DigitaleFotografieTips.nl

41 reacties op “Eerste blik op Adobe Photoshop CC”

 1. Photoshop CS6 kan geïnstalleerd worden op 2 PC’s Kan photoshop CC ook gebruikt worden door 2 personen tegelijkertijd?

 2. Installatie mag ook hier weer op twee systemen, maar gelijktijdig gebruik is en werd nooit toegestaan in de licentie overeenkomst. Je moet de applicatie sluiten op het ene systeem als je op een ander systeem gaat werken. Hoewel het technisch niet wordt afgedwongen is het wel een (niet nieuwe) beperking in de licentie overeenkomst.

 3. Ziet er op sommige punten goed uit, als luchtvaart fotograaf maak ik dus heel veel gebruik van CS5 die ik heb gekocht,

  Helaas is CC niet voor mij bestemd gezien dat als ik mij hier voor wil aanmelden voor het maandelijks abbonement je je creditkaart (die ik niet heb) gegevens moet opgeven voor de maandelijkse afschrijvingen.

 4. Bedankt voor deze heldere uiteenzetting van de (on)mogelijkheden bij gebruik van de nieuwe en bestaande versies van Photoshop. Het is voor mij een waardevolle bron van informatie bij de keuze waar ik nu voor sta. Of eigenlijk: ga ik wel kiezen en blijf ik lekker PS C6 gebruiken (voorlopig ..?).
  Nogmaals: bedankt!

 5. Hallo Kenneth, weet je hoe het zit met educatieve kortingen: in de oude situatie hadden nogal wat mensen de mogelijkheid Ps voordeliger aan te schaffen, omdat ze student of docent zijn. Kan dat met CC ook ?

 6. Duidelijk artikel .. krijg hiermee in elk geval antwoord op een oa de vraag of je CS6 er gewoon naast kunnen blijven gebruiken. Neem aan dat als je de trial download en besluit geen CC te nemen, je ook gewoon met je CS6 verder kunt?
  Verder gebruik ik geen LR, ben dus erg benieuwd hoe Bridge nu dan functioneert. Groeten, Anita

 7. Alle software ontwikkelaars gaan deze kant op, maar of het goed is in deze tijd van bezuinigen, dat vraag ik me af. De grote groep hobbyisten zal snel afhaken denk ik, of zoeken alternatieven.
  Jammer voor ADOBE.

 8. Weet iemand waarom een volledig abonement in euro’s € 61,49 kost? Wanneer je de valuta omzet naar dollars zijn de kosten slechts $ 49,99 (ongeveer € 37,-). Is het mogelijk om dollars te betalen of levert dit problemen op?

 9. Hele Slechte ontwikkeling;

  nog ff en je kan straks niets meer anders dan in een cloud op huurbasis werken

  Je heb straks niks meer op je pc, en na jaren betalen stopt heb je lucht in je handen; en dat ruikt niet echt fris

  Adobe is alleen op ’t grote geld uit, service kennen ze niet meer

  de helpdesk gaat verdwijnen uit belgie en a’dam;

  typisch usa ‘grapje’

 10. Hallo,

  Op dit moment voldoet CS5 prima voor mij. Wat gebeurt er als ik een andere camera ga aanschaffen in de toekomst??
  Is het zo dat de codec’s voor deze camera’s dan alleen bij CC toegevoegd worden? Zo ja, dan houd dat dus in dat we verplicht worden over te stappen naar CC. Is het niet vandaag dan wel in de toekomst…

 11. Ik vind het helemaal niks. Ik heb als hobbyist veel geld uitgegeven om CS 6 te kopen. IK ben 80 en kan dus ook geen studentenversie bemachtigen. Nu moet ik weer veranderen en betalen. Ik denk dan ook dat ik in de toekomst eerder naar een ander eenvoudiger (lees goedkoper) product zal moeten gaan.
  Ik voel me een beetje gepakt.

  Gaston

  1. Ik begrijp de reactie van Gaston niet. Je hebt een licentie voor CS6 gekocht. Die heb je, die hou je, en zolang je geen behoefte hebt aan iets nieuws, hoef je ook niets nieuws aan te schaffen.

