DigitaleFotografieTips.nl

34 reacties op “Camera in water gevallen, wat te doen”

 1. Je kunt ook een aparte verzekering voor je foto uitrusting overwegen. Kost iets meer, maar de dekking daarvan gaat dan ook veel verder.
  De verzekering die ik heb zou in dit geval, als camera en/of lens echt kapot waren geweest, deze volledig hebben vergoed.
  Want zoals je ziet, het kan maar zo gebeuren …

 2. Interessant artikel… leuk en boeiend geschreven! (Zoals we van je gewend zijn…)
  Altijd handig om te weten.
  En weet je?
  Als de camera helemaal kapot was geweest, hadden “wij allemaal” een paar euro gedoneerd en kon je weer een nieuwe kopen.
  Want jij zonder camera, dat dupeert ons allemaal!!

 3. Bedankt voor je openhartige en leerzame verhaal. Je bent echt niet de enige die dit is overkomen. Veel voorkomend: ipad in broekzak valt in de wc. Nu kan ik de kinderen adviseren wat ze meteen moeten doen en laten.

 4. Beste Kenneth Verburg,

  Heb met veel genoegen weer uw tekst gelezen. Instructief, sowieso.

  Het doet me goed, dat er zoveel liefde en zorg uit spreekt voor de apparatuur (alsof het om zieke of terminale mensen gaat). Die liefde voor de hardware vind je niet bij alle fotografen.

  Prachtige foto’s. Chapeau!

  Vriendelijke groet,

  Hans Hoenselaars

 5. Hi Kenneth,

  Jee, wat een verhaal.. ik moest (ondanks dat ik eigenlijk geen tijd had) je verhaal aflezen, je schrijft ook nog eens prachtig! Het zou mij ook zo kunnen overkomen. Ik heb mijn 24-70 (op body 5d) al 2x laten vallen, ring is nog steeds gedeukt, maar doet het nog. Superstom, rits van fototas niet dichtgedaan en toch tas opgepakt om snel naar andere locatie voor een shoot te lopen. Altijd ritsen dicht dus (geldt voor mij iig! ;-) )

  Supertips over het NIET inschakelen van de camera om te checken of deze het nog doet.

  Ik geniet enorm van je Ansel Adams style fotografie van deze trip, dank dank voor de altijd fijne tips&tekst!

 6. Een spijtig voorval maar een heel goede les voor ons allemaal. De foto’s zijn inderdaad prachtig en die tweede body is ineens een feit.

  Groetjes
  Chris Janssens

 7. Ook mij is het me overkomen op Helgoland, voor vertrek ook afgevraagd een tweede body aan te schaffen maar niet gedaan uit financiële redenen. mijn camera stond op statief vrij hoog opgesteld, draaide me om voor een filter te kunnen pakken, oeps een windvlaag en daar ging de camera voor over gelukkig in het gras en de zonnekap heeft de schade kunnen beperken. wel zo nu en dan error 99 bleek een palletje van flitser te blijven hangen zodat de camera denkt dat er een flitser gemonteerd is. Dit gebeurd alleen bij een ander, ja ja, dus niet.
  De leer is blijft Allert en mogelijk verzwaar je statief of zet de poten wijder uit elkaar. Ook ik heb geleerd bij een verre foto reis altijd een tweede body en het voordeel is tevens in gebruik minder lenzen wisselen. Conclusie bereid je goed voor op onbedachte situaties om teleurstellingen te voorkomen, een foto reis gaat altijd met veel geld gepaard.

 8. Hallo Kenneth,

  Een verhaal uit het hart gegrepen. Mij is ongeveer hetzelfde overkomen: ik had een Pentax K-7 gekocht en op de tweede avond ging ik in mijn achtertuin foto’s maken. Ik zette de camera op statief vlak naast de vijver. Ik draaide me even om en hoorde een plons. Je kent inmiddels het bijbehorende gevoel…
  Hoewel de K-7 en bijbehorende lens regendicht zijn, was dit wel wat veel van het goede. Ook mijn camera heeft max drie seconden in het water gelegen. Meteen hetzelfde gedaan als jij gedaan hebt, en de boel op de verwarming drie dagen te drogen gelegd. Daarna deed alles het weer, maar er zaten wel opgedroogde spatjes op aan de binnenkant van het lcd-scherm. Wat er dieper in de camera nog zat wist ik natuurlijk niet.

