DigitaleFotografieTips.nl

19 reacties op “Werken met de Lightroom afdruk module”

 1. Hallo Kenneth,
  Dat is toevallig, was net in december begonnen de lay-out te gebruiken als collage in nieuwsberichten op mijn website (stiekem geïnspireerd door de Facebook die bij publicatie fotoalbum zoiets aanmaakt). Hiervoor gebruikte ik alleen de contact sheets die ik eerst als jpg aanmaakte, maar nu gebruik ik de optie afdrukken naar ipv JPEG-bestand en print naar pdf. Zo kan diegene die het contact sheet gebruikt de betreffende bestands namen gemakkelijk selecteren en kopiëren, b.v. om aan te geven wat hun keuze is. En niet onbelangrijk de pdf zijn standaard al een stuk kleiner in bestandsgrootte.

  1 ding vindt ik wel jammer, je kan de foto’s niet roteren anders dan 90 graden, ik heb dit nog ff gecheckt op het Adobe forum. Als ik dat echt wil, zal ik naar Photoshop moeten vrees ik of zijn er andere opties? Ik ga de optie in ieder geval op de wensen lijst toekomstige versies zetten, evenals uitlijningsmogelijkheden met geselecteerde foto’s (zoals in fotoalbum software mogelijk is). Ik bedoel dus niet het klikken in bv de grid.

  Bedankt Kenneth voor weer een artikel over Lightroom.

 2. Allereerst de beste wensen voor 2012 .Super artikel en een goed begin van 2012. Een goed begin is het halve werk. Gaat dit zeker artikel zeker proberen. Zijn er ook in lightroom methodes om te controleren of je foto niet te donker is om af te drukken?

 3. Hartelijk dank voor dit artikel, zeer welkom en waardevol! Wel een vraag over het “managen” van de kleuren door Lightroom of de printer zelf. Ik heb vaker gehoord dat je dit beter kan laten doen door de applicatie zelf (Lightroom), de resultaten zijn bij mij echter minder goed. (HP Photosmart Premium met origineel HP Glossy Premium papier). Ik heb ook wel eens ander merk papier gebruikt, maar het verschil bleef. Hoe kan ik eenvoudig controleren of ik de juiste instellingen gebruik? (meest optimale). Groeten, Jos

 4. Beste Kenneth,

  Bedankt voor je altijd goede en uitgebreide informatie ik heb er veel plezier van. Ik werk al een tijdje met L.room en heb nu de juiste profielen gedownload van mijn nieuwe Epson printer. Helaas lukt het mij niet deze zichtbaar te krijgen in het afdruk menu, als ik kies voor overige komen daar wel oude, maar niet de nieuwe instellingen naar voren. Heb jij een tip voor mij?
  Alvast bedankt.
  Groet, Gini

  1. Hoi Gini, heb je de profielen ook naar de relevante map in je besturingssysteem gesleept? Dat is de plek waar Lightroom kijkt.

 5. Hallo Kenneth
  Ik heb zelf een HP9180. Het verschil tussen printer en beeldscherm is mij nog te groot. Ik werk met Lightroom.
  Is het niet mogelijk om een printafdruk van een foto te maken en dan het beeld te kalibreren richting foto op papier. Dus eigenlijk de omgekeerde weg. mij lukt dit niet, tenminste niet volledig maar ik denk dat dat aan mijn monitor ligt. Heeft maar beperkte beeld instellingen
  Groet Willem

 6. Hoi Kenneth,

  Super leuke functie in Lightroom, de afdruk module. Het enige wat ik niet begrijp is dat als ik een template aanmaak met afwijkende maten, dat deze er dan toch groter uitziet op m’n scherm. Als ik het bestand exporteer is het wel de juiste verhouding, maar het werkt alleen niet lekker, omdat ik niet kan zien hoe de template er echt uit gaat zien. Weet jij hoe dit komt?

  Groetjes,
  Christina

 7. Mijn complimenten voor dit mooie artikel. Gezien het vanaf CS4 mogelijk is om albums op te maken in Lightroom ben ik aan de slag gegaan en wilde mijn werk laten drukken bij een drukkerij. Gezien ik dit niet bij Blurb wilde doen, heb ik wat rondgevraagd en gegoogled en kwam ik bij het bedrijf Fotogoed uit. Deze hebben daar handig op ingespeeld, door de wat afwijkende maten toch als standaard aan te bieden. Perfect ik heb mijn 30 bij 30 album naar ze geupload en binnen een week viel het prachtige resultaat op de mat. Kortom een goede tip en beduidend goedkoper dan de drukkerij om de hoek. Ik heb overigens geruchten gehoord dat Lightroom de formaten voor het album gaat vrijgeven (zoals bv in Indesign), weet iemand hier wat de waarheid van deze geruchten is?

