- Eerste blik op Photoshop CS6
- Doordrukken en tegenhouden in Photoshop
- Eerste blik op Adobe Photoshop CC
Adobe heeft vandaag Photoshop CC (CC staat voor ‘Creative Cloud’) vrijgegeven. Deze versie van Photoshop bevat nieuwe functionaliteit voor fotografen voor het verscherpen van afbeeldingen, Camera Raw 8 bewerkingen die je als filter kunt opnemen en een schokreductie filter. Verder biedt CC integratie met het Behance platform dat Adobe heeft gekocht, hiermee kun je je projecten rechtstreeks vanuit Photoshop CC delen op internet. Daarnaast is dit de eerste versie van Photoshop die alleen volgens het Creative Cloud huurmodel wordt aangeboden.
Een belangrijke reden waarom Adobe voor het Creative Cloud huurmodel heeft gekozen is dat hierdoor niet meer alle verschillende Creative Suite programma’s tegelijkertijd hoeven te worden bijgewerkt voor een 1,5-2 jaarlijkse release, waardoor de ontwikkelteams geforceerd functionaliteit moesten laten vallen of moesten ontwikkelen om in het schema van de updates te passen.
Vandaag is de laatste keer dat alle applicaties in één keer zijn bijgewerkt. De ontwikkel teams kunnen nu updates uitbrengen zodra ze klaar zijn, dit betekent bijvoorbeeld dat het Photoshop team sneller en vaker updates kan uitbrengen dan het Illustrator team.
Creative Cloud betekent niet dat je de programma’s via internet moet gebruiken (‘cloud’ wordt vaak gebruikt om diensten via internet aan te duiden), je kunt nog steeds de bekende programma’s downloaden en installeren op je PC of Mac.
De Cloud maakt het makkelijker om dit te doen, ongeacht waar je werkt kun je de applicaties downloaden, je hoeft geen licentienummer meer in te vullen, je kunt meerdere talen gebruiken en Mac en PC installaties door elkaar gebruiken (maximaal twee computers en niet tegelijkertijd gebruiken). Wel zal Adobe periodiek via internet controleren of je nog recht hebt de software te gebruiken, lastig als je lange tijd geen internetverbinding hebt omdat je op reis bent.
In plaats van een eenmalige grote aanschaf met upgrade prijzen voor nieuwe versies is het licentiemodel van Adobe verschoven naar een model waarbij je een maand contract of (goedkoper) een jaar contract afsluit voor het gebruik van de software. Dit heeft als voordeel dat je een vast bedrag per maand betaalt zonder een grote eenmalige aanschaf te moeten doen, maar heeft als nadeel dat je elke maand weer voor de software moet betalen en als je niet meer lid bent je ook niet meer Photoshop kunt starten.
Om bovenstaande keuzes is er ook veel kritiek op Adobe gekomen, meer daarover aan het einde van het artikel. Laten we nu eerst kijken wat er nieuw is in de nieuwe Photoshop voor Creative Cloud.
Creative Cloud menu
Adobe heeft de Adobe Management applicatie – waarmee je programma’s op je computer installeert – vernieuwd en er wordt nu Creative Cloud een icoon in je snelstart menu (Windows) of het menu bovenaan (Mac) geplaatst. Via de applicatie kun je software applicaties installeren, naar updates zoeken en je Behance site bijwerken (Creative Cloud gebruikers krijgen gratis toegang tot deze site waarop je een portfolio kunt tonen).
Er zijn losse menu opties voor Creative Cloud File Sync en Adobe Typekit fonts, maar deze tabbladen laten alleen nog ‘Coming soon’ informatie zien, het team had blijkbaar geen tijd meer om dit netjes af te ronden.
Voordat je een programma installeert, kies je het beste eerst de taal in het voorkeur menu van de Creative Cloud applicatie, zodat applicaties direct in de juiste taal worden geïnstalleerd.
Wil je tweetalig een programma gebruiken (ik gebruik Photoshop in de Engelse taal om tutorials te volgen, Nederlands om zelf de applicatie uit te leggen), dan kun je het programma eerst in de ene taal installeren, vervolgens de taal in de Creative Cloud applicatie wijzigen en het programma herstarten om de volgende taal te installeren. Er wordt niet een tweede installatie gedaan, de nieuwe taal wordt automatisch toegevoegd.