  Bij de fotowinkel hebben ze contact opgenomen met de importeur. Daar zeiden ze dat vocht op langere termijn toch effect heeft. De kans bestond dat na verloop van tijd (kon twee jaar zijn) door corrosie toch klachten zouden optreden.

  Gelukkig (!) had ik de camera met een creditkaart betaald en was hij verzekerd. Ik heb daar het verhaal uitgelegd en kreeg toen geld voor een nieuwe camera. De oude moest ik uiteraard inleveren, dus ik zal nooit weten of de klachten ook inderdaad opgetreden zijn.

  Ook ik ben in de buurt van water een stuk voorzichtiger geworden :-)

 9. Wat ik altijd doe is de camera pas op het moment dat ik helemaal klaar ben op het statief zetten. Komt door een verhaald van een bevriend fotograaf die altijd zijn camera op statief over zijn schouder met zich meedroeg en op een gegeven moment een harde knal hoorde, waarschijnlijk de camera niet goed vast gezet, maar de schade was bij hem enorm. Ik heb ook altijd het hengsel om mijn nek ook al staat hij op statief…
  Echter ook ik heb een ongelukje gehad, gaan fotograferen bij een Viescheid in Zuid-Duitsland, ik wilde eigenlijk de stress van de koeien vastleggen dus ben eigenlijk op een hele verkeerde plek gaan staan, echt midden tussen de gestreste koeien… met het gevolg dat ik er eentje zag aan komen stormen in paniek en ik begon te rennen, helaas, ze raakte me in mijn rug waardoor ik languit in de koeienstront terecht kwam, mijn 18-200 kon ik van de binnenkant bekijken aangezien de buitenkant was los geschoten en mijn hele camera inclusief ik zaten onder…
  Aangezien ik lichamelijk niet direct iets mankeerde ben ik op een veilige plek even mijn camera gaan bekijken. Eerst grof schoongemaakt en maar in mijn tas gestopt. Later, na een bad en schone kleding, heb ik de ellende aanschouwt. Tot mijn grote verbazing viel het allemaal wel mee!
  Camera schoon gemaakt en voorzichtig de open lens afgekoppeld. Lens bekeken en kennelijk was er niks kapot, door de klap was hij alleen uit zijn behuizing geschoten. Schoongemaakt en terug geklikt, weer op de camera gezet en pew…. hij deed het nog en doet het nog steeds.
  Vervolgens toch wel een paar weken last gehad van nek en rug. Ik heb echt geluk gehad!

 10. Hoi Kenneth,

  Je verhaal doet me denken aan een filmpje wat ik recent tegenkwam: http://vimeo.com/32936783

  Ik denk overigens dat dit de nachtmerrie is van elke fotograaf.
  Om die die reden blijf ik dan ook altijd binnen reikwijdte van mijn statief of houd ik de camerariem vast.

  Ik wordt niet goed bij de gedachte dat deze een keer zou vallen (al gaat dit vast een keer gebeuren :().

 11. Hallo Kenneth

  In 2010 gleed ik uit in de sneeuw, maar ik had net de riem over mijn hoofd afgedaan omdat ik vlakbij de auto was en weg zou gaan.
  Ik stapte op een liggende boomstam en viel er weer vanaf.
  Om mijn val op te vangen deed ik mijn armen en handen naar voren en liet daarbij mijn camera los. Pentax K20D met Pentax 55-300mm, Batterijgrip en Polarisatiefilter.
  Batterijgrip was gescheurd en het filter was aan de buitenrand gekrast en gedeukt. Het filter was verder in orde.
  Dit kwam omdat ik alleen filters gebruik van Hoya met HD glas, dit is vele malen sterker dan van een gewoon filter.
  De schade is vergoed via mijn inboedelverzekering.
  Je mag nl. 10% van je inboedel buitenshuis hebben.
  De filters zijn wel duurder, maar ook kras bestendig en meer licht-doorlatend.
  Groet Marinus
  .

