DigitaleFotografieTips.nl

37 reacties op “Lange sluitertijden met ND Filters”

 1. Leuk artikel Kenneth :)

  Ik zit er al een tijdje over te denken om inderdaad ND filters te gaan gebruiken. LEE is een schitterend merk maar zoals je zegt inderdaad erg duur. Cokin wordt voor mij de grote kanshebber en na me al wat verdiept te hebben is dit artikel nog weer een leuke opfriscursus ;)

 2. Beste Kenneth,

  Prachtige foto’s ! Ik ga me nu zeker oriënteren op dit soort filters.

  groeten
  Richard Bremer

 3. Kenneth bedankt voor je artikelen die mijn creativiteit stimuleren!

  Ik vroeg me af hoe de kwaliteit van de zgn. Fader-filters (LCW) is.
  Het lijkt me makkelijk met één filter te werken i.p.v. een set ND-filters, of moet ik aannemen dat het een polarisatie systeem is?

  1. Ik gebruik de fader filters van LCW al een tijdje en het bevalt erg goed en is gemakkelijk in gebruik. De filters zijn iets groter dan je filter diameter zodat er geen vignetting optreed.

   Het nadeel is dan ook dat de zonnekap er dan soms ook niet meer op past. Maar dat probleem heb je bij cokin of lee filter houders ook.

 4. Wauw!
  Voor mij een beetje te ver weg nog maar wat een prachtige resultaten kun je hier mee krijgen!

 5. Had enkele dagen geleden van mijn zoon (werkt in een bekende Antwerpse fotowinkel) juist hetzelfde gehoord. Filter ligt klaar in de winkel. Nu nog er mee leren werken!
  Bedankt voor de uitleg die komt nu schitterend van pas.

 6. Hoi Kenneth,

  Wat een geweldig artikel. Van het weekeinde de Cokin houder en een grijsverloopfilter gekocht. Wil daar over 2 wk. op Texel mee gaan experimenteren. Heel erg bedankt.

  Groet,
  Nicole

 7. Dank voor de info, ik heb een verstelbaar ND filter gekocht en vond het tabelletje heel erg handig als hulpmiddel.

 8. Kijk Kenneth, je komt weer precies op tijd met je artikel. Ik was al aan het rondneuzen voor zo’n filter. In mijn tijd heette die filters nog gewoon grijsfilter (tijd van de Batavieren ;-))

 9. Ik heb mij van de zomer suf zitten piekeren om een waterrad draaiend in beeld te krijgen. Er was veel te veel licht. Ik zou na dit artikel bijna in de auto stappen om in Zuid Frankrijk dat waterrad nogmaals vast te leggen. Mooi artikel weer, dank je wel.

 10. Hoi Kenneth,

  Net met veel plezier je artikels gelezen over de diverse mogelijkheden met filters. Op dit moment gaat mijn eerste voorkeur uit naar de aanschaf van een polarisatiefilter.

  Klopt het als ik zeg dat je een polarisatiefilter ook goed kan gebruiken bij het maken van foto’s met lange sluitertijd (voor bijv. beweging van water te fotgraferen) vanwege het feit dat deze ook minder licht doorlaten?

 11. Kenneth,
  in navolging op je artikel over ND filters heb ik een vraag over voorzet filters om macro opname’s te kunnen maken. Deze zullen niet de kwaliteit halen van een macro objectief maar zijn, voor mij althans, een goedkoop alternatief. Heb je hier tips over?
  Gr. Peter

 12. Beste Kenneth,
  je had me al eerder geinspireerd met een artikel over grijsfilters en halfgrijsfilters en ben er mee aan de slag gegaan. Ik heb een ND1.8 (6stops) filter gekocht en tevens ook een tweetal halfgrijsfilters (ND 2 + ND4 van Cokin).
  Echter het lukt niet om extreem lange sluitertijden te krijgen, iets dat zeker toch met een ND1.8 zou moeten lukken. Lage iso, klein diafragma: resultaat hoogstens 6 seconden sluitertijd (zelfs met de halfgrijsfilter erbij).
  Moet zeggen dat de foto’s die ik gemaakt heb prachtig zijn, maar een langere sluitertijd zou haalbaar moeten zijn toch?

  Daarnaast heb ik de rode zweem (door hoge transmissie in het rode gebied achter de 650Nm) die je krijgt bij een 6stops filter ervaren, geeft een beste goeie sfeer maar dit moet toch ook zonder een uv blokkerende filter op te lossen zijn?

  groeten Rik Kranenborg

 13. Hoy Kenneth,

  Ik heb met plezier je artikelen gelezen, wat een mooie site.

