DigitaleFotografieTips.nl

40 reacties op “Introductie in HDR fotografie”

  1. Ik mis eigenlijk het lightroom alternatief om HDR’s mee te maken in je uitleg! LR/Enfuse! Te koop vanaf 2 dollar en werkt zeeeeerrr behoorlijk!

    Je krijgt er standaard ook een veel kleurechtere foto uit dan met photomatrix zoals deze foto:
    http://www.flickr.com/photos/tomklerks/4198023580/

  2. Een artikel die HDR op zijn plaatst zet waar het hoort. Ik pas HDR toe wanneer er details in een onderdeel van een foto niet voldoende wordt weergegeven door de belichtingskeuze en wanneer ik echt iet geks en extreems wil doen. Gewoon lekker spelen en je creativiteit los laten op een foto die qua belichting saai en niet mooi is. Het laatste pas ik niet zo vaak voor alleen maar voor de fun.Ook ik zie HDR-foto’s die zooooooooo onrealistisch zijn, dat de essentie van de foto geheel verloren gaat, hier moet je wel bij bedenken dat de maker daar een idee bij had en het mooi vindt. Ik gebruik Dynamic Photo HDR en dat bevalt mij goed. Bedankt voor je HDR-artikel weer heb ik een paar dingen geleerd en heb je mijn idee omtrent HDR bevestigd.
    Iedereen een goed 2010 toegewenst en ik hoop ook het komende jaar weer van je artikelen te mogen genieten.

  3. De Belgische (Magnum)fotograaf Carl De Keyzer is momenteel ook bezig aan een project waarbij hij mooie dingen doet met HDR. Zie http://www.momentsbeforetheflood.com/

  4. Mooi artikel weer Kenneth!
    HDR is een leuke techniek om mee te stoeien en kan net dat beetje extra aan een foto geven (al heb ik er ook genoeg gemaakt die te lelijk voor woorden zijn geworden..)
    Naar mijn idee kan je eigenlijk niet zonder statief (ook met gebruik van bracketing loop je het risico op bewegen) en ik zet zelf ISO altijd zo laag mogelijk (100 in mijn geval) om zoveel mogelijk al bij de bron ruis te beperken.
    Er wordt vaak negatief over HDR gedaan, maar gebeurde vroeger in de doka niet precies hetzelfde?

  5. Bedankt voor dit verhaal.
    De effecten hoeven niet altijd zo dramatisch te worden gekozen. Zo heb ik bijvoorbeeld een foto van deze woonkamer genomen met HDR:
    http://www.henkvrieselaar.com/images/kamer.jpg

    En je kunt ook in zwartwit met HDR uit de voeten (OK, misschien een tikkeltje té):
    http://www.henkvrieselaar.com/images/Landrover.jpg

    En tenslotte heb ik hier een foto waarin ik met opzet bewegende objecten laat meespelen op een zwaarbewolkte dag:
    http://www.henkvrieselaar.com/images/Oosterzee.jpg

    Henk

    1. Henk,

      Ik vind jouw foto’s juist al overdreven HDR.
      Je woonkamer is veel te gesatureerd.
      Je jeep is stuk, het linkervoorwiel is afgesneden door je bewerking en behoorlijk overdreven bewerking
      en in de snelweg is het gras wel heel groen..

      Voor mij zijn dit geen voorbeelden van subtiele HDR’s…

      Een goede HDR verhoogd geen saturatie.. ze zorgen alleen voor een hoger dynamisch bereik van de camera.
      Ik vind dit meer een voorbeeld van een subtiele HDR: http://www.flickr.com/photos/tomklerks/4203058555/sizes/o/

      1. Je doet wel erg negatief :)
        De boeken aan de linkerzijde werden beschenen door een laagstaande zon. Omdat ons huis aan 3 zijden grote ramen heeft is de kamer sowieso al redelijk goed uitgelicht. Door het hoput op de vloer en de tafel en het roomkleurige plafond krijgt alles een wat verzadigde indruk.
        Wat je met je verhaal over de Landrover bedoelt begrijp ik niet, maar Ok, die is erg bewerkt zoals ik in mijn post ook al schreef.
        Het gras werd belicht door een strook zon die even door de wolken glipte. Daarom is het groen. Dat heb ik niet groener gemaakt. Het ging me ook vooral om die auto’s.

