DigitaleFotografieTips.nl

48 reacties op “Nieuw in Lightroom 3”

 1. Ha Kenneth

  Ik heb L2.7 en NIK set

  (Dfine voor ruis; NIK RAW + output sharpener)

  Heeft het dan zin om naar L3 te upgraden?

  alvast bedankt voor de moeite!

  gr Fookus

  1. Hoi Fookus, lastig te zeggen, veel van de nieuwe Lightroom functionaliteit zit inderdaad ook in de NIK set. Enige voordeel is dat je het direct in Lightroom zou kunnen doen (hoewel NIK wel wat meer functionaliteit biedt). Anders kun je misschien de demo eens proberen?

 2. Hallo Kenneth, ik heb een vraag over Lightroom 3. Ik ga ervan uit dat per licensie het programma op twee computers mag worden geinstalleerd. Kan dit ook als 1 computer en Windows machine is en de andere een Mac.

  1. Hoi Willem, als het goed is wel, ik heb niet een beperking kunnen vinden toen ik de Lightroom 2 license las en ik neem aan dat het voor Lightroom 3 niet is gewijzigd. Zo gebruik ik het programma ook, hoofd catalog op de Mac en onderweg of op vakantie een tijdelijke catalog op mijn Windows laptop.

  2. Ik heb het nog even opgezocht:

   “Overeenkomstig de bepalingen van de softwarelicentieovereenkomst, is het de primaire gebruiker van de computer waarop Adobe Photoshop Lightroom 3 is geïnstalleerd, toegestaan een tweede exemplaar van de software voor zijn of haar exclusieve gebruik te installeren op een draagbare computer of op een computer die zich in zijn of haar huis bevindt, op voorwaarde dat de software op de draagbare computer of thuiscomputer niet gelijktijdig met de software op de primaire computer wordt gebruikt. Lightroom wordt verkocht als software voor meerdere platforms, wat betekent dat het programma onder Mac OS X of Windows kan worden geïnstalleerd.”

 3. Hoi,

  Ik heb een heel irritant probleem dat ik maar niet opgelost krijg.
  Ik heb in Lightroom 2.5 (en later 2.7) een heleboel develop presets zelf geïmporteerd, nu bij de upgrade naar LR3 werken deze presets wel nog gewoon, maar het meest handige van de presets vond ik altijd dat, als je met de muis over de preset heen gaat je meteen het resultaat zag in de ‘navigator’ en precies dát laat het nu afweten. Soms zie je wel het resultaat en bij sommige bestanden werkt het weer niet, vreselijk frustrerend… In Lr 2.7 werkte dit probleemloos !

  1. Ik zit met hetzelfde probleem als Marco. Wie heeft er een oplossing?

 4. Hallo Kenneth,

  Heb jij nog een goed advies hoe ik mijn catalogus uit LR2 kan overzetten naar LR3. Heb wat gegoogled maar zonder succes!!

  Alvast bedankt

  1. Hoi Stefan,

   Als het goed is vraagt Lightroom 3 de eerste keer dat je hem opent of en welke catalogus je wilt converteren. Of je kunt de LR2 catalogus openen met Lightroom 3 (rechter muisknop > openen met… en dan Lightroom 3 kiezen).

   LR3 maakt in beide gevallen een kopie van de catalogus (de LR2 catalogus blijft dus altijd beschikbaar) en vervolgens wordt de catalogus geconverteerd. Heeft hij al een LR3 catalogus aangemaakt, dan kun je eventueel in LR3 ook zeggen Import from Catalog en de LR2 catalogus aanwijzen.

   Op http://mansurovs.com/upgrading-lightroom-2-to-lightroom-3 staat het proces ook nog beschreven.

 5. Top programma ik werk er nu 2 dagen mee, en ik vind het geweldig. De snelheid van bewerken is aanzienlijk toegenomen, de ruisbeheersing is eveneens top. Min puntje vind ik nog de mogelijkheid tot verscherpen, hierin is Nik sharpner pro in alle opzichten beter, dus de plugin maar installeren.

 6. Ik moet inderdaad stellen dat ik versie 3 prettiger vind werken.
  Ik heb mijn catalogus van 2.7 geïmporteerd en werk nu verder in de nieuwe versie. In het “Ontwikkel-scherm” zie ik echter regelmatig een knop met een uitroepteken, rechtsonder bij de foto. Als ik er op klik verdwijnt het en in de handleiding kan ik niets vinden. Iemand van de andere gebruikers een oplossing?

