DigitaleFotografieTips.nl

86 reacties op “Advies voor het overstappen naar een digitale spiegelreflexcamera”

 1. Hallo allen,
  Ook ik wil graag advies om een goede keuze te maken. Ik maak graag natuur, landschaps en dieren close up foto’s. Heb nog geen spiegelreflex maar wil graag de overstap maken.
  In oktober gaan we voor een rondreis naar zuid afrika.
  Ik wil advies over wat ik het beste kan kopen. Ik wil voor tweedehands gaan. Daarnaast welke lenzen of andere spullen ik dien te kopen.
  Groet

  1. Beste Dorien,

   Waarom een spiegelreflex ? Een systeemcamera. Ik reis zelf ook erg graag en moet er niet meer aan denken om een spiegelreflex mee te moeten nemen. (dit is natuurlijk per persoon verschillend)

   Ik laat de Canon 5D III dan ook lekker thuis. En ga opstap met een systeemcamera. Hier kun je ook objectieven verwisselen etc.
   http://blog.wagner-fotografie.nl/systeemcamera-of-spiegelreflex/

   Over het algemeen heb je voldoende aan camera met standaard zoom objectief. Wil je wild fotograferen dan is een tele objectief ook handig.

   Tevens kan men je lastig advies geven zonder budget ;-)

 2. Graag zou ik verschillende soorte willen doen zoals paarden (sport)
  Slangen (macro) maar ook m’n eige creaties van make up en haar. Alsook natuur. Ik hou van detail maar is m’n eerste reflex camera. Het is wel de bedoeling dat ik hier aantal jaar verder mee kan zou je me kunnen helpen met enkele modellen die hier heel geschikt voor zouden zijn? Ik hoop echt reactie te krijgen. Dank je

 3. Tot 25 jaar geleden heb ik intensief gefotografeerd. Daarna heb ik me volledig als zelfstandig ondernemer aan mijn bedrijf gewijd. Nu wil ik mijn fotografie weer oppakken om mogelijk later ook in mijn werk te gebruiken. Een opleiding aan de fotovakschool vraagt om een spiegelreflexcamera. Aangezien de wereld van de digitale fotografie totaal anders is moet ik eigenlijk van begin af aan beginnen. Geen punt. Maar hoe weet ik welke camera ik zal kiezen? Ik denk nu aan een Nikon D7100 + 18-105 mm VR omdat ik deze geadviseerd heb gekregen, maar eigenlijk weet ik er niets van en vind ik het moeilijk een keuze te maken.

 4. Hoi!

  ik ben een beginnende fotograaf, en heb er dus weinig verstand van. Mijn vriendin heeft een camera (Nikon D3200) waar ik vaak foto’s mee maak. Ik heb zelf nog een hele oude camera (Sony DSC-H200B), maar wil graag overstappen op een nieuwe.
  Graag wil ik er gelijk een lens bij kopen.

  Mijn voorkeur gaat naar een lens die mooie dieren foto’s kan maken, ik maak namelijk geen andere foto dan van een paard :).

  Mijn gedachte ging naar de Nikon D5200 met een Nikon AF-S 55-300mm – f/4-5.6G ED VR DX – telezoom lens.

  ik weet niet of ik hier verstandig aan doe, omdat een vriend zei dat de lens niets is voor bij de paarden.

  Mijn Budget ligt rond de €800,-

  Heb je tips?

 5. Hoi Saskia,

  Een lens is uiteindelijk niet hét onderdeel wat een mooie foto maakt, maar de kit lens (55-300) lijkt me niet verkeerd voor paarden. Op 55mm, dus volledig uitgezoomd, zul je een paar ruime passen van je paard moeten gaan staan om het er volledig op te krijgen.
  Wil je bv. alleen het hoofd in beeld, dan loop je dichterbij of zoom je in met de lens (hoe verder je inzoomt, hoe lastiger het wordt om het schudden van de camera uit de foto te houden).

  Wat de camera zelf betreft.. Nikon vs. Canon zal een eeuwige discussie blijven :P Met een budget van 800 euro zou ik naar een camerawinkel gaan en es wat modellen vasthouden en door het menu bladeren (hoe intuitief laat de camera zich bedienen, hoe handig zijn dingen zoals diafragma, ISO en sluitertijd in te stellen), zodat je weet hoe het apparaat in de hand ligt en of het zich comfortabel vast laat houden tijdens het maken van foto’s (sommige camera’s zijn net wat groter of kleiner, wat voor mensen met grotere of kleinere handen net wat makkelijk om een en ander te bedienen).

  Slotsom, de camera lijkt prima qua specs, er bestaan geen lenzen voor paarden, en zal een daadwerkelijk weloverwogen keuze niet via internet gemaakt kunnen worden :)

  Veel succes en veel plezier met je toekomstige aankoop!

  Terah

  1. heel erg bedankt!
   ik ga binnenkort maar eens naar de winkel gaan :)

   Groetjes Saskia

 6. Update @Saskia:

  Een leuke lens voor portret foto’s, vooral ook vanwege de grote lens opening (f/1.8), is de Nikon AF-D 50mm f/1.8 (rond de 140 euro). Met deze lens kun je echter niet in- of uitzoomen.

  Een lens wat je een héél stuk breder blikveld geeft (in vergelijking met de kit lens en die hierboven) maar toch in staat stelt om wat spul dichterbij te halen zou bv. een Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G VR II (ook om en nabij de 140 euro). Deze lens stopt eigenlijk waar de kit lens pas begint, dus zou een betere aanvulling zijn op je kit lens, omdat je nu van 18mm tot 300mm kunt gaan – das plenty bereik om zowel landschappen als de neusharen van een gnoe op 300 meter afstand scherp op de foto te krijgen.
  Deze foto laat het bereik duidelijk zien: https://www.bartbusschots.ie/s/wp-content/uploads/2007/08/18mm-300mm.png

  Terah

 7. Is de lens van de Canon 70D goed?

 8. Hoi,

  Ook ik ben beginnend amateurfotograaf. Ik wil graag mijn eerste spiegelreflexcamera kopen.

  Het leukst vind ik natuur foto’s (en dan voornamelijk vogels) en macrofotos. Voor zover ik nu informatie heb kunnen vinden, wil ik graag ingebouwde stabilisator. Verder heb ik nog niet echt een idee wat ik wil. Binnenkort ga ik een korte cursus volgen.

  Kan jij iets met deze informatie om mij te helpen met het vinden van een camera?

  Groetjes Wendy

 9. Hallo,

  Ik twijfel tussen de Nikon 5200, de Sony a58 en de Canon 700D.
  Volgens mij liggen ze erg dicht bij elkaar, maar welke kan ik het beste kopen? Ik wil er heel goed mee kunnen filmen, maar ook mee kunnen fotograferen.

  Graag een antwoord.