Op mijn Windows 8 PC gaf de upgrade van de Adobe Management naar de Creative Cloud Management applicatie een “Unknown server error” probleem toen ik probeerde in te loggen na de upgrade van de tool, waardoor het niet mogelijk was om in te loggen op Creative Cloud (om Photoshop CC te kunnen downloaden). Uiteindelijk bleek het nodig Photoshop CS6 te deïnstalleren en vervolgens de Creative Cloud Clean tool te draaien. Mocht je dit probleem ook tegen komen, bekijk dan even dit forum bericht voor de stappen.
Op de Mac verliep de installatie in één keer zonder problemen.
Photoshop CC
Als je Photoshop CC installeert wordt dit gedaan naast de bestaande applicaties, je kunt dus terug naar Photoshop CS6 of ouder als je dit wilt. Na installatie is het eerste wat opvalt de opstartsnelheid van het programma, dit is sneller dan CS6, ik had moeite een screenshot te maken van het openingsscherm. De interface is verder gelijk gebleven aan CS6, die was natuurlijk ook al radicaal aangepakt in CS6.
Bestaande instellingen van CS6 kun je meenemen, Photoshop CC vraagt bij het eerste keer opstarten of je dit wilt doen.
Nieuw is de optie om instellingen te synchroniseren, als je gebruik maakt van de mogelijkheid Photoshop op meerdere systemen te installeren zorgt de Creative Cloud koppeling er voor dat je op elk systeem met dezelfde instellingen kunt werken. In het Voorkeur menu geef je op welke instellingen je wilt synchroniseren en wat er moet worden gedaan indien er een conflict optreedt.
Slim verscherpen
Met dit verbeterde filter worden afbeeldingen geanalyseerd om de scherpte te maximaliseren en ruis en krassen te minimaliseren. Ten opzichte van eerdere versies geeft het verscherpen van foto’s minder ruis en ‘halo’s’ te zien, waardoor je meer verscherping kunt toepassen zonder negatieve gevolgen.
In mijn test ziet dezelfde hoeveelheid verscherping in de oude methode (op kleine weergave) er net iets scherper uit, maar op grote weergave zie je veel meer ruis. Je kunt dit goed zien in Photoshop door te wisselen tussen de nieuwe en de ‘verouderde instelling gebruiken’ (L toets) optie. In het slim verscherpen scherm kun je met de nieuwe methode ook de ruisreductie finetunen met een schuifbalk.
Intelligente vergrotingen
Adobe heeft nieuwe technologie toegevoegd voor het vergroten van foto’s in het Afbeeldingsgrootte scherm. Vergroot een afbeelding met een lage resolutie, zodat deze groter kan worden afgedrukt in bijvoorbeeld een tijdschrift. Of neem een grotere afbeelding en vergroot deze tot poster- of billboardformaat.
Camera Raw 8 als filter
Camera Raw is vanaf deze versie te gebruiken als een filter op een laag of bestand in Photoshop. Dit betekent dat het mogelijk is om achteraf de aanpassingen die in Camera Raw zijn gedaan te wijzigen en zo het eindresultaat te beïnvloeden, waarbij de bewerkingen die je in lagen er boven hebt gedaan in stand blijven.
Als je bijvoorbeeld vroeger met het slimme penseel in Photoshop vlekjes had weggewerkt en je bedacht dat je de witbalans warmer wilde maken in Camera Raw moest je de hele foto opnieuw inladen, de aanpassing maken en opnieuw je bewerking toepassen. Dit is dus een stuk sneller.
Voor zover ik heb kunnen zien is het wel zo dat elke keer als je het Camera Raw filter start je alle Camera Raw bewerkingen opnieuw moet toepassen, de Camera Raw instellingen die je eerder hebt gekozen vormen dus niet het startpunt om het eindresultaat nog wat te ’tweaken’.
Daarnaast beschikt Camera Raw 8 over de nieuwe functies die in Lightroom 5 zijn geïntroduceerd, zoals de nieuwe Rechtop functie, slimme retoucheringen en het radiaal filter voor vignettes.
Schokreductie filter
Ook nieuw is een schokreductie filter. Photoshop analyseert de baan van de beweging en probeert deze te corrigeren, of de vervaging nu is ontstaan door beweging tijdens een lange sluitertijd of een te lange sluitertijd in combinatie met de brandpuntafstand. Zo wordt het mogelijk om foto’s die net niet kritiek scherp zijn er iets beter uit te laten zien, hoewel dit natuurlijk geen vervanging mag zijn voor goede cameratechniek.
Mocht je een vreemde beweging in beeld hebben dan kun je ook meerdere delen van de foto aangeven waarvan je wilt dat Photoshop de beweging analyseert in een ‘bewegingsspoor’.
