Ties stelde me via e-mail de volgende vraag: “Ik heb sinds kort een digitale spiegelreflexcamera. De verkoper in de winkel vroeg of ik ook een UV-filter als bescherming van de lens wilde. Dat heb ik even aangehouden, om eerst eens op het internet te snuffelen. Maar de meningen zijn heel erg verdeeld! Sommigen zweren bij een UV-filter als bescherming; anderen zeggen juist extra lensflare en optische afwijkingen te krijgen door het filter, en gebruiken er dus geen.”
Het UV-filter heeft op zichzelf op de hoogte waarop wij leven en voor digitale sensoren niet zo veel zin. Het filter blokkeert namelijk UV licht, iets wat vooral hinderlijk is op foto’s genomen op film en op grote hoogte. Het filter helpt dan een blauwe kleurzweem te voorkomen. Onder of op zeeniveau is het effect van het filter beperkt.
Digitale sensoren zijn sowieso niet gevoelig voor UV. Maar het UV-filter wordt toch veel gebruikt op digitale camera’s en dan met name als bescherming van de lens. Het filter kan de eerste klap opvangen in plaats van het voorste glaselement van de lens. Beter een schade van een paar tientjes dan van honderden euro’s.
Nadeel van het UV-filter is dat het om relatief goedkoop glas gaat dat een extra buffer vormt voorop de lens, waarin het licht kans heeft heen en weer te kaatsen. Hierdoor neemt het contrast af en loop je een groter risico op lensflare bij schuin invallende lichtbronnen. Zeker als er stof of ander vuil op het filter zit. Een deel van de fotografen is daarnaast van mening dat je geen goedkoop stukje glas voor een lens die vele honderden euro’s heeft gekost moet steken, de camerafabrikanten hebben met dure coatings hun best gedaan een optimale beeldkwaliteit te leveren die je met een los filter negatief beïnvloedt. Als je het lensflare nadeel wegdenkt, dan zal het effect van het extra glas op de foto waarschijnlijk beperkt zijn, maar iedereen heeft hier zijn eigen gevoel bij.
Ik gebruik standaard altijd de zonnekap op de lens en hiermee heb ik tot nu toe alle klappen kunnen opvangen. Daarnaast helpt de zonnekap om lensflare te voorkomen en kan het contrast verbeteren. Het maakt mij niet uit of ik binnen of buiten fotografeer, overal kunnen lichtbronnen zijn die net verkeerd in de lens vallen waardoor er flare ontstaat en met de zonnekap help ik dat voorkomen. Ook de zonnekap vergt een investering, vaak is deze duurder dan een UV-filter, maar in mijn optiek wel een betere investering.
Dit is inderdaad een beetje een controversieel onderwerp en zoals je ziet – en zelf zegt – zijn er voor- en nadelen op te noemen. Wat de uiteindelijke keuze is hangt er van af hoeveel belang je hecht aan de beeldkwaliteit, de kwaliteit van je lenzen en de omstandigheden waarin je je bevindt waar het voorste element van de lens het te verduren zou kunnen krijgen.
hallo,
het is een bekende discussie op het web, maar een UV-filter heeft bij mij eens de eerste klap opgevangen toen ik op vakantie was en maar 1 lens bij me had. scheelt dus niet alleen veel geld, maar ik heb de rest van de vakantie nog lekker kunnen fotograferen. dat is natuurlijk ook wat waard. het verschil in kwaliteit in de foto vind ik minimaal.
groet,
Joost
Kenneth,
Je zegt in je artikel dat een zonnekap ook en flinke investering is in vergelijking met een UV filter. Nu leveren bij mijn weten alle fabrikanten behalve Canon gewoon een zonnekap bij het objectief. Naar mijn idee dus een kleine toevoeging aan het artikel waar je volgens mij (waarschijnlijk door je eigen gebruik van Canon) uit gaat van een Canon objectief.
Overigens gebruik ik nog geen UV-filters maar ga ik die waarschijnlijk wel aanschaffen ondanks dat ik ook standaard mijn zonnekap gebruik. Ondanks een goede verzekering speel ik het liever op zeker aangezien mijn objectieven in de natuur genoeg te verduren kunnen krijgen.
