DigitaleFotografieTips.nl

7 reacties op “Adobe Photoshop Lightroom 3 nu beschikbaar”

 1. Cool!! Ik zat gisteren nog te kijken wanneer hij uit zou komen! Binnekort maar eens upgraden dan!! Niet heel dur de upgrade gelukkig

 2. Ben er nu een tijdje mee aan de slag (Lightroom 2.7) en het is fijn. Snap alleen al die updates niet zo goed, gewoon in 1x goed doen maar als ik zo naar Adobe kijk (als leek, dat wel) is het vooral een beetje moeilijk doen.
  Voor het verscherpen en de ruis schakel ik nog steeds over naar Corel X3, beter misschien maar wel 10x sneller.
  Door als dat geimporteer en gekopieer heb ik zeker niet de indruk dat ik meer tijd krijg om te fotograferen.
  Zoals gezegd fijn maar voor snelheid is Corel mijlenver verder.

 3. Hoi Kenneth, ikwerk al een tijdje met Lightroom en nu versie 3 op de markt is wil ik dit pakket zeker kopen en wel via de link op jouw site. Ik heb hier alleen een vraag over. Als ik daar op klik kom ik in het Adobe gebeuren terecht. Is het zeker dat als ik het hele pakket, dus geen update, bestel jij via die link het aandeel ontvangt waarove jij met Adobe een afspraak hebt? Je doet verdomd veel voor de fotografie en ik vind dat dit beloond moet worden.
  En dan nog even iets. Ik ben recent naar Noorwegen geweest en heb in Trondheim prachtige opnamen gemaakt van de kathedraal. Ik heb de opname moeten maken met de Nikon 18-55mm optiek die vanwege de grote afbeeldingshoek nogal wat vertekening geeft. Er zijn in Lightroom nogal wat verbeteringen aangebracht maar ik begrijp absoluut niet waarom Adobe de beeldvervorming niet heeft aangepakt zoals dat in Photoshop (elements) mogelijk is. Ik heb van alles geprobeerd maar in Lightroom gaat dit dus nooit lukken tenzij Adobe dit in de vorm van een update aan gaat pakken. Ik heb geprobeerd om e.e.a. te communiceren naar Adobe maar ik vind geen ingang.
  Heb jij daar misschien een mogelijk voor?

  Gr. Frans Heusdens

  1. Hoi Frans, ja, als je via de link in het nieuwsbericht een versie van Lightroom 3 aanschaft, update of full, dan komt het helemaal goed :)

   Zou het kunnen dat je op perspectief correctie doelt? In Lightroom 3 zit dat in de Develop module bijna onderaan. Je kunt daar een lens kiezen (mits Adobe deze al kent) en automatische perspectief, vignette en aberratie correctie doen of Manual kiezen en zelf verticale, horizontale, etc. perspectief correctie doen. De functionaliteit in Photoshop Elements ken ik niet precies, maar je kunt eventueel eerst de demo van Lightroom 3 downloaden en checken of dat is wat je nodig hebt.

 4. Bedankt voor je antwoord Kenneth. Ik bedoel met perspectief vervalsing het verschijnsel dat je ziet als je met een groothoek lens een hoog gebouw fotografeert waarbij in de foto duidelijk te zien is dat de verticale lijnen soms flink uit het lood staan. Met Photoshop CS en Elements is dit gemakkelijk op te lossen, maar in Lightroom is dat gewoon onmogelijk hoewel er al verbeteringen zijn aangebracht vergeleken met de vorige versies.
  Het is eigenlijk heel jammer dat Adobe dat niet heeft aangepakt, maar misschien komt dat nog.
  Dat was wat ik bedoelde en niet een eventuele lensabberatie.
  Gr. F. Heusdens

 5. Kenneth, je hebt volkomen gelijk met jouw antwoord op mijn probleem. Nadat ik in de Develop module onder lens Correction veel beter had gekeken, lag de oplossing klaar. In een mum van tijd, veel sneller dan met Photoshop, kon ik de gewenste ‘distortion’ correctie toepassen.

  Bedankt

  1. Hoi Frans, ik dacht al zoiets ;) Goed te horen dat het bevalt.