DigitaleFotografieTips.nl

33 reacties op “Apple Aperture 3 bespreking”

 1. Als je gebruik wil maken van de nieuwe Places functionaliteit in Aperture 3 en je bezit een iPhone, is mij iPhone app GeoLogTag een heel nuttige tool.
  GeoLogTag volgt constant je positie tijdens een fotoshoot en nadien voegt het een lokatie toe aan je foto’s (=geotaggen) over WiFi.

  App Store: http://itunes.com/apps/galarina/geologtag
  Website: http://www.galarina.eu/GeoLogTag/Home.html

 2. Een prima artikel!
  Ik heb de laatste maanden regelmatig gedacht aan een overstap van Aperture naar Lightroom. Dat ga ik nu beslist NIET meer doen.
  Ook ik heb al een paar weken met de demoversie getest, en ben positief verrast. De 64 bit tip is een een hele goede!!
  Een van de meest storende fouten in de 3,0 versie is het niet ondersteunen van netwerk drives of extrene harde schijven. M.i. is dit probleem nog niet helemaal opgelost!
  Verder een compliment aan Apple!

 3. Ik heb de trial gedownload en ziet er mooi uit. Was nieuwsgierig na je bespreking. Is het mogelijk om in 1 beeld het origineel en de bewerkte foto te zien? dit kan ik niet vinden.

  1. Nee, volgens mij zie je het verschil alleen door op M (master) te drukken

   1. Bedankt voor je snelle reactie. Ik hoef niet meer te zoeken naar wat er niet is.
    Persoonlijk vind ik dit wel een pluspunt van lightroom.

 4. Leest @KennethVerburg’s Aperture 3 review: http://j.mp/cBox2U

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op Twitter

 5. okay nu is het final. zodra ik de middelen ervoor heb switch ik naar de Mac http://bit.ly/acLUln goed artikel, mooi programma @KenVerburg

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op Twitter

 6. Dank voor je interessante artikel. Het lijkt dat apple de slag terug wil maken.

  Een van de nadelen van Aperature vond ik dat de fotobewerkingen uitgevoerd in het programma niet terug zijn te schrijven in de (DNG)-files. De LR-optie: “Save metadata to file” bestond niet in Aperture.

  Als ik nu in LR foto’s bewerk en voordat ik ze archiveer, maak ik gebruik van de “save metadata” optie. Daarna gaan de foto’s naar archief. Mocht ik over tien jaar bijv de foto’s willen bekijken, dan zitten alle aanwijzingen voor het bewerken van de DNG’s gewoon in de file. En als ik dan bijvoorbeeld besloten heb om niet meer LR te gebruiken: Geen probleem. Alle aanwijzingen zitten in de file.

  Omgekeerd: Aperature deed “save metadata to file” niet. Dus je foto’s eenmaal geimporteerd in het programma, dan was er geen mogelijkheid om de wijzigingen archiveerbaar te maken. Alles staat in Aperture punt.
  Wil je over tien jaar de foto bekijken met de aanwijzingen van nu? Dan ben je veroordeeld tot Aperature, want alleen Aperature kent de aanpassingen.

  Als je de foto in bijv wwn fotobrowser zoals Bridge of Photomechanic wilt bekijken: je aanpassingen van Aperature kun je niet zien.

  Kun je iets zeggen over hoe het nu is met de archiveerbaarheid in Aperture?

  1. Hoi Philip, hier is niets aan veranderd, gewijzigde bestanden moet je in een ander bestandsformaat opslaan (effectief exporteren) om de wijzigingen buiten Aperture te kunnen zien. Enige wijziging is inderdaad dat je de metadata nu wel met andere programma’s kunt delen door te schrijven naar XMP.

   Mocht Aperture en de techniek zover voortschrijden dat het programma niet meer kan draaien op de hardware van dat moment, dan blijft alleen over dat je de originele RAW bestanden in een andere applicatie inleest en opnieuw bewerkt.

 7. Momenteel probeer ik trail van Aperture 3. Momenteel gebruik ik zoals velen Lightroom. Dit gebruik ik zowel op mijn iMac 24″ als ook op een alu MacBook. Door ‘save metadata’ te gebruiken zijn op beide Mac’s alle instellingen hetzelfde voor de betreffende foto’s.
  Werkt dit met Aperture ook zo. Kan ik export master(met metadata) doen en daarna importeren in Aperture op de MacBook?

  Verder een mooi programma geworden buiten de eerste versie.

  1. Hoi Ronald, je kunt in Aperture net zoals met Lightroom een catalogus exporteren die je in een andere catalogus kunt importeren. Ten opzichte van Lightroom heeft Aperture 3 een extra mogelijkheid om bewerkingen van foto’s te vergelijken en de laatste bewerking in de (hoofd)catalogus toe te passen.

 8. Opmerking nog. De trail van Aperture 3 is wel aardig traag bij exporteren en diverse andere handelingen. iMac 24″ 2.8GHZ, 2GB en 512videokaart. Dat zou toch nog aardig soepel moeten lopen had ik in gedachten. Lightroom is stukken sneller. Zou een gekochte versie wel sneller zijn?

