- Nieuw in Lightroom 3
- Eerste blik op Lightroom 4
- Eerste indrukken Lightroom 5
Na een relatief lange beta periode met twee beta’s heeft Adobe vandaag officieel Adobe Lightroom 3 aangekondigd. Belangrijkste aandachtspunt voor deze nieuwe versie zijn de prestaties en de beeldkwaliteit. De onderliggende techniek van Lightroom is daarbij opnieuw opgezet en ook de Camera Raw engine is opnieuw opgezet. Deze verbeteringen merk je vooral in de functies voor ruisreductie en verscherping. Verder is het importscherm volledig gewijzigd en is de mogelijkheid voor lenscorrecties en perspectiefcorrectie aan Lightroom toegevoegd.
De afgelopen drie maanden heb ik vrijwel exclusief in de Lightroom 3 beta 2gewerkt, op een paar kleine schoonheidsfoutjes hier en daar na, al een erg werkbare versie waar ik inmiddels al een kleine vierduizend foto’s aan heb toevertrouwd.
Lightroom 3 introscherm
Als je een bestaande Lightroom catalogus hebt moet je deze eerst upgraden voordat je met Lightroom 3 kunt werken. Dit gaat erg eenvoudig, Lightroom komt er zelf mee, maar kan bij een grote catalogus even duren. Lightroom 3 overschrijft niet de bestaande catalogus (of een andere catalogus die je kiest), maar maakt een nieuwe kopie, zodat je als er iets mis mocht gaan nog terug kunt. Gebruik je op dit moment de beta 2 van Lightroom 3, dan kun je ook deze catalogus upgraden.
Ik heb er echter voor gekozen eerst de Lightroom 2 catalogus te laten upgraden. Vervolgens heb ik in Lightroom 3 beta 2 alle foto’s geselecteerd en met ctrl/cmd+s alle metadata en bewerkingen naar de foto opgeslagen (onthoud, hij raakt niet het originele RAW bestand, maar met ctrl/cmd+s zijn wel de bewerkingen leesbaar voor andere applicaties) en in Lightroom 3 ‘import from catalog’ gedaan voor de foto’s die nog niet in Lightroom 2 stonden (praktisch alle foto’s vanaf maart 2010).
Import module
Het import scherm is volledig vernieuwd, het is nu zo opgebouwd dat je van links naar rechts kunt werken. Links kies je de bron waar je fotobestanden staan, op een harde schijf, een camera of een geheugenkaart, in het midden zie je een verkleinde weergave van de foto’s en rechts kun je de eindbestemming aangeven, alvast metadata toewijzen, de naamgeving regelen, een preset toepassen en in het geval van het kopiëren van de bestanden de eindbestemming aangeven. Handig daarbij is dat Lightroom de nieuwe map virtueel laat zien in het bestandssysteem.
Compact import scherm
Uitgebreid import scherm met volledige nieuwe indeling
Het importeren duurt door de verbeteringen in de RAW engine iets langer dan hiervoor, in ieder geval in beta 2, maar daar staat tegenover dat hij nu gelijktijdig bij het importeren van een tweede kaartje – na het eerste kaartje – wel parallel door blijft gaan met het generen van previews van de foto’s van het eerste kaartje. Het generen van previews is nog steeds wel een moment voor een douche of kopje koffie na de fotoshoot.
Video
Als je videobestanden op je geheugenkaartje hebt staan zul je merken dat videobestanden vanaf nu ook kunnen worden ingelezen. Je kunt net zo met video’s omgaan als met foto’s, ze een rating geven, er een Pick van maken en de video groot openen. De videobestanden zijn duidelijk te herkennen dankzij het film icoontje en de tijdsduur die wordt getoond. Lightroom speelt de video’s niet zelf af, je standaard ingestelde videoprogramma wordt geladen als je op de video dubbelklikt.
In eerste instantie bood Adobe in de beta alleen de mogelijkheid video te importeren, maar ik kan me voorstellen dat ze naar aanleiding van de video functionaliteit in Aperture 3 toch besloten hebben een extra export mogelijkheid toe te voegen, in de Slideshow module is het nu dus mogelijk een video aan een diashow toe te voegen.
