DigitaleFotografieTips.nl

74 reacties op “Bespreking: Fotoboeken getest”

 1. Heewl blij ben ik met dit artikel. Weet nooit te kiezen en als je gekoen hebt is het te laat, je doet het niet over. Behalve de Apple en de bol.com, dus ook kruidvat e.d., kende ik de genoemde bedrijven niet. Dus dank.

 2. Erg goede vergelijking! Begrijp dat je steeds andere (prive)albums hebt afgedrukt maar dit doet voor mij GEEN afbruik aan de waarde van deze vergelijking.

  conclusie lijkt me duidelijk: Voor degene die weing geld wilt uitgeven: Blurb.
  Voor wie foto’s net wat belangrijker zijn: profotonet.

  Alhoewel profotonet nog erg duur is hoop ik dat de prijzen nog iets gaan zakken…

  Heb zelf ook eens een album bij alibelli afgedrukt en jouw commentaar kan ik me volledig in vinden!.

  tnx voor het artikel, volgende maand eens eentje bij profotonet afdrukken :)

 3. Hmmz, ik vind het een beetje jammer dat je een apart stukje software moet installeren om zo’n fotoboek te maken. Als je dan een systeem hebt waar die software niet op werkt, kan je meteen al de dienst niet gebruiken.

  Zijn er ook soortgelijke diensten die met een webinterface (web pagina) werken in plaats van losse software? Vooral in deze tijd lijkt me dat een stuk makkelijker en flexibeler.

  Verder weer een mooi en handig artikel, goed gedaan! :)

 4. Wat een fijne heldere uiteenzetting van de diverse mogelijkheden. Zelf ben ik erg aan het zoeken naar de diverse mogelijkheden en was me net aan het verdiepen in webprint. Deze kwam als beste uit de bus bij Kassa

 5. Handig zo’n vergelijking. Heb in september het “grote vakantie” fotoboek met Albelli gemaakt. Het is inderdaad een gebruikersvriendelijk programma met voldoende mogelijkheden om een leuk album samen te stellen. Helaas was de kwaliteit van het album ver beneden peil door een fout in de compressie programmatuuur van de centrale. Daar had iedereen last van die foto’s met een hoge resolutie aanbood. Zul je net zien!

  Er zat een netjes afgevinkt kaartje van de kwaliteitscontrole bij. Die stelt dus blijkbaar niets voor. We moesten er zelf voor bellen.

  De vriendelijke klantenservice heeft ons op de lijst (we waren niet de enigen)gezet en we krijgen begin oktober een nieuw album. Ben benieuwd of Albelli dat waar gaan maken.

 6. Mooi vergelijk, ook voor mij was Profotonet een grote onbekende en zeker het overwegen waard indien er echt op hoogwaardige kwaliteit afgedrukt moet worden. Ik heb zelf ook bij diverse aanbieders (waaronder ook Albelli) wat fotoalbums af laten drukken maar ben tot nog toe het meest tevreden over Webprint: http://www.webprint.nl/ Mijn ervaring bij Webprint is een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Albelli en Kruidvat vond ik echt de kwaliteit een stuk minder, ik heb het zelfs meegemaakt dat ik twee identieke exemplaren had besteld en dat de kleuren van de ene uitvoering heel duidelijk verschilden van de andere.

 7. Mooie opsomming zo, heel handig. Had van blurb wel eens gehoord, maar nog nooit wat gedaan. Ga dat eens proberen. Wat ik zo jammer vind is dat deze programma’s bijna altijd alleen op windows draaien en niet op ubuntu.

 8. Mooi uitgelegd hoor!
  Albelli (ofwel de albumprinter) heb ik een paar keer geprobeerd, je kunt er idd leuke albums samenstellen, TNT heeft dezelfde software.
  Mijn eerste album heb ik gemaakt bij http://www.hetfotoalbum.nl.
  Erg stevig, verschillende formaten, ook met spiraalbinding en niet duur.
  Maar als je echt een mooi album wilt hebben en niet te duur, ga dan naar http://www.pixum.nl. op fotopapier.
  Zelf maak ik de pagina`s klaar met photoshop en pixelcreator pro, het is voor mij dus alleen de pagina`s vullen.
  Een paar maanden geleden heb ik er een besteld bij hun, in één woord, schitterend!
  30/30, 26 pagina`s, 44,95, de bladen liggen mooi plat, geen opbollende pagina`s, als ik het zo lees lijkt het een beetje op Profotonet, alleen wat goedkoper.
  Er is keus genoeg en ook veel concurentie in de prijzen maar ik denk dat ik bij pixum blijf….

