DigitaleFotografieTips.nl

29 reacties op “Wat is jouw foto backup strategie?”

  1. Interessant artikel Kenneth zal zeker er eens goed over nadenken of mijn huidige bakcup methode nog voldoende is.Bedankt voor het artikel en overigens de gehele website en foto’s natuurlijk.

  2. Ten eerste: Ik heb een D7000 met RAW naar 1 SD en jpeg naar de andere. Ingebouwde backup ;-)

    Als Linux “nerd” gebruik ik een iets andere manier: Ik heb alle foto’s op mijn laptop, en via Rsync een kopie op mijn lokale server.

    De server heeft een externe harde schijf waarnaar een backup wordt bijgehouden op hourly, daily, weekly en monthly niveau zodat ik zelfs een paar maanden terug in de tijd kan. (rsnapshot)

    En dan heb ik nog een NFS schijf via mijn werkgever in een datacenter waar ik naartoe mag schrijven via een VPN. (Off-site)

    Mijn data staat dus feitelijk op 6 plekken (de RAID op mijn server (via BTRFS) niet dubbel geteld) alvorens ik de SD kaarten weer formatteer in de camera. Daarna staat het nog op 4 plekken.

    Ik ben dit gaan doen nadat ik, met een opruim actie, al mijn foto’s van 2008 ben kwijtgeraakt. Daarna gezworen dat mij dat nooooit meer zou gebeuren.

  3. Mijn foto’s staan op de harde schijf van mijn computer. Ik werk met een Mac en TimeMachine zorgt ervoor dat alles automatisch geback-uped word naar een externe Firewire 800 schijf. mijn beste foto’s publiceer ik in volledige resolutie op mijn Flickr Pro account.

    Foto’s die ik wil archiveren zet ik tegelijk op 2 verschillende removable Hard disks via een raid1 systeem (mirroring). Deze harde schijven worden na de backup uit de raid gehaald, zodat ze niet constant blijven draaien, en in een kluis gelegd tot er weer een back-up bijkomt.

  4. Een backup is niks waard zolang hij in het zelfde huis ligt als waar je pc staat.

    Als je huis namelijk afbrand dan verbrand dus ook je backup. Of als de bliksem inslaat dan zijn je HDD’s waarschijnlijk ook doorgebrand.

    Zelf heb ik een synology NAS waarnaar ik een backup maak met de software Oops Backup. Dit werkt het zelfde als TimeCapsule maar is dus voor de Windows gebruikers. De NAS werkt in RAID 5.

    Elke zondag maakt mijn Synology dan weer een backup naar een Amazon cloud server. Tja 136GB kost je dan zo’n 13 euro in de maand, maar ja, die is redundant en dus heel veilig.

    Brand je huis af dan staat het nog bij Amazon. Gaat de server bij Amazon kapot dan heeft Amazon zelf nog een backup.

    Veiligheid qua backups boven alles!

    Nee ik ben geen professionele fotograaf, maar heb 1x meegemaakt dat ik een berg foto’s kwijt was en dat wil ik nooooooit meer meemaken!

  5. Hoi Kenneth,

    Goed artikel. Ik heb het een paar jaar geleden met een gemeeschappelijke vriend van ons ook eens over Lightroom workflow’s en backups gehad.

    Mijn computer appartuur is als volgt:
    – MacBook Pro (2008 model), hoofd ‘werk’ laptop, met slechts 160GB intern HD
    – Drobo (2nd gen.) 4TB, mijn main-storage device (omdat laptop maar 160GB HD ruimte heeft)
    – G-Tech RAID 2TB, is een kloon van de Drobo
    – G-Tech 500GB, is de TimeMachine backup van laptop
    – MacMini, dient als webserver, backup-server van ‘gewone files’ (geen foto’s)
    – LaCie backup schijf, is TimeMachine van de MacMini
    – PowerMac G4 MMD, oude Mac met veel schijf ruimte, dient als reduntant 3e backup

    Mijn backup strategie:
    Mijn MacBook Pro laptop gebruik ik als hoofdcomputer waar ik in LR werk. Hierop staat een hoofdmap die ik de ‘working-copy’ noem. Daarin staan, per fotografie event, een eigen map met als naam de datum van het event met wat algemene keywords van het event als mapnaam. In deze map zit de LR catalogus met daarbij de RAW foto’s.

