DigitaleFotografieTips.nl

11 reacties op “Scherpere foto’s nemen”

 1. Hoi, Allereerst wil ik je bedanken voor de waardevolle verhandelingen die op deze site gepubliceerd worden. Ook hierboven is weer duidelijk uitgelegd hoe belangrijk maar ook ingewikkelt scherpte diepte weer is. Naar mijn idee speelt gebruikte sensor ook een belangrijke rol.( APS-C of full-frame)Bij een APS-c sensor heb je ook nog te maken met een crop-factor. Die de Dept of Field verder van de fotograaf verplaatst. Dit om het voor de beginnende fotograaf nog ingewikkelder te maken. De site van de Dofmaster.com is erg leerzaam hierin.

  Ronald

  1. Scherpte is relatief. Zelfs soms onbelangrijk. Ik ben een scherpte freak. Het liefst werk ik met groot formaat.

 2. Heel duidelijk geschreven stuk.

  Momenteel worstel ik met de keuze voor een objectief.
  Enerzijds neig ik toch naar een duur objectief (bijv. Canon 17-55)
  anderzijds vind ik het een erg leuke hobby om foto’s achter te bewerken. Ik begrijp je stelling van ‘scherpte die er niet is, kun je ook niet creeëren’.

  Mijn vraag is: zit er verschil in zichtbare scherpte tussen afdrukken en beeldscherm ? M.a.w. op mijn beeldscherm vind ik kunstmatig verscherpte foto’s zo mooi, dat ik het wel eens ‘onzin’ vind om een heel duur objectief te kopen. Dan volstaat een Tamron of Sigma wellicht. Anderzijds ben ik toch bang dat ik spijt ga krijgen en het misschien maar beter in één keer goed kan doen en een duurder objectief kopen.

  Ik weet het; goede raad is duur :-) maar toch.

  Met vriendelijke groet,
  Marco

 3. Wie kan mij raad geven ik ben een beginnend fotograaf (amateur).
  Wie kan mij raag geven voor wat lenzen zelf ben ik in bezit van een 55/250 & 17/85.
  Dat mier steeds van lenzen verwisselen is zeer vervelend.

  Zou graan een lens willen met de de zelfde mogelijkheden die ik nu heb maar dan in een lens.

  Groetjes en bedankt

  1. De meest scherpe foto’s krijg je met lenzen met een vast brandpunt. Wil je toch minder wisselen, kies dan voor de kwaliteitslenzen. Bijvoorbeeld de L-lenzen van Canon (70-200). Bij prime-lenzen heb je voor minder kosten meer kwaliteit. Bepaal wel waar je de lens het meest voor gebruikt om het juiste brandpunt te bepalen.

 4. IK WIL GRAAG EEN FOTO VAN MEZELF NEMEN MAAR IK WEET NIET HOE JE DA DOE