Afgelopen weekend heeft mij weer eens getoond dat het loont om op stap te gaan als de omstandigheden minder fotogeniek lijken, bijvoorbeeld tijdens hevige regenval zoals afgelopen weekend. Ik stond op de dijk bij de Holland Triathlon in Almere terwijl er langzaam een grote onweersbui tot ontwikkeling kwam, onvermijdelijk gevolgd door hevige regen. Gelukkig was ik er op voorbereid zodat ik één van mijn betere foto’s van 2010 heb kunnen schieten.
Stortbui tijdens de triathlon in Almere – Canon EOS 5D, 97mm, 1/250s op f/4, ISO 500
Fotograferen in de regen is niet alleen nat, maar kan ook veel sfeer aan een foto toevoegen. Is het niet tijdens de regenbui zelf (zoals bij bovenstaande foto), dan wel voor de bui als een donkere lucht nadert of na de bui als in het water reflecties te zien zijn, druppels op bloemen liggen of water opspat van passerende auto’s. Zelfs voor een regenbui hoef je je camera niet op te bergen, zeker niet als je je er ook een beetje op kleedt en de camera beschermt tegen het water.
Voor de regen
Net voordat een onweersbui losbarst, de lucht is al donker, maar de zon schijnt nog aan de rand van het regenfront, waardoor je onderwerp fel wordt verlicht ten opzichte van een donkere lucht. Dit geeft een groot contrast tussen voorgrond en de lucht en is perfect om in te fotograferen. Met een beetje geluk komt het front langzaam opzetten, waardoor je de tijd hebt om optimaal te profiteren van de spectaculaire lichtomstandigheden.
Deze foto is genomen bij Slieve League in het Noorden van Ierland. De donkere wolken gecombineerd met de zon gaven een mooi contrast in de scene. Nadeel was alleen dat we geen regenkleding bij ons hadden en er eigenlijk ook niet bij stil stonden dat die wolkenlucht wel eens uit zou kunnen groeien tot een forse regenbui, die ook volgde toen we bijna beneden waren. Gelukkig was het een korte bui en konden we in de zon weer opdrogen.
Of misschien is er wel een regenboog te zien terwijl jij in het zonnige deel staat, maar de regen komt al wel in beeld.
In de regen
Het fotograferen in de regen is vaak geen doel op zich, het kan je ook simpelweg overkomen. De lichtomstandigheden tijdens wisselvallig weer zijn vaak erg fotogeniek, waardoor er een kans is dat je net voor bui of net na een bui de beste foto’s van de dag schiet.
Regen biedt veel mogelijkheden voor creatieve fotografie. Denk bijvoorbeeld aan de waterplassen die ontstaan waarin je reflecties kunt fotograferen of natte straten waarin het licht reflecteert. Regen werkt erg vaak sfeerverhogend in een foto. Dat romantische koppeltje ziet er net wat romantischer uit als ze schuilen tegen de regen onder een paraplu of met waterdruppels die van het raam glijden, verlicht door de koplampen van auto’s.
Leg de regen stil met een hoge sluitertijd – Canon EOS 5D, 140mm, 1/1000s op f/4, ISO 500
Tijdens de bui kun je bedenken of je juist wel of juist niet de regen zelf op de foto wilt zien. Als de regen hard valt is deze vaak goed zichtbaar op de foto, maar je kunt langzaam vallende regen ook stoppen door een relatief snelle sluitertijd te kiezen, 1/250s of sneller is hiervoor vaak nodig. Als je deze sluitertijd met de gewenste diafragma opening niet kunt krijgen, verhoog dan de ISO waarde zodat je alsnog een snelle sluitertijd kunt kiezen met een juiste belichting.
De vallende regen kan ook dienen om de achtergrond een zachte waas mee te geven. Dit kun je bereiken door een relatief langzame sluitertijd te kiezen van bijvoorbeeld 1/30s. Kies je een langzamere sluitertijd, dan is het aan te raden om een statief te gebruiken zodat je geen bewogen foto’s krijgt.
