DigitaleFotografieTips.nl

47 reacties op “Tips voor landschapsfotografie”

 1. Mooi duidelijk artikel, landschappen niet echt m’n sterkste kant, weet nu waar goed op te letten.

  vr.gr. ruud

 2. Goed, helder en informatief artikel! Erg mooie foto’s ook om te verduidelijken! Ben zelf ook in Schotland en de buiten-Hebriden op vakantie geweest en als je wilt oefenen in landschapsfotografie is er weinig beters te bedenken! (Wel regenjas meenemen! :-) )
  Groeten,
  Frank

 3. Kleine tip/toevoeging:
  Mocht je nou geen afstandsbediening hebt gebruik dan de “selftimer ontspanning” om bewegingsonscherpte te voorkomen

 4. Jaaa, die landschappen liegen er niet om.
  Dat ligt aan de fotograaf (meer dan fantastisch werk!) maar ook aan het landschap.
  Heb je ook tips voor ‘saaie’ landschappen, zonder relief, zonder dat er echt dingen op voor- en achtergrond gebeuren die het plaatje spannend maken?
  Dankjewel!
  gr. ruth

 5. Kenneth, ik had nog een vraag over de hyperfocale afstand. Hoe moet je precies scherp stellen. Ik heb begrijpen dat je handmatig scherp moet stellen. Dan de gegevens in de tabel gebruiken maar de cijfers zijn hoger dan die ik kan instellen op mijn meter van mijn objectief. Hoe zit dit precies.

  Even voor de duidelijkheid ik wil weten hoe je kan scherpstellen op dat punt wat in de tabel staat vermeld. Zodat een aantal meters op de voorgrond tot het oneindige scherp is.

  Ik heb een Minolta – AF 50 F1.7 RS ter voorbeeld want als ik het principe snap dan ik later het voor anderen objectieven gebruiken.

  Alvast Bedankt voor het goede artikel. Ik hoop dat er nog vele volgen.

 6. Ik heb even de tabel uitgeprint voor mijn camera Sony A200. Moet ik de hele tabel gebruiken of heb ik alleen de “Hyperfocal Distance” nodig? En deze cijfers zeggen mij niet zo veel bijvoorbeeld:

  Ik wil een foto maken met f/8 en de “Hyperfocal Distance” is 15.7 meter. Waar of hoe moet ik scherpstellen? Is dan 7,85 met tot oneindig scherp?

  Alvast bedankt

 7. Hoi Maarten,

  De afstand verschilt afhankelijk van het aantal ingestelde mm van de lens, de tabel is dus voor elke mm instelling iets anders. Op 40mm is de hyperfocale afstand anders dan op 60mm of op 200mm.

  De hyperfocale afstand kies je als je tot oneindig scherp wilt stellen. Je hebt dan te maken met een punt waar vanaf de scherpte begint (de helft van de hyperfocale afstand) tot oneindig.

  De Near en Far waarden kun je gebruiken om te bepalen of je het gekozen onderwerp scherp in beeld krijgt en hoeveel van de voorgrond en achtergrond dan nog scherp zullen zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat als je heel dicht op je onderwerp focust, dat het scherpe deel erg klein is.

  Als je op de hyperfocal distance scherpstelt, dan is de helft van de afstand tot oneindig scherp, dus inderdaad 15.7/2 = 7,85m. Dit hoef je niet precies te kiezen, als je 9 of 10 meter instelt dan heb je in ieder geval niet te maken met het minder scherpe deel voor 7,85m. Door het diafragma nog een stop te verkleinen (hoger getal) geef je jezelf extra marge.

  Veel lenzen hebben tegenwoordig geen indicatie meer voor de afstanden, het komt vaak neer op inschatten door te leren wat de afstanden ongeveer zijn. Bijvoorbeeld de lengte van een auto, de lengte van een huis, een half voetbalveld, etc, en daar een inschatting van te maken in het veld.

  Op deze site wordt het met plaatjes uit de doeken gedaan, je kunt verschillende waarden ingeven en het effect voor de scherptediepte voor zowel hyperfocal als near and far zien.

 8. Je hoeft trouwens niet handmatig scherp te stellen, autofocus kun je gewoon gebruiken. Je moet er alleen voor zorgen dat je ongeveer op het juiste deel van het beeld mikt, over het algemeen op 1/3 van de diepte van de scène die je wilt vastleggen.

 9. Mooie artikelen over LR, ga het programma steeds beter leren kennen. Toch iets wat ik lastig vind, nl. nadat een foto geexporteerd is, blijft hij op het scherm staan. Kan ik de foto ook “closen” , zoals bij CS4 en Elements ?
  Nogmaals dank voor je speciale week !!!
  gr.
  Henk

  1. Dankjewel Henk!

   Ik hoop dat ik je vraag goed begrijp. Je kunt weer terug naar het foto (Grid) overzicht met de sneltoets G. Je hoeft de foto trouwens niet groot weer te geven om hem te exporteren, je kunt één of meerdere foto’s in Library selecteren (als ze klein worden weergegeven) en op dezelfde manier exporteren.