Ik denk dus ook dat je moet kijken naar wat je fotografeert en wat voor risico’s dat voor je apparatuur met zich mee brengt. Want zoals ze vaak is wat je aanschaft afhankelijk van wat je fotografeert.
Groeten,
Erik
Bij de meeste lenzen levert Canon gewoon een zonnekap bij.
Allen bij de (veel) duurdere L objectieven wordt de zonnekap standaard meegeleverd.
Vooral bij fotografie langs de kust is een UV filter erg zinvol.
Bij wind kan de zoute lucht behoorlijk wat aanslag veroorzaken.
En dan poets ik liever een filter schoon dan de lens zelf.
Er zijn speciale ringen te koop waarmee je het UV filter snel kunt verwijderen. Zo kun het filter als lensdop gebruiken. Het voordeel hiervan is dat als je echt snel een foto wilt maken niet eerste je lensdop hoeft te verwijderen omdat je er doorheen kunt fotograferen.
Dit vertelde de fotograaf van wie ik een Canon workshop kreeg.
groet.
Justin
Wat ook de moeite van vermelden waard is: een camera winkel heeft op een UV filter van 30 Euro ongeveer 15 Euro marge.
Met name bij de goedkopere winkels is dat ongeveer evenveel als de marge op de spiegelreflexcamera met kitlens…
Dan snap je gelijk de reden waarom ze die UV filters aanraden…
Dit jaar een lens gekocht en even nog geen UV filter.
Dagje naar o.a. Enkhuizen geweest. Daar moest ik even iets opzij voor een andere wandelaar en daarbij kwam de lens tegen een muurtjes aan. Resultaat …….. krasje op de lens.
Dus nadien toch maar even een UV filter gekocht!
Had u geen zonnekap op het objectief geschroefd? Dat had de schade volgens mij kunnen voorkomen.
Hallo,
Ikzelf heb met mijn vorige camera macrofoto’s willen nemen van een mierennest, opzich wel een uitdaging, maar wat bleek later?
Doordat ik zo dichtbij was gekomen, waren er heel gezellig mieren op mijn lens gaan wandelen, met als resultaat dat er allemaal sporen van het mierenzuur zijn achtergebleven die door de coating heen zijn gebeten….dag lens!!
Dus nu fotografeer ik altijd met een uv- filter (of ander filter) en ook zoveel mogelijk met de zonnekap erop.
Afgezien van het feit dat het een wijze les is, vind ik dit verhaal wel het meest bijzondere! Mierenzuur op je objectief, je verwacht het niet ha, ha!
Hallo,
Ik volg al een poosje de artikelen, helemaal geweldig. Nu heb ik een vraag over het filter op mijn camera.
Ik heb een Olympus E510 met een 14-42 mm lens met een uv filter en een 18-180mm lens met een sky filter. Wat is het verschil daarbij? Misschien kan iemand mij dat uitleggen.
Overigens heb ik ook eens gehoord dat je beter een zonnekap ter bescherming kunt hebben dan een filter, want als de camara zou vallen dat dean het glas van de filter de lens kan beschadigen.
Hallo Femme,
Het verschil tussen een uv filter en een sky filter is eigenlijk minimaal, alleen de sky filter geeft een wat warmere kleur weer.
En wat betreft de zonnekap….altijd gebruiken, behalve als je de ingebouwde flitser gebruikt, want dan krijg je een rare schaduwvlek op je foto.
Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord.
Met vriendelijke groet Eddy
p.s. nooit je camera laten stuiteren… ;-)
Dag Eddy,
Bedankt voor je snelle reactie.
Het is uiteraard niet de bedoeling hem te laten vallen, maar ja , je weet maar nooit.
groeten
Femmy
Lekker stug jullie uv blijven gebruiken mensen als je dit lekkerder laat voelen.
Ikzelf vind als geen echt doel heeft ik liever het geld wat ik uitspaar door geen uv f’aan te schaffen hiermee een goede clear filter te kunnen kopen.
Doet beter zijn werk als bescherming en voor de rest merk je er niks van plus glas is harder en sterker dan een uv filter.