    Ik gebruik ChronoSync (Mac programma) om mijn hoofd ‘working-copy’ map te synchroniseren met de ‘working-copy’ backup map op de Drobo. Dat blijft altijd een 1 op 1 kopie van wat er op de laptop staat. En dit synchroniseren doe ik soms meerdere malen per dag.

    Als ik op de laptop met een LR event klaar ben synchroniseer ik het nog 1x met de Drobo. Daarna verplaats ik de LR event map van de Drobo ‘working-copy’ map naar een ‘archief’ map op dezelfde Drobo, gesorteerd in mappen per jaar. Daarna verwijder ik de desbetreffende LR event map van mijn laptop. En heb ik weer schijf ruimte over voor volgende LR events.

    En 1x per week (soms 2x) gebruik ik handmatig ook SuperDuper! (Mac programma) om de Drobo te klonen naar de G-Tech RAID drive. Dit doormiddel van een ‘smart-update’ dat inderdaad alleen kijkt en overkopieerd wat er sinds de vorige keer veranderd is. Dit doe ik bewust maar 1x per week, als ik er achter kom dat ik zelf per ongeluk bestanden heb verwijderd van de Drobo die ik nodig heb kan ik deze nog terug halen van de G-Tech RAID drive.

    Af en toe start ik mijn oude PowerMac G4 ook op en gebruik ik ook ChronoSync om hetzelfde truukje vanaf mijn laptop te synchroniseren naar de PowerMac. Deze extra backup is alleen maar handig maar ik vertrouw er niet op.

    Mijn gewone persoonlijke bestanden synchroniseer ik ook naar de Drobo, en naar de PowerMac G4 en naar de MacMini. Deze bestanden gaan bij de Drobo kloon naar G-Tech RAID ook gewoon mee. Hierdoor staan mijn gewone bestanden en LR foto’s ook op meerdere plekken.

    Ik moet mezelf nog overhalen om of nog een extra externe harde schijf aan te schaffen om deze ‘off-site’ (buitenshuis) te bewaren of de G-Tech RAID schrijf als ‘off-site’ te bewaren.

  6. Ik heb een account bij de KPN, waarbij ik al mijn data kan backuppen. Kost me 5 euro per maand, maar daarvoor heb ik dan wel alles ergens opgeslagen buiten mijn huis. Mocht er dus ooit iets rampzaligs gebeuren dat mijn huis afbrand o.i.d. dan heb ik in elk geval al mijn data nog ergens anders opgeslagen.

    Ik ben op het moment nog aan het kijken of http://www.adrive.com/ of http://www.carbonite.com fijner werkt. Maar voorlopig ben ik nog wel tevreden over de KPN.

    1. Even een reactie.. KPN online is niet oké, had de foto,s van mijn vader in die was overleden in 2008 bij KPN gestoord… Eenmalig… Jarenlang 5 euro per maand betaald.. Wilde ze van de week terug halen….. Backup leeg…
      Gebeld met KPN… Alles weg , geen excuus nee , ja meneer wij hadden een crash en dan had u maar elke week ouzo moeten inloggen….
      Geld terug gevraag , nee

      Het is uw eigen schuld… KPN online voldoet dus niet als backup

  7. Alle foto’s (incl. RAW) worden gekopieerd naar twee verschillende servers op twee verschillende locaties. Regelmatig wordt er een kopie gemaakt op een additionele USB-drive, die normaal op mijn werk ligt.

    Je moet gewoon eenmaal data/foto’s verloren hebben om een strategie te maken. Mij overkwam het dat ik een additionele backup wilde maken en bij het opstarten van de server rook uit de voeding kwam, die tevens de harde schijf vernietigde. Mijn lesje geleerd.

  8. Ook ik vind dit een heel goed artikel, en ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Heel hartelijk bedankt.