Regendruppels spatten tegen objecten op in hun weg naar beneden. Overweeg om de landing vast te leggen, een regendruppel die in een plas spettert, de druppels in de vijver. Elk materiaal reageert anders op de regen, de regen wordt geabsorbeerd of blijft er juist op liggen, structuren worden sterker zichtbaar en doordat de zon ontbreekt worden de kleuren feller. Regen is dan ook ideaal om macrofotografie te bedrijven.
Ook interessant is om de reacties van mensen vast te leggen. Veel mensen houden niet van de regen en laten dat in hun houding blijken.
Ook het publiek is interessant om vast te leggen – Canon EOS 5D, 200mm, 1/125s op f/4, ISO 500
In de regen en onder bewolkte omstandigheden krijg je meer verzadigde kleuren. Kleurrijke onderwerpen spatten daarmee echt van de foto en je kunt beter de natuurlijke kleur van je onderwerp vastleggen.
Maar ook als zwart-wit onderwerp is regen heel geschikt, zeker tijdens harde regen is het beeld al bijna zwart-wit, door het beeld naar zwart-wit om te zetten en het contrast te verhogen wordt een regenfoto nog dramatischer.
Na de regen
Ga na de regen niet meteen weer in de auto zitten (of kom er eens uit!), er zijn genoeg onderwerpen om te fotograferen. Misschien komt de zon weer net door de wolken heen waardoor de druppels oplichten en in sterren veranderen. Zoek bijvoorbeeld bij kleurrijke bloemen of je een interessante compositie kunt maken.
Als het heeft geregend zien omstanders mij vaak naar waterplassen turen en voorzichtig heen en weer lopen om te kijken of er een mooie compositie te maken is met de reflectie. Zeker als de zon net weer door de wolken komt en de wind is gaan liggen zijn de reflecties op hun mooist. Door je positie te wisselen, hoger of lager de plas in te kijken of een andere hoek te kiezen kun je proberen een goede compositie te maken. Vergeet ook niet een heel laag standpunt te zoeken. Vaak is er een specifieke hoek waarin je opeens het gewenste gebouw gereflecteerd ziet.
Heeft het ’s avonds geregend, dan kun je er ook op uit trekken om de reflecties van licht te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde neon lichten, stoplichten of verlichting van gebouwen.
Bah, slecht weer
Er is geen slecht weer in fotografie, juist in de omstandigheden waarin veel mensen de spullen inpakken en vertrekken kun je mooie foto’s maken. Een blauwe lucht zonder wolken is saai en voegt niets toe aan een foto. Donkere regenwolken met de voorgrond verlicht door zonnestralen, dichte mist, harde wind die de zee opzweept, allemaal ingrediënten om een aparte foto met impact te maken.
Ik maak me hier natuurlijk ook schuldig aan, het is lekkerder om nog even in bed te liggen dan op stap te gaan zonder garantie op mooi licht. Vooral op vakantie merk ik dat het ook anders kan. Het heeft geen zin de hele dag in het huisje te blijven zitten, ik trek er dan toch gewoon op uit. Door gebruik te maken van een statief en een paraplu is het prima mogelijk om toch mooie foto’s te maken. Het wordt alleen echt lastig als de regen horizontaal richting lens komt.
Het was verschrikkelijk weer, harde regen, maar als ik er niet op uit was gegaan met regenjas, regenbroek en paraplu en de wandeling van een half uur had ondernomen had ik nooit deze foto kunnen maken:
Herfst(weer) in oktober in Glen Affric, Schotland
Is het een grijze dag, dan is dit ideaal om macrofoto’s van bloemen en planten te maken en de echte kleuren van de natuur te tonen. Zonder het felle licht van de zon kun je meer details vastleggen en zijn de kleuren echter.
Geduld speelt hierbij ook een rol, als je een tijdje het weer observeert en probeert in te schatten of het nog gaat opklaren kun je op het juiste moment profiteren van een tijdelijke opleving in het weer. Het kan soms om enkele seconden gaan, je moet er dus voor zorgen dat je er dan klaar voor staat.