 12. Hoi Kenneth,
  ik heb zitten lezen alsof het een spannend verhaal was, gelukkig met een happy end :-) Wel blij dat ik het gelezen heb want ik weet niet of ik hetzelfde had gedaan (idd is de verleiding groot om meteen te kijken of ie t nog doet) Hartelijk bedankt voor het delen dus!

 13. Hallo Kenneth,

  Je schrijft: alles van de camera afgehaald en cameradop er op.
  Is dat nou wel zo slim geweest?
  Alles draait om het zo snel mogelijk verdampen van het vocht
  uit het inwendige van de camera.
  En met die dop er op ga je het juist afsluiten.

  Groet, Ed.

 14. Wat Kenneth schrijft, bedacht ik ook meteen.
  Ik heb altijd de camerariem om mijn nek als mijn Canon op statief staat, maar nietemin ben ik er van overtuigd dat het ook mij kan overkomen. Even lens wisselen terwjl de camea op statief staat, en…..

 15. Hier is een geweldige uitleg over het opstellen van je statief.

  http://www.manfrotto.com/Service/How+To+Lessons/Tripods+%26+Telephotos/Tripods+%26+Telephotos/3670825

  Voorkomen is beter dan genezen.

  Veel sterkte allemaal

  Wim

 16. Kenneth,

  In de tijd dat ik nog aan onderwaterfotografie deed had ik altijd een flesje gedenaturiseerde alcohol van tenminste 90 % bij me. Indien je camera vol loopt ( vooral met zout water dat goed geleid ) is het zaak deze zo snel mogelijk open te maken en het ( zoute ) water te vervangen door alcohol. Alcohol verdrijft dan het water. Even omschudden en leeggieten, vervolgens drogen.
  Gelukkig heb ik dat voor mijn F2 nooit hoeven toepassen.
  Maar ik heb in die tijd wel van horen zeggen dat dit een goede remedie voor eerste hulp bij zo’n ongeluk is.

  Veel plezier met je nieuwe body.

 17. Hoi Kenneth,

  Bij mij is statief met camera en gloednieuw macro objectief ooit omgevallen, met flitser erop. Flitser schoot van flitsvoet af, gelukkig zonder die in zijn val mee te nemen. Alles werkt nog steeds naar behoren.

  Mijn Pentax K5 is spatwaterdicht en heeft ooit een hele dag voor me in de stromende regen gestaan. Hele dag er foto’s mee gemaakt en geen centje pijn. Het probleem zit hem in de waterdruk, dus bij onder water gaan lopen ze vol, ook al is het maar beperkt aantal centimeters.

  Ook ik fotografeer onder water en tegen zout water is naar mijn idee geen kruid gewassen, ook geen alcohol. Heb al een behoorlijk aantal volgelopen camera’s gezien en zout water brengt al heel snel onherstelbare schade aan. Printplaten zien er na een uur al uit alsof ze 2 jaar hebben liggen roesten.

  Fijn te horen dat het goed is afgelopen in ieder geval.

  Groet
  Edzo

 18. Beste Kenneth,
  Dat stukje over die rijst -maakt niet uit welke soort- deed mij eraan denken dat ik een aantal jaren geleden niet alleen wat droge, losse rijst onder in mijn lederen camera-tas had, maar ook losse thee.
  Losse thee-blaadjes nemen ook goed vocht op: bovendien goed verkrijgbaar in Engeland!
  Mijn vader had dat namelijk ook altijd om z’n film-apparatuur te beschermen in de tropen.
  Tegenwoordig heb ik een waterdichte (hoera) videocamera: ook handig.
  Hartelijke Groet,
  aeejnprt

 19. Hallo Kenneth,
  Met belangstelling las ik bovenstaand verhaal. Ondanks dat het erop lijkt dat er geen schade is zou ik toch het advies willen geven om deze schade wel te meleden bij de reisverzekering maar dan onder voorbehoud. Ikzelf heb dat ooit ook meegemaakt met ’n Nikon D70 en pas na ’n half jaar kwamen de problemen door het vocht en langzaam de contacten corrodeerden. Ik had niet meer gedacht aan dat probleem en nadat ik problemen kreeg werd de camera opgezonden naar het Nikon service Centre. Deze constateerden corrosie door vocht. Printplaten moesten toen vernieuwd worden met het bekende kostenplaatje.
  Suc6 met je camera!