Of nem liever dan een grijsverloopfilter die heeft nog gunstige invloed op je foto en houd ook vuil weg.
Gerrit
Hoezo ‘geen echt doel’ Gerrit? Voor wie, voor jou?
wie weet welke filter in moet hebben voor mijn canon eos 1100D
ik heb 2 lezen 18-55 mm en 75-300 mm
en welke filters raden jullie me aan
hoor het graag
Hoi Suus, volgens mij hebben beide lenzen dezelfde filtermaat van 58mm. Je controleert dit door vooraan je lens te kijken, zoek aan de zijkant naar het icoon van het rondje met de schuine streep erdoor, dit geeft de millimeter doorsnede voor het filter aan.
oke dank je kenneth
kun je me ook zeggen welke filter ik het beste kan nemen
ter bescherming van de lenzen
blijkbaar zijn er best veel soorten filters
hoor het graag
Beste Suus,
Volgens mij maak je een heel veel gemaakte denkfout.
M.i. heb je geen beschermend filter nodig! Immmers de frontlens is dik en bijzonder sterk. Je zou een kras op je frontlens kunnen krijgen, so what. Probeer eens met een filtstift en stevig dikke streek op je frontlens te schrijven en maak dan eens een foto. Super grote kans dat je deze stiftlijn niet op je foto terug ziet. Laatstaan een paar haarkrasjes op je frontlens.
Het nadeel van een filter is dat de door de professionals ontwikkelde coating van je objectief negatief wordt beinvloed. Dit is veel kwalijker dan een enkel haar krasje!
Bescherm je frontlens bijvoorkeur met je zonnekap!
En mocht je een krasje oplopen maak je er dan niet te druk over. Pas als je coating weg is en je resultaten op je foto ziet. Moet je me wel even melden. Je zou de eerste zijn.
Laat je niet gek maken door verkopers die graag UV-filters als bescherming verkopen omdat daar een hoge winstmarge op zit.
Je kan je geld beter investeren in betere objectieven.
Veel fotografeerplezier,
Alex.
hoi alex
dit is mijn keus dat ik een beschermfilter op mijn lenzen wil
het is geen verkoop praatje van de winkel ik wil dit zelf
ik vind dat een filter goedkoper is dan een nieuwe lens
ben al bij dat ik nu een camera kan kopen na lang sparen dus dan kies je denk ik wel voor een fliter ter bescherming
Sommige lens fabrikanten verkopen ook UV filters. De Olympus 12mm f/2 kun je zelfs als kitte kopen compleet met een Olympus UV filter. Als het nadelige effecten zou hebben op de optische prestaties van een objectief, dan zou het toch niet door de fabrikant zelf aangeboden worden?
Persoonlijk heb ik (buiten situaties met sterk direct tegenlicht of ’s avonds) nog nooit ook maar de minste aanwijzing gezien van degradatie van de beeldkwaliteit. Echt helemaal niks.
Beste Sam,
Dat zou je denken, maar laten we eerlijk zijn ook bedrijven als Olympus etc willen geld verdienen. Toen ik mijn 24-70 II ging ophalen net na de introductie kreeg ik de vraag wilt u er bescherm filter bij. Kreeg geen tijd om antwoord te geen en hij zij al. Dit moeten we altijd vragen, aangezien ze hier weer extra op verdienen. Dus simpel verdien model :D
Een UV filter kan nadelige gevolgen hebben, maar heeft dit niet in alle gevallen. Zelf aantal duurdere merken mogen testen. En ik merkte op objectieven als de 24-70 II en 70-200 II toch wel verschil zeker bij mindere licht omstandig heden. Tevens nam de scherpte iets af.
Maak tijdens het geven van de workshops helaas te vaak mee dat een UV filter de oorzaak is van diverse problemen. Scherpte etc. Als het werkt laten zitten. Heb je problemen… haal deze er af en test dan nog eens.
Glas op glas is niet altijd de beste optie. Zelf adviseer ik toch eerst een zonnekap en je spullen te verzekeren. (ieder zijn eigen mening)
Beste Suus,
Zelf gebruik ik het UV filter van Hoya. De UV-HD uitvoering.
