DigitaleFotografieTips.nl

74 reacties op “Bespreking: Fotoboeken getest”

 1. Een tip die het ons een stuk makkelijker heeft gemaakt om tot een mooi fotoalbum te komen:
  Ik heb m’n computerscherm afgesteld op de foto’s in het eerste album wat ik bij de Hema heb laten afdrukken en heb nog nooit problemen gehad dat de prints te licht, te donker, te geel enz. waren. Het album wordt zo precies zoals op het scherm.
  Ben erg tevreden over de kwaliteit!

  Groet,
  Susanne

  1. Hallo, zojuist mijn fotoboek via Apple ontvangen. Had een liggende hardcover boek besteld. Boek ziet er echt gelikt uit! Prachtig.
   Ben echter echt minder tevreden over de afdruk kwaliteit. Wit is niet wit bij mij….maar licht bruin. Trouwens alle foto’s hebben een te grote kleurafwijking en allen hebben een licht bruine zweem. Gereclameerd….krijg nu wel geld terug, maar valt mij toch wel tegen van Apple. Had andere verwachtingen.
   Ben nu op zoek naar een aanbieder die mijn foto’s natuurlijk natuurgetrouw afdrukt en waarbij wit in ieder geval ook wit is.

   Iemand nog tips?

  2. Suzanne, hoe heb je dit juist gedaan? Het scherm aanpassen bedoel ik

 2. Profotonet is met grote afstand de beste . Als de kwaliteit voorop staat komt er geen andere aanbieder in de buurt. Heb ervaring met verschillende aanbieders maar had bij Profotonet voor het eerst het gevoel dat kwaliteitsfoto’s enigszins tot zijn recht komen. De rest was rubbish.

 3. Ik ben een fotoboek aan het maken, voor een vriendin, via TNT post. Deze werkt met Ce We. Het wordt ee xxl boek van 98 pag.
  Met de regelmaat van de klok, verdwijnen er fotos of teksten, terwijl die er daarvoor wel opstonden. voorheen werkte TNTpost met een ander progamma, waarbij ik deze problemen nooit heb ondervonden. Is dit voor iemand herkenbaar, en zo ja, hoe is dat opgelost. Ik doe nu, na elke bewerkte pag. de boel op usb opslaan, sluit het progamma dan helemaal af en start het weer op. Dit is alleen een heidens karwei, en schiet niet echt op zo.
  Ik heb genoeg geheugen op de laptop, dus daar ligt het niet aan.

 4. Ik ben al enkele jaren enthousiast over de boeken van Blurb. In het begin maakte ik de fotoboeken in aperture (apple) en importeerde de pdf’s in de software van blurb (booksmart). De belangrijkste reden was dat er in booksmart toen nog geen mogelijkheid bestond om zelf pagina’s te layout-en. Foto’s over twee pagina’s verspreiden was dan ook niet mogelijk en aperture heeft daar een mooie automatische optie voor. Blurb heeft echter grote verbeterpunten doorgevoegd in de software, waardoor het nu onder andere mogelijk is om de layout van de pagina’s geheel naar eigen hand te zetten, inclusief de tekstblokken. Nu is het gebruik van aperture dan ook geen toegevoegde waarde meer, wat dat betreft. Voor het bewerken van foto’s, voornamelijk het lichter maken, gebruik ik het programma van apple nog wel. Het is inderdaad zo dat de foto’s in het boek donkerder worden afgebeeld dan op scherm. Meestal volsta ik dan met het aanpassen van ”shadows”, waardoor alleen de donkere beeldpartijen lichter worden gemaakt, zonder dat de hele foto flets wordt (te lichte beeldpartijen kunnen zo ook eventueel met “highlights” wat donkerder worden gemaakt).

  Wat betreft de hulplijnen, die zijn wel degelijk in booksmart op te roepen!

  groet Frank.

 5. Handige review! Hier was ik naar op zoek.
  Hoewel ik ook graag de top-fotoalbum.nl ertussen had willen zien. Ik zat namelijk te twijfelen tussen die en Blurb.

 6. Kijk ook eens naar top-fotoalbum.nl. Superkwaliteit, layflat binding en goedkoper dan profotonet. Album ’s maandags besteld, had het de woensdag al in huis.

 7. Heb al bij verschillende geprobeerd. Albelli en Hema, kwam er later achter dat het dezelfde zijn. Niet echt tevreden, heb anderhalve week terug een fotoboek besteld bij Superfoto.nl met een actie. Wat ik mooiste vond is de uitgebreide software, daar kan echt heel veel mee en is ook beschikbaar voor de MAC. Was eenvoudig te gebruiken maar had grafisch en qua foto’s echt onwijs veel mogelijkheden. Kwaliteit van fotoalbum was ook mooi en levertijd goed. Zag ze hierboven niet er tussen staan, zou wel weer eens een nieuw vergelijk willen zien tussen die verschillende merken.