 20. Je eerste reactie was alvast de goeie. Meteen de batterij eruit om geen kortsluitingen te veroorzaken. Nadien zou je best zo snel mogelijk de camera uit elkaar moeten halen en het vocht opdrogen met een haardroger.
  Het toestel laten drogen voor een kachel is geen slecht idee maar weet dat er nog steeds vocht op verschillende plaatsen in je camera kan zitten. Het is dit vocht dat op langere termijn toch nog schade kan veroorzaken. In jouw geval zou ik de camera alsnog naar een service center brengen en hen je verhaal vertellen. Die mensen kunnen je camera uit elkaar halen en ervoor zorgen dat alle vocht uit je camera verdwenen is.

 21. Hallo Kenneth,
  Dank voor je waardevolle tips voor het geval dat…
  Het is me anderhalf jaar geleden overkomen: ik stapte uit een (wankel) bootje, dat niet goed vastgemaakt was aan de wal. Gevolg: mijn rugzak met alle apparatuur (body, lenzen etc.) viel in het water. Helaas konden we de rugzak pas na ong. 45 seconden (het leek wel een uur!) uit het water vissen. De rugzak was al half gezonken. Gevolg: camera (canon 550d) vol water, aangekoppelde lens dito, battery pack vochtig, andere lenzen leken nog intact..Volgende dag naar de dealer, die zei dat ik alles wel weg kon gooien. Dat heb ik maar niet gedaan, gelukkig! De andere lenzen functioneren (na 3 dagen drogen) nog steeds prima, evenals de battery pack. Nieuwe body gekocht (nu canon 600d) met lens 18-135 mm, en claim bij verzekering ingediend. Kreeg gelukkig alles vergoed tegen nieuwwaarde! Een geluk bij een ongeluk! Maar ik kijk in het vervolg wel beter uit!

 22. Je hebt geluk gehad, waarschijnlijk omdat de camera in zoet water viel. Bij zeewater zou dat beslist anders geweest zjjn. Ik ben onderwaterfotograaf en heb (gelukkig niet persoonlijk) nogal eens te maken gehad met volgelopen onderwaterbehuizingen. In vrijwel alle gevallen moet de camera dan als verloren worden beschouwd.

 23. Beste kenneth,

  Bij wind kun je ook je statief verzwaren. Je bindt een touwtje om de plek waar de driepoot samenkomt. Aan dit touwtje bind je iets zwaars bijvoorbeeld een steen uit de omgeving. Die hangt dan loodrecht onder je camera vlak boven de grond en trekt als het waren het geheel naar beneden.

 24. Beste Kenneth,

  Tjonge, wat had je uiteindelijk toch nog geluk, dat alles het nog deed. Ik heb zelf al eens een camera afgeschreven door waterschade. Dat was welliswaar een compactcamera van al enkele jaren oud, maar een goed ding om ff snel een plaatje te schieten.

  Wat betreft verzekeren van je dure spullen!

  Ik heb daarmee ook een wat minder goede ervaring opgedaan waarvoor ik hier een ieder wil waarschuwen.
  Verzeker je spullen zo goedkoop mogelijk, en alleen voor de eerste twee jaar. Het is namelijk zo dat je al na een jaar maar de helft van de waarde terug krijgt bij schade. Zonder rekeningen te overleggen beur je zowieso niets. Je betaald jaarlijks een flink bedrag, en vaak worden de premies elk jaar hoger, maar wanneer het dan eens fout gaat krijg je niets terug. Tenzij je natuurlijk elk jaar een nieuwe camera koopt natuurlijk!
  Let dus goed op wat er in de polisvoorwaarden staat, en kijk elk jaar je verzekering na.

  Ik heb mijn les geleerd en ben nu op zoek naar een goede oplossing om mijn spullen te verzekeren.