DigitaleFotografieTips.nl

6 reacties op “Gebruik jij een externe flitser?”

 1. Ik mis een antwoordmogelijkheid: “neen, ik ben er nog niet aan toegekomen”

 2. Ik mis ook de keuze “nee, die heb ik nog niet/ben er nog niet aan toegekomen”

 3. Ik gebruik hem voornamelijk op mijn camera maar ik wil hem nu off camera gaan gebruiken. Ik heb een lichtstatief en nu een onderdeel in bestelling om mijn SB 600 met een statief erop te kunnen zetten.

  Ik vroeg me af of als je via een paraplu flitste of de lichtbron dan ook automatisch groter wordt.

  1. Ja, dit klopt, dat is het voornaamste doel van de paraplu, hoe groter de paraplu, hoe groter de lichtbron wordt. En ook hoe zachter het licht wordt.

   Hoe je door de paraplu schiet heeft trouwens effect op de zachtheid van het licht, belicht je door via de paraplu te flitsen dan verspreidt het licht zich over een groot oppervlak en is zachter dan met de flits alleen.

   Schiet je door de paraplu heen dan is het licht minder zacht, maar je kunt dan dichter bij je onderwerp komen en dan speelt ook de afstand tot het onderwerp weer mee, hoe dichter bij het onderwerp hoe zachter.

   Door een paraplu te gebruiken verlies je wel wat licht, één a twee stops.

 4. Beste Kenneth,

  Ik ben in het bezit van een Nikon d80 en een externe flitser Nikon sb800. Het volgende kan ik niet begrijpen, in À programma wijzigd de sluitertijd niet als ik met of zonder flitser werk. Enig idee hoe dit mogelijk is ik heb al van alles geprobeerd. Door try en error in het M programma te gebruiken krijg ik wel een juiste belichting. Maar met deze geavanceerde spullen moet het toch mogelijk zijn dit op een eenvoudiger manier te realiseren. Hoop wat van je te horen, of van iemand anders die dit leest. Of is mijn denkwijze in deze verkeerd?

  Ik hoop op een reactie die mijn probleem oplost.

 5. Hallo Kenneth,

  Mijn vraag van gisteren is opgelost, mijn denkwijze omtrent flitsen in programma À is onjuist. Op onderstaande website wordt dit duidelijk uitgelegd. Hopelijk hebben anderen ook wat an deze info. Of ben ik de enigste die zo’n afwijkende denkwijze heeft??

  http://www.nandoonline.com/tutorials/tut_flits.html