DigitaleFotografieTips.nl

21 reacties op “HDR software vergeleken”

 1. Erg leuk artikel, ik ga toch ook maar eens naar HDR Efex Pro kijken. Bedankt voor de tips.

 2. Mooi artikel!
  Toevallig nog niet zo lang geleden het voordeel pakket van Nik-software gekocht incl. HDR Efex Pro (tegen bundelprijs).
  Ben erg gecharmeerd van dit HDR programma, hiervoor Photomatix gebruikt maar met HDR Efex Pro kan je zowel natuurlijke opnames als echte HDR resulaten krijgen. Ook de mogelijkheid van slechts 1 foto een HDR bewerking te maken spreekt mij zeer aan.
  Deze opname is een bewerking van slechts 1 foto.
  http://www.flickr.com/photos/willemstreinen/5257454514/

  Wat mij betreft de beste keus.

 3. Hoe scoort een gratis programma als Picturenaut vergeleken met de in het artikel gebruikte programma’s?
  Picturenaut is gratis…
  (www.picturenaut.com)

  1. Hoi P., dat programma kende ik nog niet, ga ik zeker eens proberen, dank voor de tip.

   1. Aan de gratis software wil ik HDRtist toevoegen (http://www.ohanaware.com/hdrtist/). Ik ben benieuwd wat voor verschil en toegevoegde waarde is van betaalde programma’s ten opzichte van dit programma en wat de kwaliteit ervan is.

 4. Aansprekend artikel! Herken de – genunceerde en onderbouwde – opmerkingen. Heb (bezit/ervaring met) de HDR-programma’s Photomatix Pro en HDR Efex Pro. Heb lichte voorkeur voor HDR Efex Pro (als stand-alone of plugin in LR3). Ik vind ook het voorbeeld wat je gebruikt, goed gekozen.

 5. Nog andere (open source) tools
  ‘6 of the Best Free Linux HDR Imaging Software’
  http://www.linuxlinks.com/article/20100323145610371/HDRImaging.html/%22%3ERead%20more.
  Bepaalde soft is ook verkrigbaaar voor Mac en Windows

 6. ik dacht dat we met fotografie bezig waren…………..

  1. HDR vereist zeker wel behoorlijk wat fotografische kennis en vaardigheden om tot een goed resultaat te komen. Dat er softwarematige handelingen plaatsvinden maakt toch niet dat er opeens geen sprake meer zou zijn van fotografie?

 7. Beste Kenneth,

  Ik gebruik CS5, buitenfoto’s op statief is uiteraard geen enkel probleem.

  Maar om mooie interieurfoto’s in HDR te maken, kan je me daar in adviseren? Wel flits gebruiken?

  En maak jij 3 afzonderlijke foto’s of bewerk je later je RAW bestand tot 3 of meerdere foto’s?

  Gr. David.

 8. Geen filts! en drie afzonderlijke foto’s, anders worden ze niet herkend als verschillende foto’s. 1 normaal belicht 1onderbelicht en 1 overbelicht.

 9. En om een realistisch effect te krijgen bij interieur foto’s, voor welke instellingen kan dan het beste gekozen worden bij Photomatrix?

 10. Ik heb zelf heel goede ervaringen met DynamicPhoto HDR. Het programma is wat gebruikersvriendelijker en goedkoper dan photomatix. Je kunt er erg realistische foto’s mee maken, maar je kunt er ook heel erg mee over the top gaan (voor wie dat leuk vindt). Het programma bestaat al behoorlijk lang en wordt ook over het algemeen erg goed beoordeeld.

