DigitaleFotografieTips.nl

10 reacties op “Doordrukken en tegenhouden in Photoshop”

 1. Hoi Kenneth,

  Weer fantatisch uitgelegd.
  Super foto geworden.

  Ik zie dat je vaak een grijsfilter gebruikt.
  Ik ben van om een grijsfilter aan te schaffen :Hoya 77Mm Standard Grijsfilter 4X.

  Krijg ik met deze filter het zelfde effect?

  Groeten,
  Fons

  1. Hoi Fons,

   Het filter dat ik vaak gebruik is een grijsVERLOOPfilter, een Graduated of ‘Grad’ ND filter. De Hoya standard grijsfilter is een opschroeffilter die al het licht tegenhoudt, het gehele vlak laat minder licht door, erg handig om bijvoorbeeld een lange sluitertijd bij watervallen te krijgen zodat het water een mistachtig effect krijgt.

   Maar je moet een filter hebben dat voor een deel het licht tegenhoudt op het lichtste gedeelte. Bijvoorbeeld een Cokin Neutral Density ND4 filter. Hier heb ik meer geschreven over wat ik gebruik.

   Het filter geeft voor een deel hetzelfde effect, het maakt het contrastverschil tussen de lichte en donkere delen kleiner waardoor meer detail zichtbaar is, maar hier heb ik ook hele specifieke delen van de foto lichter gemaakt en andere delen donkerder gemaakt. Het filter snijdt het beeld horizontaal doormidden en dan is toch wat extra nabewerking nodig wil je hetzelfde bereiken.

 2. Knap uitgelegd, wist al van die met een laag, maar deze met twee lagen zal ik ook even toetsen,
  Bedankt.

 3. Hoi Kenneth,

  Ik ben in het bezit van een Olympus u1200 compact camera en wil overgaan naar spiegelreflex.
  Binnenkort ga ik op vakantie naar cyprus/griekenland en wil daar alles (groot en klein) kunnen fotograferen met een spiegelreflex camera+lens.
  Mijn keus is gevallen op een EOS D7 en op D90.
  Ondanks de goede uitleg en duidelijkheid op jouw site die ik heel interessant vind, ben ik nog steeds aan het twijfelen tussen deze camera’s. Welke zou jij me het beste aanraden?
  Alvast hartelijk dank.

  Triny

 4. Nog een tip (bij de krant geleerd):
  1 open foto in photoshop
  2 zet foto om in LAB color

  Je kunt in LAB colors de contrasten aanpassen, zonder dat het invloed heeft op de kleuren, ideaal dus :-)

  3 pas nu de contrasten aan via quick masks met levels
  4 als je tevreden bent over de contrasten, zet de foto weer om naar RGB
  5 nu kun je heel subtiel aan de kleuren sleutelen via hue/saturation of vibrance oid.
  Klaar is kees!

  1. een quick mask met levels, zet je hier gewoon een snelmasker op ? en dan de levels aanpassen? zou je in het kort eens kunnen zeggen hoe je dit juist doet, ik weet dat lab de kleur beschermd ik zet de foto om in labkleur om dan te verscherpen met onscherp masker om de kleuren te beschermen maar om hue/saturation aan te passen dat ken ik nog niet, zeker en vast een fantastische tip
   hartelijk dank hiervoor
   groetjes Chantal

 5. Een prachtig resultaat Kenneth ik gebruik soms ook een aanpassingslaag met curven en dan een masker op maar dit is hier ook een uitstekend resultaat, wat ik je toch eens wou vragen als je na één aanpassingslaag voor bvb. screen gebruikt hebt, plaats je dan boven die laag je tweede coppie van de achtergrond met daarop de aanpassingslaag vermenigvuldigen?
  of heeft het geen belang hoe je lagen staan je bvb. je twee aanpassingslagen boven elkaar.
  alvast heel erg bedankt voor al die super tips
  groetjes Chantal

 6. Ik gebruik CS6 en methode 1 lukt me niet.

  Gr. Ab

 7. Hoi Kenneth,

  Ik ben bezig je stappen te volgen maar heb de NL cs6 en kan niet vinden welke keuze ik moet hebben voor screen waar je voor de donkere laag vermenigvuldigen kies? Kun je me even verlossen zodat ik verder kan :-(

  Bedankt verder voor je duidelijke uitleg, leuk gedaan!
  Groetjes Marjolein

 8. Hoi Marjolein,
  Ik liep hier tegen precies dat probleem aan. Ik heb de NL CC. Maar ik heb het gevonden: Het derde blokje mogelijkheden is precies het tegenovergestelde van het tweede blopje mogelijkheden. Dan moet het volumes mij “bleken” zijn. Werkte goed. Wil er wel bijzeggen dat ik nog niet erg veel van PS weet dus als het niet kopt hoor ik dat graag. Ik was zelf op zoek naar doordrukken en tegenhouden in lagen (niet destructief)en dus niet op de achtergrond (destructief)
  Goede uitleg voor de rest Kennneth.