Verwacht niet dat volledig onscherpe foto’s opeens scherp worden weergegeven, het filter is met name bedoeld voor foto’s die net de kritieke scherpte missen om perfect te zijn. Afgekeurde foto’s worden niet opeens magisch scherp, er is wel enige scherpte te zien, maar je krijgt ook al snel een halo effect.
Het filter eist behoorlijk veel van de hardware (niet zo gek als je bedenkt dat alle pixels van een foto een x hoeveelheid naar links, rechts, onder of boven moeten worden verplaatst of worden ingevuld met een andere kleur om een scherper resultaat te krijgen), op mijn iMac met 16GB werkgeheugen moet Photoshop bij een aanpassing wel steeds 5-10s stampen om het resultaat te tonen.
Uitgebreide ondersteuning voor slimme objecten
Slimme objecten zijn uitgebreid, je kunt nu op niet-destructieve wijze vervagings- en uitvloei-effecten toepassen. Wanneer je vervagingseffecten of duw-, trek-, plooi- of zweleffecten op de afbeelding of video toepast, blijft het oorspronkelijke bestand intact. Je kunt de effecten op elk gewenst moment bewerken of verwijderen — zelfs nadat je het bestand hebt opgeslagen.
Voorwaardelijke acties
Als je gebruik maakt van acties (om steeds terugkerende handelingen automatisch door Photoshop uit te laten voeren), dan vind je het vast leuk te horen dat het nu mogelijk is om gebruik te maken van voorwaardelijke acties. Deze opdrachten gebruiken als/dan-instructies om automatisch te kiezen tussen verschillende acties op basis van regels die je instelt.
Bridge CC
Bridge is niet langer onderdeel van Photoshop, het is een losse applicatie die je moet installeren en pas dan is de mini Bridge weer beschikbaar in Photoshop via het Venster > Extensie > Mini Bridge menu. Als je het scherm kiest en Photoshop afsluit en weer opstart wordt het automatisch geladen, dus het ziet er vanaf dat moment uit als voorheen.
Groter is de verandering in export opties, die zijn namelijk verwijderd uit Bridge. Het is dus niet meer mogelijk om vanuit Bridge CC een PDF of Web Gallery te exporteren. Adobe zegt dat deze functies niet meer konden worden aangeboden om het programma actueel te maken met nieuwe technologie en dat er later een update of losstaand programma volgt dat deze functionaliteit terug brengt. Zoals Scott Kelby graag zegt over Bridge ‘er is een reden waarom het gratis is’.
Creative Cloud
Als we het over de nieuwe versie van Photoshop hebben, ontkomen we er niet aan ook aandacht te besteden aan de wijziging die Adobe heeft aangebracht in het licentiemodel. Photoshop is niet meer beschikbaar in een doos of als download voor een eenmalige aanschaf met ‘eeuwigdurende’ licentie.
De nieuwe versies van Photoshop zullen alleen beschikbaar komen als onderdeel van de Creative Cloud. Dit kan de volledige Creative Cloud zijn (alle Adobe programma’s, Behance, Typekit lettertypen, 20GB opslag) beschikbaar voor € 61,50 per maand of de Creative Cloud voor een enkele applicatie (alleen Photoshop of alleen InDesign bijvoorbeeld) voor € 24,59 per maand.
Ik denk dat de Creative Cloud een perfecte optie is voor professionele gebruikers die gebruik moeten/willen maken van de laatste versies van Adobe software. Het is eigenlijk een no-brainer als je meer dan twee Adobe applicaties gebruikt en altijd de upgrade prijs betaalt als de nieuwe versie uit komt. Het maakt het makkelijker voor deze gebruikers om de software te budgetteren, een vast maandelijks bedrag in plaats van incidenteel (op het schema van Adobe) een grotere uitgave, en je kunt gebruik maken van alle Adobe software zodat je geen hoge kosten hoeft te maken als je opeens voor een klant een Illustrator bestand moet opleveren.
Voor bestaande Photoshop gebruikers die nu elke 1,5-2 jaar upgraden naar de nieuwste Photoshop versie is er de Creative Cloud voor een enkele applicatie. In plaats van € 61,50 per maand betaal je dan € 24,59 per maand (de eerste 12 maanden € 12,29 voor bestaande gebruikers van CS3 en hoger), wat ongeveer neer komt op hetzelfde bedrag als de huidige upgrade prijs (iets hoger, maar je krijgt er ook extra 20GB opslagruimte en een Behance abonnement voor). Uiteindelijk is de prijs die je voor de laatste versie van Photoshop betaalt wel hoger, want de 1,5-2 jaarlijkse upgrade is nu verschoven naar tussentijdse upgrades, waardoor je nieuwe functionaliteit krijgt zodra deze beschikbaar is, die je nu jaarlijks moet betalen.
