- Waarom RAID op zichzelf geen backup is
- Backup je digitale foto’s op locatie
- Wat is jouw foto backup strategie?
In elke discussie over backup kom je al vrij snel de term RAID tegen. RAID staat voor Redundant Array of Independent (of soms Inexpensive) Disks, een ‘meervoudige collectie van onafhankelijke (of soms goedkope) schijven’.
Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat als ze een RAID systeem hebben dat ze dan voldoen aan de 3-2-1 regel. De bestanden staan immers veilig verspreid over meerdere schijven en als er één schijf kapot gaat kun je een nieuwe schijf plaatsen en wordt de data weer terug gezet.
RAID = meerdere schijven in een behuizing
RAID is in de ICT wereld ontwikkeld en had tot doel de betrouwbaarheid van harde schijven te verbeteren. Een afzonderlijke harde schijf ging toen veel sneller kapot dan nu, door meerdere schijven in een systeem te stoppen konden de andere harde schijven het overnemen als een schijf kapot ging en bleef de data bewaard.
RAID is een bescherming tot een zekere hoogte, gaan er meerdere schijven kapot, dan loop je ook met een RAID systeem risico op het verlies van gegevens. Daarnaast is er RAID en RAID.
Als je in de winkel gaat kijken zie je vaak bij consumentenmodellen van externe schijven dan zie je de term RAID langs komen. RAID = veilig. Kijk je beter dan zie je vaak RAID0 staan. Dit betekent dat twee of meer schijven zijn gecombineerd om tot de grootte van de schijf te komen die aan de buitenkant van de doos staat. Dit betekent echter ook dat je twee of meer keer zoveel risico loopt dat één van die schijven sneuvelt en in dat geval ben je al je data kwijt.
Een alternatief daarvoor is RAID1. Hierbij zijn (vaak) twee schijven in een omhulsel geplaatst, alle gegevens worden weggeschreven naar de twee afzonderlijke schijven. Sneuvelt één van de schijven, dan is je data veilig op de andere schijf. Je moet dan zo snel mogelijk een nieuwe schijf plaatsen (als hiervoor een opening is) en anders een nieuwe externe schijf aanschaffen om zo snel mogelijk de data te kopiëren. De opslagcapaciteit is daarmee beperkt tot de grootte van de kleinste schijf, maar wel veiliger.
Professionelere systemen hebben de mogelijkheid om meerdere schijven te plaatsen, vaak vier of vijf, waarbij je een grotere schijf kunt maken, maar de data ook bewaard blijft als één van de schijven sneuvelt. Pas als een volgende schijf sneuvelt verlies je daadwerkelijk gegevens. Dit wordt gedaan door een deel van de opslagcapaciteit te reserveren als veiligheidsbackup. 5 schijven van 1 terabyte leveren niet een opslagruimte van 5 terabyte op, maar 4 terabyte met 1 terabyte gereserveerd voor de veiligheid.
Nadeel van RAID5 zijn de kosten, je hebt veel meer harde schijven nodig, de behuizing is duurder en groter, verbruikt meer stroom en maakt meer geluid. Daarnaast moet je goed weten wat je doet in geval van een noodgeval. Daarnaast is het RAID systeem (enkele) uren bezig om de data weer over alle schijven te verdelen zodat de data weer veilig is mocht er weer een schijf crashen. Dit is een risicovol moment, want er kan data verloren gaan mocht er net op dat moment weer een harde schijf kapot gaan.
Mocht een RAID controller kapot gaan dan kun je de schijven over zetten in een zelfde RAID systeem en de data opnieuw beschikbaar maken. Het is dan meestal wel van belang dat het RAID systeem beschikt over dezelfde firmware versie of een versie die niet in conflict is met de firmware versie van je oude systeem, anders loop je alsnog het risico dat je de data niet kunt herstellen.
Dit is een vrij lange verhandeling over RAID, maar het is belangrijk je te realiseren waarom RAID systemen niet de heilige graal zijn en niet bedoeld zijn als backup. Daar zijn ze dan ook niet voor ontwikkeld. Ze zijn bedoeld om door te kunnen werken mocht er een probleem ontstaan met één van de harde schijven. Voor de gemiddelde (amateur) fotograaf met een beperkte hoeveelheid foto’s is het investeren in een RAID systeem overkill en biedt het een vals gevoel van zekerheid.
De problemen die je met een RAID systeem probeert op te lossen kun je dan vaak eenvoudiger oplossen met losse schijven en controle over waar welke bestanden terecht komen. Daarnaast heb je er geen IT diploma voor nodig om problemen op te lossen. Heb je toch meer opslagcapaciteit nodig, zorg dan voor een backup van je RAID systeem, bijvoorbeeld met een tweede RAID systeem (bij voorkeur op een andere locatie) of door met een losse harde schijf data te kopiëren van de RAID en ergens anders te bewaren.
Nep-RAID
Een extra waarschuwing voor producten zoals Drobo of andere producten die een soort hybride RAID hebben. De fabrikant maakt het hierbij mogelijk verschillende formaten en merken harde schijven te mixen en zo zonder veel configuratie toch te profiteren van de voordelen van RAID.
Dit maakt het beheer veel eenvoudiger, maar heeft als nadeel dat deze systemen los zijn ontwikkeld en niet voldoen aan standaarden. Je bent afhankelijk van de fabrikant als de behuizing kapot gaat en je weer bij je data wilt kunnen. En hopelijk gaat de fabrikant niet failliet.
RAID heeft zijn rol in het archiveren van data en het zo veel mogelijk beschikbaar houden van de gegevens bij een noodgeval. Voor veel (amateur) fotografen met beperkte hoeveelheden data is het echter overkill.
Lees meer over andere backup mogelijkheden in het artikel Wat is jouw foto backup strategie?
Hartelijk dank voor dit artikel ! zeer gewaardeerd..
met vr, gr. Irene