   Dus Gaston, lekker blijven genieten van je inderdaad kostbare CS6 versie. Die loopt dus niet weg.

   Verder vind ik 25 euro / maand voor een zakelijke gebruiker peanuts. Als het je de kop kost, dan doe je iets anders niet goed met je bedrijf. Je kunt het nog aftrekken van de belasting ook.

 12. Adobe CC = Cash Cow…. check de wat Amerikaanse Adobe gebruikers en van vinden op het Adobe forum.

  Trap er niet in… Als je licentie verloop kan je al je Photoshop files
  niet meer openen, ook niet die je gemaakt heb met eerdere versies…

  http://forums.adobe.com/message/5427013#5427013

 13. Hallo,
  Het geheel is voor hobby pfffffffffffff duur.Met elements en Topaz bundle enz…kom je ook een heel eind vooruit.Er zijn meer programma’s dan cs6 enz…En veel goed-koper kwaliteit tja uitproberen en zoeken en invoegen.Zeker voor hobby.Gr.eddy

 14. Ik lees hiervoor dat je als de trialversie verlopen is je de bestand gemaakt met cc niet meer zou kunnen openen. Maar dat gaat toch alleen om de psd bestanden? Wat je hebt opgeslagen als jpeg kun je toch gewoon openen neem ik aan?
  Verder, ik ben maar een leek hoor, maar als je CS 6 wil aanschaffen kost het 949,= euro (bij bol.com) voor dat bedrag kan ik 38 maanden (dus 3 jaar en 2 mnd) met cc werken en heb ik altijd de meeste recente versie………..
  Ik ben ook maar een hobbyfotograaf en zou het liefst de software gratis hebben maar mensen we praten wel over een enorm uitgebreid softwarepakket en niemand verplicht je toch dit aan te schaffen. Dus ik begrijp de commotie niet zo goed………

  1. Hoi Wilhelmien,

   Uiteraard kan je voor de kosten van CS6 drie jaar lang CC gebruiken. Maar dan komt het…. na die 3 jaar, als je je licentie laat verlopen kan je geen van je open source bestanden meer openen. JPG’s e.d. wel in andere pakketten maar Photoshop, Indesign e.d. niet meer. Op het Adobe forum is men juist hier op tegen. Ik gebruik CS6 en kan daar wel 5 jaar mee doen als ik zou willen en kan in lengte der dagen mijn bestanden openen en bewerken. Bij CC zit je vast aan je maandelijkse bijdragen… Dat is de ‘val’ die Adobe heeft opgezet… Check diverse forums er maar op na….

 15. Hoe mooi Adobe de hele zaak ook verpakt heeft, het blijft voor mij toch een zaak van hoe ze zoveel mogelijk geld binnen halen. Hun argumenten lijken wel modieus. Microsoft is met Office toch ook dezelfde kant opgegaan. “Wie wil er nu niet werken in the cloud?”, proberen ze ons wijs te maken. Kortgeleden wilde ik upgraden van CS4 naar CS6 – dat kon ineens niet meer. Tot voor kort kon men steeds een versie overslaan om toch voor gereduceerd tarief te kunnen upgraden. Ik heb in de loop der jaren vele honderden euro’s uitgegeven aan de verschillende versies. En nu moet ik ineens het volle pond betalen voor iets wat slechts weinig meer biedt dan ik al heb. Lightroom levert mij inderdaad pakweg 90 tot 95% van wat ik nodig heb. Voor de paar procent meer die ik slechts beperkt gebruik, moet ik diep in de buidel tasten. En bij een abonnement krijg ik weliswaar het nieuwste van het nieuwste, maar dat is voor mij veel meer dan ik nodig heb en voor mij dus een vorm van verspilling met als enig voordeel een voordeel voor Adobe. Volgens mij vragen ze erom dat er weer hackers komen die er hun tanden in gaan zetten om de zaak weer te kraken. Enige jaren terug werd Photoshop ook grootschalig gekraakt. Ik heb er nooit aan meegedaan en wil dat ook niet, maar ze maken het wel moeilijk om die houding vol te houden.