Camera Raw aanpassingen
Ik heb een tijdje gelijktijdig in Lightroom 2 en in Lightroom 3 dezelfde foto’s geïmporteerd en steeds viel mij op dat er in Lightroom 3 net iets meer fijn detail was te zien. In sommige foto’s kan het effect subtiel zijn, maar het is toch wel merkbaar als je de verschillende engines uitprobeert. Het is vooral een hele verbetering als er erg veel details in een foto te vinden zijn, zoals onderstaande foto met herfstbladeren. Na een paar tests was ik er al snel van overtuigd dat Lightroom 3 een verbetering was en ik ben gestopt met het aanvullen van de Lightroom 2 bibliotheek. Nu de definitieve versie uit is ga ik beide catalogi weer samenvoegen.
Meer fijne details in Lightroom 3
De aanpassingen in de Camera Raw engine zijn zo ingrijpend dat Adobe een Process Version heeft geïntroduceerd. Oude RAW geconverteerde foto’s zullen de nieuwe functionaliteit niet kunnen gebruiken, tenzij ze worden omgezet naar de nieuwe engine. Nieuwe geïmporteerde foto’s worden met het 2010 profiel ingeladen, de oude fotobewerkingen laat Lightroom ongemoeid, maar het kan de moeite waard zijn om de foto ook eens naar het 2010 profiel om te zetten en te kijken wat het effect is (je kunt ook weer terug). Je kunt tussen de verschillende engines wisselen door in de Develop module naar Settings > Process te gaan en dan 2010 te kiezen.
Kies een andere process version voor je oude foto’s
In de 2010 Process versie zijn ook de algoritmes voor Fill Light en Highlight Recovery gewijzigd om negatieve impact op de kleuren te reduceren.
Develop module
Ruisreductie / Korrel
De ruisreductie prestaties zijn verbeterd, deze zijn getuned om meer detail en kwaliteit uit foto’s te halen. Het gaat hierbij de combinatie Luminance Noise Reduction (luminantie ruisreductie) en Color Noise Reduction (kleur ruisreductie) waarbij je nu extra Detail schuifbalken hebt om nog meer een fijnafstelling te doen.
Lightroom 3 ruisreductie heeft enigzins invloed op de scherpte (zoals alle andere ruisreducties), maar dit is eenvoudig te corrigeren door iets te verscherpen
Lightroom 3 is alleen voor de ruisreductie functionaliteit al de moeite van het uitproberen waard, een kleine correctie van de schuifbalken levert vaak al een grote reductie op. De afgelopen maanden ben ik daarom weer met wat hogere ISO waarden gaan fotograferen waar benodigd, Lightroom kan er in veel gevallen toch een goed resultaat uit halen, de noodzaak voor extra ruisreductie plug-ins is hiermee wel verdwenen.
Soms wil je echter niet minder ruis, maar juist meer korrel in een foto voor een rauwer resultaat. Lightroom 3 is uitgebreid met de Grain functie waarmee je extra korrel aan je foto’s kunt toevoegen.
Vignettes
Ook de Vignette functionaliteit is aangepast. Veel fotografen gaven bij Lightroom 2 aan blij te zijn met de vignettes die kunnen worden toegepast op een bijgesneden foto in plaats van op het origineel. Maar ze hebben ook aangegeven dat ze vignettes graag natuurlijker willen laten ogen. Dit kan nu met de nieuwe Color Priority of Highlight Priority vignette toevoegingen. Je merkt nu dat op gedeeltes waar het relatief licht is dat de Highlight Priority vignette iets minder snel die pixels onderdrukt, hoewel het verschil vrij subtiel is.
Nieuwe natuurlijkere vignette
Naar aanleiding van de reacties op de eerste beta versie heeft Adobe echter ook de oude stijl weer toegevoegd, je kunt dus Highlight, Color of Paint Overlay (zoals Lightroom 2) vignettes toepassen door deze uit een dropdown veld te selecteren.