 8. Ik heb ervoor gekozen om mijn 1e digitale fotoboek te bestellen bij Blurb. Voordat ik deze keuze gemaakt heb, heb ik eerst uitgebreid onderzoek op internet gedaan. Blurb kwam daar goed uit qua kwaliteit en prijs, conform de bevindingen van deze tester dus. En Profotonet levert wellicht nog betere kwaliteit, maar is beduidend duurder.

  Over Blurb ben ik zeer tevreden. Hun grootste pluspunt vond ik de kleuren van de foto’s binnenin mijn fotoboek. Die kwamen vrijwel overeen met de kleuren op het scherm. Niet donkerder dus. Op basis hiervan kan ik Blurb echt aanbevelen.

  Verdere pluspunten:
  – Levering snel, bij mij 1 week en 1 dag, levering vanuit Eindhoven.
  – Service lijkt goed, zie hun forum en een paar andere tests. Ik had 1 vraag gestuurd aan de Customer Service en had binnen 2 uur antwoord. Wel alles in het Engels.
  – Software levert voor mij geen problemen op. Wel heb ik mijn eigen lay-outs ontworpen, omdat ik de meeste foto’s in de verhouding 2:3 wil hebben. Rasterlijnen aanwezig.
  – Eigen foto op kaft mogelijk.
  – Prijs: voor mij boek van 118 pagina´s (28-33 cm) heb ik €95,- incl. verzendkosten betaald.

  Mindere punten:
  – De kleuren van de foto op de kaft (ImageWrap Hardcover) zijn iets minder dan de kleuren van de foto´s in het boek. Iets fletser en ik zie in het zand een lichte groenzweem.
  – De scherpte van de foto´s in het boek vind ik zelf nog niet optimaal en als ik goed kijk zie ik op sommige foto´s de pixels. Overigens zie ik dit ook als ik bv. blader in boeken van CEWE (ter inzage bij winkels met foto-apparatuur).
  – Premium papier schijnt iets beter te zijn dan standaard papier, maar dat papier had m.i. iets dikker gekund.

  Meer info op http://www.blurb.com. Het forum onder de Help-toets geeft een redelijk beeld van de kwaliteit van dit product, hoewel ik denk dat er relatief vaker mensen reageren bij wie er iets mis is gegaan dan tevreden mensen. Ik denk dat de gebruikers van Blurb wel kritisch zijn. Blurb heeft niet alleen klanten voor fotoboeken, maar ook klanten die tekstboeken laten afdrukken. Zoals ik lees in sommige reacties verwachten sommige mensen professionele fotokwaliteit. De kwaliteit is goed, maar net geen professionele fotokwaliteit zoals fotografen die zouden willen. Hoewel er wel fotografen zijn die via Blurb trouwboeken laten afdrukken.

  Groeten,
  Adriana

 9. Als professioneel grafisch ontwerper en fotograaf kan ik iedereen aanraden om bij Blurb.com boeken te laten drukken. Ik heb ontzettend goede ervaringen met deze drukker. Je kunt zowel een pdf uploaden (voor professionals interessant) als hun eigen programma gebruiken. De website is heel degelijk en intuïtief ontworpen en de workflow is daardoor prettig. Ik ben heel kritisch en het boek wordt precies zoals ik het wil en verwacht (contrast, snijmarges, papier, bindwijze, etc). De kwaliteit is erg goed en de prijs voordelig, daarnaast printen ze op FSC papier en leveranciers zijn chain-of-custody-certified. Ik heb zowel tekstboeken als fotoboeken gemaakt en verkocht via blurb.com. Ze hebben ook handige previews die je kunt embedden op je website. Voor kleine oplages is blurb de beste keus. Voor grotere opdrachten kun je natuurlijk beter naar een offset drukker gaan en daar compleet het drukproces controleren, maar ik ben groot voorstander van printing-on-demand.

 10. Mooie review van een aantal aanbieders. De afdruk van Bol.com en dus ook fotoalbum.nl en kruidvat gebeurt inderdaad bij de CEWE centrale, maar dat wil niet zeggen dat de afdrukkwaliteit en dus het eindresultaat hetzelfde is. Fotoalbum aanbieders kunnen dit namelijk laten varieren door bijvoorbeeld langere droogtijd te hanteren. Uiteraard vertaalt zich dit in de prijs.