Bescherm je camera
Het nadeel van de fotogenieke donkere regenwolken is dat het er uiteindelijk vaak toch op neerkomt dat de bui losbarst. Dan kun je maar beter zorgen dat je er op bent voorbereid. Een regenjas met eventueel een regenbroek of een paraplu spreken voor zich, maar het is natuurlijk ook belangrijk je camera te beschermen. Een camera kan best wat druppels hebben, maar als je geen camera hebt die stof- en waterdicht is, dan moet je ook denken aan bescherming van de camera.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van een camerahoes die je lens en camera helemaal omwikkeld. Deze zijn wel relatief duur voor iets wat eigenlijk een mouw van een regenjas met wat bungee koordjes is. Ik heb ook vaak met succes gebruik kunnen maken van een plastic boodschappentas die ik om de lens wikkelde en op de bovenkant van de camera legde. Met één hand kun je die best goed vasthouden.
Om de regen uit de lens te houden gebruik ik een zonnekap (die zit eigenlijk altijd op mijn lenzen, ongeacht het weer) en zorg ik er voor dat de lens – als deze niet wordt gebruikt – naar beneden is gericht of uit de richting van de wind wordt gehouden.
Denk ook aan een fototas/rugzak met een ingebouwde regenhoes of stop je tas in een vuilniszak of plastic zak om deze tegen het water te beschermen.
Een andere optie is fotograferen met een paraplu. Deze kun je bijvoorbeeld tussen je schouder en kin inklemmen om beide handen vrij te houden om de camera goed vast te houden. Fotografeer je vanaf statief, dan is deze optie nog iets makkelijker. Dit werkt zeker goed als je ook met filters fotografeert, met een regenhoes blijft een filter toch onbeschermd. En misschien heb je wel het geluk dat je iemand kunt ronselen die de paraplu boven je hoofd wil houden.
Paraplu’s – Canon EOS 5D, 200mm, 1/400s op f/4, ISO 500
Nadeel van een paraplu is dat er al redelijk snel te veel wind staat om hem nog goed stabiel te houden. Zorg er ook voor dat je een paraplu met donkere kleuren gebruikt zodat de kleur van de paraplu niet in je foto terecht komt.
Zorg er voor dat je een droog microfiber doekje bij je hebt om de lens, zoeker en het LCD scherm droog te vegen als er toch water op komt.
Belangrijk is om na gebruik de batterij en het geheugenkaartje uit de camera te halen, de lens te verwijderen (doe wel de cameradop op de camera zodat er geen stof binnen komt) en bij thuiskomst de camera uit de tas te halen. Plaats de camera niet dicht bij de kachel om hem op te drogen, beter een plek die niet te warm en niet te koud is zodat de camera rustig kan opdrogen.
Wees niet bang voor de regen, maar omhels het als een nieuwe creatieve mogelijkheid. Wat maakt het uit als je een beetje nat wordt, maar wel met een mooie plaat thuis komt. Daar draait het toch allemaal om. Zo lang je er maar voor zorgt dat je geen longontsteking oploopt natuurlijk. Als dit artikel nog niet genoeg inspiratie biedt, kijk dan ook eens naar deze 35 foto’s die zijn genomen in de regen of bekijk deze set regenfoto’s.
Prachtige info!
Regen biedt je als fotograaf zeker veel kansen. Probleem is echter, zoals jij al aangeeft, dat je die kansen vaak laat liggen omdat het weer niet uitnodigt om naar buiten te gaan. Het vergt even wat doorzettingsvermogen om toch die drempel over te stappen, de regen in!
De foto is geweldig van sfeer en mede dank zij het figuurtje rechts, een topplaat.
Een handige tip om je camera droog te houden:
Bij de Xenox kun je een ‘water pouch’ kopen voor een paar euro Deze pouch, oftewel waterzak wordt gebruikt bij het primitieve kamperen om water in te vervoeren (dus 100% waterdicht).