Het glas is zo dun, dat het verschil met of zonder UV-filter niet te zien is. En het filter is volgens Hoya onbreekbaar.
http://www.youtube.com/watch?v=NgMsmSdwGQI&feature=related
Succes.
hoi jeffry
hier heb ik nou tenminste wat aan
dacht dat het niet moeilijk zou zijn om eventueel mijn vraag te beandwoorden welke filter ik het beste kan gebruiken voor mijn lenzen
mocht er wat gebeuren is een filter goedkoper om te vervangen dan een lens
dank je
Beste Suus,
Begrijp Alex niet verkeerd, hij wil allerminst je tegenwerken. Dat heeft hij nog nooit gedaan in zijn reacties, die zijn juist altijd erop gericht om de ander zo goed mogelijke foto’s te laten maken.
Wat ik hier lees is, met alle respect, wel een typisch blindstaren op de beschermende functie van een UV-filter.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat een zonnekap beter werk doet dan een filter.
Stel dat je filter beschadigt, wat doe je dan? Waarschijnlijk koop je dan een nieuw filter. En pats, daar gaan weer een paar tientjes. Terwijl je een zonnekap niet hoeft te vervangen als daar een krasje op zit toch?
Je redenatie is opzich niet verkeerd. Je koopt een goede camera en wil daar ook zuinig op zijn. En dat is prima, ik geef je groot gelijk!
De vraag is alleen waarvoor je dan een goede camera koopt. Koop je een duur toestel om die vervolgens te gaan beschermen met een slecht filter? Een spiegelreflex koop je naar mijn idee vanwege de kwaliteit en die moet je zo hoog mogelijk houden.
En die kwaliteit behoud je niet door er een filter voor te zetten. Meer glas voor de lens betekent altijd minder kwaliteit. En wat Alex terecht aanstipt is of je dat wilt?
Ik denk dat Alex je terecht de vraag stelt om te overwegen waarom je een UV-filter ter bescherming neemt. Er zijn immers ook alternatieven die beter werken. De enige vraag is daarbij of je daar zelf open voor stelt en het maximale uit je camera haalt.
Het kopen van een UV-filter is naar mijn idee een grote fout en een mislopen van de kwaliteit die de duurdere camera je bied.
Uiteindelijk blijft het je eigen keus om voor een filter te kiezen. Het is niet zo dat als je een vraag stelt dat je dan altijd het antwoord krijgt dat je wilt, zo zit dat simpelweg niet in elkaar ;) Ik ben van mening dat als je op het internet een vraag stelt, je ook open moet staan voor antwoord die net iets afwijken van de vraag die je stelt. Neem de informatie die je gratis krijgt uit de goede bedoeling van een ander ter harte, doe er je winst mee!
Hartelijke groet,
Erik
hoi erik
ik wil een filter puur om de lenzen te beschermen voor eventuele schaden aan de dure lenzen
ik wist niet dat een zonnekap ook baat heeft
dank je dit is me niet eerder gezegd ook niet door de verkooper waar ik info over de camera gevraagd heb zei hadden het over een filter maar ze zeiden er wel bij dat het niet percee nodig was maar meer voor de bescherming van de lens omdat die duurder dan een filter is
en tja ik heb ook geen dik salaris heb hier hard voor moeten sparen om de camera te kunnen kopen en eindelijk kan ik hem deze week kopen na lang sparen
kunt u mijn info geven welke zonnekap ik dan nogig heb voor een canon 1100D en 2 lezen 18-55 en de 75-300
hoor als nog graag van u
Hoi Suus,
Mijn reactie was in wezen hetzelfde als de reactie van Alex, alleen dan in andere woorden ;)
Behalve bescherming zorgt een zonnekap ook nog voor minder lensflare en een beter contrast. Dus heel simpel gewoon altijd met zonnekap werken ;)
Het kan dat bij de 75-300 een zonnekap meegeleverd wordt, dat weet ik niet zeker.
