- Toon je kunnen met een portfolio
- Toon je portfolio op je iPad
- Altijd je portfolio op zak
Een dag of tien geleden heb ik een iPad gekocht, Apple’s nieuwe multitouch video, foto en tekst consumptie apparaat ding die recent in Nederland en België is gelanceerd. Ik ben er erg blij mee, het scherm geeft foto’s schitterend weer en PDF’s (onder andere de eBooks die David DuChemin uitbrengt) lezen werkt er lekkerder op dan op mijn iPhone.
Natuurlijk moest ik ook meteen proberen hoe ik mijn eigen foto’s op het apparaat kon krijgen. Dit kan door de iPad te synchroniseren met iTunes en in iTunes een map aan te wijzen waarin foto’s staan. Dat opent mogelijkheden voor een export functie in Lightroom 3, onderstaand beschrijf ik de stappen die ik heb gevolgd. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van de Publish Services in Lightroom 3, maar je kunt dit ook nabouwen met een Export Plugin in Lightroom 2.0.
Portfolio op je iPad
In Lightroom 3 maak ik gebruik van de nieuwe Publish Services functionaliteit. Hierin kun je een map aanmaken waar je foto’s naartoe kunt slepen, die je vervolgens met Publish op de gewenste manier naar een locatie kunt exporteren. De Publish functie kijkt welke wijzigingen in de map zijn gemaakt en exporteert alleen de nieuwe foto’s en de gewijzigde foto’s en verwijdert de verwijderde foto’s. Zo houd je je portfolio actueel.
Maak Published Service aan
Het is redelijk eenvoudig, hoewel er in Lightroom 3 iets meer stappen nodig zijn dan ik zou willen, maar het voordeel is dat je het maar eenmalig hoeft te doen. Je kunt namelijk niet eerst een map maken waarin je de foto’s onderbrengt, je moet eerst de algemene instellingen doen, vervolgens kun je een mappen set maken en daarin kun je weer afzonderlijke albums maken voor weergave op de iPad. Beetje omslachtig, misschien dat dit in een toekomstige update van Lightroom 3 makkelijker wordt gemaakt.
Indien je nog geen Hard Drive Published Service ziet staan of je hebt er al eentje eerder aangemaakt, druk dan op het plusje naast Publish Services en kies voor ‘Go to Publishing Manager’. Druk aan de linkerkant op ‘Add’ en kies voor ‘ Hard Drive’ in het ‘Create New Publish Connection’ scherm. Ik heb hem als naam iPad Portfolio gegeven.
Geef een naam op voor je Publish Connection
Als de Publish Service is aangemaakt, druk dan op Set up…
Stel je portfolio in
Hier kun je de instellingen opgeven waaraan al je foto’s moeten voldoen (later geven we aan dat ze in verschillende mapjes moeten worden verdeeld zodat je albums ziet op je iPad, je kunt helaas nog geen verschillende instellingen opgeven voor de afzonderlijke mappen). De iPad heeft een resolutie van 1024x768px, dus in het ideale geval zijn je foto’s 1024 pixels hoog of breed. Dit geef ik aan bij Long Edge. Op deze manier wordt automatisch de breedte of de hoogte 1024px, afhankelijk van welk deel het langst is, en het andere deel wordt in verhouding verkleind.
Nartuurlijk kies ik voor JPEG om de foto’s te kunnen tonen op de iPad en verder limiteer ik de resolutie. 100% is niet nodig voor de weergave en het levert nog wat ruimte op als je meer ruimte wilt overhouden voor andere data.
Heb je dit eenmaal ingesteld, dan kun je de eigenlijke albums aanmaken. Met behulp van een Folder Set (met de rechter muisknop op iPad Portfolio klikken en kies vervolgens ‘Create New Folder Set’) kun je de verschillende mappen maken. Gebruik je geen Folder Set, dan ben je beperkt tot de ene map van de Publishing Service. Om meerdere albums op je iPad weer te geven heb je dus een Folder Set nodig waaronder je de afzonderlijke mappen kunt plaatsen.
