Tijd voor een nieuwe poll, deze keer de vraag of je in RAW formaat fotografeert? Mijn camera staat standaard op RAW ingesteld, de nadelen van het relatief meer tijd moeten steken in het bewerken en de extra ruimte die RAW foto’s innemen op de harde schijf, wegen voor mij niet op tegen de voordelen van het achteraf nog kunnen corrigeren van witbalans of de belichting aan te passen zonder direct in fotokwaliteit te hoeven inleveren.
[poll id=”6″]
De vorige stemming ging over de onderwerpen die je voornamelijk fotografeert. In deze poll was het mogelijk om maximaal drie antwoorden te geven, het eindtotaal is dus niet 100%. Veruit het meest populair was het fotograferen van landschappen, 52% van de stemmen ging hier naar toe. Op een redelijke afstand het fotograferen van mensen / het maken van portretten (33%), het fotograferen op vakantie (29%) en het fotograferen van dieren (26%). Macrofotografie wordt ook nog vaak gedaan, 23% van de stemmen. Alle resultaten zijn hier te vinden.
“… de nadelen van het relatief meer tijd moeten steken in het bewerken en de extra ruimte die RAW foto’s innemen op de harde schijf…”
Als je goede foto’s maakt kost het bewerken van RAW net zoveel of minder tijd als een JPEG. Het corrigeren van een een JPEG kost meestal meer tijd omdat hier andere programma’s of tools voor gebruikt (moeten)worden.
Ruimte op harddisk: Opslag is goedkoop. Een 1 TB harddisk is al te krijgen voor 100 Euro. Dus ook dit argument vind ik zwak.
Als je eens in je fotografisch leven een fout hebt gemaakt, zoals het verkeerd instellen van je witbalans, en je moet dan proberen om dit in ongeveer 350 JPEG bestanden te corrigeren, schakel je graag over in RAW…
Het is een genot als je in je donkere kamer zit (Photoshop) en je kunt dan je lichte partijen iets doordrukken en je donkere partijen iets meer licht geven.
Bij deze dus mijn voorkeur: altijd fotograferen in RAW!
groeten,
Guus
Ik mis de keuze altijd RAW+JPEG. De meeste camera’s ondersteunen dat de foto zowel in RAW als (medium of lage kwaliteit) JPEG wordt opgeslagen.
Bij fotografie waarbij je snel resultaten moet doorsturen zoals in de journalistiek, kan dit een uitkomst zijn.
Groet
Louis