Waar het model mis loopt is als je niet altijd naar de laatste versie van Photoshop gaat. Veel fotografen (zowel professionele als hobby fotografen) hebben geen noodzaak te beschikken over de laatste versie van Photoshop voor het werk dat ze doen. Dit betekent dat ze niet elke 1,5-2 jaar upgraden, maar misschien eens per 5 of 10 jaar. Voor hen is de overstap naar een maandelijks model een grote sprong in de jaarlijkse kosten. En zodra je gebruik maakt van het Creative Cloud model verlies je de mogelijkheid deze versie van Photoshop te gebruiken als je stopt met betalen.
Dit zijn de addertjes onder het gras (waar ik eerder over schreef) bij de overstap naar een huurmodel. Als je stopt met betalen (en de 30 dagen demoperiode die dan in gaat is verlopen), dan kun je geen gebruik meer maken van Photoshop en niet meer je oude PSD bestanden openen (tenzij je een eventuele oude versie weer installeert, met mogelijke compatbiliteitsproblemen qua PSD ondersteuning of besturingssysteem ondersteuning).
Je kunt hier op anticiperen door de eindversies van je bestanden op te slaan in een formaat dat niet afhankelijk is van Adobe software (bijvoorbeeld TIFF), maar als je later nog PSD’s moet kunnen bewerken om aanpassingen te doen op lagen, dan wordt het lastiger. Adobe heeft hier nog geen goed antwoord op gegeven.
De Creative Cloud biedt dan natuurlijk wel weer de mogelijkheid om voor één maand een licentie op Photoshop te nemen en zo wel de benodigde bestanden te openen en je werk te doen. Dit is iets duurder op maandbasis dan een jaarcontract, maar je kunt in ieder geval het werk doen en je PSD bestanden bewerken.
Veel van de kritiek die Adobe heeft gekregen sinds de aankondiging van dit verplichte huurmodel komt van de gebruikers die niet regelmatig Photoshop upgraden en die de maandelijkse € 24,59 een te hoge investering vinden voor wat je er voor krijgt. Adobe heeft hier ook op gereageerd: “We’ve heard there’s a lot of interest in a photographer’s bundle or photography cloud solution and we’re actively exploring offerings we can potentially create for you. We welcome your feedback around what you would like to see that fits your workflow needs.”
Er gaan geruchten dat er enquetes zijn rondgestuurd waarin de mogelijkheid van een lager maandbedrag, een versie van Photoshop die na drie jaar je eigendom is en een uitgeklede Photoshop samen met Lightroom worden vermeld, wat mij betreft allemaal interessante opties.
Gebruik je meerdere Adobe applicaties als professional, dan is de Creative Cloud een no-brainer. Gebruik je nu alleen Photoshop en wil je altijd de laatste versie hebben, dan is de enkele applicatie Creative Cloud misschien interessant, maar komt met nadelen als je stopt met betalen en iets hogere kosten ten opzichte van elke 1,5-2 jaar upgraden. Je kunt nu eventueel gebruik maken van het aanbod van € 12,29 per maand (50% korting) en kijken hoe de situatie is over een jaar en eventueel weer terug gaan naar je oude Photoshop versie als de CC versie geen meerwaarde biedt.
Gebruik je Photoshop niet genoeg of heb je genoeg aan een oude versie, dan is de Creative Cloud een duurdere optie. Daarnaast is het natuurlijk zo dat Photoshop CS6, CS5, CS4, etc. niet opeens een slecht programma is geworden of onwerkbaar is. Sterker nog, Adobe heeft recent nog een nieuwe Camera Raw 8 update uitgebracht voor Photoshop CS6 met ondersteuning voor nieuwe camera’s (alleen niet met de nieuwe Camera Raw functionaliteit die in Photoshop CC en Lightroom 5 zit) en aangegeven dit voorlopig ook door te zetten. Je kunt er dus ook voor kiezen met de huidige versie van Photoshop door te werken en af te wachten wat Adobe eventueel met een bundel gaat doen gericht op fotografen.
Daarnaast, je hoeft niet nu te beslissen (alleen gelden de introductiekortingen tot en met 31 juli), er is geen noodzaak en druk om meteen vandaag over te stappen als je dit niet wilt. Misschien wil je wel de alternatieven onderzoeken zoals Photoshop Elements, het gebruik van alleen Lightroom (dat al 95% doet van wat ik nodig heb) of de programma’s die buiten Adobe om beschikbaar zijn zoals PaintShop Pro, Pixelmator, Acorn, Gimp, etc. Voor de leveranciers van die programma’s kan de aankondiging van Adobe wel eens interessant zijn, er zijn nu relatief veel gebruikers die zich beraden op hun toekomst met Adobe producten.