  Groetjes, Tony

  1. Ben het helemaal met je eens!
   Ik heb een groot liggend fotoalbum gemaakt bij Pixum. Gemakkelijk te gebruiken software, geweldig mooie afdrukkwaliteit met prachtige kleuren en binnen 5 dagen binnen.
   Het is een kadootje voor mijn ouders, maar vind het eigenlijk jammer dat ik het weg moet geven.
   Nu begin ik aan mijn volgende klus; een “feest” boek voor vrienden.
   Ook via Pixum dus.

 9. Mooi uitgebreid artikel! Mooie foto’s ook trouwens ;)

  Wie zich afvraagt waar je online een boek kan samenstellen (bijv. als je Linux hebt) : Op dit Overzicht van fotoboek aanbieders staat ook bij of er software voor win of mac is, of dat het boek online samengesteld kan worden.

 10. Mooi artikel.
  Nog een vraag blijft voor mij wel openstaan: de snelheid van de software.
  Heb ervaring met Albelli en erger me suf aan de snelheid. Heb nu een razendsnelle pc aangeschaft maar ook hierop is het pakket niet vooruit te branden.
  Heb jij wezenlijke verschillen gemerkt?

  mvg,
  Rene.

 11. Albelli in de fout met hoge resolutie

  Hierbij het vervolg op mijn post van 29 september.
  Onderwerp: Albelli programmatuur gaat in de fout bij foto’s met een hoge resolutie.

  Het album is er nog steeds niet in de gewenste kwaliteit. Heb vorige week toch maar eens nagevraagd bij Albelli. Antwoord: “Er wordt nog hard gewerkt om het album af te drukken in de juiste kwaliteit maar dat is nog niet gelukt. Het reeds betaald bedrag wordt teruggestort.”

  Dat is toch raar want het zijn gewoon foto’s die met een sony A200 zijn gemaakt. Kwaliteit:”fijn”. Dat is toch ook weer niet zo bijzonder.

 12. Wij maken al jaren fotoboeken via de Hema site en dat gaat prima.
  Wij drukken ook regelmatig foto’s af op een HP C5180 vanaf
  Photoshop CS 4 en dat is bijna altijd een teleurstelling omdat
  het resultaat altijd te donker en te somber is.
  Waar vind ik info om dat beter te krijgen.
  Ik fotografeer met een Canon G10, dus volgens mij ligt het
  niet aan de apparatuur, maar aan instellingen o.i.d.

  1. Druk er maar eens een af bij blurb.. dan snap je wat het verschil is ;)

   Ik kan bij CeWe(hema) fotoboek vergelijken met die van Blurb en de kwalteitsverschillen zijn groot! zowel foto als inbinding is in vergelijkin bij blurb maar matig bij de hema

 13. Hoi,

  Goede vergelijking! Wij zitten wat te dubben wat nu te gebruiken op de Mac en deze review helpt wel. Dankjewel!

  Ik ben momenteel bezig een album met Aperture te maken en de beperkingen die je aangeeft herken ik niet. Ik kan de kaders van alle motieven veranderen van grootte, positie en orientatie, nieuwe erbij plaatsen in de layout en ook foto’s als achtergrond van een pagina instellen. Voor mijn gevoel is dit niet afhankelijk van de gekozen stijl.

  groetjes,
  h.

 14. Hoi,

  Tot voor kort maakte ik mijn albums bij de HEMA, en de kwaliteit en service waren tot begin vorig jaar goed. Jammer genoeg is er 3 keer achter elkaar bij mij iets fout gegaan bij de bestelling. De eerste keer is het album in de winkel zoekgeraakt en later gelukkig weer terug gevonden. De keer daar op is er bij het printen iets fout gegaan waardoor ik mijn album opnieuw moest aanbieden en de laatste keer kreeg ik het wel op tijd maar was het zo slecht geprint dat ik een nieuwe heb gekregen. Dit werd wel snel afgehandeld. Door deze slechte ervaring geswitched naar Albelli…. en hoe is het mogelijk.. Door een probleem moet mijn album opnieuw afgedruk worden en is het op dit moment niet duidelijk hoelang het nog duurt voor ik het in huis heb. Ik vraag me dan ook af of Hema en Albelli niet bij dezelfde drukkerij vandaan komen. Iemand ook deze ervaring?
  Ben er nog niet uit wie de volgende albumservice wordt.

