DigitaleFotografieTips.nl

Opinie: Tijd voor een pas op de plaats

Op de nieuwspagina van deze site behandel ik niet vaak compactcamera’s. Bijna wekelijks worden er nieuwe aangekondigd, ik zou er een complete site mee kunnen vullen. De verschillen tussen de camera’s zijn bijzonder klein, je moet de verschillen soms met een vergrootglas zoeken.

Om bestaande en nieuwe gebruikers toch te verleiden voegen de camerafabrikanten kleine innovaties toe, gimmicks. Zoals Nikon die recent een compactcamera heeft aangekondigd met ingebouwde projector. Interessant, want het kijkt wat makkelijker dan via het LCD scherm en is zeker sneller dan een afdruk maken. Maar ga je die functionaliteit ook echt gebruiken en werkt het ook?

Opengewerkte camera

Dit verschijnsel begint zich echter ook vaker bij de grote broers, de digitale spiegelreflexcamera’s voor te doen. Spiegelreflexcamera’s zijn vaker wel dan niet kleine stapjes vooruit ten opzichte van vorige versies. Bij Sony heb ik haast het idee dat er elke week weer drie nieuwe modellen uit komen. En die drie modellen verschillen dan ook nog eens op details van elkaar. Met en zonder LiveView, meer megapixels of minder…

Het lijkt steeds meer een trend te zijn voor camera fabrikanten om zich te richten op dit soort gimmicks. Aan de ene kant begrijpelijk, want de concurrentie is moordend, maar er lijkt weinig aandacht meer te zijn voor het verbeteren van die dingen die een camera een betere camera maken.

En dan bedoel ik foto camera, niet video, de laatste nieuwe hype waar iedereen op is gedoken. Natuurlijk, video is een grote toevoeging, maar maakt dat een fotocamera beter? Ruim 70% van de bezoekers van deze site zit in ieder geval niet op video te wachten volgens de laatste poll.

Waarom niet doen wat Apple en Microsoft doen met hun huidige besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Snow Leopard, een stap terug doen en er voor zorgen dat de volgende camera een aantal dingen goed krijgt die tot nu toe achter zijn gebleven.

Wat te denken van een histogram die de grafiek toont van de RAW afbeelding en niet die van de ‘ingebakken’ JPEG zodat je beter kunt beoordelen aan de hand van het histogram of de belichting correct is?

Breid de belichtingstrapjes uit zodat je voor de populaire High Dynamic Range (HDR) fotografie de automatisch belichtingen in minimaal 5 of beter 7 stappen kunt uitvoeren?

Of wat te denken van grotere zoekers die 100% van het beeld tonen. Bij de meeste camera’s moet je nog steeds bedenken dat er meer in het beeld komt dan dat je door de zoeker ziet waardoor je achteraf weer aan de slag moet in een fotobewerkingspakket.

Standaard ondersteuning voor het DNG formaat van Adobe. Meer knoppen die specifieke functies direct bedienen in plaats van functies die een plek op een knop delen of die je alleen in het menu kunt bereiken.

Wellicht meer autofocus punten toevoegen, zodat je makkelijker compositie ‘regels’ kunt toepassen (ik kijk hierbij vooral naar Canon). LiveView met echte autofocus in plaats van de langzamere autofocus op basis van contrastverschil. Een LCD scherm met een hogere resolutie zodat je beter kunt beoordelen of een foto scherp is, zodat je verder kunt met andere composities.

En als we dan echt een wensenlijst aan het samenstellen zijn, misschien eens kijken naar de innovaties die onder andere Pocketwizard toepast met zenders die via radiogolven off-camera flitsers over relatief grote afstanden kunnen bedienen. Bij de systemen van de camerafabrikanten zelf ben je nog veelal beperkt in dat er zicht moet zijn tussen zender (camera) en flitser.

Zomaar een aantal dingen waar camerafabrikanten, vooral de grote fabrikanten, zich wat mij betreft op mogen richten. Alleen al voor het eigen lijfsbehoud. Met ‘meer megapixels er in, een extra stoffilter, video en dan komen ze wel’ gaan ze het volgens mij niet redden. Het mag best even wat langer duren voordat de opvolger van een camera uit komt als er daardoor meer tijd is om de basis goed te krijgen en, vooruit, te innoveren.

Op welke toevoegingen/verbeteringen zit jij te wachten?

Blijf op de hoogte als er een nieuw artikel wordt geplaatst, neem een gratis abonnement op de RSS feed of de nieuwsbrief!