   Of doel je erop dat je de foto uit het overzicht wilt weg laten als je hem hebt geëxporteerd? Lightroom is niet alleen een beeldbewerkingsprogramma, maar ook een organisatieprogramma. Je importeert de foto en zo bouw je een fotobibliotheek op, het is dus eigenlijk de bedoeling dat foto’s in Lightroom blijven staan.

 10. Kenneth,

  met de sneltoets G ben ik al weer wat verder…..
  Zo kan ik binnen de dezelfde map sneller switchen; maar er blijft altijd iets in het grote overzicht wat staan, of de map of de grote foto.
  Helemaal leeg dus niet ? Ben dit gewend in de andere programma’s.
  Maar het is geen wereldprobleem…..

  gr.
  Henk

  1. Je kunt eventueel ook filteren. Bovenaan het grid overzicht van de Library zit een balk “metadata” je kunt daarin aangeven dat een foto geen label mag hebben (als Label er niet staat kun je deze uit de lijst kiezen en vervolgens selecteer je None). Door een foto met de rechtermuisknop een Color Label toe te wijzen verdwijnt hij uit de gefilterde lijst.

   Misschien dat dit artikel je ook verder helpt.

 11. Hartstikke bedankt voor reactie ik heb alleen nog een vraag:

  Ik wilde scherpstellen met de ring op mijn lens maar het bereik loop van 0.45 tot en met 5 meter en oneindig dus ik kan niet tot 7 meter scherpstellen. Wat doe ik fout?

 12. Hoi,

  Wat een geweldige foto’s.
  Ik ben op zoek naar een spiegelreflex camera rond de 400euro.
  Graag 1 met lens en flits zodat ik deze er niet apart bij hoef te kopen.
  Ik fotografeer graag landschappen en close ups.

  Welk fototoestel kan ik het beste kopen?

  Mijn voorkeur gaat uit naar een canon.
  Wat raden jullie mij aan, welk merk van de canon?

  Groetjes en alvast bedankt

 13. Kenneth, bedankt voor dit artikel :) Heb ‘em al vaak gelezen en veel geoefend met landschappen maar gister was het dan eindelijk goed raak en had ik behalve de goede dieptewerking in het landschap ook de omstandigheden mee.
  Combinatie van mist en zonsopkomst (behoorlijk vroeg :P) gaven een paar schitterende platen.

 14. Erg informatief voor mijn sectorwerkstuk!
  Mooie site, scherpe beelden.

  zou u ook mijn site willen bezoeken, en gelieve iets achter te laten in het questbook, tips of reacties zijn altijd welkom!
  Ik moet er nog van leren.

  m.v.g Sofie

 15. hallo,
  hele mooie omschrijving ik ben zelf nu ongeveer een half jaar bezig met foto’s en probeer er ook veel over te lezen,

  ik heb deze site gelezen omdat hij duidelijk en goed ingedeeld is hier kun je iets van leren zonder te denken wat bedoelen ze nu.

  heel erg bedankt dat je dit op internet hebt gezet.

  met vriendelijke groet:
  corné spiertz

 16. Hallo Kenneth,

  Begrijp ik nu goed dat je een Grad ND en Polarisatie filter tegelijk gebruikt?

  Groeten
  Martin.

 17. Ik wil graag mijn camera leren kennen, ik heb een Canon 400D En ik ga binnen kort op vakantie en wil daar in Spanje natuuropnames maken, en dan is het wel zo makkelijk als je iets afweet van wat voor instellingen ik kan gebruiken.

 18. Wat heb ik al een hoop van jouw site geleerd. Heel hartelijk dank daarvoor.
  Ik heb een vraag: Waarom missen mijn landschapsfoto’s toch altijd die loeischerpe scherpte? Welke voorwaarden zijn onontbeerlijk als het om scherpe foto’s gaat?

  Alvast bedankt.

 19. Kenneth, heel erg bedankt voor je reactie. Daar kan ik verder mee!

  Succes, Alice.

 20. hallo,
  Ik heb pas een sony 5 bkn gekocht, maar wil er graag een telelens bij kopen wat zou je me aanraden?

 21. Deze telelens wil ik dan graag gebruiken om landschapsfoto’s te maken.

 22. Eigenlijk meer om vogels te fotograferen

 23. wij rijden vaak passen in de bergen
  hoe kan ik vanuit een rijdende auto het beste scherpe foto’s maken

 24. Kenneth,

  Wat een verhelderende info. Ik wil mijn eerste pogingen gaan wagen op landschapsfotografie gebied. Sinds ik overgestapt ben naar digitaal beschik ik alleen over een kitlens met een 18mm groothoek zonder afstandschaal. Moet ik dan scherpstellen op het onderste 1/3 van het frame? Mijn oude filmtoestel en 20mm objectiefje stelde ik altijd in op 1m en f22. Vanuit een laag standpunt was dan alles scherp, van onder tot boven in het frame maar dat lukt nu niet meer. Is diffractie een groter probleem met digitale camera’s?

Laat een reactie achter