        De link naar de Flickr pagina geeft een twaalf-in-een-dozijn-foto waarin je inderdaad nauwelijks enige bewerking ziet.

        1. En zoals met alle kunst, meningen kunnen, zullen en mogen verschillen :)

  6. Goed artikel Kenneth. Ook een paar interessante links, die heel wat info opleveren. HDR is een geweldige mogelijkheid, om alles uit je opname te halen en je persoonlijke smaak zal er voor moeten zorgen, dat het niet de beruchte kitsch wordt (alhoewel ook daarover valt te twisten). Opvallend is bij heel veel artikelen over deze techniek, dat het programma Dynamic Photo HDR niet wordt genoemd. Zelf maak ik hier graag gebruik van, omdat het redelijk snel is en zeer eenvoudig is te hanteren met heel veel correctiemogelijkheden. Je kunt het gratis downloaden en met een simpele truc kun je de ingespiegelde tekst omzeilen. Ik vermoed, dat HDR in de toekomst een algemeen geaccepteerde en gewaardeerde manier van fotograferen zal zijn en dat jouw artikel daar een bijdrage in zal leveren. Bedankt en veel fotoplezier. Cees.

    1. Dankjewel Cees, het programma Dynamic Photo HDR kende ik nog niet, ik ga het opzoeken en uitproberen en misschien volgt er dan wel een toevoeging aan dit artikel of een nieuw artikel met andere HDR bewerkingprogramma’s.

  7. Beste Cees,
    Net zo als jij gebruik ik ook Dynamic Photo HDR, ik hoop dat jij er wat ervarener in bent en mij misschien kan helpen. Wanneer ik een verticaal genomen foto inlaad, dan wordt hij horizontaal weergegeven. Ik moet hem dan op die manier bewerken wat mij bijna een nekhernia oplevert. Ik heb door de gehele handleiding en het prgramma al gekeken en kan geen knop of instelling vinden waar ik de foto mee kan draaien, misschien weet jij het.
    Alvast bedankt,
    Groet
    Gerrit

    1. Hallo Gerrit. Jouw probleem met staande formaten zoal vermeld in je reactie ken ik gelukkig niet. Het programma werkt prima, alleen heb ik sinds enige tijd problemen met de menuknoppen. Deze reageren helemaal niet. Ik kan gelukkig wel de funkties aan de rechterkant gebruiken. Ik ga toch eens de nieuwste versie 4 downloaden.Helaas kan ik je dus niet helpen. Voor de volledigheid hetvolgende: ik gebruik Zoombrowser EX van Canon, om mijn foto’s in te laden. Verticaal of horizontaal is geen enkel probleem. Succes. Groet, Cees.

  8. Handig artikel om wegwijs te worden in HDR!

    In het programma Photomatix zit ook de optie “exposure fusion”. Komt dit niet nog dichter in de buurt van een “realistische” HDR foto?

  9. Ik vind, hoe dan ook, dat een HDR foto gigantisch nep lijkt. Ik heb er zelf mee gewerkt maar ik ben er vanaf gestapt.

  10. Ik zou naast HDR graag in mijn Nikon een multi-shot functie willen hebben of color multi-shot. De sensor 1x maal voor groen,blauw en rood gebruiken en dat in 16 bit. Uiteraard kan dit alleen bij landschap, architectuur en andere statische motieven.
    Uiteraard genereer je dan grote files maar het zijn dan ook onderwerpen waarvan je geen tientallen schiet.
    Multi-color vindt je alleen nog via scanners of via de wijze van foveon. Multishot alleen bij de Hasselblad H serie.