Photoshop CC is een interessante uitgave. Er zijn een paar krachtige nieuwe functies toegevoegd voor fotografen en met het Creative Cloud model zullen nieuwe functies sneller volgen waardoor je altijd met de laatste technologie kunt werken. Als ik de functies zo beoordeel is dit niet meteen een versie waar ik (als Lightroom 5 gebruiker) naar over zou stappen als ik moest beslissen om te upgraden vanaf versie CS6, vooral ook doordat Lightroom 5 zoveel krachtiger is geworden met het slimme correctiepenseel en de nieuwe Camera Raw functies.
De wissel naar een huurmodel heeft grote impact heeft op verschillende groepen gebruikers en het is de vraag hoe dit uit gaat pakken, hoewel ik denk dat het Creative Cloud model over het algemeen zeker een succes voor Adobe zal worden. Een groot deel van de Adobe klanten bestaat uit professionale designers, webontwikkelaars, etc. en voor hen biedt Creative Cloud een geweldig aanbod. Voor fotografen is het model echter nog mager en het is even afwachten waar Adobe eventueel nog mee komt.
Als je al Creative Cloud lid bent kun je de nieuwe Photoshop CC downloaden via de Creative Cloud site, ben je nog geen lid en wil je Photoshop CC proberen, dan kun je een 30 dagen demo downloaden door lid te worden met het gratis Creative Cloud account. Zo kun je zelf met de nieuwe technologie spelen en bepalen of dit meerwaarde voor je heeft.
Photoshop CS6 kan geïnstalleerd worden op 2 PC’s Kan photoshop CC ook gebruikt worden door 2 personen tegelijkertijd?
Installatie mag ook hier weer op twee systemen, maar gelijktijdig gebruik is en werd nooit toegestaan in de licentie overeenkomst. Je moet de applicatie sluiten op het ene systeem als je op een ander systeem gaat werken. Hoewel het technisch niet wordt afgedwongen is het wel een (niet nieuwe) beperking in de licentie overeenkomst.
Ziet er op sommige punten goed uit, als luchtvaart fotograaf maak ik dus heel veel gebruik van CS5 die ik heb gekocht,
Helaas is CC niet voor mij bestemd gezien dat als ik mij hier voor wil aanmelden voor het maandelijks abbonement je je creditkaart (die ik niet heb) gegevens moet opgeven voor de maandelijkse afschrijvingen.
Bedankt voor deze heldere uiteenzetting van de (on)mogelijkheden bij gebruik van de nieuwe en bestaande versies van Photoshop. Het is voor mij een waardevolle bron van informatie bij de keuze waar ik nu voor sta. Of eigenlijk: ga ik wel kiezen en blijf ik lekker PS C6 gebruiken (voorlopig ..?).
Nogmaals: bedankt!
Hallo Kenneth, weet je hoe het zit met educatieve kortingen: in de oude situatie hadden nogal wat mensen de mogelijkheid Ps voordeliger aan te schaffen, omdat ze student of docent zijn. Kan dat met CC ook ?
Duidelijk artikel .. krijg hiermee in elk geval antwoord op een oa de vraag of je CS6 er gewoon naast kunnen blijven gebruiken. Neem aan dat als je de trial download en besluit geen CC te nemen, je ook gewoon met je CS6 verder kunt?
Verder gebruik ik geen LR, ben dus erg benieuwd hoe Bridge nu dan functioneert. Groeten, Anita
Hoi Anita, klopt, ze worden naast elkaar geïnstalleerd en zijn los van elkaar te gebruiken.
bedankt voor je reaktie!
Hoi Willem, ja, dit kan, als je naar http://www.adobe.com/nl/products/photoshop/buying-guide.html gaat zie je een Creative Cloud Student & Teacher Edition. Tot 25 juni geldt een promotieprijs van € 19,99 per maand voor de gehele Creative Cloud (dus met alle applicaties) voor studenten en leraren, na het eerste jaar wordt dit € 27,82 per maand.
Alle software ontwikkelaars gaan deze kant op, maar of het goed is in deze tijd van bezuinigen, dat vraag ik me af. De grote groep hobbyisten zal snel afhaken denk ik, of zoeken alternatieven.
Jammer voor ADOBE.