Voeg een nieuwe Published Set toe
In mijn geval heb ik de Folder Set ‘iPad Albums’ aangemaakt. Het enige wat dit doet is een fysieke map op je PC aanmaken die iPad Albums heet.
Geef een naam aan je set
Voeg de foto’s toe
Vervolgens maak ik de afzonderlijke albums aan door met de rechter muisknop op de ‘iPad Albums’ map te klikken en te kiezen voor ‘Create Published Folder’ of ‘Create Published Smart Folder’. De Smart Folder variant werkt hetzelfde als een Smart Collection, daar kun je dus met variabelen automatisch foto’s aan laten toevoegen. Ook deze stap maakt weer een fysieke map aan op je PC, in dit geval heet die van mij Schotland.
In deze map sleep je de foto’s die je naar je iPad wilt publiceren (of je laat dit dus automatisch doen). De foto’s worden dan als kopie in die map geplaatst onder de kop ‘New Photos to Publish’.
Publiceren
De laatste stap in Lightroom is eenvoudig, druk op de Publish knop rechts bovenin en je foto’s worden geëxporteerd in het gewenste formaat, met de gewenste afmeting, in de gewenste map. Elke keer als je nieuwe foto’s toevoegt aan de map (of verwijdert met de optie ‘Remove from Collection’ door met de rechtermuisknop op de foto te drukken) en de Publish knop indrukt worden de geëxporteerde foto’s bijgewerkt, toegevoegd of verwijderd. Zo heb je altijd een actueel portfolio op je iPad.
iTunes
De laatste stap is de map toewijzen in iTunes. Hiervoor moet je je iPad aansluiten en bij Devices aanklikken. Druk vervolgens op de tab Photos en vink ‘Sync Photos’ aan als dit nog niet is gedaan. Kies in het dropdown menuutje ‘Choose Folder’ en navigeer naar de iPad Albums map op de locatie die je hebt aangemaakt. Selecteer deze map en kies de optie ‘All Folders’ zodat de onderliggende mappen ook met je iPad worden gesynchroniseerd. Elke afzonderlijke map vormt een album op de iPad.
Bij de eerstvolgende synchroniseer actie worden de foto’s naar je iPad gekopieerd en kun je ze binnen de Photo applicatie tonen aan iedereen die ze maar wil zien.
Heb je de foto’s eenmaal op je iPad staan, dan kun je bij Settings > Wallpaper op de iPad ook aangeven dat je een foto als achtergrond wilt gebruiken. Je kunt hier twee verschillende foto’s opgeven. Bedenk wel dat de foto zowel horizontaal als verticaal moet werken, want de iPad kun je in twee richtingen houden.
De iPad is een ideaal middel om je foto’s te tonen. Het apparaat nodigt uit tot aanraken en op een natuurlijke manier door je foto’s bladeren en het scherm geeft de foto’s erg mooi weer. Nadeel is dat de iPad op dit moment nog vrij duur is, gelukkig zit er veel concurrentie aan te komen en het apparaat verkoopt goed, de prijzen zullen in de toekomst dus wel omlaag komen, zoals dit ook met de iPod en de Amazon Kindle is gebeurd.
Ik heb zelf ook een iPad en foto’s zijn inderdaad erg mooi op de iPad..
Van mijn werk heb ik een Nikon D3000 voor het maken van foto’s voor website, flyers en productinfo dus hier ga ik je site en tips eens goed voor doorlezen..
Ik heb mijn iPad ook al een maand of 2, en gebruik hem voornamelijk voor foto’s, ik heb er nu zo’n 9000 op staan, wel jammer dat je foto’s verkleind worden voor iPad formaat. Met de Camera Connection Kit kan je ook je foto’s rechtstreeks vanaf je camera op je iPad zetten en je iPad gebruiken als een imagetank.