 15. Ondertussen hebben we twee albums van Apple terug.

  Eentje vanuit Aperture gemaakt en eentje vanuit iPhoto. De kwaliteit van beide is – vind ik – heel goed te noemen. Het is geen fotopapier waar op geprint wordt maar dat is denk ik zo’n beetje het enige wat ik op kan merken.
  Het werkt echt op z’n Apples: super handig en toegankelijk en … het werkt gewoon. Snel en efficient.

  iPhoto heeft wel als nadeel dat je vrijheid – afhankelijk van het thema dat je kiest – beknot wordt; de layouts zijn bijna allemaal vast of je kunt maar een klein beetje schuiven. In onze ervaring is dat in de praktijk minder erg dan het lijkt: je album krijgt wel een behoorlijk consistente look & feel, wat ons verbaasde hoeveel effect dat eigenlijk heeft op het eindresultaat. Je kunt ook gewoon foto’s als paginaachtergrond gebruiken en eventueel een transparantie niveau instellen. Erg mooi is de ingebouwde (land)kaartenpagina mogelijkheid. Ziet er leuk en mooi uit.

  In Aperture heb je meer vrijheden, bij sommige thema’s ligt eigenlijk niets vast. De “thema’s” zijn sowieso minder strict dan die in iPhoto en minder gedefinieerd. Een ander groot voordeel is als je in RAW fotografeert is het maken van het boek vanuit Aperture natuurlijk super: je slaat de hele stap via JPEG conversie over.

  De snelheid van beide programma’s is aangenaam, het werkt stukken sneller dan ieder ander foto-album-maak programma dat we eerder gebruikt hebben (Albelli, HEMA).

  De kwaliteit van onze HEMA albums zijn ook heel goed te noemen, nooit problemen mee gehad. Wat de vorige poster zegt hebben wij ook gehad: een album van ons is drie keer afgedrukt voordat het aan ons verstuurd is omdat de interne kwaliteitscontrole van de HEMA het al niet acceptabel had gevonden. Elke keer wel netjes mail gekregen met de mededeling dat de order wat langer gaat duren vanwege nog een keer afdrukken ivm niet voldoen aan kwaliteitseisen.

  Volgens mij is de afdrukcentrale van de Primera, Kruidvat en HEMA een en de zelfde: CEWE color of zoiets in Duitsland.

 16. Ik heb zelf pas een trouwalbum bij CeWe laten maken. Ik heb toen gekozen voor een fotoboek op fotopapier van 30 bij 30. Ik wilde ook een kleine versie voor mezelf. Heb daarvoor een ‘gewoon’ boek van 20 bij 20 gekozen. Het grote album vond ik prima. Ik had ook een foto over 2 pagina’s verspreid en dat kwam ook prima tot zijn recht, omdat je de bladzijden van het grote boek ‘plat’ kan leggen.
  Het kleine boek haalde het niveau van het grote niet. Allereerst kreeg ik het boek met veel te groene foto’s. Teruggestuurd en ik kreeg een nieuwe terug. Die was wel goed, maar nog altijd niet zo mooi als het grote.

  Onlangs is het me duidelijk geworden hoe ingewikkeld het eigenlijk is als het gaat om kleuren. Ik heb een mac en een pc en foto’s zien er op beiden heel anders uit. Het heeft met allerhande instellingen te maken. Zowel van je eigen computer, beeldscherm en programma als van de drukker/printer. Heel irritant eigenlijk. Derhalve zal het resultaat van verschillende boeken ook verschillende visies opleveren, omdat het natuurlijk ook deels met je eigen pc te maken heeft en je verwachting/eis.

  Ik vond het wel heel interessant om jouw bevindingen te lezen. Het geeft in ieder geval weer stof tot nadenken. :) Bedankt!

 17. Hoi,

  Nou, blij dat je er wellicht iets aan hebt.

  Je noemt wel een goed punt daar: de kleuren.

  Ik had er zelf niet bij nagedacht – met name omdat voor zover ik het heb in kunnen schatten dat de kleuren van de Apple fotoboeken heel goed overeenkomen met hoe ik ze op de Mac zie.

  Het HEMA album hadden we op een windows machine gemaakt maar ook daar waren scherm + album goed in overeenstemming. Ik heb op de windows machine een apart kleurenprofiel gemaakt en dat scheelde al behoorlijk veel – de kleuren tussen mac en windows zijn dan een heel stuk vergelijkbaarder.

  Sja, als je met kleurprofielen aan de gang gaat dan heb ik tot nog toe deze site gebruikt om mijn beeldscherm(en) zo goed en kwaad als ’t kon te “ijken”. Ik heb er veel voordeel aan gehad.

  http://www.lagom.nl/lcd-test/

  Knutsel aan je instellingen (als ’t nodig is) om zoveel mogelijk van de tests “goed” te krijgen.

  groetjes,
  h.

 18. Hema-fotoboeken worden gewoon bij Albelli gedrukt.
  Heb je bij de één een probleem, dan komt het bij de ander ook.

  1. Woow alex, nu moet ik je toch echt even corrigeren..

   Zowel Hema al Alibelli drukken af bij CeWe….