Bijsnijden
Het Bijsnijden/Crop gereedschap (R) is aangepast zodat je niet eerst de crop kleiner moet maken en vervolgens omhoog slepen om van een horizontale crop een verticale crop te maken (niet echt duidelijk voor beginnende gebruikers en soms weten ook gevorderde gebruikers niet dat dit mogelijk is). Als je nu het Crop/Bijsnijden gereedschap hebt geselecteerd (R) kun je met X snel de selectie van horizontaal naar verticaal veranderen met dezelfde beeldverhouding en vice versa.
Contrast
De Tone Curve optie is aangepast, je kunt nu ook een Point Curve kiezen voor nog fijnere controle over het contrast in hele specifieke delen van de foto.
Lensfout en perspectief correcties
Lightroom bevat nieuwe functionaliteit voor het corrigeren van vervormingen, chromatische abberatie en vignetting van lenzen door middel van ingebouwde profielen of door handmatige correctie. Er zijn standaard profielen beschikbaar voor Canon, Nikon en Sigma lenzen en het is mogelijk om ook eigen profielen te maken door een aantal test grafieken af te drukken en deze te fotograferen op een aantal specifieke manieren.
Corrigeer perspectief, vignetting
en chromatische abberatie direct in Lightroom
Je kunt je eigen profielen maken met de Adobe Lens Profile Creator. Het maken van een profiel is nog een vrij ingrijpend proces, hopelijk zijn er fotografen die bereid zijn nieuwe profielen te delen.
Naast automatische correctie kun je de sterkte van de vertekening, chromatische abberatie en vignette correctie – bij de automatische correctie – handmatig corrigeren. In het Manual gedeelte kun je het perspectief helemaal aanpassen, zodat de rechte lijnen van bijvoorbeeld een gebouw weer recht komen te staan. Ideaal voor architectuur fotografie.
Watermerken
Lang hebben we moeten wachten op een ingebouwde Watermerk functie, hoewel er voor Lightroom 2 wel een erg goede (betaalde) plug-in beschikbaar was. Deze functionaliteit is in Lightroom 3 nu standaard en kan worden toegepast vanuit de Print, Slideshow en Web modules en via het export scherm.
Nieuwe watermerk functionaliteit in Lightroom
Je kunt vrij een lettertype kiezen, kleur aanpassen en hem minder sterk maken. Drop shadows zitten er vanaf beta 2 in. De locatie van het watermerk kan ingesteld worden op een specifieke locatie en het watermerk kan geplaatst worden in verhouding met de grootte van de afbeelding. Elk watermerk kan als preset worden opgeslagen en gebruikt bij export.
Publish Collections
Lightroom 3 biedt nieuwe Publish Collections functionaliteit. Deze biedt directe toegang tot Flickr, het toevoegen van een foto aan je Photostream is een kwestie van ‘drag en drop’ en het indrukken van de Publish knop. Je kunt al je foto’s zien, als je aanpassingen maakt worden deze na het indrukken van de Publish knop op Flickr aangepast. Als een bezoeker commentaar geeft op een foto kan deze ook de bibliotheek ingezogen worden.
Foto’s naar Flickr publiceren
Deze functionaliteit is hetzelfde opgezet als de export plug-ins, Adobe wil met andere ontwikkelaars werken om dezelfde functionaliteit ook voor andere foto deel sites aan te bieden. Het komt er op neer dat je door foto’s in mappen te slepen een synchronisatie proces in gang zet en niet per se een export hoeft uit te voeren. Je kunt ook video bestanden uploaden als de dienst dit ondersteunt.
Flickr reacties worden verwerkt in de bibliotheek (rechts onderin)
Bij de eerste test ziet het er uit als een handige functie, waarbij de standaard Adobe implementatie wel behoorlijk wat functionaliteit mist ten opzichte van de Flickr plug-in van Jeffrey Friedl. Handig lijkt de optie om een dynamische fotoset aan de upload functie te koppelen, zo kun je bijvoorbeeld standaard alle vijf-sterren foto’s naar Flickr uploaden. Toch heb ik tijdens de verdere test gebruik gemaakt van de Flickr plug-in en niet van deze ingebouwde functionaliteit.