  1. Hoi Bert, dit uitroepteken geeft aan dat de foto met een andere ‘process’ versie is gemaakt, als je er op drukt wordt de 2010 bewerking er op los gelaten.

 7. Hallo Kenneth,
  ik heb een irritant probleem met de metagegevens in versie 3.
  Ik heb een voorinstelling gemaakt met mijn metagegevens zoals beschreven in het boek van Scott Kelby voor Lightroom 2, en dat heeft ook altijd gewerkt.
  Nu heb ik dezelfde instelling gemaakt in Lightroom 3 maar deze blijft niet verbonden met de foto’s. Ik selecteer eerst alle foto’s en stel dan de metagegevens in.(Omdat het bij het importeren al fout gaat) Hierna gaat het in eerste instantie goed maar als ik bijvoorbeeld een kleur aan een foto geef of exporteer naar Flickr, is de voorinstelling weg en krijg ik geen copyright in mijn foto te zien.
  Wat doe ik fout?

  1. Hoi Willem, staat in de export toevallig de Minimize Embedded Metadata optie aan?

 8. Is het mogelijk bij elke foto een tekstregel toe te voegen? Let wel ik bedoel telkens een andere tekest.
  Verder heb ik het probleem dat soms Nikon raw foto’s, wanneer ik die corrigeer, bij terug plaatsen in Libery een minder scherp beeld geeft. Die lost zich op als ik er een jpg van maak.

  1. Hoi Wim,

   als je tekst op de foto wilt hebben bij export (bijvoorbeeld de “Caption”), dan heb je denk ik de plug-in LR/Mogrify nodig, daar kun je tekstuele toevoegingen doen (‘add token’), naast nog veel meer. Verderop op de site heb ik daar ook iets over geschreven.

   De weergave in Library is anders dan in Develop module, Adobe past daar de verscherping niet toe op de kleinere previews. Pas als je volledig ingezoomd (1:1) kijkt in de Library module zie je de daadwerkelijke verscherping. Dit is waarschijnlijk gedaan omwille van de snelheid in het laden van veel foto’s in de library.

 9. Hallo Kenneth,
  Ik heb altijd met veel plezier met LR1 gewerkt. LR2 bleek een bug te hebben om kleine foto’s wel in de navigator groot te tonen met in de loepweergave en bij de presentatie (dia-show) blijft de foto klein. Dit is gemeld bij Adobe in 2008 en vastgelegd als bug en nadien nog steeds niet verholpen.
  Hoe kan ik de presentatie maken met volledige beeldvulling binnen de kaderlijnen?
  Verder is LR3 een erg fijn programma ook voor de hobbyist.

 10. hoi Kenneth,

  Ik heb sinds kort een spiegel reflex camera en lightroom 3:) Ik ben met beiden erg blij:) Alleen nu komt de domme vraag hoe sla ik de foto’s op in mijn computer en dat het terecht komt in map afbeeldingen?? Ik kan het maar niet vinden.

  Ik dank je hartelijk voor de hulp

 11. Hey beginner,

  Bij het “importeren vanaf apparaat” in Lightroom kun je de bestemming van de foto’s opgeven. Zo doe ik het altijd.

 12. Als ik met mijn Sigma 70 mm 2.8 macro foto’s maak en deze dan bekijk in de module ‘bibliotheek’ geeft LR3 aan dat de foto’s gemaakt zijn met een Minolta 100-300mm. Rara, hoe kan dit en is dit te veranderen naar de juiste waarde?

 13. Ik heb hetzelfde probleem als Willem. Waar vinf ik de Minimize Embedded Metadata optie?

  1. Hoi FransJ, als je bij File > Export… onderaan de rechterkant van het scherm kijkt moet je daar een vinkvakje zien staan bij Minimize Embedded Metadata.

 14. Hallo Kenneth,
  Is er ook iets te vinden hoe je met LR3 begint, mijn werkgever heeft het aangeschaft en ik heb geen idee wat ik er mee aan moet. Uitleg in het Engels via de website Adobe is te technisch.