 16. Tja, het is nu eenmaal een marketing systeem. Daarvoor heb je beslist tobmanagers nodig. Voor zo’n €300,- kon je tot januari upgraden naar CS6 (nu niet meer, of je moet nog ergens een winkeldochter vinden). Dus uitgaande van de maandfee is er m.i. naast andere onaantrekkelijke veranderingen sprake van een enorme prijsopdrijving. Als iedereen over stag gaat dan is CC een absoluut zakelijk succes voor adobe en krijgt de manager zijn riante bonus (zo is het spel en zo moet het gespeeld worden). De keus is aan de klant. Dus ik zou zeggen laat u niet onbetuigd!

  Maar bovenal veel fotografeer plezier,
  Groet,
  Alex.

 17. Twee weken geleden had ik na lang aarzelen besloten om Adobe CC te gaan proberen. Tot nu toe had ik CS6 en LR4 dus een CC abonnement zou in het eerste jaar volgens de site van Adobe €24,59 incl BTW gaan kosten. Ik had me inmiddels al een beetje verdiept in Illustrator en Dreamweaver. Het leek me dus wel wat om in ieder geval in het eerste jaar voor €24,59 te kunnen experimenteren.
  Mijn ervaringen tot nu toe met Adobe zijn eigenlijk niet zo goed.
  Bij mijn aanmelding, nadat ik de bevestiging kreeg dat ik in aanmerking kwam kreeg ik tot mijn verbazing een rekening van €29,99 per maand. Maar in ieder geval deed Adobe CC het en kreeg ik de update voor LR5. Toen ik op de site van CC naar mijn abonnementsgegevens zocht, was ik helemaal verrast. Half juli zou ik €39,89 per maand moeten betalen.
  Ik dus gebeld naar de helpdesk (slecht engels aan de andere kant) Ik kreeg een case nummer en ik zou nader horen. Na een paar dagen met de helpdesk gechat. Daar kreeg ik te horen dat de vorige medewerker de case meteen gesloten had. Maar ze zouden nu de case naar een of ander team sturen. Ik moest twee of drie werkdagen geduld hebben, maar ik zou teruggemaild worden. Na vier werkdagen, dus vanavond maar weer eens gechat en gevraagd hoe het er mee stond. De vraag stond nog open en men was er nog mee bezig. Ik heb uiteindelijk gevraagd om mijn CC-membership maar even te schrappen en mijn betaalde geld terug te storten. Het is inmiddels gebeurd volgens de chatmedewerkster. (maar alles doet het nog) Als ik het geld terug heb zal ik mij opnieuw voorzichtig aanmelden en ik overweeg alleen een Photoshop CC te nemen en een losse upgrade voor Lightroom.
  Les van dit alles, Het is makkelijk om CC-member te worden, maar moeilijk om een fout gecorrigeerd te krijgen. Les twee, kijk goed in je account gegevens.
  Ton

 18. Kan iemand vertellen hoe het zit met de mogelijkheden van gebruik van plug-ins, zoals van Nik Soft e.d. in CC?

  Veel fotografeer plezier,
  Alex.

  1. Ik heb de plug-ins eenvoudig naar de betreffende map in cc gesleept en na opnieuw openen van photoshop cc stond ie keurig tussen mijn filters.

 19. Hoi Kenneth, weet jij hoe het zit als je een slechte internetverbinding hebt? In het bos hebben we geen kabel en/of glasvezel, alles loopt via de telefoonlijn. Voor eenmalige installatie is het geen probleem als dat lang duurt, maar voor updates e.d. wel omdat de computer dan erg traag wordt.

 20. Mijn proefperiode loopt over vier dagen af en ik denk er hard over om het toch maar te gaan doen. Wat me wel opvalt is dat de uitklapmenuutjes nog weer kleiner zijn dan in cs6. Ik heb een 27″ mac scherm en dan zijn die vreselijk kleine menuutjes een ramp! Heb je enig idee of je dat groter kunt maken?

 21. Neen, die bedoel ik niet, aan de rechterkant als je bij het venster lagen het rolmenu openklapt om bijvoorbeeld de overvloeiing soort te kiezen , die tekengrootte heb ik al op groot staan dacht ik.