  1. Hoi Ronald, voor zover ik weet zijn de trial en de final versie hetzelfde qua functionaliteit en snelheid. Gebruik je versie 3.0.1? Aperture heeft veel baat bij meer werkgeheugen (RAM), 2GB is de zwakke plek in je setup denk ik, ikzelf heb 4GB.

   1. Bedankt voor de snelle reactie. 4GB zou kunnen helpen idd. Zal dat spoedig upgraden. Toch ben ik nu al 20min 15 foto’s van een 5DmkII aan het exporteren. En ik ben nog maar aan foto nr 3!
    Ik zie wat voordelen voor mijn workflow met Aperture. Ook lijken raw bestanden met hoge iso wat zuiverder. Maar met deze traagheid kan ik mijn centen niet verdienen natuurlijk. Gek genoeg loopt de trail op de alu MacBook iets vlotter, maar nog steeds niet heel snel.

    1. Dat is wel erg lang, dat heb ik zo niet meegemaakt met mijn 5D (geen mkII) foto’s. Heb je Faces detection ook uit staan? Werk je in 32-bit of 64-bit? Hebben beide Macs Snow Leopard?

     Schitterende concertfoto’s op je website trouwens :)

 9. Bedankt voor het compliment. Heb ik een decennia gedaan. Nu meer persfotografie. Vandaar dat de site al ‘oud’ is. Leuke blog heb jijzelf ook. Schotland altijd fraai.
  Met toeval dit artikel ondekt via Google. Draaien beiden op Mac OS X 10.5.8, dus geen Snow Leopard. Heb met 64-bit proberen op te starten, maar dat kan wellicht ook alleen met Snow Leopard.
  Faces staat uit! Herstarten heb ik ook al gedaan. Trouwens Aperture is er al een keer of wat uitgevlogen. Zonde want het is een fraai programma. Lightroom werkt op zich naar tevredenheid, maar heb een zwak voor Aperture. Ben nu gewoon aan het testen met foto’s die geen ‘haast’ hebben. Verder ben ik dagelijks afhankelijk van Lightroom dus Aperture heeft nog wat te bewijzen.

 10. Aperture trail is 3.01

 11. Bedankt voor dit nuttige artikel. Zelf had ik Aperture 2 en zojuist Aperture 3 binnengekregen en geïnstalleerd.

  Ik heb wel een vraag over 32- of 64-bit modus. Volgens mij heb ik op je site gelezen dat je de 6 en 4 ingedrukt moet houden tijdens het opstarten van Aperture, om in de 64-bit modus het programma op te starten. Klopt dit en moet je dit dan elke keer doen, of start Aperture daarna altijd in 64-bit modus op?

  Verder bedankt voor alle nuttige artikelen hier, en ik zie uit naar je antwoord of suggesties van anderen hier.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

  1. Hoi Peter,

   De 6 en 4 indrukken geldt voor het herstarten van de computer als deze niet al automatisch naar 64-bit modus gaat in Snow Leopard.

   Je kunt dit controleren bij het Apple icoon links bovenin > About this Mac > More Info… en als je dan bij Software kijkt zie je 64-bit Kernel and Extensions staan, als daar een Yes staat is 64-bit actief, zoniet dan zou je de Mac kunnen herstarten en de 6 en 4 ingedrukt houden om hem in te schakelen.

   Je kunt daarna controleren of alle programma’s die je gebruikt nog werken en of het eventueel bij Aperture helpt. Ik weet niet of je de Mac altijd in 64-bit modus kunt laten starten, ik herstart de computer sowieso niet zo vaak.

   1. Ja je kunt de mac altijd in de 64 bits modus starten. zoek op google even op sixtyfourswitcher.

 12. Ondertussen heeft Apple ook versie 3.0.2 uitgebracht die een hoop bugfixes met zich meebrengt: http://support.apple.com/kb/TS2518

 13. Voor de mensen met Mac OS X versie 10.6.6 die Aperture willen aanschaffen. Deze is nu via de MacStore voor rond de € 60 aan te schaffen. Het is dus een stuk voordeliger geworden.

 14. Hallo Kenneth,
  Je gebruikt kennelijk Lightroom voor eigen gebruik maar bent zo te zien aardig thuis in Aperture. Wat ik altijd gemist heb is een duidelijke en stap voor stap opgebouwde instructie die een nieuwkomer op dit terrein wegwijs kan maken in het volledige gebruik van Aperture. De boekjes die ik heb gevonden vind ik eigenlijk niet erg verhelderend en veronderstellen allemaal een behoorlijke kennis van de basisbegrippen van fotobewerking. Ken jij iets dat me verder kan helpen of overweeg je misschien zelf – via deze site – om iets voor mensen als ik op te starten? Je fotografische, didactische en redactionele vaardigheden staan m.i. borg voor een schitterende cursus. Kost wel veel tijd natuurlijk. Ik weet zeker dat je er veel mensen een plezier mee zou doen.
  Groet,
  Leo