Andere aanpassingen
Een aantal snelkoppelingen zijn gewijzigd waardoor je deze opnieuw uit je hoofd moet leren.
Library
Een kaartlezer kun je na import direct vanuit Lightroom ‘unmounten’. Filters kunnen met een slotje worden vastgezet in alle mappen of collecties, ze zijn niet meer automatisch ’sticky’ op alle mappen en collecties. Een icoon geeft nu aan dat een afbeeldingen onderdeel is van een collectie. De grootte bij export kan nu ook worden opgegeven in megapixels.
Ook nieuw is ondersteuning voor het direct koppelen aan Lightroom (tethered shooting) voor een aantal Nikon en Canon camera’s. Door de camera aan te sluiten via USB of Firewire kun je de sluiterknop bedienen, camera instellingen bekijken en automatisch metadata en develop instellingen laten toepassen op binnenkomende foto’s.
Camera direct aan Lightroom verbinden
Deze optie vervangt de noodzaak voor ‘watched’ folders voor deze camera’s (Adobe verwacht nog extra ondersteuning voor Nikon en Canon camera’s toe te voegen, geen woord over andere merken): Canon EOS 1Ds Mark II*, EOS 1D Mark III, EOS 1Ds Mark III, EOS 1D Mark IV, EOS 5D*, EOS 5D Mark II, EOS 40D, EOS 450D, EOS 500D, EOS 7D, EOS 1000D en Nikon D3, D3X, D3s, D300, D300s, D5000, D700, D90. Camera’s met een * worden niet ondersteund op 64-bit Windows systemen.
RAW ondersteuning is gelijk aan Lightroom 2.7, Camera Raw 5.7 en Camera Raw 6.
Afbeeldingen kunnen nu ook op beeldverhouding worden gesorteerd. Verder kan Lightroom nu ook CMYK bestanden inlezen, aanpassingen worden gedaan in RGB. Je kunt de catalog nu laten backuppen als je Lightroom sluit in plaats van als je hem opent. Smart Collections kun je nu ook filteren op ‘is’ en ‘is not’.
In plaats van aan het begin van je sessie vraagt Lightroom 3 nu om te backuppen aan het einde van de sessie.
Diashows
Zoals gezegd, je kunt nu ook video’s in een diashow verwerken in combinatie met muziek, om er een naadloos geheel van te maken. In de diashow kun je nu vooraf de previews laten aanmaken zodat de diashow niet hoeft te stoppen voor het genereren van voorbeelden.
Printen
Printen vanuit Lightroom doe ik te weinig, maar dit zijn de verbeteringen in Lightroom 3: De maximale printresolutie is verhoogd naar 720 pixels per inch en voor printen is een ‘rotate to fit’ en ‘rotate cell’ commando toegevoegd.
Web
Ontwikkelaars kunnen nu gebruik maken van ActionScript 3 voor gallerijen in de Web Module.
Plug-ins
Plug-ins kunnen een snapshot aanmaken bij het exporteren zodat je na verdere nabewerking altijd terug kunt naar de instellingen van een geëxporteerde foto.
Veel nieuwe kleine handige verbeteringen in de interface en bewerkingen, maar de grootste verbeteringen laten zich niet direct zien doordat deze performance en beeldkwaliteit gerelateerd zijn. Lightroom wordt over het algemeen langzamer als de catalogus groter wordt, in de beta 2 versie merkte ik met vierduizend foto’s nog geen echte vertraging, maar de grote test wordt als ik al mijn foto’s over zet.
Tijdens dit beta proces heeft Adobe laten zien een andere filosofie te hanteren dan Apple waar het aankomt op ontwikkelen van software. Apple heeft Aperture 3 opeens uitgebracht, Adobe heeft meerdere testversies uitgebracht waarbij fotografen de kans kregen feedback te leveren en dit heeft ook geleid tot extra merkbare verbeteringen in de uiteindelijke versie. Met Lightroom 3 heeft Adobe weer een aantal redenen weggenomen om Adobe Photoshop te moeten gebruiken, Lightroom is hiermee een steeds completere tool voor fotografen. De upgrade prijs van € 100 is wat mij betreft een no-brainer zoals de Amerikanen zo mooi kunnen zeggen.
