DigitaleFotografieTips.nl

64 reacties op “Lichtgevoeligheid (ISO), een vergeten camera instelling”

  1. Heel duidelijk uitgelegd! Ben mezelf sinds kort een beetje aan het verdiepen in de kretologie van de digitale fotografie maar heb nog nergens zo’n duidelijk verhaal gelezen, bedankt hiervoor.

  2. thanks voor de informatie, zeer gebruiksvriendelijk uitgelegd! TOP!

  3. Goed en duidelijk, bedankt.

  4. Heb mijn kennis weer eens opgehaald met deze duidelijke uitleg.
    Dank je wel

  5. Hi;
    Ik heb een vraagje over de minimale sluitertijd.
    Het ezelsbruggetje luid 1/mm.
    Zelf heb ik pas een canon A720 IS gekocht.
    Op de lens staat 6x IS, 5,8/34.8mm en 1 2.8/4.8
    Hoe moet ik nu dit regeltje toepassen, is dit afhankelijk van hoeveel keer ik inzoom of moet ik 1-34.8 aanhouden als minimale sluitertijd=
    Vr. groet Kees

  6. dank voor de uitleg en complimenten voor alle info op de site. ik maakte vroeger vaak foto’s van muziekartiesten bij beschikbaar licht (theaterlicht). bijv op north sea jazz. dat was nog analoog; ik werkte toen met fuji 1600 asa kleurenfilms. dat gaf goede resultaten, de korrel stoorde niet zo.ik wil dit nu digitaal gaan oppakken.
    vraag: wat raad je aan bij digitale fotografie wat asa instelling betreft voor dit doel. geeft 1600 of 3200 asa teveel ruis? is dan een goede sensor die je alleen bij SRL’s aantreft een vereiste? nog andere tips wellicht?

    groet, Jules. haarlem

  7. Ik ben zeer anthousiast met het vinden van deze site. Alle omshrijvingen en afbeeldingen geven veel duidelijkheid.
    Dat geeft mij weer meer inspiratie te fotograferen en dingen uit te proberen. Bedankt!

    groeten, Wim . Lelystad

  8. Bedankt voor je uitleg. je hebt het heel duidelijk uitgelegt.
    met deze uitleg ben ik heel wat weizer.
    groetjes Maurizio

  9. Hoi Kenneth,

    sinds een week of 2 ben ik overgestapt naar een canon 450D. dankzij je ontzettend interessante site heb ik al heel veel geleerd over de basis van het fotograferen. ik heb nu een vraag over de instelling van de ISO waardes.

    aangezien ik nog practisch volledig leek ben, fotografeer ik veel in stand P. ook ben ik wat aan het experimenteren met het diafragma. nu valt mij op dat mijn camera (met ISO waarde AUTO) heel vaak een hoge waarde gebruikt, terwijl ik in meerdere van je artikelen lees dat je bij voldoende licht juist lage ISO waardes moet gebruiken. weet jij waarom de camera dit doet en of het beter is deze waarde bij iedere foto handmatig in te stellen?

    met vriendelijke groet, Coen

  10. Hoi Coen, inderdaad, hoe lager de ISO waarde, hoe minder digitale ruis er in de foto te zien is. Voor een Canon camera is de standaardwaarde 100, voor een Nikon camera 200.

    Ik vermoed dat de auto ISO functie aan staat in de P modus van de 450D (heb ik zelf nooit in handen gehad, dus ik weet niet zeker of je die in P uit kunt zetten), de 450D had de eerste toepassing ervan en kiest in de meeste gevallen ISO 400 en soms ook nog ISO 800. Het is een handige functie als de lichtomstandigheden langzaam afnemen en je uit de hand wilt blijven fotograferen, maar midden op de dag bij voldoende licht heeft het geen zin, zeker niet als daardoor bijvoorbeeld de sluitertijd 1/1000s wordt.

    Probeer standaard op ISO 100 te fotograferen en deze alleen te wijzigen als je met het gekozen diafragma niet een voldoende snelle sluitertijd kunt halen om een scherp resultaat te krijgen (1/focale lengte van de lens, bijvoorbeeld 1/50s is minimaal nodig voor een 50mm lens, 1/100s als je op 100mm fotografeert met een 28-135mm lens, etc.).

    Een goede stap kan zijn om naar de Av stand (diafragma voorkeur) of Tv (sluitertijd voorkeur) over te stappen, je maakt dan een keuze voor één van de instellingen van de belichtingsdriehoek en de camera zoekt dan zelf de andere instellingen er bij om een correcte belichting te krijgen. Zorg dan wel dat je bij de ISO instelling ISO 100 kiest en niet ISO AUTO.

  11. Vraagje,
    Ik ben een beginneling op foto gebied.
    Hoe kan ik mijn Mets filtser goed afregelen op mijn canon d400.
    Daar ik binnenkort veel binnen opnamens moet maken
    werk met een canon 17-85 lens

    Groetjes

    R.Bekker

  12. Heel erg bedankt voor je duidelijke uitleg! Ik begin net met fotograferen en vind het heel erg leuk. Maar ik moet alle grondbeginselen nog wel leren natuurlijk! Keibedankt!

    Mvg. Jackie

  13. Allereerst mijn dank voor deze zéér informatieve en prettig leesbare site. Ideaal als je zoals ik net je eerste digitale spiegelreflex gekocht hebt.

