- Apple fotoboek bespreking
- Tips voor het maken van een fotoboek
- Bespreking: Fotoboeken getest
- Introductie zelf foto’s afdrukken
- Werken met de Lightroom afdruk module
- Inlijsten van foto afdrukken
De Afdrukken/Print module was tot nu toe een ondergeschoven kindje voor mij, ik drukte nooit zelf mijn foto’s af en kwam dus vrij weinig in deze module. Maar nu ik dit wel doe blijkt het ontzettend krachtig te zijn, maar ook eenvoudig te gebruiken. En de module is ook nuttig als je niet wilt afdrukken, want je kunt ook gebruik maken van de lay-out functionaliteit en naar een bestand afdrukken.
Fotoselectie
De Print module geeft de foto’s weer die je in de Bibliotheek (Library) module hebt geselecteerd. Die zie je onderaan het scherm. Als je met een één-foto layout werkt dan drukt de printer meerdere losse foto’s af, werk je met een lay-out waarin je meerdere foto’s kunt invoegen, dan worden de geselecteerde foto’s gecombineerd op één pagina. Door in de onderste balk de volgorde van de foto’s te wijzigen bepaal je welke foto op welke pagina terecht komt.
De werking verschilt trouwens iets afhankelijk van de lay-outstijl die je kiest (zie verderop).
Pagina en afdrukinstellingen
Hier zit een klein verschil tussen Windows en Mac. Op de Mac zijn Pagina (Page Setup) en Afdruk instellingen (Print Setup) twee verschillende opties, binnen Windows is dit één optie. Dit komt door hoe het besturingssysteem met afdrukken omgaat. Bij deze opties stel je het papierformaat in en of het om een landschap of portret formaat gemaakt.
De printerinstellingen zijn bij jou misschien uitgebreider dan wat je op de screenshots ziet, ze kunnen verschillen afhankelijk van de driver. Belangrijk is dat je in de printer instellingen het juiste papiertype instelt.
Heb je papier van de fabrikant van de printer, dan zie je die hier netjes staan. Heb je papier van een andere fabrikant (ik gebruik Ilford), dan kun je vaak in de documentatie of op de website vinden welk papiertype je van de printerfabrikant moet kiezen om de beste resultaten voor dat papier te krijgen.
Een andere belangrijke optie is het kleurbeheer. Schakel hier uit dat de kleuren door de printer beheerd worden, in de meeste gevallen werk je met een kleurprofiel dat specifiek voor jouw printer en papier combinatie is gemaakt en anders krijg je dubbel kleurbeheer.
Als je de instellingen hebt gemaakt kun je deze opslaan in een gebruikerssjabloon, zodat je in de toekomst eenvoudig de juiste instellingen kunt laden. Druk daarvoor op het + teken bij de Sjabloonbrowser.
Let op dat de Printer papiertype instelling niet wijzigt als je een preset selecteert (in tegenstelling tot de Pagina instelling die wel meewisselt). Als je wisselt tussen een mat of hoogglans papiersoort, dan moet je de printerinstelling dus nog wel wijzigen ook al heb je een preset voor de rest van de instellingen!
Druk je op de i toets dan kun je net zoals in de Bibliotheek module extra informatie tonen over de gekozen instellingen, zo zie je eenvoudig welke papierformaat en printer je hebt geselecteerd.
Lay-outstijl
Aan de rechterkant zie je de lay-out stijlen. Afhankelijk van de keuze die je hier maakt kunnen de opties in de rechter zijbalk wisselen, hoewel veel van dezelfde opties ook zullen blijven staan. De verschillen tussen de opties zijn subtiel, maar bepalen hoe vrij je met foto’s kunt slepen en hoe je verschillende pagina’s kunt combineren.
Enkele afbeelding/contactblad
Hier kies je standaard voor een combinatie met kolommen en rijen om te bepalen hoeveel foto’s je op de pagina krijgt. Afhankelijk van of de foto’s horizontaal of verticaal zijn genomen verschillen de verhoudingen tussen de foto’s.
Vijf kolommen en twee rijen
Deze optie werkt het beste voor het afdrukken van een enkele foto of het maken van een tweeluik of drieluik waarbij je meerdere foto’s op één pagina afdrukt. Ook kun je eenvoudig een contactblad (contact sheet) afdrukken waar je alle geselecteerde foto’s klein laat weergeven zodat de klant een selectie kan maken.