Ik gebruik ‘m al jaren en het bevalt prima.
groet,
B@rt
Goede, bruikbare info. Het vergt inderdaad wat doorzettingsvermogen, maar als ik deze foto’s zie! Wat een prachtige beelden :-)
Beste Kenneth,
Erg interessant stuk. Goed geschreven en behulpzaam.
Maar dit vond ik een beetje raar;
“…..en bij thuiskomst de camera uit de tas te halen.”
In uw artikel over winterlandschappen fotograferen staat echter dat je je camera het beste in je tas kunt laten als je thuis bent zodat die niet meteen beslaat en er geen condens in en op je camera en lens komt.
Doet u dat alleen omdat het in het winter over het algemeen kouder is en omdat er dan meer kans is op condens, of is het een foutje?
Groet,
Mert
Hoi Mert,
Bedankt voor het nauwkeurig volgen van de site :) In een vochtige tas is de kans groter dat er problemen met de camera en lenzen ontstaan dan buiten de tas, misschien niet meteen uit de tas in een warme ruimte brengen, hoewel het temperatuurverschil beperkt is. In de winter is de kans juist groter dat er condens in de lens komt als de camera snel van koud naar warm gaat.
Beste Kenneth,
Bedankt voor je reactie, nu snap ik het :)
En ja, dit is eigenlijk de website waar ik het fotograferen geleerd heb, dus ik heb het ook heel vaak doorgelezen. Bedankt voor het uitleggen van hoe alles werkt!
Hoi Kenneth, dit is inderdaad een superfoto. Leuk vind ik de reacties op deze foto en de kleurenfoto. Zo mooi dat smaken verschillen. Ik vind persoonlijk de kleurenvariant mooier omdat daarin alleen de renner en de pion kleur heeft (ok, en de pluk gras linksvoor). De rest is eigenlijk al zwartwit door het hele slechte weer waardoor dat nog meer benadrukt wordt. Prima artikel overigens!
Groeten,
Raymond
Perfecte foto van de eenzame fietser in de triathlon in stortbui.
Alles klopt, ook de keuze voor zwart/wit.
Kenneth,
een prachtige regenfoto! Fijn dat je de camera instellingen erbij plaatste. Het is dan beter te begrijpen/volgen.
Dank je wel en een fijne zondag,
Maudy
Leuk artikel Kenneth! En natuurlijk onwijs gave platen van de triathlon!
Je kunt de open paraplu ook in je binnenzak steken(recht handvat),en je jas strak dicht-ritsen dan heb je ook de beide handen vrij.
Goede tip André, bedankt!
Ik vroeg mij af waarom jij bescherming voor je camera nodig hebt. De Canon 5D is weather sealed? Of zou je daar niet op vertrouwen? Ikzelf denk erover om een 7D aan te schaffen en vroeg mij af in welke mate je daarmee in de regen kan lopen. Je leest over mensen die de 7D of de 5D mk II zonder enige bescherming op Antarctica gebruiken en bij anderen is hij al stuk na een simpele regenbui. Het hangt waarschijnlijk af van exemplaar tot exemplaar. Wat is jouw ervaring hiermee of mening hierover?
Ik had eerst de 5D, die is niet volledig weather sealed. De 5DmkII heb ik sinds het begin van dit jaar, die is wel weather sealed. Heb ik alleen nog niet in regenachtige omstandigheden gebruikt.
Ik vertrouw het op zich wel, heb er alleen nog geen ervaring mee. Soms gebruikte ik ook een simpele plastic zak bovenop de camera. Als het het schieten niet hindert, kan het volgens mij geen kwaad iets aan regenbescherming te doen, maar van wat regen zal de camera ook niet meteen last hebben.
Hoi,
Wat ik mij al heel lang afvraag is, hoe kun je mooie foto’s maken bij grijs grauw weer?
Hier in NL is het tamelijk veel grijs en grauw weer, jammer want de foto’s worden dan ook saai, niet veel zeggend.
Dus, hoe maak je een mooie foto bij grijs weer?
Groetjes,
Kim