Voor de 18-55:
http://www.cameranu.nl/nl/Objectieven/Zonnekap/JJC/JJC-EW-60C-Canon-Zonnekap/H135_5383_12142/
http://www.cameranu.nl/nl/Objectieven/Zonnekap/Canon/Canon-EW-60C/H135_498_365/
Voor de 75-300:
http://www.cameranu.nl/nl/Objectieven/Zonnekap/Canon/Canon-ET-60/H135_498_362/
http://www.cameranu.nl/nl/Objectieven/Zonnekap/JJC/JJC-ET-60-Canon-Zonnekap/H135_5383_12138/
Let wel, het is nog steeds niet verstandig om gekke dingen te doen met je camera. Zuinigheid blijft geboden, zeker bij de 18-55 aangezien die een wat kleinere zonnekap heeft. Maar de kans dat je lens kapot gaat is erg klein, tenzij je er met een spijker op gaat slaan o.i.d.
Groeten,
Erik
Hoi Allemaal,
Ter bescherming van je lens, een zonnekap en een natuur zeem om je lens schoon te maken als dat nodig.
De natuurzeem kost een paar euro (wel Natuur) even ademen op je lens en met de natuur zeem schoonmaken.
Wel deze zeem alleen voor je lens gebruiken en bewaren in een plastic zakje.
Grt Peter
hoi erik
ze zijn ook nog goedkoper ook thanks voor de links
nog ff een vraagje
hou de zonnekap ook vuil ed tegen wand naar mijn weten via info bij speciaalzaak doet dat een filter wel
en behoud ik met een zonnekap wel mooie foto’s terwijl het met een filter niet het geval is als ik u schrijven lees
suus
Het filter houd geen vuil tegen. Maar daarvoor koop je een lensdoekje, eventueel met lensvloeistof, ook bij de speciaalzaak te krijgen.
Mooie foto’s maak je uiteindelijk zelf, maar je veroorzaakt met een zonnekap in elk geval geen extra lensfouten ;)
Kort maar een krachtige beantwoording c.q. uitleg.
Ikzelf gebruik wel de uv filters op mijn lenzen, altijd voor bescherming van mijn frontlens, welke in verhouding erg duur zijn ten opzichte van het uv filter.
Lenzen van 800 tot 1700,- heb ik liever beschermd , en ja, ik doe er ook een zonnekap op,voor de lensflare uiteraard.
Wil ik een foto maken en ik heb lensflare, dan zet ik mijn camera op een statief en haal ik het uv filter eraf !!
Ten 2e vind ik dat wanneer ik mijn lensdop terugplaats, er altijd een kans is dat ik hiermee de frontlens raak.
Beter beschermd dan veel geld achteraf betalen…
Ik kan nergens terug vinden of je een uvfilter en zonnekap tegelijkertijd kan gebruiken, of moet je telkens wisselen wanneer je de ene of de andere moet gebruiken? Alvast bedankt voor het antwoord!
Hoi Mariëlle,
Je kunt ze prima samen gebruiken, de één sluit de ander niet uit en de zonnekap kan ook wat helpen om eventuele reflecties met het UV filter op de lens te beperken.
Ook op mijn duurste objectief gebruik ik alleen een zonnekap, het nut van een UV-filter is beperkt en als het als bescherming moet dienen. Een tip de kwaliteit/prijs in verhouding laten met de kwaliteit/prijs van je objectief. Een UV-filter van 15 euro op een objectief van 2500 euro is geen aanbeveling, vaak kan je er een geadviseerd filter voor krijgen van het merk zelf of van merken als Carl Zeiss, Rodenstock of Leitz. Maar een zonnekap blijft een beter alternatief.
Hoihoi,
Als andere optie heb je natuurlijk de transparante of de clear filters.
Deze zijn wat specifieker voor bescherming tegen bv schade en viezigheid. Als je een kwaliteits filter koopt (b.v. B+W) zal je de kwaliteit van je lens NIET teniet doen. Dat zou ik zeker aanraden voor een goede lens. Heb je een iets minder goede lens dat zou ik minimaal voor een Kenko pro1 gaan.
Een UV filter is eigenlijk niet echt meer nodig in het digitale tijdperk, dus waarom zou je dat nog doen? Clear en transparant filters die beschermen en vangen een klap op als ze een stoot krijgen en vaak breekt alleen het filter ipv het glas in je lens.