 11. Beste Kenneth,

  Al geruime tijd volg ik je site met tips en heb er al veel aan gehad. Graag zou ik een ervaring met afdrukken delen. Ik heb een fotoboek gemaakt via Aperture (App3 via app-store kost nu €62,99 en is dus erg aantrekkelijk). Bij bezorging bleken veel foto’s onder goed licht erg blokkerig over te komen, geen mooie kleuroverloop, pixels gewoon zichtbaar. Na melding bij Apple keurig afgewerkt via geld terug maar nu dus geen mooi fotoboek waar het eigenlijk om te doen is. De geplaatste foto’s waren in de volle resolutie geplaatst. Wel heb ik veel rechtstreekse RAW-afbeeldingen gebruikt en bewerkt. Van sommige bewerkingen zie ik dat ze wat “over- the- top” zijn maar ook dat is een leerproces. Een afdruk in pdf ziet er goed uit. Mijn vraag is of je tips hebt om te komen tot een optimaal aanleveringsresultaat voor een fotoboek.

  Alvast dank voor de reactie en ik blijf je site volgen via je doorgezonden tips,

  Groet Albert

 12. Ik heb al het nodige geexperinteerd met fotoalbums en ben blijven hangen bij Profotonet en hun concurrent Top-Fotoalbum. Beide bedrijven drukken af op echt fotopapier, gebruiken een mooie lay-flat techniek en hebben dezelfde software. Inmiddels is Hema ook bezig in die markt maar ik struikel over de door Hema gebruikte software en service. Albelli maakt tegenwoordig ook een platliggend album maar leveren nog steeds drukwerk waardoor je foto’s gerasterd worden en dat zie je in het eindresultaat absoluut terug.
  Ik bereid mijn album altijd voor met Photoshop en gebruik een Canvasbasis als spread over 2 pagina’s. Wegsaven in Tiff formaat . Daarna plaats ik de foto’s in het fotoboekprogramma en na een paar minuten kan ik gaan uploaden. Tja, beide bedrijven zijn wat duurder maar als ik avonden heb zitten editten dan wil ik kwaliteit. Wat is 20 euro als je een week met je hobby bezig bent. Profotonet heeft (tegen meerprijs) mooiere omslagen in leer en dat heeft Top-Fotoalbum (nog) niet. Top-Fotoalbum geeft daarentegen iedere nieuwe klant 15 euro kennismakingskorting op de eerste bestelling en dat is een hele slimme zet om klanten te trekken.

 13. Hoi,

  Ik gebruik sinds een paar jaar snapfish.nl ( HP)
  Dit bevalt uitstekend, prettige software en keuze uit standaard of fotopapierkwaliteit. Het bevalt eigenlijk zo goed, dat ik gestopt ben met Albelli. Misschien kun je deze ook eens proberen, ik ben benieuwd wat je er van vindt. Als je je abonneert op de nieuwsbrief kun je profiteren van leuke kortingen.

  Groeten Erna

 14. Ik heb voor de eerste keer een digitale fotoboek laten afdrukken bij Profotonet. Omdat dit voor mij bij Profotonet de eerste keer was, is het erg prettig dat zij een handleiding hebben. Het boek heb ik vorige week ontvangen en dan zeg ik wauw. Ik heb het af laten afdrukken op echt dik fotopapier. Ik heb gekozen voor 30*45 cm, mooi voor o.a. panorama foto’. Het fotoboek is wel prijzig maar omdat het voor mij belangrijk was dat de foto’s een goede kwaliteit zouden behouden mag dit geen issue zijn. De foto’s staan er qua kleur en scherpte perfect in.
  Voor dit deze kwaliteit een dikke pluim voor Profotonet.

  Groetjes

  Ton

 15. Mijn eerste fotoboek laten printen bij Blurb. Het is inderdaad een pachtig boek geworden, foto’s zeker niet te donker, haarscherp (gebruik gemaakt in photoshop van nik software colour efex pro , tonal contrast.) 154 pagina’s, 33×28 cm op premium papier voor 92 euro. Zeker niet duur voor een bijna 2 kilo wegend fotoboek. Goede software (mac).

 16. Wat niet verteld wordt in de test is dat “Blurb” de enige firma is dat tot 400 blz gaat in een boek
  Heb een boek gezien van over de 200 blz, zeer mooie druk en prachtig afwerking

  Groetjes

  Charles R.

 17. Nuttige discussie, wat ik in op de diverse websites (na slechts vluchtig lezen mis) is de resolutie waarin je moet aanbieden. Ik heb al mijn opnamen met mijn 5D in raw gemaakt, maar dit moet in Photoshop of Lightroom nog worden aangepast, maar naar welke kwaliteit?

  1. @Rene, zelf fotografeer ik ook in Raw, bewerkingen gedaan in Photoshop en opgeslagen in de hoogste kwaliteit jpg, die van mij zijn dan ongeveer 5 a 6 mb. Deze verwerken in je boek en uploaden, wat bij een flink boek wel enige tijd in beslag neemt.

 18. Ik maak iedere pagina, voor een fotoboek, in Photoshop. Begin met een Canvas in formaat (cm) van het boek dat je wilt gaan maken. Bij een 20×30 album start ik met een Canvasspread van 20×60 cm in omstreeks 200 dpi.