 8. ik loop alleen tegen een probleempje aan in de afdrukmodule,
  ineens besluit lightroom de sjablonen niet meer mooi uit te lijnen over het gehele, maar lekker boven in het hoekje te proppen
  lightroom doet dit momenteel bij alle sjablonen, dus ook bij de standaard sjablonen.
  alle googlend op dit probleem kwam ik op dit artikel uit maar kom er nog steeds niet aan uit.

  het lukt me niet bij aanpassen van de paginainstellingen, en vindt ook niets in het rechtse instelmenu (al denk ik dat het daar waarschijnlijk een onnozel vinkje zal zijn)
  kunt u mij hiermee helpen?

 9. Goede morgen Kenneth. Hoe komt het dat bij mij LightRoom absoluut niet wil werken. Ik ben een beginner en heb nooit met LR gewerkt.
  Bij de aankoop van de Canon Eos 6D kreeg ik LR erbij. Opstarten lukt nog. Foto’s openen lukt ook, maar wil ik gaan bewerken, dan loopt het hele systeem vast. Soms werkt het even, om daarna weer te stoppen. Laad ik misschien teveel foto’s? Ligt het aan mijn PC?
  Ik zie ook vaak de term “reageert niet” staan bovenin de balk, waarbij het hele scherm grijs wordt.
  Het baalt enorm, temeer omdat iedereen zegt dat het zo’n mooi systeem is, en dat het zo goed werkt. Bij mij dus niet

  1. ” Reageert niet” is vaak ook een kwestie volgens mij van te weinig geheugen van je computer.
   Sinds ik met grote bestanden van 36MP werk, heb ik hetzelfde probleem. Ik zal dus aan een nieuwe processor moeten gaan denken volgens de kenners.

   1. Dank je wel Noortje. Ja, ahum, hoe ik dat nu weer ga oplossen? Maar ik denk dat je gelijk hebt. De PC is inderdaad al wat ouder. Hem opwaarderen is geen optie volgens mij.

    1. Ik zou nog niet gelijk een nieuwe computer kopen of gaan upgraden. Uit je beschrijving kan men niet opmaken of je computer het probleem is. Het kan nog steeds meerdere oorzaken hebben ;-)

     Advies zet je vraag in het deel ” stel een vraag ”
     Geef in dit topic aan wat de specificaties van je computer zijn. Welk besturingssysteem je draait
     hoeveel schrijfruimte je nog hebt op je systeem etc etc

     Heb je al eens geprobeerd om LR opnieuw te installeren ?

 10. Zoals het er hier naar uitziet wordt het een nieuwe computer, waarvan processor de grootste slok zal kosten.
  Je kunt ook losse spullen kopen en compleet nieuw/zelf inbouwen als je iemand hebt. Stuk goedkoper.
  Groet, Noortje

 11. Mee eens. Het kan per geval anders liggen, met regelmaat de boel opschonen kan veel schelen, altijd proberen en even kijken waar je computer op draait. Ook ik ga nog 1x kijken maar ik denk dat het bij mij allemaal te weinig is. Ik kan drie rondjes de kerk om, en elke handeling duurt langggggggggggggg.
  Groetm Noortje

 12. Hallo,
  Ik heb een vraagje maar ik kan het antwoord nergens vinden op internet. Ik ben een boek gestart, heb mijn foto’s automatisch laten vullen. Ik had te veel foto’s volgens de 240 pagina’s die het boek voorziet.
  Ik heb al mijn foto’s in een layout gezet waardoor ik nu pagina’s over heb. Ik wil nu heel graag de rest van mijn foto’s toevoegen maar ik weet dus helemaal niet hoe dit moet. Ik heb me al zot-gezocht op internet en in Lightroom… Weet jij soms hoe ik extra foto’s kan bijvoegen?
  Het is de eerste keer dat ik zo’n boek maak.
  Hopelijk wel. Bedankt!
  Groetjes

 13. Bestaat dit ook in boekvorm?