Ze zijn een stuk duurder dan een zonnekap trouwens ;)
Hartstikke bedankt jullie allemaal. Ik begrijp het: Ik moet een UV filter en een polifilter kopen! En allebei op de camera zetten. Hier in Zweden wordt de zon niet langs “natuurlijke weg?” door de sterke luchtvervuiling getemperd. En als ie schijnt, nou dan schijn ie! (Huidkanker is hier de meest voorkomende kanker, vandaar.) Het viel mij op dat de foto’s met m’n Nikon digitaaltje soms echt slechter zijn dan mijn oude Nikon.
Even voor alle duidelijkheid: ik kan helemaal niet fotograferen, die camera, die kan het…. (:-)
Jos,
Je moet niks. Je mag… Zelf zou ik geen UV filter kopen, maar gebruik maken van een zonnekap. Deze laatste zorgt tevens voor wat meer contrast. Zelf gebruik ik dit soort filters nooit. Gebruik redelijke objectieven als de Canon 24-70 II en 70-200 II, maar enkel met zonnekap.
UV filter kan tevens last hebben van vervelende bijwerkingen. Zeker als je avonds foto’s maakt.
Als je bijvoorbeeld motorcross gaat fotograferen en je staat kort op de baan en je hebt last van opspattend zand steentjes etc. Dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een bescherm filter.
Een polarisatie filter kan een toegevoegde waarden hebben. Advies die ik hier alleen kan geven zorg eerst dat je de basis van fotografie beheerst. Het werken met een polarisatie filter vergt wat oefening en basis kennis van fotografie. Polarisatie filter word vaak gezien als de oplossing bij het maken van foto’s met zon. Helaas dat is die niet. Je zult rekening moeten houden met je standpunt ten opzichte van zon om optimaal gebruik te kunnen maken van een polarisatie filter. (tegen de zon in fotograferen minste/geen effect) Hoek van 90 graden ten opzichte van de zon optimaal effect. (maar je foto’s zonder pola zien er dan ook een stuk beter uit ;-) )
En combineren van deze filters ? hier zie ik geen toegevoegde waarde van in. Dit kan ik je dan ook niet adviseren om te doen ;-)
Wat ik je wel kan adviseren om de artikelen m.b.t. de filters nog eens rustig door te lezen :D
Bedankt voor je reactie.
Ik heb het echt wel goed gelezen, maar dat betekent niet dat ik er nu verstand van heb! Ik ben van plan om een objectief te kopen om die ellendige vogeltjes nou eindelijk eens goed op de foto te krijgen: zij zitten buiten en ik sta binnen achter 3-voudig glas. In de zomer zien wij ze niet, maar in de winter komen ze hierheen omdat het hier lekker warm is (-15 à -20). We hebben 3 Zweedse vogelboekjes gekocht omdat ze niet in de NL boekjes staan. ‘s-Winters staat de zon soms heel erg laag. Ik heb begrepen dat het dan link wordt en een UV-filter een goed idee kan zijn. Zet ik die er op, want dan kan ik het niet vergeten in mijn haast om er eentje te fotograferen. Zodra die zon wat hoger komt, dan neem ik een kapje. Maar dan zijn het meer “vakantie-kiekjes”. (Maar wel zonder de gruwelijke fouten: lantaren palen uit hoofden; pootjes er af; 2 of meer onderwerpen op 1 foto. Enz.) En die andere filter: ik weet nu hoe ik om moet gaan met reflecties, want dat is hier nog wel eens een probleem met het vele water, de sneeuw en het natte graniet. Groetjes uit Zweden, waar de sneeuw nu begint te smelten (overdag).
Jos,
UV filter voegt niks toe aan je foto. Een spiegelreflex sensor is niet gevoelig voor UV.
UV filter wordt veelal gebruikt als bescherm filter.
Hier wat meer info ;-)
http://eosfotografie.nl/wel-of-geen-uv-filter/
Interessante discussie!
