht komen. In mijn geval had ik een kleine 220MB aan foto’s (in totaal mag je 20GB aan foto’s uploaden), die in ongeveer 15 minuten op de site stonden. Aan het einde van het proces vertelt de applicatie hoe ‘Synthy’ je foto’s zijn. Hoe meer Synthy (heerlijk al die nieuwe termen, erg Web2.0) je foto’s zijn, hoe beter. In dit geval was mijn Synth 100% Synthy, alle foto’s konden dus met elkaar gematched worden.
Vervolgens kun je de presentatie online bekijken. Je kunt door de verschillende foto’s navigeren met de pijltjes, de foto’s allemaal naast elkaar bekijken en inzoomen en uitzoomen. Opvallend is dat ondanks dat er bijna 200MB aan foto’s staat het navigeren razendsnel gaat. Dit komt door een techniek die SeaDragon wordt genoemd en die er op een intelligente manier voor zorgt dat alleen de data wordt geladen die op dat moment van belang is. Zo kun je een enorm grote hoge resolutie foto toch razendsnel en scherp bekijken. Erg indrukwekkend.
Op dit moment zijn alle Synths als ze zijn geupload publiek beschikbaar, er is dus geen afgeschermd deel van de site. PhotoSynth gebruikers mogen de content die je upload gebruiken, aanpassen, kopiëren, distribueren en weergeven alleen in verband met de PhotoSynth dienst en niet op enig andere manier. Als je je foto’s van PhotoSynth weghaalt wordt de licentie weer ingetrokken. Erg duidelijk en goed voor fotografen lijkt me.
Microsoft werkt aan nog meer fotografie-gerelateerde technologie. Je bent misschien bekend met Silverlight, Microsoft’s web multimedia presentatie ala Flash. In versie 2.0 brengt Microsoft iets uit dat DeepZoom heet. In feite gebruikt dit dezelfde SeaDragon technologie voor het inzoomen dat PhotoSynth gebruikt, met het verschil dat dit dan voor elke website die Silverlight gebruikt is in te bouwen. Foto’s presenteren op internet zou wel eens voor goed kunnen veranderen. En wat te denken van de mogelijkheden als je dit combineert met touchscreens. Wow.
Meer PhotoSynth op photosynth.net.
Ik maak veel foto’s en wil ook graag panorama foto’s gaan maken.
En wil graag gratis sofware gebruiken,daar ik aan een minimum inkomen gebonden ben.
Photosynth graag downloaden
Hoi Jaap, je kunt PhotoSynth vinden op http://www.photosynth.net
Op mijn iPhone 3Gs werkt het perfect. Maar bij het maken van een 360 panorama op de iPad 2 gaat het niet helemaal lekker. De app “denkt” dat de camera al 360° gedraaid is, maar in werkelijkheid moeten er nog 2 of 3 foto’s tussen. Zo krijg je dus geen complete 360° panoramafoto. Ik heb hierbij gelet dat de lens zo goed mogelijk op dezelfde plek blijft.
Toch, leuke app en zeker voor de iPhone een aanrader :-)
(Ook best grappig dat Photosynth eerder verschijnt voor iOS dan voor Windows Phone 7!)