DigitaleFotografieTips.nl

12 reacties op “Omgaan met digitale ruis”

 1. Ha Kenneth,

  Het is een mooi artikel waar ik weer een heel stuk wijzer van geworden ben. Fijn hoe jij de dingen in begrijpelijke taal om kunt zetten.
  Kijk nu al uit naar artikel over ruisreductieprogramma’s. Doen die beter hun werk dan Paint Shop Pro of Photoshop Elements en zijn er ook goede gratis programma’s die gespecialiseerd zijn.

  Bedankt!

 2. Mooi artikel weer Kenneth! Leuk dat je ziet dat compactcamera’s perfect zijn bij 0.8 Mp, zo zie je maar weer dat 14 mp op een compact toch slechter is dan 6mp op een spiegelreflex ;)

  Ik gebruik sinds mijn eerste DSLR geen ruissoftware meer, lightroom voldoet voor mijn leine verbeteringen.. Neem je LR2 en LR3 ook mee in je volgende artikel ;)?

  Bedankt weer

 3. Weet jij misschien iets te vertellen over de EXPO DISC witbalans filter en wat de voor en nadelen zijn?
  Ik ben lid van een fotoclub en ieder ontvangt jouw mailing zodat we de onderwerpen kunnen behandelen, een welkomst in onze progamma.
  Namens de club Lucky Shot uit bernisse bedankt voor je inzet.

 4. Via Google ‘ruis’ op dit artikel gestuit. Goed leesvoer. Een deel wist ik maar ook flink wat voor mij nieuwe info (zoals Compact vs Reflex)

  Zelf heb ik een 5 jaar oude 3MP compact:) Maar het gaat mij vooral om het motief en niet zozeer de specs. Wel heb ik een hekel aan flitsen en dan wordt bij weinig-licht omstandigheden (zoasl binnen) het problematisch. Of bewogen (iso 100) of ruis (iso 400).

  Ik overweeg mischien een nieuwe compact, maar nu begrijp ik dat ik daar eigenlijk niet zoveel mee opschiet. Leuke specs maar qua ruis dus niet echt een vooruitgang.

  Mogelijk dat ik toch een spiegelreflex ga overwegen voor soms wat serieuzer werk. Maar het compactcamera-op-gevoel-plaatje-schieten met een goed motief blijft toch mijn voorkeur.

  Bedankt voor het artikel (wellicht vervolglees ik nog wat meer op deze site;)

  Groet,
  Max

  1. Heb trouwens nog wel een fraaie foto geschoten die het ruis effect goed weergeeft (ISO400 met oude 3MP compact Xacti van Sanyo). Was in een kerk, mariabeeld voor een schilderij. Zoals gezegd, ik ga voor motief.

   Hier een compromie tussen scherp en ruis. Vanuit de hand stilhouden bij 1/25s gaat net met wat mazzel.

   De ruis geeft zelfs wel wat extra sfeer, maar het blijft een duidelijk voorbeeld van ruis.

   http://www.maxqubit.nl/shoot/?s=shoot_009.jpg

   1. Je zou eens kunnen kijken naar een systeemcamera. Panasonic levert zeer goede camera’s van klein formaat met verwisselbare lenzen (zonder spiegelhuis) met goede ruisprestaties. Panasonic heeft meerdere toestellen in die klasse.
    Verder heeft ook Olympus een goede camera met de PEN. Ook goede beeldprestaties. En tenslotte komen ook Samsung en Sony in dit rijtje voor. De laatste twee gebruiken een sensor die ook in een spiegelreflex gebruikt kan worden. De sensor heeft dus een groot formaat wat betekent dat de beeldprestaties op hoge ISO-waarden erg goed is.

    Van de bovengenoemden is Panasonic nu het langst op de markt. Olympus staat er ook al een tijdje. Samsung en Sony zijn in dit segment vrij nieuw en hun lensaanbod is nog niet erg groot.

    Kijk eens rustig rond op cameranu.nl. Ze hebben van elke van de merken die ik hier noemde genoeg in hun assortiment. Vervolgens kan je eens googelen naar reviews van elke camera die in jou budget past om zo eens te kijken waar je voorkeur naar uit gaat.

    1. Erik,

     Dank voor je reactie. Ik zal zeker je suggesties opvolgen.

     Groet,
     Max

 5. Duidelijk verhaal. Ik heb nog één vraag. Maakt het voor de kwaliteit (ruis) van de foto uit als je op bijv. een max. 14 megapixel camera kiest voor bijv. 5 megapixel. Of maakt dit in het resultaat niet uit, omdat de sensor gelijk blijft?

  Bedankt alvast!

  1. Hoi Marco, ruisgevoeligheid heeft te maken met de ruimte tussen de pixels (photosites) op de fysieke sensor, dus of je nu op 14 megapixels of 5 megapixels fotografeert met dezelfde sensor dan blijven de ruisprestaties gelijk.

 6. Marco, ik begrijp je vraag niet helemaal.

  Bedoel je dat je op een camera met een sensor met 14mp de resolutie verlaagt naar 5mp?

  In dat geval het volgende. Ik weet niet precies hoe een camera omgaat met een verlaging van de resolutie. In principe is het zo dat als een pixel op de sensor meer ruimte heeft, deze meer licht op kan vangen en dus betere ruisprestaties levert.
  Dit is echter maar relatief. Je hebt namelijk een veel lagere resolutie en als je een foto van 14mp gaat verkleinen (en naverscherpen daarna) heb je ook al veel minder last van de ruis.
  Naar mijn idee merk je in het resultaat niet erg veel verschil. Belangrijkste is dat je een camera zoekt met goede ruisprestaties op de maximale resolutie, dat is de beste manier van uitzoeken want uiteindelijk wil je natuurlijk ook wel eens een grote afdruk hebben. Verkleinen kan altijd en mits je dat goed doet komt het de kwaliteit ten goede.

  Helemaal een sluitend antwoord kan ik je helaas niet geven.

 7. Vraag: Chromatische aberratie, wie heeft hier ervaring mee en kan uitleggen/tips geven om dit tot een minimum te beperken.
  Ter info: Chromatische aberratie is een optische fout van lenzen en lenzensystemen en veroorzaakt dipersie of kleurschifting genoemd. Kan zich in kleuropnamen uiten alas gekleurde randjes rond details met veel contrast.
  Maakte in bovengenoemd gebruik van een:
  Nikon AF-S DX 18-105/3.5-5.6 G ED VR objectief
  ED staat voor: Extra Low Dispersion.

  Groet, Jan Craane