   Het is dus niet zo dat de hema bij alibelli afdrukt..

   1. @ Tom: je weet er echt helemaal niets vanaf.
    Download ze allebei maar eens en vergelijk het dan met CeWe-software.
    De Albelli en Hema software herken je meteen: Hema en Albelli zijn identiek en worden gedrukt bij Albumprinter (moederbedrijf van Albelli).

 19. Wij hebben een zeer slechte ervaring met het XL-fotoalbum van Cewe.
  Lange reis gemaakt, nog nooit zo snel na terugkeer het album bijna gereed (elektronisch dan). Er moesten alleen nog enkele onderwaterfoto’s worden toegevoegd en wat tekstjes gecontroleerd en dan vervolgens gaat het vreselijk mis… (alhoewel computer niet is gecrasht of andere problemen heeft gegeven..).
  Nu hebben we een elektronisch album van 114 pagina’s, met foto’s door elkaar, witte pagina’s enz.. En de klantenservice kan ons niet helpen… Komen niet verder dan ‘sorry, sorry’.
  Wie oh wie, kan ons wellicht verder helpen?

  1. Annemarie: probeer door middel van de zoekfunctie op je computer eens te zoeken naar het bestand dat eindigt op .mcf. Daarna even noteren in welke map van de computer dat bestand zit. Vervolgens een software-update uitvoeren en installeren en ten slotte de nieuwe software starten en in de bovenste menubalk op openen klikken. Ga dan naar de map waar het .mcf bestand staat en open dat bestand dan.

   Ik hoop dat het lukt. Succes ermee!

 20. CeWe doet heel veel boeken maar ik moet zeggen dat ik toch onderling wel verschillen merk. Zelf druk ik altijd bij http://www.fotoalbum.nl en vooral omdat ze alle albums opslaan in een viewer. Maakt het net heel handig, verder vind ik het toegankelijke mensen die nooit te beroerd zijn te helpen. Albelli vind ik weer dramatisch, een te grote organisatie die duidelijk de fouten niet aan kan.

 21. Mooie vergelijking! Misschien zijn de fotoboeken op fotopapier van Kruidvat, Bol.com,… van CeWe Color wel iets voor jou? Dit papier op dikkere kwaliteit doen de foto’s nog beter uitkomen en het grote voordeel is dat de vouw in het midden nauwelijks merkbaar is zodat je zelfs een foto over de volledige breedte kan plaatsen van het fotoboek. Zo krijg je echt een prachtig resultaat!

  Om te reageren op Annemarie haar probleem met het boek, heb ik het gevoel dat er iets misliep in de map met foto’s. Kan je nagaan of de map met foto’s dezelfde naam heeft als het .mcf-bestand? De map krijgt namelijk dezelfde naam als het .mcf-bestand maar dan met Dateien achter. Succes ermee!

 22. Leuk om te lezen. Ik heb zelf meerdere fotoalbums laten printen bij de fotofabriek. Jammer dat deze niet is meegenomen in de vergelijking. Hier kun je ook hoogglans papier kiezen. Erg tevreden over. Ook de wenskaarten zijn erg mooi.

  1. Ik heb een fotoboek gemaakt op picturefactory.nl en ben zeer tevreden. Vooraf onderzoek gedaan naar de prijzen en moet zeggen dat de prijs-kwaliteit me erg bevalt.

 23. Fijne review, leest makkelijk weg. Je zou misschien nog wat meer kopjes kunnen gebruiken om het wat overzichtelijker te maken, dan kun je iets beter vergelijken. Maar de conclusie is aan het eind duidelijk genoeg, bedankt!

 24. We zijn terug van een cruise naar Noorwegen, dus veel foto´s gemaakt met een Canon SX20is (20x optische zoom, tot 80x digitaal).l Foto´op beeldscherm met Picasa niet echt gestoken scherp, vreesde het ergste voor een fotoboek. Fotoboek gemaakt met Hema software, formaat 21×28 op glanzend papier. Alle foto´s zeer scherp afgedrukt , kleuren zoals wij het gezien hebben en snel geleverd. Ik ben zeer tevreden over het resultaat.
  102 pagina’s met harde kaft, foto op voor en achterkant en tekst op de rug. Prijs 98 euro.

 25. Heb net de Small Soft Cover books ontvangen die ik bij Apple bestelde. Met iPhoto gemaakt. Scherpte en kleur prima (snelle levering trouwens), maar zeer duidelijk raster aanwezig op alle foto’s en alle pagina’s. Jammer. Was dit ook het kwaliteitsprobleem dat jij met het tweede boek van Apple had, Kenneth?

  Groeten,