8 reacties op “Opinie: Tijd voor een pas op de plaats”

  1. Amen to that.

    Zo klaar als een klontje. Maak dit bekend, zet er een hoop man achter die het steunen, en wie weet komen we nog ergens. Olympus heeft overigens de Pixelrace al stop gezet in haar fabrieken. Ze geeft toe dat 12 megapixels genoeg is. Alhoewel je dan nog steeds op flatgebouw formaat uit kunt printen. En op zo’n versie van de o-zo-leuke-vakantiefoto-van-tante-Truus-in-d’r-witte-kont, zitten we niet echt te wachten. Wel?

  2. Ik zou graag vooral een camera willen die mijn onkunde wat minder benadrukt!!

    (ben beginnend en doe mijn best maar het valt niet mee!!)

    Verder vind ik mijn Olympus E-420 echt een supercamera!!

    En je website een topper!!! heb er al veel van opgestoken!

  3. Een erg goed punt.

    Compositielijnen in de viewfinder kan ook handig zijn. Deze moeten dan wel uit te schakelen zijn. Misschien een projectie op het mat glas boven de spiegel?

    Mijn Sony A300 heeft de iso waarde niet vermeld staan in de viewfinder. Dit zou ik ook een erg fijne toevoeging vinden.

    1. Toch beter een D90 gekocht dan.. Heerlijke compositielijnen in de viewfinder middels een hot-key. Ideaal de ISO in de viewfinder!

      De Sony’s vind ik sowieso uitgebreide compactjes dan een DSLR.

  4. Niet zo kort door de bocht Tom, Sony maakt best mooie camera’s. Als je kijkt in de testen dan kunnen ze prima mee komen.

    Zelf heb ik een Olympus 510 en zit een beetje te kijken naar een vervanger maar zie in de oly-lijn nog geen camera met significant betere iso-prestaties dus ik wacht nog maar even…

    Kenneth, waarom wens je meer autofocuspunten? Ik dacht altijd dat dit een typische compactcamera-feature was. Ik gebruikt altijd maar 1 focuspunt, die in het midden. Stel scherp, herkader en klik.
    Als die scherpstelpunten echt zo handig zijn dan gaat er blijkbaar iets totaal aan mij voorbij….?

    Ik moet erbij zegen dat mijn 510 maar drie scherpstelpunten heeft dus al wil ik er meer gebruiken dan ben ik nog snel klaar.

    Frank

    1. Hoi Frank,

      Het focussen met het middelste punt op wat je scherp wilt hebben en dan de compositie opnieuw maken is zeker een manier om het te doen. Het middelste focuspunt is ook het meest gevoelig, daarmee gaat het zeker makkelijker.

      Extra focuspunten maken het echter mogelijk om zonder de compositie te hoeven aanpassen scherp te stellen op een specifiek deel van de foto door het gewenste focuspunt te activeren. Handig als je camera bijvoorbeeld op een statief staat. Meer focuspunten vergroten ook de kans dat je een dynamisch onderwerp scherp in beeld kunt krijgen, met de extra focuspunten kan de camera het onderwerp blijven volgen terwijl het door het beeld beweegt en proberen te voorspellen welk focuspunt actief moet zijn op het moment dat je de sluiterknop indrukt. Een aantal camera’s hebben al 40-50 focuspunten, maar veel camera’s blijven achter met maximaal 9 focuspunten.

  5. nou heeft mijn d60 ook maar 3 focuspunten tegenover 51 van de d3. en ik moet zeggen dat ik het bijna niet mis, behalve inderdaad bij bewegende onderwerpen.
    maar als toevoeging zou ik van die onzin over wel of niet een scherpstelmotor in de body afwillen. leuke verkooptruc van nikon, maar niet zo netjes

  6. Mooi artikel weer(zojuist doorgelinkt bij een van jouw foto’s)
    Zelf fotografeer ik met een G10 (DE gimmick van deze zijn de 14,7 Megapixel, bij de G11 wijselijk teruggebracht naar 10 ) en de Panasonic FZ28,(gimmicks te over ) die met een vernieuwde sensor, 10 megapixel en redelijke EVF de reden zijn geweest om een redelijke superzoomer voor een redelijke prijs aan te schaffen, puur omdat me nog het geld ontbreekt voor een spiegelreflex met een aantal goede objectieven. De kracht van deze camera is zijn Leica objectief.
    (ik heb nog steeds de status eerstejaars :-) )