Kun je aangeven hoeveel de foto’s verkleind worden en hoeveel ruimte 9000 foto’s dan ongeveer innnemen?
Bij mij worden de foto’s verkleind naar 1280×851 pixels terwijl de originele 4288×2884 pixels zijn. die 9000 foto’s nemen ongeveer 3,5 GB in beslag op de iPad
De iPad lijkt mij prima geschikt voor het tonen van je portofolio echter om hem op een goede manier te gebruiken als imagetank is hij nog niet echt echt geschikt. Interessant artikel hierover: http://forums.camerabits.com/index.php?topic=5603.0 . Ik wacht nog een paar generaties en hou het voorlopig bij mijn laptop. Hoewel een aantal collega’s er eentje hebben en het zeer lekker werkt. Het ligt er maar aan waarvoor je hem wil gebruiken.
ik lees altijd met veel plezier uw artikelen, en nu het nieuwe artikel over foto’s van lightroom 3 naar de ipad heeft mijn interesse, ik werk echter met een Ned versie van lightroom maar kan niet vinden waar ik de publish folders etc. kan aanmaken, kunt u mij in jip en janneke taal uitleggen waar ik het in de Ned lightroom kan vinden.
Hoi Peter,
Deze optie zit in de Bibliotheek module, links onderin en heet in het Nederlands ‘Services voor Publiceren’. Je kunt daar een Harde Schijf en Flickr service instellen.
Set Up… heet Instellen…, voeg voor de iPad een Vaste Schijf service toe. De Published Folder is een ‘Gepubliceerde Map’ en de Published Folder Set is ‘Gepubliceerde Set Mappen’. De Smart Collections in het artikel heten in de Nederlandse versie ‘Slimme Mappen’.
hartelijk dank het is me nu duidelijk ik had in dat linker scherm nog niet naar beneden gescrollt dus daarom zag ik het niet
Uitstekend leesbaar stuk en erg bruikbaar. Net terug van vakantie gelijk de foto’s in lightroom geladen. Nu nog selecteren en bewerken. Leuk om ze op de iPad te kunnen laten zien!
De iPad is inderdaad een mooi apparaat om je portfolio te laten zien. We zijn momenteel bezig met een portfolio app zodat je niet alleen op je eigen ipad je werk kunt laten zien, maar zodat je je werk ook kunt delen met klanten en andere geinteresseerden. Ze kunnen jou portfolio dan gewoon uit de appstore downloaden.
We zoeken nog betatesters voor deze app. We kunnen niet garanderen dat we elke beta request kunnen inwilligen maar als je daar interesse in hebt, mail me dan even op ivo at egeniq dot com.
(En als je vindt dat dit ongewenste spam is, voel je dan vrij om op delete te drukken ;-) maar ik denk dat het wel interessant kan zijn voor fotografen)
Hoi Ivo,
Ik gebruik de Ipad om ontwerpen te laten zien aan mijn klanten. Wat ik nu mis is dat wanneer je de beelden upload op de ipad alle beschrijvingen verloren gaan. Ook kan ik beelden niet meer flaggen of in een voorselectie mapje schuiven. Ben al weken op zoek naar een geschikte App maar vind niets. Zoek iets soortgelijks als acdsee manager 12
Hoi Patrick,
Ben je er al achter hoe je bijschriften bij de foto’s kan plaatsen?
Goet
Bert
Bedankt voor prima advies, Kenneth. Werkt prima. Je uitleg is ook heel helder.
Erg handige uitleg. Ik beschik zelf niet over een iPad en heb ik ze gewoon op mijn iPod staan. Wel is dit een goede uitleg! Bedankt!
Hoe kan je best een Windows PC linken met een Ipad voor dergelijke zaken?
mvg
Dirk
Hoi Dirk, dit is eigenlijk niet anders, via iTunes kun je je foto’s naar de iPad sturen.