Weet iemand waarom een volledig abonement in euro’s € 61,49 kost? Wanneer je de valuta omzet naar dollars zijn de kosten slechts $ 49,99 (ongeveer € 37,-). Is het mogelijk om dollars te betalen of levert dit problemen op?
In Europa zijn de prijzen traditioneel hoger vanwege de diverse talen en support kosten voor Adobe en het zaken doen is over het algemeen duurder buiten Amerika (http://forums.adobe.com/thread/996866).
Het prijsverschil is ook iets kleiner, want in de Amerikaanse prijzen is nog geen belasting verwerkt (in ons geval 23% BTW berekend door Ierland) en de wisselkoers euro-dollar is nu hoger dan het ooit is geweest met bijna 30% ‘korting’ voor Europeanen (maar dus ook -30% in dollar inkomsten voor Adobe, hoewel ze het geld waarschijnlijk in Europa laten).
Neemt niet weg dat ze in Australië wel recent (onder druk) een prijsverlaging hebben doorgevoerd en dat ook Oostenrijk aan het kijken is naar de prijzen (wat misschien tot EU actie leidt).
Het is helaas niet mogelijk van het wisselkoers voordeel van de Amerikaanse prijs te profiteren, want bij het afsluiten van het abonnement wordt gecontroleerd of aan het creditcard nummer een Amerikaans adres is verbonden.
Hele Slechte ontwikkeling;
nog ff en je kan straks niets meer anders dan in een cloud op huurbasis werken
Je heb straks niks meer op je pc, en na jaren betalen stopt heb je lucht in je handen; en dat ruikt niet echt fris
Adobe is alleen op ’t grote geld uit, service kennen ze niet meer
de helpdesk gaat verdwijnen uit belgie en a’dam;
typisch usa ‘grapje’
Hallo,
Op dit moment voldoet CS5 prima voor mij. Wat gebeurt er als ik een andere camera ga aanschaffen in de toekomst??
Is het zo dat de codec’s voor deze camera’s dan alleen bij CC toegevoegd worden? Zo ja, dan houd dat dus in dat we verplicht worden over te stappen naar CC. Is het niet vandaag dan wel in de toekomst…
Je kunt ook gebruik maken van de laatste DNG converter om nieuwe RAW bestanden om te zetten en hierna kun je die in CS5 Camera Raw openen. Dan heb je wel een extra stap geïntroduceerd, maar CS5 kun je blijven gebruiken.
Het beleid van Adobe is altijd geweest alleen Raw updates uit te brengen voor de laatste versie. Dit zou dus Photoshop CC moeten zijn, maar omdat CS6 nog als download versie wordt verkocht hebben ze ook een Camera Raw 8.1 update uitgebracht voor CS6 met ondersteuning voor nieuwe camera’s.
De nieuwe Camera Raw functionaliteit waar Photoshop CC en Lightroom 5 over beschikken is echter niet beschikbaar voor CS6 gebruikers.
Adobe heeft niet aangegeven of en hoe lang er nog nieuwe camera’s worden toegevoegd. Aan de redenering te zien (we brengen ze uit zo lang een versie wordt verkocht) zal die ondersteuning waarschijnlijk stoppen als CS6 niet meer gekocht kan worden via Adobe.
Ik vind het helemaal niks. Ik heb als hobbyist veel geld uitgegeven om CS 6 te kopen. IK ben 80 en kan dus ook geen studentenversie bemachtigen. Nu moet ik weer veranderen en betalen. Ik denk dan ook dat ik in de toekomst eerder naar een ander eenvoudiger (lees goedkoper) product zal moeten gaan.
Ik voel me een beetje gepakt.
Gaston
Ik begrijp de reactie van Gaston niet. Je hebt een licentie voor CS6 gekocht. Die heb je, die hou je, en zolang je geen behoefte hebt aan iets nieuws, hoef je ook niets nieuws aan te schaffen.
Dus Gaston, lekker blijven genieten van je inderdaad kostbare CS6 versie. Die loopt dus niet weg.
Verder vind ik 25 euro / maand voor een zakelijke gebruiker peanuts. Als het je de kop kost, dan doe je iets anders niet goed met je bedrijf. Je kunt het nog aftrekken van de belasting ook.
Adobe CC = Cash Cow…. check de wat Amerikaanse Adobe gebruikers en van vinden op het Adobe forum.