Fotopakket
Hier heb je meer vrijheid dan in de eerste lay-outstijl. Hier maak je een lay-out voor dezelfde foto die in verschillende formaten wordt afgedrukt. Bijvoorbeeld één grote foto en een paar foto’s op paspoortformaat. Handig als je werkt met standaard pakketten.
Aangepast pakket
Deze optie heeft de meeste vrijheid, maar Lightroom vult ook minder automatisch voor je in. Dit werkt helaas niet zo mooi als in Apple’s Aperture waar je een volledig album met voorgedefinieërde lay-outs kunt kiezen. In Lightroom moet je elke pagina afzonderlijk opmaken of een sjabloon maken met een serie pagina’s die je dan bij het bewerken eventueel nog kunt customizen.
Afbeeldingsinstellingen
Gebruik je een afwijkende grootte, dan kun je de optie Zoomen en vullend maken (Zoom to Fill) gebruiken om de foto het hele kader (zie optie Layout) te laten vullen. De foto is dan niet meer in de oorspronkelijke verhouding, maar volgt de verhouding van het kader. Je kunt dan in de foto klikken om een ander deel binnen het kader te slepen, zo kun je precies bepalen welk deel van de foto je nog kunt zien.
De optie Roteren en passend maken (Rotate to fit) kun je gebruiken als je een landschap foto het papier wilt laten vullen (bij papierinvoer in de portretstand in je printer) zodat je een beeldvullende foto krijgt. Als je een sjabloon laadt moet je deze optie vaak nog een keer aanvinken voordat de foto echt wordt gedraaid en beeldvullend wordt weergegeven.
Hier kun je ook een rand om je foto laten weergeven, deze kan alleen wit, zwart of een grijstint zijn om niet te veel af te leiden van de foto zelf qua kleur.
Lay-out
Hier bepaal je de marge tussen de rand van het papier en de foto. Dit hangt bijvoorbeeld af van de fotolijst die je gaat gebruiken. Als het papier hier precies in past kun je een rand maken, past het papier niet omdat de lijst veel groter is, dan zou je er voor kunnen kiezen om de foto papiervullend af te drukken en gebruik te maken van de ruimte of het passepartout in de lijst.
Voor A4 foto’s kies ik vaak een rand van 2 cm, voor A3 foto’s een rand van 3cm.
Bij Paginaraster kies je hoeveel kolommen en rijen de pagina krijgt en bij Celafstand geef je meer of minder ruimte per foto. De celgrootte heeft hier ook invloed op. Als je Vierkant houden (Keep Square) kiest wordt de foto in een vierkant gedrukt en snijdt Lightroom er zelf een stuk af. Je kunt de foto dan wel weer verslepen binnen het kader om een andere uitsnede te maken.
Hulplijnen
Je kunt naar wens hulplijnen (Guides) aan of uit zetten. Ik heb standaard Afmetingen (Dimensions) aan staan, want ik wil kunnen zien wat de resolutie is van de foto, maar andere opties zijn het tonen van linialen (Rulers), marges (Margins) en afbeeldingscellen (Cells).
Pagina
Hier kies je specifieke pagina instellingen. Zo kun je de achtergrondkleur van de pagina instellen (vooral handig bij het afdrukken naar bestand), je naamplaatje, watermerk of foto informatie (instellingen, titels, etc.) op de foto laten afdrukken en nummering of uitsnijdtekens toevoegen.
Afdruktaak
Hier kies je de export instellingen voor de Afdrukken/Print module (Print Job in de Engelse versie van Lightroom). Je kunt kiezen om naar printer of naar een bestand te exporteren.
Bij afdrukresolutie (print resolution) geef je op hoeveel pixels per inch er moeten worden afgedrukt. 300-360 ppi is meestal gebruikelijk, afhankelijk van de printer. Schakel je dit vinkje uit en heb je bij Hulplijnen (Guides) de Afmetingen (Dimensions) aan staan, dan zie je de resolutie van de foto zelf links bovenin bij de foto. Een erg handig hulpmiddel om te kunnen inschatten of Lightroom de foto nog moet vergroten of verkleinen om de benodigde 300-360ppi te bereiken.
Naast verscherping in de Ontwikkelen (Develop) module moet je ook verscherping toepassen in de print module. Als je een foto afdrukt gaat er namelijk wat scherpte verloren. Heb je normale verscherping toegepast in de Develop module, dan kies je Standaard verscherping voor de print module, hoewel je dit afhankelijk van de soort foto natuurlijk nog kunt bijstellen.