  Had ik veel eerder moeten ontdekken,maar ja beter laat dan nooit.
  Ik fotografeer met een alpha en gebruik daar minolta lenzen uit de jaren 80 op. “nadeel” is dat het voorste element draait bij het focussen,dat is altijd een gedoe als ik een pola gebruik, en je even snel moet .
  De vraag is kan daar ook een filterhouder op, en kan ik de houder dan eenvoudig recht zetten.

  vr.gr.

  gerry.

 14. Hoi Kenneth

  Heel mooi artikel en lekker duidelijk
  Ik ben van plan om het filtersysteem van Cokin te bestellen
  Is dit voor de beginner een mooi systeem ?
  Ik heb een nikon D90 met een tokina 12-24 lens
  Zou je mij kunnen adviseren
  Groetjes Marina

 15. @ Marina

  Het filtersysteem van Cokin werkt erg goed samen met de 12-24 Tokina lens. Ik heb beide in combinatie met ND grad filters van Cokin. Ik zou wel willen aanraden de Cokin Z filter houder Pro te nemen, deze is wat groter waardoor je bij de tokina 12-24 geen last hebt van vignetting behalve bij de voorste filterhouder plaats bij 12mm groothoek.

  Wees er wel bewust van dat de Cokin fabriek bijna failliet is en je dus in de toekomst misschien moeilijker filters kunt aanschaffen.

 16. Hoi

  Bedankt voor jullie reactie
  Het P systeem kun je nog overal verkrijgen maar het Z systeem niet dus ik wacht maar even af wat tokina gaat doen
  Bedankt voor de informatie

  Groetjes Marina

 17. Ik had eerst verstelbare ND filter(tot 10 stops) maar kwam erachter dat ik rare blokken in mijn foto’s kreeg en bij groothoek maar tot 4 stops kon werken, en 6 stops met tele, eigenlijk waardeloos dus, nu gewoon vaste 77 mm 10 stops B&W gekocht ben benieuwd naar de results. Die rare blokkn komt omdat en verstelbre ND filter eigenlijk 2 polarisatiefilters zijn dus waarme je het licht wegdraait. onbruikbaar voor mij.

 18. Aan te raden bij lange sluitertijden op statief is een heel eenvoudig kabeltje met afstandsbediening, prijs ca 10 euro, groet Rien

 19. Hallo Kenneth,

  een erg mooi en interessant artikel (samen met het grijsverloopfilter artikel).
  Ik ben een beginnend fotograaf en zou graag wat informatie ontvangen.
  Heb vorig jaar een Nikon D3100 + nikkor 18 – 55 + tamron 70 – 300 gekocht. dit bevalt me goed.
  Nu wil ik ook deze filters kopen. Is dit verstandig voor een instapcamera + eenvoudige lenzen?

  Groeten Jeroen

 20. Interessant onderwerp.
  Ik als leek heb echter een vraag. Als men een ND grijsfilter b.v. een Lee 0.6 ND plaatst voor de lens moet men een paar stappen opwaarderen.
  Is dit alleen het diafragma en /of de sluitertijd of beiden?
  Hoe kom je daar achter?

 21. Hallo,

  Ik heb deze vraag al aan veel personen gevraagd maar ik krijg van iedereen een ander antwoord. Ik heb al een ND 0.9 van Lee. Maar ik wilde me nu graag een Lee grijsverloopfilter aanschaffen. Maar ik kom er niet echt uit. Ik wil hem vooral gaan gebruiken bij berglandschappen en dus geen rechte horizon.
  Ik gebruik een Nikon D5100 een small frame dus ik ben er nog maar een 2 jaartjes mee bezig. En je moet nu éénmaal klein beginnen.
  Ik gebruik voornamelijk mijn Tokina 11 – 16mm f/2.8 lens.

  Nu ben ik op het internet al tegengekomen dat je best bij small frame hard ND filters gebruikt. Maar bij ultra groothoekobjectieven dan weer soft ND filters gebruikt. Ik kan er dus niet echt meer aan uit. Ik zie het niet meteen zitten om beide soft en hard aan te schaffen. Wil er dan ook wel een tijdje mee kunnen oefenen voor ik een nieuwe filter zou aanschaffen.
  Wie kan me helpen?

  Groetjes
  Kasper

 22. Klopt wat je schrijft over hard en soft, maar vergeet niet dat je per situatie je gebruikte filter op aanpast. En wat je zelf het pretigste vind werken

  Ik gebruik zelf een FF (full Frame) camera en wissel af tussen hard en soft. Merk wel dat ik het meeste de hard 0.6 en 0.9 gebruik.