De bestaande beta 2 zal nog tot 30 juni 2010 werken, maar je kunt ook de gratis 30 dagen demo van de uiteindelijke versie downloaden. Adobe Photoshop Lightroom 3 kost € 100 om te upgraden van versie 1 of 2 en € 300 voor de volledige versie. Beide versies kunnen worden aangeschaft in de Adobe Store, als je dit via deze link doet ontvangt DigitaleFotografieTips.nl een percentage van het aankoopbedrag en steun je de site.
[ad#Lightroom]
Ha Kenneth
Ik heb L2.7 en NIK set
(Dfine voor ruis; NIK RAW + output sharpener)
Heeft het dan zin om naar L3 te upgraden?
alvast bedankt voor de moeite!
gr Fookus
Hoi Fookus, lastig te zeggen, veel van de nieuwe Lightroom functionaliteit zit inderdaad ook in de NIK set. Enige voordeel is dat je het direct in Lightroom zou kunnen doen (hoewel NIK wel wat meer functionaliteit biedt). Anders kun je misschien de demo eens proberen?
Hallo Kenneth, ik heb een vraag over Lightroom 3. Ik ga ervan uit dat per licensie het programma op twee computers mag worden geinstalleerd. Kan dit ook als 1 computer en Windows machine is en de andere een Mac.
Hoi Willem, als het goed is wel, ik heb niet een beperking kunnen vinden toen ik de Lightroom 2 license las en ik neem aan dat het voor Lightroom 3 niet is gewijzigd. Zo gebruik ik het programma ook, hoofd catalog op de Mac en onderweg of op vakantie een tijdelijke catalog op mijn Windows laptop.
Ik heb het nog even opgezocht:
“Overeenkomstig de bepalingen van de softwarelicentieovereenkomst, is het de primaire gebruiker van de computer waarop Adobe Photoshop Lightroom 3 is geïnstalleerd, toegestaan een tweede exemplaar van de software voor zijn of haar exclusieve gebruik te installeren op een draagbare computer of op een computer die zich in zijn of haar huis bevindt, op voorwaarde dat de software op de draagbare computer of thuiscomputer niet gelijktijdig met de software op de primaire computer wordt gebruikt. Lightroom wordt verkocht als software voor meerdere platforms, wat betekent dat het programma onder Mac OS X of Windows kan worden geïnstalleerd.”
Hoi,
Ik heb een heel irritant probleem dat ik maar niet opgelost krijg.
Ik heb in Lightroom 2.5 (en later 2.7) een heleboel develop presets zelf geïmporteerd, nu bij de upgrade naar LR3 werken deze presets wel nog gewoon, maar het meest handige van de presets vond ik altijd dat, als je met de muis over de preset heen gaat je meteen het resultaat zag in de ‘navigator’ en precies dát laat het nu afweten. Soms zie je wel het resultaat en bij sommige bestanden werkt het weer niet, vreselijk frustrerend… In Lr 2.7 werkte dit probleemloos !
Ik zit met hetzelfde probleem als Marco. Wie heeft er een oplossing?
Hallo Kenneth,
Heb jij nog een goed advies hoe ik mijn catalogus uit LR2 kan overzetten naar LR3. Heb wat gegoogled maar zonder succes!!
Alvast bedankt
Hoi Stefan,
Als het goed is vraagt Lightroom 3 de eerste keer dat je hem opent of en welke catalogus je wilt converteren. Of je kunt de LR2 catalogus openen met Lightroom 3 (rechter muisknop > openen met… en dan Lightroom 3 kiezen).
LR3 maakt in beide gevallen een kopie van de catalogus (de LR2 catalogus blijft dus altijd beschikbaar) en vervolgens wordt de catalogus geconverteerd. Heeft hij al een LR3 catalogus aangemaakt, dan kun je eventueel in LR3 ook zeggen Import from Catalog en de LR2 catalogus aanwijzen.