Daarnaast maak je een keuze voor Mat of Glanzend (Matte of Glossy), afhankelijk van het papiertype. 16-bit uitvoer is een keuzeoptie alleen op de Mac. Echt veel verschil heb ik er niet mee kunnen ontdekken, maar als je 16-bit als optie hebt, waarom niet gebruiken ;)
Een belangrijk element bij het afdrukken is het Kleurbeheer (Color Management). Over het algemeen is het aan te raden hier een specifiek profiel voor het papier dat je gebruikt te laden, want elke papier en printer combinatie geeft een heel specifiek resultaat. Kies je niet het juiste profiel, dan kan het eindresultaat enorm afwijken.
In veel gevallen kun je bij de papierfabrikant de benodigde profielen voor jouw printer downloaden, bij Epson, Canon en HP papier zitten ze al ingebouwd in de driver.
In Windows zet je de kleurprofielen in de ‘color’ map, meestal in een locatie die lijkt op C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color (weet je het niet zeker, zoek dan naar *.icc bestanden). Lightroom ziet het bestand alleen als het profiel is geïnstalleerd (rechter muisknop op het profiel bestand klikken en ‘installeer profiel’ kiezen). Op de Mac plaats je de profielen in de Library > ColorSync map.
In beide gevallen kun je de profielen in Lightroom toevoegen aan het selectielijstje door een vinkje te zetten bij de gewenste profielen. Helaas zie je een naamswijziging hier niet terug, in het geval van de Ilford profielen kan de naamgeving soms wat cryptisch zijn (IGSPP11 is Smooth Pearl papier), maar als je eenmaal alle instellingen als preset hebt opgeslagen maakt het niet meer zoveel uit.
Heb je geen profiel, dan kun je Beheerd door printer (Managed by printer) kiezen, je bent dan afhankelijk van de driver, dit kan soms onvoorspelbare resultaten geven. De voorkeur heeft dan om zelf je papier te profileren als de resultaten erg afwijken, je maakt dan een afdruk op de printer en een spectophotometer kan de afdruk analyseren en een profiel maken voor die specifieke printer en papier combinatie.
De laatste optie is Rendering Intent, dit kan Relatief of Perceptueel (Relative of Perceptual) zijn. Relatief produceert alle kleuren die de printer kan produceren, maar het kan ook voorkomen dat er kleuren buiten het bereik van de printer vallen. Je krijgt dan een minder natuurlijke overloop in de kleuren. Perceptueel probeert daar wat aan te doen door de kleuren binnen het bereik van de printer te brengen, maar dit gaat iets ten koste van die kleurverzadiging.
Het verschil is erg subtiel in mijn tests, maar dit kan komen door de foto’s die ik heb geprobeerd. Valt een afdruk je tegen, dan zou je het alternatief eens kunnen proberen.
Nu we dit allemaal hebben ingesteld kunnen we een afdruk maken. Maar voordat we dit doen kunnen we alle gekozen instellingen als sjabloon instellen, zodat we niet elke keer opnieuw de instellingen hoeven te maken. Dit versnelt het afdrukken enorm.
Ik heb mijn sjabloon naamgeving zo opgebouwd dat ik in de preset de naam van de printer zie, het type papier en het afdrukformaat.
Naar een bestand afdrukken
Ook als je geen printer hebt kan de Afdrukken/Print module handig voor je zijn. Op mijn eigen fotoblog maak ik hier veel gebruik van als ik twee verticale foto’s naast elkaar wil plaatsen.
Je kunt dit eenvoudig doen in Photoshop Elements en Photoshop, maar waarom daar naartoe gaan als het ook in Lightroom kan. Je moet eenmalig een paar dingen instellen en daarna kun je steeds dezelfde instelling gebruiken.
Er zijn twee mogelijkheden om te gebruiken. Wil je een simpel grid zoals ik gebruik (2 foto’s naast of onder elkaar), dan kun je dit prima met de standaard layout doen. Je geeft twee kolommen aan en één regel en dan heb je twee foto’s naast elkaar. Door met de marges te spelen kun je de foto’s uitlijnen.
Wil je een ingewikkeldere layout met foto’s die onder of boven elkaar liggen, dan kun je kiezen voor Aangepast Pakket. Hier kun je cellen naar het canvas slepen en ze een vaste plaats geven. Hier sleep je de foto’s in. Nadeel is dat Lightroom ze niet automatisch voor je op hun plek zet zoals met de standaard layout.
