DigitaleFotografieTips.nl

26 reacties op “Introductie opzetflitsers”

 1. Hoi Kenneth,
  Ik ben nieuw op spiegelreflexgebied. Print al je (voor mij relevante) artikelen uit en heb daar veel aan. Ben ook lid van Seniorweb en leer daar ook van alles.
  Nu vraag ik mij af of je misschien een spion in ons huis hebt? ;-))
  Vanmorgen met mijn man besproken dat wij morgen een opzetflitser gaan kopen.Ik haal nu (13.30u) mijn mail op en zie jouw artikel.
  Je informatie kon niet op een geschikter moment komen. Bedankt!!! Groet, Henny

  1. Beste Henny, dat kan ik natuurlijk bevestigen noch ontkennen ;) Goed te horen dat je er iets aan hebt!

 2. Hoi Kenneth,

  Ik heb de nikon d80 en de sb 600. Helaas is de handleiding van de externe flitser [sb 600] geschreven voor [in mijn ogen] veel te veel cameratypes. Hierdoor is de handleiding bijna onleesbaar geworden. Ik kan mijn externe flitser wel gebruiken zowel op de camera als los van de camera. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik veel meer uit deze flitser kan halen. Ik kan mij nu al verheugen op de vervolgartikelen over de externe flitser. Ik zal deze artikelen dan ook met veel interesse volgen. Verder wil ik je complimenteren over deze site, ga zo door.

  Met vriendelijke groet,
  M. Mensink.

  1. Hoi Marco,

   Ik heb dezelfde combinatntie. Er staat inderdaad veel informatie op in de handleiding maar jouw camera past in de eerste categorie die in het boekje genoemd staat.
   Heb je je flitster wel eens via infrarood laten werken?

 3. hoi Kenneth,
  ik ben de laatste tijd flink aan het oefenen met m’n fujifilm 8100
  super fijn ding en zelfs het handmatig instellen gaat me steeds beter af.
  nu heb ik sinds een paar dagen ook een canon eos 300 gekocht.
  een tweedehandse met twee lenzen 18-55 en een 70-300.
  dankzij jou site en uitleg heb ik nu voor het eerst een foto kunnen nemen net als jij met die sterren die verplaatsen.
  het was maar 1 ster om precies te zijn maar op de bulb stand en een diafragma van 36 was ik super tevreden en kan niet wachten op een mooie heldere nacht.
  heel erg bedankt voor al je verhelderende woorden.
  eigenlijk zou je er geld voor moeten vragen hahahahaha
  je hebt hier meer aan als aan de LOI cursus…
  groeten Peter

 4. Hoi Kenneth,

  Bezit de digitale Canon 50D en ik heb een poos geleden een 2e hands flitser gekocht (eigenlijk bedoeld voor analoog, de canon 430EZ).
  Nou hadden we vanavond onze bijeenkomst van de hobby fotoclub en iemand had eea uitgezocht hierover. Ik wil graag weten of de oude flitser geschikt is op de dig.cam.
  1 Kan het geen kwaad ?,
  2 Werk het goed samen ?
  3. Ik dacht TTL gaat niet werken omdat oude/analoge flitser dat niet kan ?

  Wat adviseer jij ? (als het past, geen kwaad kan, hoe dan het beste instellen: camera op handmatig (Av, Tv, M, en dan handmatig flitser instellen, en met welke zaken rekening houden ?)

  groetjes
  Helmut

  1. Sorry, je stelt je vraag aan Kenneth, maar wou toch reageren op je vragen.

   Flits is een flits. Om het echt niet te laten werken, zou er wat fout moeten gaan in de synchronisatie o.i.d. Valt snel genoeg op als er consequent een strook van je foto niet belicht is.

   Zover ik begrepen heb, werkt TTL inderdaad niet. Opzich niet erg, zelf kwam ik er ook pas een hele tijd later achter dat dit überhaupt bestond. Waar je niets aan zult hebben zijn de automaat en voorkeurstand modi, omdat de ‘stiekeme’ voorflits geen nut heeft. Ook de lichtmeting (sluiterknop half indrukken en dan op het sterretje (zoom min) drukken) heeft geen zin.