Allereerst wil ik opmerken dat je inderdaad een 1000euro lens niet beschermd met een 30euro filter, maar dat er filters zijn die er alles aan doen om de nadelen van extra glas beperken en dus een stuk duurder zijn. Waar de juiste balans ligt is voor iedere portemone verschillend, maar ik vind 10% redelijk.
Heeft het UV-filter zin als bescherming voor de lens?
Mijn ervaring is dubbel. De eerste x viel de camera in zijn tas (Lowepro, frontloader) met de lens (lensdop en filter erop) recht op de grond. Resultaat: het filter gebarsten, lens gered. Happy en direct een nieuw filter gekocht.
Afgelopen vakantie gebeurde ongeveer hetzelfde. Camera viel in zijn tas recht naar beneden, maar dit keer drukte het glas van het filter naar binnen en kreeg ik met geen mogelijkheid het filter verwijderd met de blote hand. Omdat ik geen tools bij me had heb ik 1,5 week met een los trillend filter op de lens de vakantie afgemaakt. Gevolg, lens beschadigd, meerdere foto’s hebben een witte vlek in het midden en een hoop reparatiekosten.
Moraal van dit verhaal. Voor mij geen filter meer als bescherming van de lens. Maar een fatsoenlijke camera tas! En ik heb direct ook maar een zonnekap besteld :-)
Altijd vervelend als je spulletjes tijdens de vakantie beschadigen of kapot gaan. (is eigenlijk altijd vervelend)
Hoop dat je wel verzekerd bent. ;-)
Zelf mijn apparatuur binnen huis en buiten huis wereldwijd verzekerd. tegen fix bedrag.
Zelf vorig jaar ongeluk gehad en alles vergoed gekregen :D
http://www.flickr.com/photos/superdaantje/7602051834/
Ik heb als bescherming altijd een UV filter op mijn lenzen. Een zonnekap geeft vaak wel bescherming, maar een vette vinger zit zo op je lens. Ook geven net alle zonnekappen veel bescherming, dat zijn toch voornamelijk de diepe tele zonnekappen.
En tegen een forse val helpt niets, of je moet heel veel geluk hebben.
Ben het wel eens met de hoge kosten van een filter. De prijzen en marges zijn op lenzen vaak klein en wordt er veel geld verdient aan dure UV filters. Even googlen op de prijs van zo’n filter scheelt tientjes.
Met gebruik van een filter zitten de vette vingers op je filter. Mag je ze daar schoonmaken.
Goedkope filters moet men wel beetje uitkijken met de kwaliteit. Twee jaar terug aantal filters getest en filters stelde toch teleur. Ging vaak toch ten kosten van IQ. De duurdere deden het een stuk beter. bijvoorbeeld Hoya en B+W
Zelf gebruik ik geen filters op de Canon 24-70 II als 70-200 II. Dit is een persoonlijke keuze ;-)
Hallo,
Leuke site! Pas een spiegelreflex gekocht dus leuk om deze site te volgen.
Over de UV fiter. Ik ga op vakantie naar indonesie. Daar ga ik naar vele stranden, varen op een boot, naar watervallen en vulkanen.
Zou je dan een UV filter aanraden?
Ik hoor t graag :)
UV blijft een persoonlijk iets. Ik zelf zeg nee. Zeker als je objectief een waarde heeft van rond de 100 a 150 euro. Hier zal een goed filter al zeker de helft van het objectief kosten. en is dat de moeite waard ?
Zelf zou ik eerst een zonnekap aanschaffen voor de objectieven. Geen universele, maar één die organel is. Hoeft niet perse van eigen merk. Gebruik deze ook als je fotografeert. Het geeft je foto ook iets meer contrast etc. Ook bij kunst licht ;-)
Advies controleer je reisverzekering. Of die bij schade alles vergoed.
Geen eigen risico, bij schade nieuw waarde etc. Dit verschild per verzekeringsmaatschappij.
Zelf helaas twee jaar terug in Japan een vrij duur objectief kapot gegaan. UV filter had hier niks uitgehaald. Maar mijn geluk was een goede verzekering die de schade uitkeerde. Geen dagwaarde of aankoop waarde. Nee huidige nieuw waarde in de winkel. Mocht zelfs tijdens de vakantie gelijk een nieuwe kopen.