Pagina grootte
De grootte van de pagina staat standaard op A4, maar voor mijn fotoblog heb ik maar een foto nodig die 940 pixels breed is. Beide foto’s moeten dus zo verkleind worden dat ze hier in passen.
De instelling van de paginagrootte doe je in de Pagina Setup (Papierformaat > Aangepaste formaten…). Hier kun je echter alleen de maat in millimeters ingeven, je moet dus de pixels omrekenen naar millimeters.
Hier heb ik zelf even Photoshop Elements voor gebruikt. Maak hierin een nieuw canvas aan (Bestand > Nieuw) van 940×691 pixels (691 hoog heb ik een tijd geleden bepaald, zo wordt de breedte beperkt en komt er een witruimte tussen beide foto’s). Nu hebben we de juiste grootte, maar nog niet de millimeters.
Afmeting in Photoshop Elements
Kies voor de optie om de foto te verkleinen. Hier zie je bovenin de pixelmaat en onderin kun je een andere maat kiezen. Kies voor millimeters en Photoshop Elements rekent automatisch de maat om. Deze waarden kun je vervolgens in de Pagina Setup in Lightroom invoeren.
Als je naar de verklein optie gaat in Lightroom, dan moet je er voor zorgen dat je dezelfde waarde voor pixels per inch ingeeft als in de Print module van Lightroom. Voor web kies ik vaak 100 ppi. Als je in Lightroom 72ppi kiest en in Lightroom 100ppi of 300ppi dan worden je foto’s te groot geëxporteerd, stel dit dus gelijk aan elkaar in.
Het canvas moet 239mm x 176mm worden om 940×691 pixels te krijgen en dit voer ik in bij de Pagina Setup. Ik heb ook een naam gegeven aan de instelling zodat ik hem later terug kan vinden. Gelukkig hoef je niet elke keer de Pagina Setup aan te passen als je wisselt tussen afdrukken op A4 en export naar JPEG, dit wordt opgeslagen in de preset.
Afhankelijk van wat je in de filmstrip (verkleinde weergave van de foto’s onderaan het scherm) selecteert plakt Lightroom automatisch de geselecteerde of alle foto’s in de cellen. Heb je meerdere foto’s dan maakt Lightroom meerdere pagina’s aan. Het handige hiervan is dat als je Afdrukken naar bestand… selecteert dat Lightroom in één keer alle pagina’s als JPEG bestand opslaat en plaatst in een mapje met dezelfde naam, klaar om op je weblog te plaatsen.
Afdruktaak JPEG afdrukken
Je kunt voor het exporteren nog kiezen voor verscherpen als je dat wilt. De Glanzend (Glossy) optie biedt iets meer verscherping dan de mat (matte) optie, dit is een kwestie van smaak en je kunt het ook uitschakelen als je al voldoende verscherping in de Ontwikkelen (Develop) module van Lightroom hebt toegepast. De verscherping wordt trouwens toegepast op de individuele foto’s waarmee de afdruk is samengesteld, niet de foto als geheel, waardoor de kwaliteit van de verscherping per foto hoger blijft.
Als je alle gekozen opties opslaat als een sjabloon, dan kiest Lightroom in het vervolg altijd zelf de pagina grootte en de juiste instellingen aan de rechterkant. Het enige wat je dan hoeft te doen is de juiste foto’s selecteren in de Bibliotheek, naar de Afdrukken module gaan, het juiste sjabloon kiezen, op de Afdrukken naar Bestand knop drukken en een naam opgeven.
Diptych eindresultaat
Zoals je kunt zien is de print module in Lightroom erg krachtig. Een hoop van de keuzes in Photoshop zijn hier erg versimpeld, waardoor je sneller kunt werken. De mogelijkheid vrijwel al je instellingen als preset op te slaan is goud waard als je regelmatig dezelfde soort afdrukken maakt. Helaas kun je in Lightroom nog steeds niet aan ‘soft proofing’ doen, een indruk krijgen van het afdrukresultaat weergegeven op het beeldscherm zonder dat het je papier en inkt kost. Wie weet in de volgende versie.