   In de AV/TV modi negeert je camera het dat er een flitser aanwezig is. Tenzij je in de C.Fn van de camera instelt dat die bij flits geforceerd wordt naar 1/200s. Naast dat AV/TV dan geen voordelen meer biedt boven M, vind ik 1/200 vaak wat te koel omdat het balans tussen flitslicht en omgevingslicht teveel naar de flits gaat. Verschilt per situatie natuurlijk.

   Probeer het eens om je camera op M te zetten, in te stellen op ISO 400, diafragma helemaal open en sluitertijd ergens tussen 1/200 en 1/40 (hoe langer, des te meer licht van de omgeving). Speel wat met de knopjes van de flitser om de sterkte in te stellen (begin met 1/32). Je zal wat meer handmatig moeten stellen, maar naar mijn mening moet dat met TTL ook.

   Succes!

 5. Inmiddels heb ik via Marktplaats een Speedlite 430EX gescoord, maar daarvoor had ik het te doen met de pop-up flitser. Wat daarbij goed werkte (nog een heel prima oplossing eigenlijk) is te werken met een stuk aluminiumfolie.

  Door een soort van longsleeve shirt te maken, kun je de ‘mouwen’ om de pootjes van de popup flitser vouwen, waardoor de folie pal voor de flitser komt te staan. Dan nog even beetje duwen zodat die schuin omhoog staat, et voila! een bouncer die de popup flits naar boven stuurt.

  Neem een stuk van ongeveer 20×10 cm (beter de hele breedte van de rol a 40×10 en dit dan dubbel vouwen voor de stevigheid). Hiervan moet je een soort van longsleeve shirtje maken; scheur het in op 1/3 en 2/3 tot bijna onderaan en rol dat om het stuk wat er nog aan hangt heen. Zie http://img18.imageshack.us/img18/8518/bouncerl.gif . Scheur het op de dikke lijnen en in vouw het om de dunne lijn heen.
  De zijflapjes, of mouwen, vouw je nu om de pootjes van de flitser waardoor het grote stuk voor de flitser komt te zitten.

  Nu je camera op manual iso 1600 instellen, 1/200 sluitertijd (of 1/50 als je wat meer warmte van de omgeving wil) en diafragma helemaal open zetten (bij voorkeur een lens met vast brandpunt, die gaat vaak verder open). Schiet wat testfoto’s van iemand om te kijken of het nodig is om de flits compensatie bij te stellen. Als je de flits compensatie op +1 of +2 zet, kan je prima op iso 800 over gaan.

  Nadeel is dat je ‘m niet mee kan nemen om later opnieuw te gebruiken. Ook is het ding vrij kwetsbaar. Maar we hebben er genoeg lol mee gehad op verjaardagen. Kost niks en toch geen rode ogen noch platte gezichten! En de kok is verbaasd als je in de restaurantkeuken vraagt om een stuk folie met een camera in je hand!

 6. Hallo Kenneth of andere lezers van deze site,

  Ik ben in het bezit van een Canon EOS 30D en heb een paar weken terug de Speedlite 430 EX 2 gekocht.
  Als directe flitser op de camera werkt hij uitstekend.
  Mijn vraag gaat echter om het extern flitsen. Ik zou graag de flitser op afstand bedienen zodat ik hem indirect kan laten flitsen zodat ik niet de flits op de foto krijg.
  In de fotospeciaalzaak wisten ze mij niet te vertellen of mijn 30D een draadloze ondersteuning heeft.

  Kun je mij hier wat meer over vertellen?

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Erik Poetsma

 7. Wie kan mij advies geven over het instellen van mijn Nikon3000. Heb een Metz 44Af flitser en kom er niet achter hoe ik de camera moet instellen zodat de camera de opzetflitser pakt ipv de interne flitser

 8. Dag Kenneth en anderen,

  Ik heb een Olympus E 510 en wil binnen niet al te lange tijd een opzetflitser kopen. Welke zou je mij aanraden?

  mvg
  Femmy

 9. Ik zou kiezen voor de FL50 R een prima flitser en je hebt tevens wat reserve.

 10. Om te spelen met flitsers die niet specifiek voor een moderne camera zijn gemaakt is het interssant bij de kringloop of boekenmarkt naar oude boeken over de (toen uiteraard nog analoge) fotografie op te sporen. Veel info over richtwaarden van de flitsers, hoe die te gebruiken in combinate met sluitersnelheden ( jammer dat de centraalsluiter nauwelijks nog bestaat voor de amateur). Is wel alles in moderne termen ‘ M ‘ maar geeft een fantastisch inzicht in hie het werkt.
  Uit die tijd (ca 1965) heb ik nog een foto-oog, die de 2e flitser aanstuurt vanuit de primaire flitser ( en dat kan de ingebouwde van de camera zijn met een dunne witte doek: geeft hoofdflits van opzij met een zachte invulling.