  9. Als ik in Mijn documenten een wijziging heb aangebracht dan maak ik voor het afsluiten m.b.v. GoodSyncPro een back-up naar twee externe schijven. Eens per week maak ik een extra back-up naar een externe schijf die zich niet in mijn woning bevindt.
    Dit allemaal i.v.m. vergissingen, inbraak en brand.

  10. Laatst nog een mooi probleem gehad met een SD-card. Ik gebruik verschillende fototoestellen. Voor het professionele werk de Canon 5D MarkII en de Canon 7D. Wanneer ik geen camera wil meesjouwen dan neem ik de Canon Powershot SX260 mee. Ook met deze Canon is veel zelf in te stellen. De Powershot gebruikt een SD-card als opslagmedium en het is mij een maand geleden overkomen dat de SD-card een beschadiging opliep in de cardreader. Ik weet niet hoe het kwam, maar uiteindelijk wilde de SD-card niet meer werken. Daarna heb ik deze harde schijf weer aan de praat gekregen. Maar omdat ik de SD-card niet meer echt vertrouwde heb ik dat ding weg moeten doen.

    Dit voorval illustreert maar weer eens hoe belangrijk het is dat er een goed kopie-beleid wordt nagestreefd. Gelukkig stond er op de SD-card niets meer op (de beelden had ik al gekopieerd naar de computer). Het is dus zeker van belang om de beelden op je opslagmedia voortdurend veilig te stellen

  11. Ik gebruik de time capsule functionaliteit van de synology nas.
    Een vriend van mij ook.

    Nu hebben hij en ik weer naar elkaars nas een automatisch geschedulde rsync. Dus elke nacht om 00:00 staat mijn laatste backup ook bij hem en omgekeerd.

  12. Misschien ook wel verstandig, als je bestanden kopieert van de ene schijf naar de andere om na de actie even te controleren met md5 of alles correct is gekopieerd.

  13. volgens mij is livedrive (zoek een leuke reseller) de goedkoopste opslag! Voor 3 euro per maand onbeperkt opslag in de cloud. Via handige apps ook direct op je Ios/Android toestellen op te vragen.. Makkelijker kan niet..

  14. Een iPad met voldoende geheugen (32 GB of meer) is zeer praktisch onderweg, voordeel je hebt een mooi scherm (zeker iPad 3) om foto’s te beoordelen en via een kabel of kaartlezer van Apple kan je alle foto’s overzetten, zelfs in raw formaat, zonder gehannes, de iPad herkent alle formaten en geeft ze ook weer.
    En zelfs de software om te bewerken wordt steeds beter en beter op een iPad…

  15. Dank voor je nuttige tips. Ik heb mijn foto’s op externe schijven en ga zeker “kijken” of ik nog iets meer ermee doe. Dank voor je zeer informatieve mails.
    Angela

  16. Backup is zeker niet onbelangrijk. Sinds ik foto’s maak ben ik begonnen met backups te maken. Uiteraard zorg ik er ook voor dat belangrijke documenten, de verzameling mp3s ed meer in de backup terecht komen.

    De foto’s die ik maak worden momenteel op een externe harde schijf geplaatst en beheerd via Lightroom via de MacBook Pro.

    Deze worden dan gecopieerd naar een tweede lokale computer op Windows. Vanop deze computer gebeurd er een upload via CrashPlan. Momenteel bijna 300GB in backup bij CrashPlan. Van CrashPlan ben ik momenteel zeer tevreden en dat draait bijzonder stabiel.

  17. Handig want zeer onderschat onderwerp (ook door mij zelf nog af en toe).

    Opmerking: Een backup is niet een kopie. Een echte backup is ook in staat (a la Time machine) een eerdere versie van een bestand of een verwijderde versie terug te halen. Hoe lang terug hangt van je eigen eisen af die weer afhangen van de waarde van de bestanden.

