DigitaleFotografieTips.nl

19 reacties op “Tips voor het maken van een fotoboek”

  1. Kenneth!

    Leuk artikel waarin je de mogelijkheden laat zien! leuk gedaan!

    Ben voornamelijk benieuwd naar je bespreking! Ik heb een paar maanden terug een fotoboekje bestelt bij alibelli (met glans voor beter resultaat) Maar de kwaliteit is echt slecht vergeleken bij een normale afdruk.

    – donkere dingen worden egaal zwart (calibratie :S?)
    – Er ontstaat ruisssssssssssss
    – Scherpte van de foto’s verdwijnt volledig.

    Dit met 3 camera’s in het zelfde fotoboekje: Lumix Fz8, Eos400d(oom) en mijn nieuwe nikon d90.

    Merkte wel dat naarmate de foto’s kleiner werden de kwaliteit beduidend minder werden. Dus wellicht dat de verkleintool hele vreemde dingen doet… Mijn tip is dan ook, als je een fotoboek laat maken houdt de foto’s zo groot mogelijk!

    Doe het nu met insteekhoezen en afdrukken van 13*18 (profotonet)

    Daarom erg benieuwd naar jou bespreking!!!

  2. Hallo.

    Heb toevallig gisteren mijn eerste fotoboek binnengekregen. Ben er heel tevreden mee. Heb het lang kunnen rekken, altijd nog geplakt, maar ben nu toch om. Resultaat was erg mooi. Foto op kaft en mooie foto’s aan de binnenkant. Ga volgende keer iets meer uitproberen met verschillende achtergronden e.d. Fotoboek is gemaakt bij Henzo.
    Ben ook zeer benieuwd naar jouw bevindingen. Heb nl. ook diverse leveranciers geprobeerd, maar strande vaak al bij het downloaden van diverse programmas.
    Groetjes,
    Brigitta

  3. Handig artikel! Ik heb onlangs mijn eerste iPhoto-fotoboek gemaakt en het werkt toch wel erg gemakkelijk om alles binnen 1 programma te doen. Ik heb ook een keer een album gemaakt via Albumprinter en heb daar wel een erg leuk effect uitgevonden.

    Je kunt zoals bij de meeste foto’s de randjes bewerken, zodat het een afscheurrand wordt, of vlammend, of luchtbellen of iets dergelijks. Vaak vind ik deze overgang dan echter veel te overheersend en afsteken tegen de achtergrondkleur. Wat ik heb gedaan is bij paginavullende foto’s deze randbewerking wel gekozen, maar als achtergrond van de pagina dezelfde foto als de paginavullende foto met randbewerking. De achtergrondfoto verbleek je dan enigszins, zodat je toch het randeffect hebt, zonder dat het overheersend wordt.

    Het is het proberen waard…

  4. Interessant artikel!
    Ik dacht altijd dat het heel moeilijk zou zijn om een fotoboek te maken dus heb eerst verschillende soorten software gedownload en geprobeerd.
    Mij beviel die van CeWe (o.a. bol.com en fotoalbum.nl) het best en dat zag ik toevallig later ook terug op de website van http://www.fotoboeken.net.
    Ik had het testen dus kunnen overslaaan als ik het artikel direct had gelezen!

  5. Kenneth,

    Mooi artikel. Als je in volgende artikels een aantal van de diensten gaat bespreken, dan zal het zeker nuttig zijn om de verschillen in kwaliteit van afdruk en inbinding eens toe te lichten. Vnl. het verschil drukwerk vs. belicht fotopapier (vb. ProFotoAlbum van profotonet.nl). Groeten!

  6. Ik heb verschillende aanbieders geprobeerd en ook verschillende boeken gemaakt, bij mij springt Pixum eruit met zijn album op fotopapier, grandioos!
    Als je het album opent liggen de bladen mooi glad waardoor je geen last hebt van het midden als je 1 foto over 2 pagina`s hebt.
    Deze boeken zijn niet echt goedkoop (een album met 26 pagina`s op 30/30 formaat 45,-) is het een aanrader als je een mooi album wilt hebben, zoals bijv. huwelijk, geboorte of jubileum.

  7. Goed artikel, duidelijk en zeer compleet (de hele website is trouwens uitstekend!).

    Ik heb een aanvulling die eigenlijk bij het maken van een fotoboek hoort.