  Veel plezier met spelen – erg leuke artikelen trouwens, ontdekte ze net pas. Compliment.

 11. Hallo iedereen,

  Ik heb onlangs de Sony NEX-5 gekocht (ondertussen al uit productie) en nu ben ik eens aan het kijken om een andere flitser te kopen dan de standaard flitser bij de NEX-5.
  Is deze flitser wat?
  http://www.digicamshop.be/product/138714/category-70589-standaard-flitsers/sony-hvl-f20s.html

  Deze is ook gemaakt voor de NEX-5, daarom dat mijn oog op deze flitser viel, en mijn budget is ook niet echt groot, aangezien ik 17 ben.

  Alvast bedankt!

 12. Ik heb wat foto’s gemaakt van mijn kleindochter m.b.v. een opzetflitser. Nu zie ik bij een aantal foto’s een horizontaal rood streepje onder de pupil bij één van haar ogen. Kan iemand dit verklaren?

 13. Hoi
  Heb pas een canon 600D met 18-135IS gekocht en heb daarbij een Metz 44af-1 canon gekozen. Moet er nog even mee leren omgaan maar t.n.t. tevreden. Deze flitser kan echter als slave
  worden gebruikt en daar kan ik nergens iets vinden over hoe de
  camera en de ingebouwde flitser te laten communiceren. Is daar
  iets over te zeggen of te vinden ?

 14. ik heb een vraagje ik heb een bijna nieuwe canon50d op de kop kunne tikken ga hem gebruiken als rezerve maa als ik er fotos mee maak en zet deze dan op facebook komt er de naam van de vorige eigenaar op te staan. ik vind nergens waar ik in mijn toestel de naam kan veranderen in mijn naam. hopnlijk kan iemand mij helpen

  alvast bedankt

 15. Hallo,ik bezit een Sony alpha200 camera,daarbij heb ik later een flitser gekocht
  Nu kan ik wel foto’s maken met flits,maar elke keer als mijn losse flitser erbij opzet gaat mijn ingebouwde flitser omhoog.
  Hoe kan ik dit verhelpen?
  Mvg Tonnie

 16. Ik heb een vraagje ivm mij externe flits sb600.
  Hoe komt het dat ik met mijn externe flits een kortere sluitertijd kan kiezen dan met de interne flits van mijn Nikon D7100?
  De camera heeft toch een max. synchronisatiesnelheid?

  vriendelijke groeten, Ringo

 17. Ik heb de canon 80D en de flitser canon 430EX II
  Wil binnen een receptie fotografen .
  Mij vraag is hoe hoog kan ik uiterlijk met mijn iso gaan,
  ik fotografeer in de M stand.

  Met vriendelijke groeten
  Wim Piels

 18. dag Kennett,
  Bedankt voor de duidelijke en goede uitleg.
  Er is een klein foutje in de tekst geslopen. Er staat: “Licht beweegt over een afstand, hoe verder weg het licht is hoe langer het er over doet om de sensor te bereiken”
  Licht gaat aan 300 000km/seconde. Dat maakt voor aardse afstanden dus echt geen verschil en mag je als “onmiddellijk” beschouwen.
  De reden van het verminderen van de lichtopbrengst van een flits is dat met de afstand het licht verspreid wordt. Het licht vormt een kegel met als punt de flits. het licht wordt verspreid evenredig met de oppervlakte van de basis van die kegel. Dus als een onderwerp 2 keer verder staat is die oppervlakte 4 keer groter, waardoor eer 4 keer minder licht wordt teruggekaatst. Dat legt ook uit waarom de relatie kwadratisch is.

  Bedankt voor jouw blog, ik heb er al veel van opgestoken.