Trap er niet in… Als je licentie verloop kan je al je Photoshop files
niet meer openen, ook niet die je gemaakt heb met eerdere versies…
http://forums.adobe.com/message/5427013#5427013
Hallo,
Het geheel is voor hobby pfffffffffffff duur.Met elements en Topaz bundle enz…kom je ook een heel eind vooruit.Er zijn meer programma’s dan cs6 enz…En veel goed-koper kwaliteit tja uitproberen en zoeken en invoegen.Zeker voor hobby.Gr.eddy
Ik lees hiervoor dat je als de trialversie verlopen is je de bestand gemaakt met cc niet meer zou kunnen openen. Maar dat gaat toch alleen om de psd bestanden? Wat je hebt opgeslagen als jpeg kun je toch gewoon openen neem ik aan?
Verder, ik ben maar een leek hoor, maar als je CS 6 wil aanschaffen kost het 949,= euro (bij bol.com) voor dat bedrag kan ik 38 maanden (dus 3 jaar en 2 mnd) met cc werken en heb ik altijd de meeste recente versie………..
Ik ben ook maar een hobbyfotograaf en zou het liefst de software gratis hebben maar mensen we praten wel over een enorm uitgebreid softwarepakket en niemand verplicht je toch dit aan te schaffen. Dus ik begrijp de commotie niet zo goed………
Hoi Wilhelmien,
Uiteraard kan je voor de kosten van CS6 drie jaar lang CC gebruiken. Maar dan komt het…. na die 3 jaar, als je je licentie laat verlopen kan je geen van je open source bestanden meer openen. JPG’s e.d. wel in andere pakketten maar Photoshop, Indesign e.d. niet meer. Op het Adobe forum is men juist hier op tegen. Ik gebruik CS6 en kan daar wel 5 jaar mee doen als ik zou willen en kan in lengte der dagen mijn bestanden openen en bewerken. Bij CC zit je vast aan je maandelijkse bijdragen… Dat is de ‘val’ die Adobe heeft opgezet… Check diverse forums er maar op na….
Hoe mooi Adobe de hele zaak ook verpakt heeft, het blijft voor mij toch een zaak van hoe ze zoveel mogelijk geld binnen halen. Hun argumenten lijken wel modieus. Microsoft is met Office toch ook dezelfde kant opgegaan. “Wie wil er nu niet werken in the cloud?”, proberen ze ons wijs te maken. Kortgeleden wilde ik upgraden van CS4 naar CS6 – dat kon ineens niet meer. Tot voor kort kon men steeds een versie overslaan om toch voor gereduceerd tarief te kunnen upgraden. Ik heb in de loop der jaren vele honderden euro’s uitgegeven aan de verschillende versies. En nu moet ik ineens het volle pond betalen voor iets wat slechts weinig meer biedt dan ik al heb. Lightroom levert mij inderdaad pakweg 90 tot 95% van wat ik nodig heb. Voor de paar procent meer die ik slechts beperkt gebruik, moet ik diep in de buidel tasten. En bij een abonnement krijg ik weliswaar het nieuwste van het nieuwste, maar dat is voor mij veel meer dan ik nodig heb en voor mij dus een vorm van verspilling met als enig voordeel een voordeel voor Adobe. Volgens mij vragen ze erom dat er weer hackers komen die er hun tanden in gaan zetten om de zaak weer te kraken. Enige jaren terug werd Photoshop ook grootschalig gekraakt. Ik heb er nooit aan meegedaan en wil dat ook niet, maar ze maken het wel moeilijk om die houding vol te houden.
Tja, het is nu eenmaal een marketing systeem. Daarvoor heb je beslist tobmanagers nodig. Voor zo’n €300,- kon je tot januari upgraden naar CS6 (nu niet meer, of je moet nog ergens een winkeldochter vinden). Dus uitgaande van de maandfee is er m.i. naast andere onaantrekkelijke veranderingen sprake van een enorme prijsopdrijving. Als iedereen over stag gaat dan is CC een absoluut zakelijk succes voor adobe en krijgt de manager zijn riante bonus (zo is het spel en zo moet het gespeeld worden). De keus is aan de klant. Dus ik zou zeggen laat u niet onbetuigd!
Maar bovenal veel fotografeer plezier,
Groet,
Alex.
Twee weken geleden had ik na lang aarzelen besloten om Adobe CC te gaan proberen. Tot nu toe had ik CS6 en LR4 dus een CC abonnement zou in het eerste jaar volgens de site van Adobe €24,59 incl BTW gaan kosten. Ik had me inmiddels al een beetje verdiept in Illustrator en Dreamweaver. Het leek me dus wel wat om in ieder geval in het eerste jaar voor €24,59 te kunnen experimenteren.
Mijn ervaringen tot nu toe met Adobe zijn eigenlijk niet zo goed.