Op http://mansurovs.com/upgrading-lightroom-2-to-lightroom-3 staat het proces ook nog beschreven.
Top programma ik werk er nu 2 dagen mee, en ik vind het geweldig. De snelheid van bewerken is aanzienlijk toegenomen, de ruisbeheersing is eveneens top. Min puntje vind ik nog de mogelijkheid tot verscherpen, hierin is Nik sharpner pro in alle opzichten beter, dus de plugin maar installeren.
Ik moet inderdaad stellen dat ik versie 3 prettiger vind werken.
Ik heb mijn catalogus van 2.7 geïmporteerd en werk nu verder in de nieuwe versie. In het “Ontwikkel-scherm” zie ik echter regelmatig een knop met een uitroepteken, rechtsonder bij de foto. Als ik er op klik verdwijnt het en in de handleiding kan ik niets vinden. Iemand van de andere gebruikers een oplossing?
Hoi Bert, dit uitroepteken geeft aan dat de foto met een andere ‘process’ versie is gemaakt, als je er op drukt wordt de 2010 bewerking er op los gelaten.
Hallo Kenneth,
ik heb een irritant probleem met de metagegevens in versie 3.
Ik heb een voorinstelling gemaakt met mijn metagegevens zoals beschreven in het boek van Scott Kelby voor Lightroom 2, en dat heeft ook altijd gewerkt.
Nu heb ik dezelfde instelling gemaakt in Lightroom 3 maar deze blijft niet verbonden met de foto’s. Ik selecteer eerst alle foto’s en stel dan de metagegevens in.(Omdat het bij het importeren al fout gaat) Hierna gaat het in eerste instantie goed maar als ik bijvoorbeeld een kleur aan een foto geef of exporteer naar Flickr, is de voorinstelling weg en krijg ik geen copyright in mijn foto te zien.
Wat doe ik fout?
Hoi Willem, staat in de export toevallig de Minimize Embedded Metadata optie aan?
Is het mogelijk bij elke foto een tekstregel toe te voegen? Let wel ik bedoel telkens een andere tekest.
Verder heb ik het probleem dat soms Nikon raw foto’s, wanneer ik die corrigeer, bij terug plaatsen in Libery een minder scherp beeld geeft. Die lost zich op als ik er een jpg van maak.
Hoi Wim,
als je tekst op de foto wilt hebben bij export (bijvoorbeeld de “Caption”), dan heb je denk ik de plug-in LR/Mogrify nodig, daar kun je tekstuele toevoegingen doen (‘add token’), naast nog veel meer. Verderop op de site heb ik daar ook iets over geschreven.
De weergave in Library is anders dan in Develop module, Adobe past daar de verscherping niet toe op de kleinere previews. Pas als je volledig ingezoomd (1:1) kijkt in de Library module zie je de daadwerkelijke verscherping. Dit is waarschijnlijk gedaan omwille van de snelheid in het laden van veel foto’s in de library.
Hallo Kenneth,
Ik heb altijd met veel plezier met LR1 gewerkt. LR2 bleek een bug te hebben om kleine foto’s wel in de navigator groot te tonen met in de loepweergave en bij de presentatie (dia-show) blijft de foto klein. Dit is gemeld bij Adobe in 2008 en vastgelegd als bug en nadien nog steeds niet verholpen.
Hoe kan ik de presentatie maken met volledige beeldvulling binnen de kaderlijnen?
Verder is LR3 een erg fijn programma ook voor de hobbyist.
hoi Kenneth,
Ik heb sinds kort een spiegel reflex camera en lightroom 3:) Ik ben met beiden erg blij:) Alleen nu komt de domme vraag hoe sla ik de foto’s op in mijn computer en dat het terecht komt in map afbeeldingen?? Ik kan het maar niet vinden.
Ik dank je hartelijk voor de hulp
Hey beginner,
Bij het “importeren vanaf apparaat” in Lightroom kun je de bestemming van de foto’s opgeven. Zo doe ik het altijd.