[ad#Lightroom]
Hallo Kenneth,
Dat is toevallig, was net in december begonnen de lay-out te gebruiken als collage in nieuwsberichten op mijn website (stiekem geïnspireerd door de Facebook die bij publicatie fotoalbum zoiets aanmaakt). Hiervoor gebruikte ik alleen de contact sheets die ik eerst als jpg aanmaakte, maar nu gebruik ik de optie afdrukken naar ipv JPEG-bestand en print naar pdf. Zo kan diegene die het contact sheet gebruikt de betreffende bestands namen gemakkelijk selecteren en kopiëren, b.v. om aan te geven wat hun keuze is. En niet onbelangrijk de pdf zijn standaard al een stuk kleiner in bestandsgrootte.
1 ding vindt ik wel jammer, je kan de foto’s niet roteren anders dan 90 graden, ik heb dit nog ff gecheckt op het Adobe forum. Als ik dat echt wil, zal ik naar Photoshop moeten vrees ik of zijn er andere opties? Ik ga de optie in ieder geval op de wensen lijst toekomstige versies zetten, evenals uitlijningsmogelijkheden met geselecteerde foto’s (zoals in fotoalbum software mogelijk is). Ik bedoel dus niet het klikken in bv de grid.
Bedankt Kenneth voor weer een artikel over Lightroom.
Allereerst de beste wensen voor 2012 .Super artikel en een goed begin van 2012. Een goed begin is het halve werk. Gaat dit zeker artikel zeker proberen. Zijn er ook in lightroom methodes om te controleren of je foto niet te donker is om af te drukken?
Hartelijk dank voor dit artikel, zeer welkom en waardevol! Wel een vraag over het “managen” van de kleuren door Lightroom of de printer zelf. Ik heb vaker gehoord dat je dit beter kan laten doen door de applicatie zelf (Lightroom), de resultaten zijn bij mij echter minder goed. (HP Photosmart Premium met origineel HP Glossy Premium papier). Ik heb ook wel eens ander merk papier gebruikt, maar het verschil bleef. Hoe kan ik eenvoudig controleren of ik de juiste instellingen gebruik? (meest optimale). Groeten, Jos
Hoi Jos, heb je in de printerinstellingen ook het juiste papier geselecteerd? Op wat voor manier zijn de resultaten niet goed? Te donker of wijken de kleuren ook af? Heb je ook een kleurprofiel voor de HP Glossy Premium? Is je monitor gecalibreerd?
Ben nu een stuk verder door de juiste kleurprofiel te kiezen, mede dankzij je artikel! Afruk ziet er al een stuk beter uit. De afdruk is alleen heel donker (donkerder dan wanneer ik de printer de kleuren laat beheren). Monitor kalibreren is begin vorig jaar gebeurd. Ik zal alle instellingen nog eens nalopen, misschien toch onjuist papier geselecteerd en anders de monitor opnieuw kalibreren. Dank!
Beste Kenneth,
Bedankt voor je altijd goede en uitgebreide informatie ik heb er veel plezier van. Ik werk al een tijdje met L.room en heb nu de juiste profielen gedownload van mijn nieuwe Epson printer. Helaas lukt het mij niet deze zichtbaar te krijgen in het afdruk menu, als ik kies voor overige komen daar wel oude, maar niet de nieuwe instellingen naar voren. Heb jij een tip voor mij?
Alvast bedankt.
Groet, Gini
Hoi Gini, heb je de profielen ook naar de relevante map in je besturingssysteem gesleept? Dat is de plek waar Lightroom kijkt.
Hallo Kenneth
Ik heb zelf een HP9180. Het verschil tussen printer en beeldscherm is mij nog te groot. Ik werk met Lightroom.
Is het niet mogelijk om een printafdruk van een foto te maken en dan het beeld te kalibreren richting foto op papier. Dus eigenlijk de omgekeerde weg. mij lukt dit niet, tenminste niet volledig maar ik denk dat dat aan mijn monitor ligt. Heeft maar beperkte beeld instellingen
Groet Willem
Hoi Kenneth,
Super leuke functie in Lightroom, de afdruk module. Het enige wat ik niet begrijp is dat als ik een template aanmaak met afwijkende maten, dat deze er dan toch groter uitziet op m’n scherm. Als ik het bestand exporteer is het wel de juiste verhouding, maar het werkt alleen niet lekker, omdat ik niet kan zien hoe de template er echt uit gaat zien. Weet jij hoe dit komt?