Bij mijn aanmelding, nadat ik de bevestiging kreeg dat ik in aanmerking kwam kreeg ik tot mijn verbazing een rekening van €29,99 per maand. Maar in ieder geval deed Adobe CC het en kreeg ik de update voor LR5. Toen ik op de site van CC naar mijn abonnementsgegevens zocht, was ik helemaal verrast. Half juli zou ik €39,89 per maand moeten betalen.
Ik dus gebeld naar de helpdesk (slecht engels aan de andere kant) Ik kreeg een case nummer en ik zou nader horen. Na een paar dagen met de helpdesk gechat. Daar kreeg ik te horen dat de vorige medewerker de case meteen gesloten had. Maar ze zouden nu de case naar een of ander team sturen. Ik moest twee of drie werkdagen geduld hebben, maar ik zou teruggemaild worden. Na vier werkdagen, dus vanavond maar weer eens gechat en gevraagd hoe het er mee stond. De vraag stond nog open en men was er nog mee bezig. Ik heb uiteindelijk gevraagd om mijn CC-membership maar even te schrappen en mijn betaalde geld terug te storten. Het is inmiddels gebeurd volgens de chatmedewerkster. (maar alles doet het nog) Als ik het geld terug heb zal ik mij opnieuw voorzichtig aanmelden en ik overweeg alleen een Photoshop CC te nemen en een losse upgrade voor Lightroom.
Les van dit alles, Het is makkelijk om CC-member te worden, maar moeilijk om een fout gecorrigeerd te krijgen. Les twee, kijk goed in je account gegevens.
Ton
Kan iemand vertellen hoe het zit met de mogelijkheden van gebruik van plug-ins, zoals van Nik Soft e.d. in CC?
Veel fotografeer plezier,
Alex.
Dat is afhankelijk van de ondersteuning van de fabrikant, maar ik begrijp dat er voor Nik al een manier is om het werkend te krijgen: http://alanhessphotography.com/photoshop-cc-plugin-dilemma/
Ik heb de plug-ins eenvoudig naar de betreffende map in cc gesleept en na opnieuw openen van photoshop cc stond ie keurig tussen mijn filters.
Hoi Kenneth, weet jij hoe het zit als je een slechte internetverbinding hebt? In het bos hebben we geen kabel en/of glasvezel, alles loopt via de telefoonlijn. Voor eenmalige installatie is het geen probleem als dat lang duurt, maar voor updates e.d. wel omdat de computer dan erg traag wordt.
Hoi Liesbeth,
Op wat voor manier zou het downloaden van 1.3GB voor de eerste installatie via die verbinding makkelijker gaan dan latere updates van een tientallen tot een paar honderd MB?
De eenvoudigste manier is denk ik het downloaden en installeren bij iemand die wel over een snelle verbinding beschikt. Via http://prodesigntools.com/adobe-cc-direct-download-links.html kun je bijvoorbeeld de losse installers downloaden en deze dan installeren op de systemen waar je het programma nodig hebt.
De helpdocumenten van Adobe spreken alleen over updaten via de applicaties zelf of de Creative Cloud applicatie en dat zou betekenen dat een desktop PC waarop de software staat naar die snellere verbinding moet worden meegenomen…
Maar voor zover ik kan zien moeten updates ook beschikbaar komen als losse downloads via http://www.adobe.com/downloads/updates.html#all-products. Als je daar bijvoorbeeld bij Premiere Pro kijkt zie je al een CC update staan. Die CC updates kun je dus ook elders downloaden en vervolgens bij je thuis installeren.
Voor het activeren hoef je trouwens maar kort de verbinding open te hebben en je hoeft niet per se de laatste updates te downloaden (je kunt zelf kiezen of en wanneer je een update installeert net zoals de vorige versies).
Mijn proefperiode loopt over vier dagen af en ik denk er hard over om het toch maar te gaan doen. Wat me wel opvalt is dat de uitklapmenuutjes nog weer kleiner zijn dan in cs6. Ik heb een 27″ mac scherm en dan zijn die vreselijk kleine menuutjes een ramp! Heb je enig idee of je dat groter kunt maken?
Bedoel je de gereedschap menu’s aan de linkerkant? Misschien dat het helpt om in Voorkeuren > Interface en dan bij Tekst de ‘ Tekengrootte gebruikersinterface’ op ‘Normaal’ of ‘Groot’ in te stellen?
Neen, die bedoel ik niet, aan de rechterkant als je bij het venster lagen het rolmenu openklapt om bijvoorbeeld de overvloeiing soort te kiezen , die tekengrootte heb ik al op groot staan dacht ik.