Als ik met mijn Sigma 70 mm 2.8 macro foto’s maak en deze dan bekijk in de module ‘bibliotheek’ geeft LR3 aan dat de foto’s gemaakt zijn met een Minolta 100-300mm. Rara, hoe kan dit en is dit te veranderen naar de juiste waarde?
Hoi Bert, dit komt door de chip in de Sigma, ze geven hun lenzen geen uniek ID, waardoor Lightroom geen onderscheid kan maken in verschillende typen. Dit is het geval bij vrijwel alle Sigma en Tamron lenzen. Je kunt de EXIF gegevens voor de lens niet wijzigen in Lightroom, je kunt wel de automatisch profiel correctie instellen op de lens, Lightroom kent hem namelijk wel: http://forums.adobe.com/message/2931367#2931367
Ik heb hetzelfde probleem als Willem. Waar vinf ik de Minimize Embedded Metadata optie?
Hoi FransJ, als je bij File > Export… onderaan de rechterkant van het scherm kijkt moet je daar een vinkvakje zien staan bij Minimize Embedded Metadata.
Hallo Kenneth,
Is er ook iets te vinden hoe je met LR3 begint, mijn werkgever heeft het aangeschaft en ik heb geen idee wat ik er mee aan moet. Uitleg in het Engels via de website Adobe is te technisch.
Hoi Annie,
Ik ga er even vanuit dat je de andere artikelen in het hoofdstuk http://www.digitalefotografietips.nl/lightroom/ al hebt bekeken? Anders zou je het boek Lightroom 3 ontmaskerd of het boek Photoshop Lightroom for Digital Photographers van Scott Kelby kunnen proberen.
Hallo,
ik heb met catalogi op mijn C-schijf van Windows machine staan. De foto’s op een NAS. Nu heb ik een MAC pc en ik wil hierop met mijn catalogi (Versie Lightroom 3.2 trouwens) verder gaan. Catalogi op mijn NAS zetten heeft geen zin maar wel via mijn NAS naar harde schijf van mijn MAC gekopieerd. Nu vraag ik de Cat op maar nu kan hij de foto’s niet vinden terwijl ze op dezelfde bron (de NAS) staan. Hoe mee verder? Kom er niet echt uit op dit moment. Alle hulp is dus meegenomen.
Hoi Frits,
Ik denk dat het komt omdat de Mac anders met de schijven om gaat, die kent geen C: en D: schijf waar in de catalogus een verwijzing naar staat.
Als het goed is kun je op een vraagteken drukken als je naar de verkleinde weergave van de foto kijkt en hiermee Lightroom naar de NAS map verwijzen waarin de foto’s staan. Als het goed is zoekt Lightroom ze er dan weer allemaal bij.
Bedankt Kenneth; het werkt inderdaad maar ik begreep niet waarom het ‘fout’ ging maar nu geheel duidelijk. Kan weer verder! Dank je.
hallo Kenneth
complimenten voor de nieuwsbrief, geweldig.
vraagje kan LR 3 ook RAW verwerken uit mijn Sony A550?
vr.gr.
dick
Hoi Dick, dank voor het compliment!
Je kunt de Sony A550 RAW bestanden sinds Lightroom 2.6 inlezen, LR3 is dus geen probleem.
Hoi Kenneth,
op zoek naar info mbt verscherpen van PREVIEWS in Lightroom kom ik op jouw blog uit. zowel De thums als de prevs zien er bij mij niet fris en scherp uit. Met Photoshop Bridge ziet alles er BIJ MIJ wel goed uit en kan ook een lichte verscherping instellen voor de previews. In Lightroom werken wordt ik altijd een beetje scheel, weet jij of er iets te doen valt ? Het gaat dus niet om verscherpen van het uiteindelijke beeld.
Mooi werk maak je overigens; je stopt er veel aandacht in en dat komt terug !
Groet Jurjen Drenth
Dankjewel Jurjen! Als het goed is krijg je door 1:1 presets te laten genereren scherpe previews ook in de Library module. Anders is het beeld in Develop scherper.