  11. Ik lees op het web diverse artikelen van fotografen. Er worden nog al wat geschreven en afgedrukt, met name de opnames die men maakt. Wat me nu steeds meer opvalt is dat er vaker een nabewerking van de diigitale foto wordt uitgevoerd. Met verbazing heb ik bovenstaand artikel gelezen (Introductie in HDR fotografie), en het lijkt wel dat de nadruk steeds meer op nabewerking ligt dan op het fotograferen zelf. Ik zie bijvoorbeeld een HDR foto van een kasteel in Almere, het gebruik van een ND Grad filter, RAWfotografie en ga zo maar door. Ik las net een artikel van een Nederlander in China die schreef over Motion Blur, en de effecten die dat teweeg bracht. Dit is natuurlijk wel heel ontmoedigende foto’s voor een beginnen de fotograaf zoals ik. Ik heb dat soort materiaal niet. Zwervend over het web, wordt er steeds meer gesproken over nabwerking. De lol gaat er zo wel een beetje vanaf. Is dit binnen de fotografie een stroming, mensen die foto’s maken en dan de foto’s oop zijn mooist maken met digitale nabewerking? Hoe kan ik dit zien? Graag een reactie.
    Overigens, ik krijg van u regelmatig een nieuwsbrief, omdat alles prettig wordt uitgelegd.

  12. De lol ervanaf door digitale fotografie , nabewerking , filtergebruik etc. ??
    Dat zeiden schilders ook toen fotgrafie werd uitgevonden, de koetsier toen de eerste auto kwam. En vuur maken met twee vuurstenen, ipv. met een aansteker, is zeker ook veeeel orgineler.

    Ik vindt dat het er alleen maar mooier en leuker wordt, heerlijk allemaal toeters en bellen om tot een eindresultaat te komen.

    En nee niet iedereen vindt alles even mooi dat kan.
    Laat gaan laat gaan en leef je uit!!!

  13. waarom pakt matrix pro geen oudere foto’s maar alleen de nieuwste?

  14. Ik begrijp dat veel mensen het nep en niet mooi vinden. Ik vind het juist fantastisch, vind het er echt geweldig uitzien! Hebben jullie nog meer artikelen over HDR? Lijkt me leuk om mee aan de slag te gaan…
    Een grote inspiratiebron voor mij is Tim Tadder, ik vind zijn foto’s erg tof! Nou vroeg ik mij af of jullie misschien weten of deze ook zijn gemaakt d.m.v. HDR fotografie? Of hoe je natuurlijk anders zo’n resultaat bereikt… (linkje:http://timtadder.com/Portfolios/Sports/4/)
    Astrid

  15. Stelling: HDR is geen belichting, maar oplichting. Een slechte ”normale” foto vind ik te verkiezen boven een HDR-foto. De laatste World Press foto zou in scene gezet zijn (geen HDR), het rumoer is volkomen begrijpelijk: het zou oplichting zijn. Ik herinner me de foto’s van communistische leiders (Chroestjov, Stalin, Honecker, etc.), geretoucheerd, elke pukkel, wrat of rimpel weggepoetst zodat ze een gladde,serene heiligenuitstraling kregen. En heilig waren ze bepaald niet! Zulke foto’s zijn manipulatie van de werkelijkheid, oplichting; het deugt niet. Afijn, ik wil hiermee niet beweren dat HDR fout is, men gaat z’n gang maar. Ik vind het hoe dan ook niks.

  16. wie kan mij vertellen hoe ik een HDR timelapse maak met een externe jjc-timer op mijn canon eos 1100d?
    op een of andere manier moet ik dus per keer 3 foto’s maken, maar dan moet ik wel in de timer ergens kunnen instellen dat ie 3 foto’s snel na elkaar maakt, dus als het ware vast kunnen zetten…..

    1. ik ben er uit
      via menu zelfontspanner

  17. Heeft iemand ervaring met de Fake HDR Effect plug-in in Gimp?
    Bekijk HDR Images made with Gimp