Bedankt voor de reactie! Ik heb namelijk gelezen dat op zoveel meter hoogte, zand, zout en strand, zwaveldampen je lenscoating kan beschadigen. Dus daar kwam mijn vraag vandaan. Ik ben namelijk wel zuinig op mijn spullen en wil niet dat mijn coating of hoe dit ook heet van de lens schade brengt.
Dus vandaar de vraag of ik in dat soort ‘gebieden’ een UV filter nodig zal hebben.
Het is niet zo dat digitale sensoren ongevoelig zijn voor UV-licht. Dit is gewoon niet waar. Het zou ook niet logisch zijn dat dit licht, wat er gewoon is (afhankelijk van omstandigheden in meerdere of mindere mate), niet wordt geregistreerd. Daarnaast is de bescherming die een UV-filter biedt waardevol en het is vaak makkelijker te reinigen dan de hoofdlens. Maar je moet bepaald niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Het is wel een extra glas voor je lens.
Digitale sensoren zijn in tegenstelling tot film niet gevoelig voor UV licht. We gebruikten UV-filters ( licht gele tint ) en Skylight filters ( lichtroze tint ), omdat de film gevoelig was voor UV-licht , digitale sensoren niet en dus ook geen UV-filters nodig.
* Winkels verdienen goed geld aan UV-filters. Zit een leuke marge op. En winkel wil graag omzet.
Fabrikanten maken nog steeds UV-filters – UV filters zijn van origine geen beschermfilters. Dit houdt in dat ze dus niet bedoeld zijn om een impact op te vangen. Ze zijn ontworpen om licht te filteren.
Een UV filter voegt extra glas / lucht toe aan het optische pad
Elk toevoeging van glas / lucht betekent dat er nog een manier om reflecties en schitteringen veroorzaken. Dit is de reden waarom de betere en duurdere filters multi-coated zijn.Om de reflectie tegen te gaan.
Elke glas / lucht overgang betekent dat er de mogelijkheid is dat het glas niet optimaal is. Niet optimaal of ruw glas vermindert de scherpte. Hoeveel, dit is een discussie die al eindeloos gevoerd word op internet.
Voegt een filter voor jou iets toe? Neemt de beeldkwaliteit niet af en ben jij te vreden. Dan is er geen reden om geen gebruik te maken van een filter.
Echter op moment dat je twijfelt over de scherpte, je hebt last van flares etc. Dan zou ik als eerste het filter er af halen en het nog eens testen. In de meeste gevallen is het filter de oorzaak.
Met het oog op bescherming gebruik ik wèl UV glaasjes. Geen enkel probleem inzake lensflare en meer van die onzin. Door die bescherming kan ik nog steeds – mede – mijn oude Canon EF lenzen uit het analoge tijdperk gebruiken op mijn Canon 550D, die uitsluitend met kitlens is geleverd. Op grond van de bescherming is het glas van mijn oude lenzen na vele jaren nog steeds in onberispelijke staat, en ik fotografweer toch echt bovengemiddeld vaak en veel.
Hierbij moet mij van het hart dat u gerust goedkope UV glaasjes via eBay kunt kopen. Ik had B&W filters maar daarin zit binnen niet al te lange termijn het glas los in de vatting. Zo los dat het ook beweegbaar is. Hoezo lensflare….. Kost gemiddeld minimaal €35,= en niet eens gecoat. Destijds ben ik er in getrapt om dat merk te kopen op grond van het “tweede hands autoverkoper gezwets” in de winkel.
Alternatieven zijn uitstekend !!! Vandaag weer een (tweede) alternatief ontvangen die binnen tien dagen vanuit Honkong is bezorgd. Heeft €5,80 inclusief gratis verzending gekost en dat is zelfs niet eens de goedkoopste. Dubbel gecoat. En in “slim” (smal) uitvoering, waardoor geen vignettering optreedt in de wijdste opname stand, ondanks dat ik op deze UV filter ook nog een verloopje 52mm naar 55mm heb geplaatst waardoor ik in voorkomende gevallen een keus kan maken uit al mijn filters, die nu op alle lenzen passen.