Op 31 juli 2008 lanceerde Adobe de langverwachte opvolger van Lightroom. Veel fotografen gingen er enthousiast mee aan de slag. Ik ook. In de afgelopen twee weken heb ik gewerkt met zo veel mogelijk nieuwe functies en uit de praktijk ervaring zijn ook een aantal handige tips naar voren gekomen die ik in dit artikel graag met je deel.
Stof correcties
Digitale camera sensors zijn vatbaar voor stof en als je stof op de sensor hebt zie je dat terug op de foto in de vorm van een donker rondje. Hoe dichter het diafragma (hoge f-waarde), hoe sterker dit effect. Gelukkig kent Lightroom de ‘spot’ en ‘clone’ gereedschappen om deze stofjes uit de foto weg te poetsen. Vaak zie je de meest opvallende plekken al in de kleinere versie van de foto, maar vaak zie je er toch een paar over het hoofd.
Een goede manier om er zeker van te zijn dat je alle delen hebt gehad is door gebruik te maken van de nieuwe Page Up en Page Down functionaliteit in Lightroom 2.0. Links bovenin in de Navigator staat een kleine afbeelding van je foto. Zorg er voor dat je een inzoom niveau hebt gekozen waarmee je lekker kunt werken (bijvoorbeeld 1:2) en druk op Page Down om de foto scherm voor scherm af te lopen. De beweging gaat van links-boven naar links-onder en vervolgens springt het scherm automatisch weer naar boven om de tweede kolom af te gaan. Uiteindelijk kom je zo aan het einde van de afbeelding terecht. Met Page Up kun je trouwens terug door de foto lopen.
Masker lokale bewerkingen
Als je met je muis over een van de lokale bewerkingen punten heen beweegt toont Lightroom 2.0 een rode kleur waar je de bewerking hebt ingetekend. Erg handig om te beoordelen of je delen bent vergeten en of de sterkte in de verschillende delen gelijk is. Deze kleur verdwijnt echter weer net zo snel als deze is gekomen zodra je de muis beweegt om de bewerking verder in te tekenen. Als je de O indrukt blijft deze echter net zo lang staan als dat je met de lokale bewerking bezig bent. Met Shift+O verandert bij elke keer indrukken de kleur. Er zijn er drie: rood, groen en wit.
Target Adjustment Tool
Een krachtig nieuw gereedschap is de Target Adjustment Tool (TAT). Bij een aantal opties zie je een icoon van een puntje met drie cirkels er omheen en als je er met de muis overeengaat zie je een pijl naar beneden en een pijl naar boven. Als je hierop klikt en naar een specifiek deel van de foto gaat kun je direct in de foto aanpassingen doen. Als je bijvoorbeeld naar het HSL/Color/Grayscale paneel gaat en Luminance selecteert en vervolgens de TAT optie, dan kun je door de muis naar boven op naar beneden te bewegen terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt de tint van de kleur waar je op dat moment op staat aanpassen.
Deze optie is beschikbaar voor de Tone Curve, waardoor het veel makkelijker wordt om te bepalen wat het effect gaat zijn op de zwarte en lichte delen van je foto dan als je met de schuifbalken de veranderingen maakt.
Adobe camera profielen
Al sinds Adobe iets met RAW doet klagen fotografen over de kleurconversies. Het rood zou te veel naar oranje neigen en de foto doet hen geen seconde denken aan hetgeen ze op het LCD scherm zagen. Adobe werkt aan een oplossing om de discussie voorgoed te sluiten, camera profielen. Op dit moment zijn ze alleen nog beschikbaar in de vorm van een beta versie, maar ook zo zijn ze al heel goed te gebruiken. De profielen sluiten aan bij de profielen die in de camera al aanwezig zijn (Landschap, Portret, standaard, etc.) en worden specifiek voor een camera aangemaakt. De download is echter voor alle camera’s gelijk, Lightroom 2.0 selecteert zelf het juiste profiel voor je camera.
Ben je niet tevreden hoe het standaard Adobe Camera RAW 4.4 profiel je foto weergeeft, dan kun je nadat je de profielen hebt geinstalleerd onder Camera Calibration kiezen voor een ander profiel en het effect bekijken. De selectie van het profiel kun je vervolgens ook synchroniseren met de rest van de foto’s in je set of in een Preset opnemen zodat alle geimporteerde foto’s dit camera profiel gaan gebruiken.
Voor mijn Canon EOS 5D werkt over het algemeen het Landscape profiel erg goed, hoewel in sommige omstandigheden de kleuren iets te fel worden.
Foto informatie in Develop menu
Geen nieuwe Lightroom 2.0 functie, maar wel erg handig. Als je bezig bent in de Develop module wil je soms je camera instellingen nog eens kunnen bekijken. Maar die worden standaard alleen in de Library getoond. Als je echter op de I toets drukt (of naar View menu > Loupe Info > Show Info Overlay gaat) krijg je links bovenin op de foto meer informatie over de foto te zien. Door meerdere keren op I te drukken krijg je andere informatie te zien, dit kun je eventueel ook instellen in het View menu >
View Options scherm.
Snel foto’s selecteren
Om af te sluiten nog een aantal tips die het uitselecteren van foto’s zo snel mogelijk maken. Deze tips zijn ook toepasbaar op Lightroom 1.0.
Allereerst, werk in de Library module als je je foto’s gaat uitzoeken. De Develop module leest het originele RAW bestand en is daardoor langzamer als je van de ene naar de andere foto wilt springen. Als je op een groot aantal van de foto’s gaat inzoomen, zorg er dan voor dat je bij het importeren al een 1:1 preview maakt, anders gaat hij dat doen als je de foto nader gaat bekijken. Maak geen aanpassingen tijdens het beoordelen, Lightroom moet dan een nieuwe preview maken en daar moet je dan weer even op wachten. Als het even kan, wacht met het bekijken van de foto’s totdat de import en het aanmaken van de previews gereed is.
Gebruik bij het beoordelen de Auto Advance optie in het Photo menu. Als je een score uitdeelt sprint hij dan automatisch naar de volgende foto. Verwijder niet meteen de foto’s die je niet de moeite van het bewaren waard vind. Markeer ze om te verwijderen met de X, gebruik de vlagfilters om die foto’s in het verdere proces te negeren.
Wat zijn jouw tips? Laat ze achter in de commentaren.
[ad#Lightroom]