 15. Beste Kenneth,

  Ik heb Aperture geïnstalleerd op mijn i-Mac. Daarop heb ik een tweede scherm (NEC 2490) voor betere kleurweergave dan het iMac scherm.
  Dit tweede scherm is geconfigureerd als main scherm.
  Nu wil ik de menu’s en browser van Aperture op het iMac scherm plaatsen en alleen het te bewerken beeld op mijn extra scherm (NEC). Dit kan ik niet voor elkaar krijgen.
  Kan dit niet of zie ik iets over het hoofd?
  Op internet kan ik het juiste antwoord ook niet vinden.
  Hopelijk weet u het verlossende antwoord?
  Alvast hartelijk dank.
  mvg

  Hans

 16. ik weet het je bericht is al wat ouder maar wilde toch nog even wat kwijt over aperture 3 en dan met name places ,je moet niet op Rhodos geweest zijn want daar maakt ie Turkije van en zo zijn er dus meer eilanden die hij toewijst aan turkije in plaatst griekenland dus werkt net niet helemaal goed.
  ook een batch maken van een serie foto’s is abracadabra na lang zoeken op het net wel gevonden maar zoiets simpels moet toch ook simpel te doen zijn.
  tevens vind ik dat ik geen goede controle heb van mijn foto’s maar dat zal wel komen dat ik er uiteindelijk maar mee gestopt ben na avonden proberen te begrijpen wat ie nu allemaal doet met de foto’s maar ik weet het nog steeds niet helaas.
  ben over gegaan naar acdsee pro en cs5 en kan nu alles doen en laten wat ik wil

 17. weet iemand hoe je de volgorde van de Projects in Aperture chronologisch op de datum van de foto krijgt (zoals in iPhoto), ipv afhankelijk van de naam (A of Z of bijv 1 aug die eerder komt dan 2 juli)?

  1. sorry, niet goed gekeken, ik keek onder ‘ keep projects arranged by’

 18. Op advies van mijn zoon heb ik een SSD in mijn nieuwe iMac 27″ als primaire schijf geplaatst. Samen met 8GB intern geheugen zorgt dat voor een flitsende werking van Aperture op mijn iMac. Heerlijk, nooit meer wachten!
  Na vergelijking met Lightroom heb ik er voor gekozen om met Aperture te werken. Het probleem met het niet lezen van RAW bestanden van veel populaire camera’s kun je eenvoudig omzeilen door eerst te converteren naar .DNG, zonder verlies van je RAW kwaliteiten. Aperture leest en bewerkt .DNG bestanden probleemloos. Adobe heeft een gratis RAW > DNG converter op de website die perfect werkt op de Mac en ALLE RAW formaten van Photoshop, Camera RAW en Lightroom ondersteunt.

 19. wilt u mij helpen bij het gebruik van aperture. Ik heb de trouwerij van mijn zoon gefotografeerd en heb voor elke foto een tekst gemaakt nu wil ik graag dat die tekst verschijnt tijdens de diavoorstelling. de tekst staat namelijk in file Name alsook in caption en version name; ik ben al een maand aan het zoeken maar niets lukt mij bijkomend probleem is dat ik al 71 ben en al die engelse vaktermen niet goed begrijp

 20. ik probeer vandaag een foto slideshow te maken met aperture 3 wat volgens vele een makkie zou zijn.
  nu is de slideshow maken niet moeilijk maar zodra je op de knop export drukt en je keuze gemaakt heb (heb ze allemaal getest) dan zie je 2 sec een scherm en vervolgens show in finder ,helaas is er dus helemaal niets aangemaakt en is er ook echt geen slideshow te vinden op mijn imac (lopen zoeken met finder).
  ook dat ie gelijk met itunes moet sync doet ie niet itunes start wel op maar er komt helemaal niets.
  ook gedaan met 10 foto’s om te kijken of dat wel ging maar helaas ook niet.
  dus al met al weer een gemiste kans van apple om eens wat neer te zetten wat wel werkt.
  ik irriteer me steeds meer aan dat programma dat ik nu toch echt eens gaat kijken voor wat anders want het is elke keer wat.

 21. ik ben een nieuwkomer in aperture.
  Ik wil graag fotobestanden van circa 30 foto’s versturen met wetransfer.com.
  Waar zie ik de bestandsgrootte?

 22. Vraagje

  Ik heb nu al enkele weken op Aperture als ik foto’s BW dat ik de orginele nog heb maar wil dit niet hoe kan ik dit veranderen. zo dat ik alleen de bewerkte foto terug zie en niet meer de orginele

 23. Aperture is helaas ‘dood’. Ik was een trouwe gebruiker. Ik ben echter nog niet overtuigd van Apple’s opvolger: Photo’s. Zelf ben ik daarom overgestapt op Lightroom 6. Toch zou ik een recensie van de nieuwe Photo’s app voor Mac nog wel interessant vinden.