DigitaleFotografieTips.nl

3 reacties op “Sony maakt ook camera’s zonder spiegel”

 1. Beste Kenneth,
  Denk jij dat deze camera’s concurrenten worden van DLSR camera’s? Ik ben namelijk van plan een nieuwe camera te kopen en in eerste instantie dacht ik aan een DLSR camera. Is het met dit soort camera’s ook mogelijk de zelfde flexibiliteit en creatieve effecten te bereiken als met een DLSR? Want dat ze zo compact zijn spreekt mij wel aan, maar het lijkt me sterk dat deze camera alle voordelen van een DLSR heeft en ook nog compacter is of heb ik dat mis?

  Mvg, Fons

  1. Hoi Fons, ik denk dat het op dit moment nog niet het geval is, maar in de toekomst zou het kunnen. Deze camera’s zijn op dit moment gericht op overstappers van point en shoot camera’s en bieden een tussenstap tussen compact en volledige spiegelreflexcamera’s (hoewel je met de NEX niet echt een lenssysteem voor Sony’s Alpha reeks op kunt bouwen met de afwijkende mount). Het is een populaire categorie aan het worden voor fotografen die niet altijd met een zware camera en lens op stap willen en iets willen waarmee toch een goede beeldkwaliteit kan worden verkregen.

   De NEX camera’s hebben een beperkte hoeveelheid knoppen aan de buitenkant (drie), waardoor je veel instellingen moet wijzigen via het menu, dat kan lastig zijn voor belichtingscompensatie aanpassingen. Ook is het aantal beschikbare lenzen nu beperkt.

   Ik ben wel benieuwd hoe de camera’s in de hand voelen met de grotere lenzen en ik heb nog weinig reacties gelezen over de focussnelheid. Eerste reacties over beeldkwaliteit en prestaties met hoge ISO waarden zien er goed uit. Zeker een categorie om in de gaten te houden en een optie als je op zoek bent naar een eenvoudig te bedienen camera met een goede beeldkwaliteit.

 2. Kenneth,
  Deze Sony’s zijn geen EVIL camera’s, want ze hebben geen electronic viewfinder. Misschien ooit als accessoire, maar het is niet zoals de Pana G1.
  Verder is de Samsung (aannemend dat je het over de NX hebt) geen MFT camera.
  Joost