  Vervolgens open ik de foto(‘s) die ik op de 2 pagina wil plaatsen en maak daar direct smart (slim)-objects van. Plaats de foto(‘s) op het Canvas en laat verder al je creativiteit, met maskers, achtergronden, enz. de vrije loop. Tot slot save ik mijn ontwerp als een TIF file en die file importeer ik later (als spread over 2 pag’s) in de software van Profotonet of Top-Fotoalbum. Betere kwaliteit kun je naar mijn mening niet aanbieden.

  Profotonet heeft een betere afwerking. Top-fotoalbum is goedkoper. Ik heb nog geen bedrijf kunnen vinden die een fotoalbum mooier kan maken dan genoemde bedrijven. Goedkoper kan altijd, bij Albelli o.i.d. maar dan worden de pagina’s gerasterd en gedrukt. Velen zijn hier klaarnlijkelijk tevreden mee maar -wat een verschil- met een album op echt fotopapier voor 10-20 euro meer. Als ik een week lang iedere avond zit te editten wil ik kwaliteit.

 19. Kenneth,

  zoals gebruikelijk weer een bangelijk interessant artikel (dankzij dit ben ik nu zelfs mijn eerste album zelf aan het samenstellen).

  Vraagje: met wat heb jij jouw monitor gecalibreerd? Is natuurlijk belangrijk als je zegt dat de kleuren van de afdruk overeen komen met wat jij hebt ingestuurd.

 20. Ik was altijd erg tevreden over hema ( bijna gelijk aan Albelli ), maar nu blijkt dat ze met de prijzen globaal 30% gestegen zijn.
  Beetje misbruik maken van je naamsbekendheid lijkt mij.

 21. ProfotoNet : laat momenteel toe om een foto op de cover te plaatsen. Kwaliteit en service is super.

  Een tekst plaatsen op de rug zou welkom zijn.

 22. Hallo, ik gebruik al jaren Hema. Die hebben boeken, ook met hoogglas én de mogelijkheid voor platliggend. Foto’s die pagina groot of zelfs over 2 pagina’s afgedrukt kunnen worden. Ik zelf gebruik meestal de losse bladen. Ik gebruik die vooral om een soort “dagboek” bij te houden. Ik ben erg tevreden over de afdruk kwaliteit. Ben benieuwd hoe anderen herover denken

 23. Hallo Marijke,

  Als je een album bij Profotonet of bij Top-Fotoalbum laat afdrukken zie je echte kwaliteit.
  Maar dit moet je toch zelf ervaren.

  Bij profotonet heb ik ook nog zelf ondervonden hoe goed hun service is.
  Bij Top-fotoalbum heb ik mijn laatste album laten afdrukken ook een goede afdruk kwaliteit maar niet zo’n dik papier.

 24. Ik heb uiteindelijk mijn Amerika reis via Top Fotoalbum laten afdrukken. Ik had erg veel foto’s en heb uiteindelijk 2 zijdeglans landscape albums gemaakt in de grootste uitvoering. Ik heb alles in raw via lightroom bewerkt. Ik heb ook een gestitchte foto volledig over 2 pagina’s uitgesmeerd…adembenemend ! De reisgenoten die de albums gezien hebben waren er helemaal weg van. De fotokwaliteit is zeer goed, scherp en geen pixels. Hetzelfde geld voor de foto’s op de kaft. Twee minpunten heb ik wel. Het papier is stevig, maar zou voor bv trouwfoto’s nog wat zwaarder mogen zijn. Een ander minpunt vind ik dat de hoogte breedte verhouding van het landscape album wat laag is. De foto’s uit mijn 5d moet ik boven en onder iets bijsnijden, misschien ben ik een zeur, maar ergens vind ik dat dat niet zou moeten hoeven. Ik heb voor top fotoalbum gekozen, omdat ik zoveel fotos had en graag het grootste formaat album wilde en ze toch wat goedkoper zijn. Ik denk dat ik wel een keer profotonet ga proberen, puur om het verschil eens te zien, wellicht dat het inbinden ook wat steviger is.

 25. Ik heb mijn foto’s uit Indonesië onlangs laten afdrukken in een album van fotoalbum.nl
  Hier kun je nl. ook veel meer pagina’s laten afdrukken. De kwalitei t is ongelofelijk mooi. De afwerking is ook lekker stevig. Ook de afmetingen gaven geen problemen.
  Ik had bewerkte en onbewerkte foto’s geplaatst. Alle foto’s zijn omgezet van RAW naar JPG. Bovendien kun je de kwaliteit van papier kiezen, dus je kunt zwaarder fotopapier nemen.
  Enige minpunt is dat de foto’s op de omslag ietsje donkerder zijn geworden dan ik had verwacht. De foto’s zelf waren ook ietsje onderbelicht.