    Eén kleine opmerking: ISO werd allang in de analoge fotografie gebruikt als vervanger van de term ASA, deze term hangt niet samen met digitale fotografie.

  14. goede uitleg! heel duidelijk in jip en janneke taal verteld. ik ben weer eens stuk wijzer geworden en kan meer uit mijn canon 1000D halen. thanks!

  15. Goed verhaal. De getallen zijn een beetje ouderwets. Ik maak regelmatig foto’s op iso waarde 6400 waarbij nauwelijks ruis te zien is. Dat geeft me de mogelijkheid om in moeilijke omstandigheden ook nog mooie foto’s te maken. De betere moderne camera kan met iso waardes tot 6400 behoorlijke ruisarme fotos maken.

    1. Tja, dat is nogal relatief Gerben ;)
      Mijn D5000 kan tot ISO800 zo goed als ruisvrij presteren. Daarna komt de ruis toch wel steeds zichtbaarder. Maar ISO6400 zegt vrijwel niets als je niet weet wat voor camera er gebruikt wordt ;) De D3 van Nikon is daarin een van de toppers en is op 6400 ruisvrij. Maar dat zegt niet dat elke camera dezelfde prestaties heeft. Ruisarm is daarbij ook nog een behoorlijk subjectief begrip ;)

      Kortom, enkel met een vergelijking is te zeggen of een sensor op hoge ISO’s goed presteert.

      Verder is dit artikel inderdaad wat verouderd maar het principe blijft hetzelfde. Hoe hoger je de ISO waarde gebruikt, des te groter de kans op ruis. De getallen die er dan bij staan maken niet zo heel veel uit ;)

  16. Ben mezelf wat aan het verdiepen in de fotografie. Heb veel sites gelezen, afgedrukt, …
    Maar dit is zeker weten de beste die ik gelezen heb! Alles netjes geordend, goed uitgelgd. Bedankt hiervoor!

  17. Hoi,
    Indien ik op een te hoge iso-waarde fotos heb getrokken, weet u een middel of programma dat de ruis kan verminderen?
    Bedankt

  18. Ik gebruik soms Iphoto (mac) om ruis te filteren. Ik ben daar wel heel terughoudend mee want foto’s worden wat vlakker en wolliger daardoor.

  19. Hej,

    Bedankt voor de info.
    Ik volg nog niet precies 1/mm (over de gekozen iso e.d.).
    Zou je dat even kunnen uitleggen?
    Ik ben sinds kort aan het leren fotograferen (door veel te doen) en gebruik hiervoor een Sony Alpha 390.
    Mooi cameraatje dat op auto functie pracht foto’s schiet, maar zodra ik overschakel op a/p/m/s dan schiet de kwaliteit de grond in.
    Ik ben bang dat dat vooral door mijzelf kom.
    Ik heb ook veel ruis bij iso 400, als ik in een presentatie lokaal zit.
    Ik richt dan mijn camera op de gene die aan het presenteren is, en zorg daarbij dat er zoveel mogelijk licht vanaf de beamer in mijn lens valt.
    Dat geeft wel wat betere foto’s, maar liever leer ik even hoe ik met de diafragma, 1/mm, iso e.d. om moet springen.
    Zou je maar een kleine hand in willen geven?

    Alvast bedankt!

    Groetjes, John

  20. Ik heb pas een Canon EOS 550 D gekocht.
    Maar ken er niks van. Leg me eens simpel uit hoe ik mooie lichte foto`s kan maken in een donkere ruimte.

  21. Voor mijn verjaardag een echte 1e spiegelreflex gekregen,canon 600D,dus nu heel veel lezen en ben zeer blij met deze lessen.
    Nu ga ik stoeien om met verschillende ISO waarden dezelfde foto te maken,maar helaas kan ik niet op de foto zien met welke waarde die genomen is wat ik jammer vind,houd dat in dat ik maar alle foto’s moet laten staan en thuis te bekijken ?

    1. @Ingrid, als je wil weten wat de instellingen zijn van de gemaakte foto’s, druk je op het knopje om uw foto’s weer te geven, en dan een paar maal op het knopje info, na 2 x drukken zie je alle gegevens hoe de instellingen waren. alle op mijn canon 5DII, en dat zal niet veel verschillen met uw toestel.

  22. Geweldig deze snelle reactie en ik ben er blij mee,ik heb het gezien.
    Dank roysfoto.

    Ik lees mij suf in de hele materie van Diafragma en verdere instellingen en moet zeggen dat deze site echt een verademing is voor een leek als ik,vrees alleen dat het lang duurt voor ik het onder de knie heb maar ga heel veel proberen.
    Wijze lessen zijn echt nodig voor mij,dank

    Gr Ingrid F

  23. Wat een handige website en leerzame artikelen, bedankt!
    Ik heb sinds kort een Canon 600d en ben voornamelijk nu eerst allerlei notities aan het maken zodat ik daarna kan gaan oefenen.

    Nogmaals bedankt voor de heldere duidelijke uitleg.

  24. Superfijne uitleg. Zojuist Panasonic Lumix TZ30 gekocht. Ben net begonnen met fotograferen en wilde een handzame camera.
    Was aan het inlezen op diafragma en sluitertijden. Dit is het een duidelijk verhaal!

    Ga gelijk de ISO-waarden naar beneden bijstellen… Staat nu op 3200.