 15. Hallo,
  ik heb met catalogi op mijn C-schijf van Windows machine staan. De foto’s op een NAS. Nu heb ik een MAC pc en ik wil hierop met mijn catalogi (Versie Lightroom 3.2 trouwens) verder gaan. Catalogi op mijn NAS zetten heeft geen zin maar wel via mijn NAS naar harde schijf van mijn MAC gekopieerd. Nu vraag ik de Cat op maar nu kan hij de foto’s niet vinden terwijl ze op dezelfde bron (de NAS) staan. Hoe mee verder? Kom er niet echt uit op dit moment. Alle hulp is dus meegenomen.

 16. Bedankt Kenneth; het werkt inderdaad maar ik begreep niet waarom het ‘fout’ ging maar nu geheel duidelijk. Kan weer verder! Dank je.

 17. hallo Kenneth
  complimenten voor de nieuwsbrief, geweldig.
  vraagje kan LR 3 ook RAW verwerken uit mijn Sony A550?
  vr.gr.
  dick

 18. Hoi Kenneth,
  op zoek naar info mbt verscherpen van PREVIEWS in Lightroom kom ik op jouw blog uit. zowel De thums als de prevs zien er bij mij niet fris en scherp uit. Met Photoshop Bridge ziet alles er BIJ MIJ wel goed uit en kan ook een lichte verscherping instellen voor de previews. In Lightroom werken wordt ik altijd een beetje scheel, weet jij of er iets te doen valt ? Het gaat dus niet om verscherpen van het uiteindelijke beeld.
  Mooi werk maak je overigens; je stopt er veel aandacht in en dat komt terug !
  Groet Jurjen Drenth

 19. Dankjewel Jurjen! Als het goed is krijg je door 1:1 presets te laten genereren scherpe previews ook in de Library module. Anders is het beeld in Develop scherper.

 20. Hoi Kenneth, we zien hierin geen verschil.
  Het gaat niet zozeer om het inzoomen of uitvergroten, maar om de beelden gewoon schermvullend te kunnen bekijken; hierbij zien de beelden er wat wollig (onverscherpt) uit. Ik laad normaal m’n beelden in PhotoMechanic in die doet dat sneller ook selecteren ed en daarbij kun je een verscherping aanvinken voor de previews dus de beelden die je op het scherm voorbij ziet komen om je selectie te maken. Bij Lightroom ziet het er niet fris uit, wollig dus.
  Verscherpen van Previews zit er niet in denk iik?
  groet,
  Jurjen Drenth

  1. Heb het even nagezocht, de Library preview is een AdobeRGB JPEG die wordt gebruikt voor de weergave, in de Develop module zie je een weergave van de foto zelf. Er worden dus twee verschillende rendering engines gebruikt waardoor je verschillende resultaten krijgt. Dit is als sinds Lightroom 1 zo.

   Als je de foto’s bewerkt met Processing Engine 2010 in plaats van 2003 moet Lightroom wel anders met de previews om gaan, maar tenzij er 1:1 previews zijn gemaakt zie je in Library geen verscherping (ook op kleinere weergaven), alleen ruisreductie aanpassingen.

   Heb je ook al eens een andere monitor geprobeerd of het kleurprofiel uitgeschakeld om te zien of dat verschil maakt. Ik lees wel meer mensen die er een probleem mee hebben, een echt eenduidige oplossing ken ik niet.

   Ik zie het probleem met onscherpte in de Library module zelf niet op mijn iMac, weergave grootte van de foto’s vierde streepje van links, preview op 2048px, preview quality High, bekeken in kleine en grote weergave in “Fit” weergave.

 21. Wij zien hier geen verschil; Jij wel?
  Nog even voor alle duidelijkheid: Wat bedoel je precies met 1:1 presets? We hebben een aantal dingen geprobeerd; kan je aangeven waar we dat instellen?
  Thanx

 22. Okay, dat klinkt interessant Kenneth, dank je voor je uitleg en we gaan het proberen en laten je het weten.
  Goed weekend !

 23. weet iemand links waar je kan zien hoe er met lightroom wordt gewerkt. Graag NL links als dit mogelijk is.
  Mvg,
  Rob

 24. Goed verhaal, weet je ook of je via publicatie naar FlickR meer dan aalleen je naamplaatje kunt meesturen, bijvoorbeeld ook de exif op de foto?