Groetjes,
Christina
Mijn complimenten voor dit mooie artikel. Gezien het vanaf CS4 mogelijk is om albums op te maken in Lightroom ben ik aan de slag gegaan en wilde mijn werk laten drukken bij een drukkerij. Gezien ik dit niet bij Blurb wilde doen, heb ik wat rondgevraagd en gegoogled en kwam ik bij het bedrijf Fotogoed uit. Deze hebben daar handig op ingespeeld, door de wat afwijkende maten toch als standaard aan te bieden. Perfect ik heb mijn 30 bij 30 album naar ze geupload en binnen een week viel het prachtige resultaat op de mat. Kortom een goede tip en beduidend goedkoper dan de drukkerij om de hoek. Ik heb overigens geruchten gehoord dat Lightroom de formaten voor het album gaat vrijgeven (zoals bv in Indesign), weet iemand hier wat de waarheid van deze geruchten is?
ik loop alleen tegen een probleempje aan in de afdrukmodule,
ineens besluit lightroom de sjablonen niet meer mooi uit te lijnen over het gehele, maar lekker boven in het hoekje te proppen
lightroom doet dit momenteel bij alle sjablonen, dus ook bij de standaard sjablonen.
alle googlend op dit probleem kwam ik op dit artikel uit maar kom er nog steeds niet aan uit.
het lukt me niet bij aanpassen van de paginainstellingen, en vindt ook niets in het rechtse instelmenu (al denk ik dat het daar waarschijnlijk een onnozel vinkje zal zijn)
kunt u mij hiermee helpen?
Goede morgen Kenneth. Hoe komt het dat bij mij LightRoom absoluut niet wil werken. Ik ben een beginner en heb nooit met LR gewerkt.
Bij de aankoop van de Canon Eos 6D kreeg ik LR erbij. Opstarten lukt nog. Foto’s openen lukt ook, maar wil ik gaan bewerken, dan loopt het hele systeem vast. Soms werkt het even, om daarna weer te stoppen. Laad ik misschien teveel foto’s? Ligt het aan mijn PC?
Ik zie ook vaak de term “reageert niet” staan bovenin de balk, waarbij het hele scherm grijs wordt.
Het baalt enorm, temeer omdat iedereen zegt dat het zo’n mooi systeem is, en dat het zo goed werkt. Bij mij dus niet
” Reageert niet” is vaak ook een kwestie volgens mij van te weinig geheugen van je computer.
Sinds ik met grote bestanden van 36MP werk, heb ik hetzelfde probleem. Ik zal dus aan een nieuwe processor moeten gaan denken volgens de kenners.
Dank je wel Noortje. Ja, ahum, hoe ik dat nu weer ga oplossen? Maar ik denk dat je gelijk hebt. De PC is inderdaad al wat ouder. Hem opwaarderen is geen optie volgens mij.
Ik zou nog niet gelijk een nieuwe computer kopen of gaan upgraden. Uit je beschrijving kan men niet opmaken of je computer het probleem is. Het kan nog steeds meerdere oorzaken hebben ;-)
Advies zet je vraag in het deel ” stel een vraag ”
Geef in dit topic aan wat de specificaties van je computer zijn. Welk besturingssysteem je draait
hoeveel schrijfruimte je nog hebt op je systeem etc etc
Heb je al eens geprobeerd om LR opnieuw te installeren ?
Zoals het er hier naar uitziet wordt het een nieuwe computer, waarvan processor de grootste slok zal kosten.
Je kunt ook losse spullen kopen en compleet nieuw/zelf inbouwen als je iemand hebt. Stuk goedkoper.
Groet, Noortje
Mee eens. Het kan per geval anders liggen, met regelmaat de boel opschonen kan veel schelen, altijd proberen en even kijken waar je computer op draait. Ook ik ga nog 1x kijken maar ik denk dat het bij mij allemaal te weinig is. Ik kan drie rondjes de kerk om, en elke handeling duurt langggggggggggggg.
Groetm Noortje
Hallo,
Ik heb een vraagje maar ik kan het antwoord nergens vinden op internet. Ik ben een boek gestart, heb mijn foto’s automatisch laten vullen. Ik had te veel foto’s volgens de 240 pagina’s die het boek voorziet.
Ik heb al mijn foto’s in een layout gezet waardoor ik nu pagina’s over heb. Ik wil nu heel graag de rest van mijn foto’s toevoegen maar ik weet dus helemaal niet hoe dit moet. Ik heb me al zot-gezocht op internet en in Lightroom… Weet jij soms hoe ik extra foto’s kan bijvoegen?
Het is de eerste keer dat ik zo’n boek maak.
Hopelijk wel. Bedankt!
Groetjes
Bestaat dit ook in boekvorm?