  18. Als ik uw artikel lees krijg ik het gevoel dat ik maar wat aan het aanmodderen ben ,maar als ik de reacties op uw artikel lees is het precies als of je al een computer expert moet zijn om je foto bestanden veilig te stellen .
    Toch zitten er veel goede tips in waar zeker rekening ga mee houden .
    Bedankt voor het aansnijden van dit toch belangrijk thema en ook aan de mensen achter de reacties voor de goede tips

  19. Mooi artikel :)
    Je kan er inderdaad de mensen niet genoeg op wijzen dat ze MOETEN backuppen. Nog veel te vaak kom ik bij mensen die dan wenen omdat ze alles kwijt zijn en geen honderden euro willen betalen voor data recovery.
    Ik schreef ooit eens mijn backup strategie neer ;)
    http://www.egregius.be/2012/my-paranoia-backup-plan/

  20. is bij mij een vaste gewoonte: 1 op vaste Hd in desktop, 2 backup’s op 2 verschillende ecterne HDs waarvan 1 enkel en alleen gebruitk wordt voor foto en video.

  21. Goed artikel, goed om mensen op de belangrijkheid van een backup te wijzen. Vreemd genoeg lees ik niets over het testen van een backup; wie controleerd regelmatig het restoren van een backup? Een backup is slechts dat, maar als je die backup niet kunt openen omdat het in een of ander proprietary format is opgeslagen oid dan heb je er dus niets aan. Wie test dit? Regelmatig? Op een ander systeem? Backup van een laptop op een desktop restoren? Van HDD naar SDD? Legio mogelijkheden waar dit op stuk kan lopen…

  22. Daar heb je een goed punt a b ;)
    Ikzelf heb de Mac Time Machiene al meermaals gerestored, ook dropbox en crashplan gebruikte ik al. Nog geen problemen mee ondervonden.
    Dat is trouwens de belangrijkste reden dat ik met verschillende pakketten en media werk ;)

  23. Waarom niet voor een goede cloud backup oplossing gaan.
    Een eigen HDD kan toch ook kapot gaan.
    Ik heb ook altijd veel met mirror gedraaid. Zelfs een backup service geinstalleerd (cobian backup) en een harde schijf zelfs in de meterkast gezet. Enige nadeel is dat het soms qua upload wat langzaam is (hangt veelal van je eigen internet verbinding af), maar qua veiligheid is het supergoed.

    Ik ben nu sinds een paar maanden over op cloud backup van mijnfotobackup.nl Die werken samen met livedrive tegen gunstige tarieven. Er zijn wel meerdere backup diensten, maar die werken vaak met een storage limiet. Als je een paar honderd gig aan foto’s wilt plaatsen dan ga je al snel flink betalen. Bij hun heb je geen limiet. Ik ben wel een week of wat bezig geweest alles up te loaden, maar als het eenmaal staat dan is het eenvoudig. Je geeft een map aan welke je wilt monitoren. Wordt er een plaat ingezet, dan upload ie hem automatisch. Grote bestanden duurt wel ff natuurlijk. Ik heb in ieder geval mijn schijven de deur uit gedaan.

    groeten
    Richard

  24. Je moet zeker op verschillende media backuppen. Omdat CDROM’s en DVD’s zo goed als onbruikbaar en vooral onbetrouwbaar zijn als backup kies ik voor 2 ext HD en cloud :)
    http://www.egregius.be/2012/my-paranoia-backup-plan/

  25. Beste,

    Heb je ook eens gekeken naar “folderwatch” voor je mac.
    Ik heb dat programma al enige jaren in gebruik.

    Je kan mappen pairen, die kan je vervolgens middels wat instellingen zo opbouwen dat hij realtime bestanden opslaat.

    Voorbeeld:
    Map fotos op imac wil ik opslaan op mijn externe hd en mijn dropbox en copy.com account
    Ik maak 3 paren van fotos naar 1) ext hd, 2) dropbox en 3) copy.com
    Als ik fotos importeer in lightroom worden deze in een submap geplaatst in fotos. Vervolgens gaat folderwatch aan de slag. Die slaat ze nu ook op de andere 3 plekken op.

    Je hebt een functie om te kuken of bestanden die niet meer voorkomen op de source ook weggehaald moeten worden op de destination plekken.

    Zo houdt je alles schooen netjes.