Hoi Kenneth, we zien hierin geen verschil.
Het gaat niet zozeer om het inzoomen of uitvergroten, maar om de beelden gewoon schermvullend te kunnen bekijken; hierbij zien de beelden er wat wollig (onverscherpt) uit. Ik laad normaal m’n beelden in PhotoMechanic in die doet dat sneller ook selecteren ed en daarbij kun je een verscherping aanvinken voor de previews dus de beelden die je op het scherm voorbij ziet komen om je selectie te maken. Bij Lightroom ziet het er niet fris uit, wollig dus.
Verscherpen van Previews zit er niet in denk iik?
groet,
Jurjen Drenth
Heb het even nagezocht, de Library preview is een AdobeRGB JPEG die wordt gebruikt voor de weergave, in de Develop module zie je een weergave van de foto zelf. Er worden dus twee verschillende rendering engines gebruikt waardoor je verschillende resultaten krijgt. Dit is als sinds Lightroom 1 zo.
Als je de foto’s bewerkt met Processing Engine 2010 in plaats van 2003 moet Lightroom wel anders met de previews om gaan, maar tenzij er 1:1 previews zijn gemaakt zie je in Library geen verscherping (ook op kleinere weergaven), alleen ruisreductie aanpassingen.
Heb je ook al eens een andere monitor geprobeerd of het kleurprofiel uitgeschakeld om te zien of dat verschil maakt. Ik lees wel meer mensen die er een probleem mee hebben, een echt eenduidige oplossing ken ik niet.
Ik zie het probleem met onscherpte in de Library module zelf niet op mijn iMac, weergave grootte van de foto’s vierde streepje van links, preview op 2048px, preview quality High, bekeken in kleine en grote weergave in “Fit” weergave.
Wij zien hier geen verschil; Jij wel?
Nog even voor alle duidelijkheid: Wat bedoel je precies met 1:1 presets? We hebben een aantal dingen geprobeerd; kan je aangeven waar we dat instellen?
Thanx
Sorry, bedoelde Preview. Je kunt een 1:1 Preview maken door één of meerdere foto’s te selecteren en vervolgens de optie Library > Previews > Render 1:1 Previews te kiezen.
Er zit ook een optie een standard-sized preview te maken. De standard-sized previews kijkt naar de instelling in de Catalog Settings > metadata previews. Hierin heb ik 2048 pixels staan als grootte, kwaliteit High, 1:1 previews worden na 30 dagen gewist.
Als je eerst previews met een andere instelling hebt gemaakt moet je ze opnieuw genereren voor je verschil ziet.
Okay, dat klinkt interessant Kenneth, dank je voor je uitleg en we gaan het proberen en laten je het weten.
Goed weekend !
weet iemand links waar je kan zien hoe er met lightroom wordt gewerkt. Graag NL links als dit mogelijk is.
Mvg,
Rob
Goed verhaal, weet je ook of je via publicatie naar FlickR meer dan aalleen je naamplaatje kunt meesturen, bijvoorbeeld ook de exif op de foto?
Hoe Jacko, als het goed is gaan de tags en EXIF gegevens (beide gevat onder Metadata) gewoon mee. Ook de Title en Caption geeft Flickr weer. Deze gegevens komen trouwens ook in een JPEG bestand terecht als je uit Lightroom synchroniseert.
Beste Kenneth,
Dank voor je reactie maar ik wil heel graag de exif gegevens als iso/mm/f op de foto geplaatst zien zoals een naamplaatje.
Weet je of dat ook kan?
Of moet je dan eerst naar pdf en dit op flickr plaatsen?
Ah, ik had je vraag verkeerd begrepen. Je kunt dit in de standaard Watermerk functionaliteit van Lightroom niet doen, maar wel met de LR/Mogrify 2 plug-in, te vinden op http://www.photographers-toolbox.com/products/lrmogrify2.php
Je kunt daarin een watermerk opbouwen door “Add Token” te kiezen en uit het lijstje kies je dan EXIF en de waarden die je wilt weergeven.