DigitaleFotografieTips.nl

5 reacties op “Sony’s nieuwe instapcamera’s”

 1. Hoi Kenneth

  Ik ben op zoek naar een nieuwe camera
  Ik ben een hobby fotograaf en ben net klaar met de cursus basis fotografie, ik heb op dit moment een konica minolta dynax 5 D
  Ik vraag me af of de nieuwe sony een goeie camera voor mij is

  Groetjes Marina

  1. Hoi Marina,

   Sony heeft de techniek van Konica Minolta overgenomen, het is dus zeker een merk dat het waard is om te onderzoeken. Erik heeft op http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/camerakeuze/comment-page-1/#comment-3465 een erg uitgebreid antwoord geschreven dat misschien ook voor jou van toepassing is.

   1. Afhankelijk van hoeveel lenzen je nu bij je Dynax 5 D hebt is de keus misschien makkelijker.
    Als je nu al een flink aantal lenzen hebt is het vrij prijzig om dezelfde lenzen te gaan kopen voor bijvoorbeeld Canon of Nikon.

    Een van de voordelen bij Sony is dat je oude lenzen op een nieuwe body ook gebruik kunnen maken van de ingebouwde beeldstabilisatie. Tevens kan je (als je al een flink aantal Minolta lenzen hebt) je geld investeren in een betere body.

    Als je dat in je overwegingen meeneemt is Sony een interessant merk voor jou ;)

    Als je wat meer informatie hebt over je huidige cameraset kunnen we eens verder meedenken, maar uiteindelijk ben jij het die de keuze maakt. Het enige wat wij kunnen doen is je adviseren, maar jij betaald en dus ben jij ook de enige die de keuze kan maken ;)

 2. Hoi Erik

  Ik heb er niet zoveel lenzen bij ik ben nog echt een beginner
  Ik heb de konica minolta dynax 5D op marktplaats gekocht om te kijken of ik fotograferen leuk vindt
  Ik heb de volgende lenzen sigma 70-300 APO macro
  en de tamron AF aspherical XR DI II
  18-200
  ik heb ook al gekeken naar de nikon 90D dat vind ik ook een mooie camera maar dan zit ik weer wat voor lenzen ik erbij moet nemen. Ik vind het leuk om bloemen en insecten te fotograferen
  Alvast bedankt voor het meedenken het is best wel een moeilijke keuze vooral omdat je er toch nog niet zoveel van weet

  Groetjes Marina

 3. Hej Marina,

  Vervangen van beide lenzen naar bijvoorbeeld Nikon kost je ongeveer 300 euro. De vraag is of je dat er voor over hebt.
  Van wat ik tot nu toe lees zijn beide lenzen niet het beste van het beste. Mogelijk loont het om bijvoorbeeld een Nikon te nemen en daarvoor nieuwe lenzen te kopen. De D90 van Nikon is zeker een mooie camera.
  Voor het fotograferen van bloemen en insecten zijn er een paar mogelijkheden. Je kan kiezen voor eigen merk lenzen (in het geval van Nikon de 85mm Micro of de 105mm Micro, bij Canon de 100mm Macro) of een lenzen van Sigma of Tamron (vaak aangeraden is de 105mm van Sigma of de 90mm van Tamron).

  Al deze lenzen zijn optisch erg goed en de verschillen zitten dan ook in de details. Tevens is een Macro lens vaak ook goed geschikt als portret lens.

  Echter komt dit alles wel met een prijskaartje natuurlijk, zeker als je de lenzen die je nu hebt wilt houden.
  Afhankelijk van je budget zou je bij de D90 verder kunnen kijken naar de kit met de 18-105mm en de 70-300mm. Daarnaast zou je dan nog een macrolens kunnen aanschaffen. Je hebt dan het bereik wat je met je Konica Minolta ook hebt. En het mooie van dat alles is dat je er heel veel kwaliteit voor krijgt.
  Je betaalt alleen wel een flinke 1500 euro en een goede tas en statief zijn ook erg belangrijk, net als de kleine extra’s als extra accu’s, geheugenkaartjes etc.

  Ik moet zeggen dat ik van mijn aankoop van een Nikon D5000 met 85mm Macro geen enkel moment spijt heb gehad. De sensor en het AF-systeem van de D5000 en de D90 zijn gelijk en dat systeem en die sensor zijn van buitengewoon hoge kwaliteit.
  Ook raad ik je aan om eens op cameralabs.com te kijken (engelstalig). Een website die zeer goede onafhankelijke tests geeft voor veel camera’s en ook een heel aantal lenzen. Misschien zorgt dat voor wat meer duidelijkheid over wat je eventueel koopt.

  Groetjes,
  Erik