 11. Beste mensen,
  Ik heb de volgende HDR-programma’s:
  De HDR functie in Photoshop, Photomatix, DynamicPhoto HDR en Topaz adjust V4. Ik heb ze allemaal gebruikt en werk voornamelijk met de twee laatsten, waarvan ik de laatste geweldig vind. Topaz is alleen maar als plug-in beschikbaar voor bepaalde Adobe programma’s. Topaz heeft heel veel voorinstellingen die je allemaal individueel kan bijsturen. Ik ben laaiend over dit programma, 30 dagen volledige proefversie is te downloaden op http://www.topazlabs.com.
  Gerard Wiggers, je kan twee kanten op bij HDR over de “top” gaan (soms best leuk) of gebruik maken van de mogelijkheden waarvoor het is ontworpen. Namelijk bij grote contrastverschillen toch de details weergeven, bijvoorbeeld in kerken maak ik altijd gebruik van HDR, heel mooi licht door de ramen en de kansel verder geen licht.

 12. Mooi artikel Kenneth, prima gegevens.
  En er zijn veel fotografen die graag met NIK software werken.
  En ook HDR Efex Pro heeft een scala aan tonemap voorinstellingen waaruit je kiezen kan.
  Op buitenlandse HDR forums zag ik veel kritiek over de uitlijning van HDR Efex Pro. Ik heb daarom zelf een vergelijkende test gedaan met Photomatix, HDR Expose en Oloneo. Mijn test vindt je op http://www.hdrfotos.nl/?page_id=378
  NIK’s alignment is vergelijkenderwijs inderdaad niet geweldig.
  Maar mijn test is nogal extreem en voor veel situaties zal HDR Efex Pro goed kunnen voldoen.

 13. Peter, ik heb je site bekeken, ziet er top uit!
  Maar vraag bij foto’s van mensen, deze staan nooit 100% stil.
  Maar je dan toch 9 verschillende foto’s, of bewerk je 1 RAW bestand tot 9 foto’s met verschillende belichtingen?
  Gr.

  1. David
   Onder “trucs” op mijn site staat het antwoord op je vraag.
   Daar kom je rechtstreeks via: http://www.hdrfotos.nl/?page_id=636
   Zoals je daar kan lezen vergt het wat beheersing van Photoshop maar echt moeilijk is het niet. Meer een kwestie van oefenen dan van heel geavanceerde technieken.
   Als je nog vragen hebt, dan zie ik ze wel neem ik aan.
   Peter Meijs

 14. Bedankt voor de uitgebreide informatie, hier heb ik zeker wat aan.
  Dit weekend ga ik absoluut met mijn camera op pad.
  Dank je wel.

  Maar als ik interieurfoto’s in HDR maak, dan is het resultaat bij mij als ik het realistisch wil hebben altijd met een wittige waas over de foto. Dus niet met heldere en scherpe kleuren.
  Hoogstwaarschijnlijk ligt dit echt aan instellingen, maar ik kan de juiste niet vinden. Kan je me nogmaals helpen?

  Gr.

  1. Hi David
   Ik wil je best helpen maar zo zonder verdere gegevens is dat meer “behelpen”. Fotografeer je in JPG of RAW? Hoe staat je witbalans? Hoeveel shots maak je? Kan ik online wat van die witte waas zien? Ook mijn eerste HDR foto’s waren interieur foto’s. Lekker thuis. Die zagen er ook niet uit toen. Experimenteer veel zou ik zeggen. Verander instellingen en dan liefst één voor één. En tonemap om te beginnen niet extreem. Neem als je met Photomatix werkt de “standaard” (in Engels de “default”) voorinstelling (preset). Ga niet zo maar wat aan al die schuifjes trekken. Dat werkt voor geen meter als net begint met HDR. Het enige wat je dan van dat geschuif krijgt is een frustratie. Dus gebruik de voorinstellingen.
   Hopelijk heb je hier al wat aan.
   Succes
   Peter Meijs

 15. Dynamic Photo is een goed en goedkoop hdr programma even googlen dan vind je hem zo…

 16. Dag, Ik ben me aan het verdiepen in HDR want ik vins dit erg gaaf .Kun je met 1 van de Photomatix pgramma’s ook printen of moet dat altijd vanuit Photshop(Elements kan dit niet ?). Ik heb een foto uitgeprobeerd met een gedownload proef-Photomatix maar kan deze foto’s alleen in TIFF opslaan die ik vervolgens niet kan openen.