    Al bij het maken van foto’s, op je vakantie bijvoorbeeld, moet je er rekening mee houden dat je een boek wilt gaan maken. Je kunt dan speciale foto’s maken die handig zijn in het boek, maar die je anders misschien nooit zou maken.

    Bijvoorbeeld een structuur van een muur, die je als achtergond voor een pagina gebruikt. Of een foto met veel “niks” erop, lucht of grond, met een klein onderwerp in een hoek, zodat je ruimte hebt om andere foto’s erop te plakken. Ook een paar detailfoto’s van een groter ding kunnen later in je boek goed van pas komen, als je die combineert met een foto van dat grote ding.

    Groeten, Edgar

    1. Edgar, goede aanvulling, dankjewel! :)

  8. Hoi Kenneth,

    Vaak zie je in dit soort fotoboeken dat de foto’s te donker zijn afgedrukt (of, correcter: te donker zijn aangeleverd). Overbelicht jij de foto’s standaard een aantal stops?

    Ik heb mijn camera en monitor gecalibreerd en als ik de proofing in Photoshop doe op basis van het profiel van de betreffende drukker dan ziet het er prachtig uit, maar staat dit dan ook garant dat de foto’s redelijkerwijs zo op papier komen te staan?

  9. Hoi Kenneth,

    ik ben bezig met mijn 1e fotoboek. deze wil ik laten maken bij Profotonet. mijn foto’s bewerk ik met Lightroom. in bovenstaand artikel vertel je dat de foto’s op de hoogst mogelijke kwaliteit moeten blijven. houdt dit dan in dat ik de foto’s als Raw-bestand in de software moet in laden of moet ik de foto’s eerste exporteren naar JPG of Tiff op 100% kwaliteit en 300 dpi en deze vervolgens inladen? Bij het inladen van de Raw-bestanden neemt ie volgens mij niet mijn bewerkingen mee die ik gedaan heb in Lightroom….

    MvG Stefan

    ps al ooit overwogen van je artikelen op deze site een boek uit te brengen? vindt je uitleg inclusief voorbeelden een stuk duidelijker als veel boeken die te verkrijgen zijn.

  10. Sinds 2007 heb ik al vele fotoboeken gemaakt. Resultaten worden steeds beter. Het mooiste album is een album waarbij de bladzijden mooi vlak liggen. Naast ProFotonet levert Topfotoalbum ook dergelijke boeken voor een aantrekkelijker prijs.

    Gr. Rita

  11. Hallo Kenneth,
    Ik heb met interesse je vergelijking gelezen. Ik had blurb ook aangeraden gekregen van een kennis die fotograaf is, maar ik vind het niet heel prettig werken (niet zo intuitief).
    Toen ben ik met een boek in Aperture begonnen om te zien wat de mogelijkheden waren en hoe gebruiksvriendelijk het was en dat ging bij mij een stuk makkelijker en meer mogelijkheden (kaarten van locaties invoegen bijv).

    Ik heb wel eens gehoord dat je een boek gemaakt in Aperture kan opslaan en bij een andere aanbieder zou kunnen afdrukken (Bijvoorbeeld bij Blurb). Dat zou voor mij een perfecte oplossing kunnen zijn. Weet je toevallig of en hoe dit werkt? Zoja, is dit misschien ook een tip voor anderen. Dank SN

  12. Een leuk stuk. Grappig dat mensen voorbij gaan aan het feit dat de meeste fotoboeken op hp indigo’s worden gemaakt zo niet allemaal. Verder zijn er maar een paar grote printers die voor verschillende kleine partijen printen. Zelf ga ik naar http://www.fotoalbum.nl/fotoboek-maken aangezien dat een kleine club is die bovenop de goede producten van cewe wel zelf in de service een meerwaarde creeert. Blurb is ook een goede maar ik vind de software lastiger. Het is voor mij meer een designer pakket.

  13. Hallo

    altijd zeer interessante materie – bedankt !
    maar kan iemand eens uitleggen wat het beeld verlies is wanneer je digitaal foto’s maakt – 2:3 of 3:4 verhouding en de afdrukprints in bijv 13 x 18 of 13 x 19 worden afgeleverd hoe kan je bijv. in fitt-in afdrukken ? Dat is voor mij niet zo hgeel duidelijk.

  14. Wat mij opvalt, is dat geen van alle firma’s laten weten of ze op Adobe RGB of op (S RGB slechte )kwaliteit afdrukken.

    Je kunt ervan uit gaan ( als de prijs redelijk laag is) dat er dan op S RGB wordt afgedrukt.